Tuorein sisältö

Shogun 1-8: elämäntapa-antautuja saattaakin olla juonikas

23.06.2024 klo 23.00 | Luettu: 505 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 8:
The Abyss of Life


Lordi Toranaga päätti tappaa itsensä antautumalla. Hänen poikansa tappoi itsensä häsläämällä, joten Toranaga saa automaattisesti kuukauden aikaa hohhailla henkilökohtaisen armeijansa kanssa ennen tuomiotaan. Onhan tässä jotakin aitoa. Sauron ei antaisi Aragornin leiriytyä mustan portin liepeille hobittien väitettyä kohtaloa suremaan, mutta tosielämän oppositiojohtajat viruvat vankiloissa diktatuureissa. Toisaalta tämä on pakollisen lopputaistelun panttaamista, eikä sarja ole aiemmin esittänyt kuolemaa puoli lääniä pysäyttävänä tragediana vaan joka pojan harrastuksena.

Kenraalit tahtovat riehua, mutta Toranaga höpisee, ettei sota ole vaivan arvoista. "Höpisee" siksi, että vaikka näyttelijä on erinomaisen karismaattinen, ja vaikka olen sitä kiinnostuneempi hahmosta, mitä jyrkemmin hän sotaa vastustaa, sarja ei ole avannut Toranagaa erityisen onnistuneesti. Hän on oletusarvoisesti aina oikeassa. Valkoinen pelastaja Blackthorne on asemoitunut pakan ravistelijaksi, mutta vuorovaikutus on jäänyt suppeaksi. Sinänsä kiintoisasti Blackthorne silmäilee uutta herraa siitä syystä.

Jakson merkittävin kohtaus on yksi sarjankin pätevimmistä hetkistä; tunnetasolla ainakin. Jakson aikana Toranaga harkitsee vaihtoehtoja. Sitten hän kuitenkin antaa periksi taas? Hän pyytää jo kenraaleiltaan nimiä paperiin: tämä oli tosiaan tässä. Hänen luottomiehensä ja oppi-isänsä välimuoto esittää japanilaisen vastalauseen, jonka voi esittää vain kerran.

Tärisevä Toranaga yrittää "olla oikeassa", mutta hän heltyykin ryhtymään lopputaistelumieheksi? Hän tahtoisi tapattaa porukkansa ilman taistelua, mutta pojan ja oppi-isän tapatettua itsensä hän ymmärtää, että on kivempaa, kun tapatamme itsemme toiminnallisesti talkoohengessä? Ei. Ilmeisesti oppi-isän kuolema oli harkittu juoni. En ymmärtänyt sitä ennen juonitiivistelmän tavaamista, sillä oletin Toranagan vaikuttuneen vastalauseesta: hänen viimeiset repliikkinsä ovat runoilua, joten imin tunnelmaa enkä nippelitietoa. Yhtä kaikki oletan kauden nyt ryhdistäytyvän.


Keskiarvo 8 jakson jälkeen:


< Jakso 1-7 --- Jakso 1-9 >

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Myytinmurtajat testa... Inside Out 2 syöksyi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova