Tuorein sisältö

Kirjalähde: pääministerin asioiden kriittinen pöyhiminen aiheutti toimittajalle varoituksen - lopeta ohjelman valmistelu, tai saat potkut

01.05.2023 klo 01.10 | Luettu: 1526 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Katriina Järvisen kirjassa "Ruben : Ruben Stiller, siltä väliltä" (Kirjapaja) käydään läpi kohua aiheuttaneen radioäänen ja toimittajan tarinaa.

Huutava puhe, ironia, suorapuheisuus ja provokatiivisuus - Radio Mafia ja potkut aiheuttanut "kökkötraktorikohu". Kirjassa kerrotaan myös tapauksesta vuonna 2016, jolloin Ruben sai Ylellä työskennellessään varoituksen. Mies oli valmis jälleen liian innokkaasti tonkimaan "kökkökasaa".

"Vyöry lähti liikkeelle yhteiskunnallisesti merkittävästä tapahtumasta. Valtioneuvosto päätti marraskuussa 2016 esittää sadan miljoonan euron lisätukea kaivosyhtiö Terrafamelle. Saman tien käynnistyi keskustelu pääministeri Juha Sipilän esteellisyydestä hänen sukulaiskytköstensä takia.

Ylessä tilanne muuttui tulenaraksi, kun sen päätoimittajan Atte Jääskeläisen katsottiin pyrkivän rajoittamaan alaistensa sananvapautta pääministeriä koskevassa uutisoinnissa. Sotkun teki pahemmaksi se, että monet Ylen toimittajat harjoittivat itsesensuuria. Henkilökunta ei ollut samassa veneessä.

Sopassa oli lopulta valtava määrä hämmentäjiä. Kattilan ääreen päätyi myös Ruben, joka oli kökkötraktorijupakasta selvittyään toivonut pysyvänsä kaukana kaikenlaisista kohuista.

Rubenilla oli täysi työ yrittäessään pysyä mukana Terrafameen liittyvissä asioissa. Kyse oli taloudellisesti merkittävästä kokonaisuudesta, ja pääministerin sukulaissuhteet olivat ilmeisiä, mutta tapauksen kohdalla juridisesta näkökulmasta silti monimutkaisia. Asialla oli suuri yhteiskunnallinen painoarvo.

Pääministeri Sipilän mediasuhde oli jo aikaisemmin herättänyt toimittajien kiinnostuksen. Sipilä oli ollut Terrafame-uutisoinnista joihinkin Ylen toimittajiin sähköpostiyhteydessä ja yrittänyt vaikuttaa asian uutisointiin. Syytöksiä uutisoinnin rajoittamisesta kohdistui myös Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläiseen, jolla oli keskustataustaa. Ruben halusi ottaa seuraavaan Pressiklubin lähetyksessä esille pääministerin mediasuhteen. Taustatoimittaja Janne Zareff asettui hänen tuekseen.

Tieto Rubenin suunnitelmista kantautui johdon tietoon
".

"Rubenille tehtiin selväksi, ettei Sipilä-asiaa saisi käsitellä ohjelmassa. Koolla oleva päällikkötaso kertoi, että pääministerin lähettämät sähköpostit käsiteltäisiin ei-julkisena palautteena Ylen sisällä.

Marja Ahonen vetosi keskustelussa siihen, että jos yksi toimittaja saisi erityisoikeuden toimia omalla tavallaan, niin kohta kaikki vaatisivat samaa
".

"Ruben nimesi perustelun hyperbola-argumentiksi. Siinä annetaan vain kaksi vaihtoehtoa: sokea totteleminen tai totaalinen anarkia. Hyperbola-argumenttiin vedotaan vain totalitaarisessa valtiossa. Journalistin ohjeiden mukaan minä olen kuitenkin vastuussa yleisölle, Ruben kommentoi Ahosen vetoomusta.

Journalistin ohjeet eivät kuitenkaan vaikuttaneet neuvotteluhuoneen päälliköihin. Ahonen teki Rubenille selväksi, että päätoimittajan linjauksen rikkominen voisi johtaa varoitukseen ja työsuhteen päättymiseen
".

Lopulta Ruben sai allekirjoitettavakseen paperin, jossa luki otsikkona 'varoitus'. Paperissa luki: 'Mikäli jatkat edelleen em. ohjelman valmistelua toimituksen johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti, irtisanomme työsuhteesi'.

Lainatut kohdat ovat Katriina Järvisen kirjasta "Ruben : Ruben Stiller, siltä väliltä" (Kirjapaja).




V2.fi | J.A. Kaunisto
< Succession 9/39: vai... Nightwishin Floor Ja... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova