Tuorein sisältö

His Dark Materials 3-8: puhutuin ateistinen filosofia sitten skientologian

31.12.2022 klo 14.10 | Luettu: 828 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 3 - Jakso 8:
The Botanic Garden


Sarja päättyy. Lopputekstit paljastavat, että Rautjärven kirkon poltti kirjailija Philip Pullman, mutta varsinainen yllätys on se, että hän maksaa omasta pussistaan tilalle mandir-temppelin. Lähdin katsomaan kunnioittavasti & kiinnostuneena ateistista satua. Sain hindulaisen sadun. Hinduvaikutteita näkyy skientologiassakin.

Viimeksi Saatanan korvike kampattiin. Wyää, rotko! Se siitä. Sillä saattoi olla väliä, että päähenkilö Lyra porasi reiän Helvettiin aiemmin, mutta asiaa ei painotettu, joten 7. jakson ajan Lyra vain käppäili nummilla ja maanteillä.

Ei mennäkseen jonnekin. Ei saavuttaakseen jotakin. Käppäilläkseen.

Epilogi.

Kausi perustuu romaaniin Maaginen kaukoputki. Ei sellaista ole. Linssejä pyöritellyt täti tarinoi Lyralle, kuinka hän uskalsi elää hihhuloinnin sijaan. Se tädistä. Sarja on itsekin kommentoinut tällaisia kohtia tyyliin "siinäkö se" ja vastannut kyllä.

"Lyra on uusi Eeva." Sanoma on se, ettei Eeva ole syntinen, mutta roistot ovat satuilleet, että hän on synnin määritelmä tai hänet vietellään syntiin. Will-poikaa verrattiin Paratiisin käärmeeseen. Sielueläimen Will sai vasta Helvetissä vierailtuaan, joten se on hukattu mahdollisuus, ettei sielueläin ole käärme, joka pullistuu esiin lahkeesta.

Ylijäämäpappi vaanii kiikarikiväärin kanssa, joten hänellä on pieniä vaikeuksia nähdä hirsi omassa silmässään. Nou hätä: enkeli teurastaa hänet. Lyra ja Will pussaavat. Niin oli tarkoitettu! Ennustus on toteutunut! Universumien tomu jotakin, jotakin!

On uusi sääntö, jonka mukaan rakastavaisten pitää olla samasta universumista, joten suhde kosahtaa, mutta multiversumi sentään pelastui.

Viimeinkin ymmärrän, mitä ateistit ovat aina yrittäneet sanoa. Se on puhdasta matematiikkaa, ettet saa olla rakkaasi kanssa, vaikka hän seisoo tuossa noin terveenä ja halukkaana. Ei kannata yrittää mitään tai edes protestoida, sillä se säkenöivä valo-olento, joka tempaisi tämän säännön perseestään 4 sekuntia sitten, on ateistien puolella. Kärvistelet nyt vain onnettomana lopun elämääsi ja sitten synnytte uudestaan hindulaisuuden sääntöjen mukaan. Ateismi 101.

Ahdasmielisten uskonnollisten järjestöjen kritiikki oli asiallinen perusidea saagalle. Oli osuvia satunnaisia yksityiskohtia. Satuna, fantasiaseikkailuna ja sankarin matkana saagasta jää sellainen kuva, että Lyra sipsutti satunnaiseen ilmansuuntaan hokien "Roger, Roger" kuin Star Warsin droidi. Mikä, kuka Roger? Aivan.


Keskiarvo 23 jakson jälkeen ja arvosana koko sarjalle:


< Jakso 3-7

Katsottu: HBO Max

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Laulajatähti Ellie G... Kirjalähde: Motörhea... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova