Tuorein sisältö

Foundation 2-10: ja koko elämä räjähtää!

19.09.2023 klo 14.00 | Luettu: 270 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 2 - Jakso 10:
Creation Myths


Kauden puoliväli koetteli uskoa, mutta lopetus on - ehkä, ensisijaisesti - hauska. Pillitin taas useille kohtauksille, vaikka mukana on hevonsontaa, joten kun lopputekstit rullasivat, tahdoin hymyillen ja päätä pudistellen sanoa sarjan kirjoittajille, että älkää muuttuko. Se on harvinainen tunne.

Robottijuoni jatkuu erinomaisesti. Laura Birn on loistava. Viimekertaisen takauman jälkeen oli mahdollista kysyä, onko robotilla salattukin suunnitelma sen lisäksi, että hänet on pakotettu rakastamaan kloonikeisareita. Tämä jakso panostaa robotin tragediaan ja mielipahaan ja lopuksi vihjaa, että suunnitelma on punottava. Se on täydellistä melodramaattista avaruusoopperaa, kun robotti joutuu surmaamaan yhden, "väärää mieltä olevan" mutta "äidilleen" anteeksi antavan kloonin, jotta robotti voi ylläpitää kloonidynastiaa.

Hallitseva kloonikeisari tuhosi viimeksi planeetan Star Wars -tyyliin. Nyt hän tahtoisi räiskiä palasiksi etäisestikin kapinalliset planeetat, Lee Pacen saadessa herkullisen hulluuskohtauksen kuin Sithin koston Ian McDiarmid. Sivussa nähdään sankarillisuutta, jekkuja ja henkilökohtaisia hetkiä, joiden ensisijainen tehtävä on hyvästellä tämän aikakauden hahmot. Keisarin riehumiset loppuvat samasta syystä kuin telepaattinoita saatiin hengiltä galaksin toisella laidalla: kapinoivan Säätiön perustaja on jumalauta Saw-roisto. Kaikki perustajaan liittyvä on naurettavaa.

Keskeisenä erona Saw-leffat pitävät kunnia-asiana sitä, että kuollutta roistoa ei herätetä henkiin, eikä häntä korvata kaksoisveljellä. Myös Säätiön perustaja kuoli. Sitten paljastettiin, että se oli salajuoni ja on useita digitaalisia varmuuskopioita. Kopioista voi tehdä ihmisiä! Pari jaksoa sitten sellainen kuoli. Mutta ei sekään kuollut, vaan - soita päässäsi Saw'n tunnaria - on hologrammeja, telepatiaa ja aivopieruja! On siis luonnollista, että myös adrenaliinihumalassa kuolemantähdellä sarjatulittavaa keisaria on koijattu.

En sivuuta sitä, miten typeriä peruttavat kuolemat ja vastaava kätevyys on: kun leffa kerjäsi tunnereaktiota sellaisen kaman jälkeen, en reagoinut. Kauden viimeiset jaksot ovat kuitenkin huikean ruuhkaisia ja iskevästi rytmitettyjä, joten vain joka toisen asian täytyy mennä täydestä, jotta elämys on vahva ja vieläpä tasaisesti.


Keskiarvo 20 jakson jälkeen:


< Jakso 2-9

Katsottu: Apple TV+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Dingo-leffan kuvauks... Markus Krunegårdin s... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova