Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Roccat Magma -näppäimistö

Miia Lyyra

24.06.2021 klo 12.58 | Luettu: 2823 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

RGB-FANIN UNELMALANKKU
Roccat julkaisi keväällä kaksi uutta näppäimistöä, Magman ja mekaanisen, punaisilla kytkimillä varustetun noin 100 euron hintaisen Pyron. V2.fi:lle testiin päätynyt Roccat Magma on kumikupu- eli membrane-kytkimillä varustettu noin 60 euron hintainen näppäimistö. Lankku erottuu kilpailijoistaan puoliläpinäkyvällä kokonaan valaistulla näppäimistön taustalevyllä, mutta miten hieman kiistanalainen kalvonäppäimistö suoriutuu pelaamisesta?



Roccat Magma on 870 grammaa painava standardikokoinen näppäimistö. Materiaalina on käytetty muovia, mikäei jää huomaamatta. Lankku natisee ja nitisee puristettaessa, tehden laitteesta halvan tuntuisen. Mukana on myös irrotettava rannetuki, jonka asennus tapahtuu muoviklipseillä. Irrottaminen taas tapahtuu rannetukea alaspäin taittamalla. Aluksi kiinnikkeet vaikuttavat heppoisilta, mutta rannetuki pysyy kovassakin menossa kiinni, eikä lähde omille teilleen.


Näppäimistö on lähes kauttaaltaan kuvioitu viivoilla. Kuviointi tuntuu varsinkin aluksi hyvin karhealta ranteita vasten, mutta ajan kuluessa iho kuitenkin tottuu kuosiin. Kuvioinnissa on myös toinen miinus: se on älytön moskamagneetti ja kerää todella helposti roskaa ja pölyä. Edessäpäin siintävä puhdistusoperaatio ärsyttää jo valmiiksi, sillä kapeiden rakojen puhdistaminen ei varmasti tule olemaan mukavaa touhua. Viivakuviointi toistuu myös näppäimistön taustapuolella. Tasainen ulkokuori ilman viivoitusta olisi ollut enemmän makuuni.

Tietokoneeseen näpytin tulee kiinni kiinteällä 1,8 metrisellä USB 2.0 -piuhalla, joka on hyvin joustava, eikä näin ollen pingotu inhottavasti pöydälle. Halvan hintansa johdosta näppäimistöstä puuttuu muutamia ominaisuuksia, jotka voivat olla kynnyskysymys joillekin ostajille: Näppäimistön taustapuolelta puuttuu muun muassa johtokouru, minkä lisäksi sitä voi kallistaa ainoastaan yhteen kulmaan. Näitä ominaisuuksia kaipaavien kannattaa suunnata katseensa muihin näpyttimiin.

Kumikuvut pääsivät yllättämään


Roccat Magman erikoisuus on, että mekaanisten kytkimien sijasta näppäinhattujen alta löytyvät kumikupu- eli membrane-kytkimet. Kumikupukytkimet ovat yleensä herättäneet ristiriitaisia ajatuksia, sillä huonossa tapauksessa useamman näppäimen yhtäaikainen painallus ei rekisteröidy. Tämä taas muodostuu ongelmaksi pelatessa, sillä pahimmillaan ohjaus ei reagoi pelaajan haluamalla tavalla. Roccatin mukaan Magmassa on kuitenkin edistynyt anti-ghosting-tekniikka, minkä myötä useammankin namiskan yhtäaikaisen painamisen ei pitäisi olla ongelma. Testijakson aikana en havainnut kumikytkimille ominaisia ongelmia, vaan jokainen napinpainallus reagoi halutulla tavalla. Esimerkiksi nopeatempoisessa Apex Legendsissa homma sujui niinkin sulavasti, että voitto napsahti kierroksen lopuksi.


Näppäinhatut on tehty ABS-muovista, mikä on melko tavanomaista tämän hintaluokan laitteissa. Hatuissa ei ole minkäänlaista kuviota, mutta minua kuvioinnin puute ei haitannut, sillä pääsääntöisesti käyttämästäni näppäimistöstä ei myöskään kuviointia löydy. Tekstuurin puute ei myöskään vaikuta kosketukseen, sillä sormet pysyvät lujasti kiinni namiskoissa. Näppäimistössä on myös Roccatin oma Easy-Shift [+]-tekniikka, joka mahdollistaa useimmille näppäimille toissijaisen toiminnon asettamisen. Medianäppäimet puolestaan löytyvät funktionäppäinten takaa ja ne saa toimimaan Fn-näppäintä painamalla.

Näppäimistö päälle ja disco käyntiin


Olisiko sinulla hetki aikaa puhua RGB-valoista? En muista nähneeni yhtä hienoa valoratkaisua, kuin mitä Roccat Magmassa on käytetty. Ulkonäöllisesti se tuo mieleen mehujäät, sillä useampaa sävyä käytettäessä värit sulautuvat toisiinsa nätisti. Näppäimistön taustalevy on kauttaaltaan valaistu, mutta levy ei ole täysin läpinäkyvä, vaan hieman läpikuultava. Valaistusta hoitavien LED-valojen väritystä voi vapaasti säätää Roccatin Swarm -sovelluksella.


Valaistu alue on jaettu viiteen lohkoon ja halutessaan värejä voi säätää lohkoittain tai vaihtoehtoisesti käyttää perinteisiä valaistusteemoja, kuten aalto, sykkivä tai hengittävä. Vaikka valaistus on näyttävä, ovat sen säätömahdollisuudet silti melko rajattuja. Joissakin näppäimistöissä valaistusta voi muuttaa jopa näppäinkohtaisesti, joten Roccatin uutukainen jää hieman jalkoihin säätömahdollisuuksia vertailtaessa. Magma on AIMO-yhteensopiva, mikä tarkoittaa, että samaa ohjausta käyttävät laitteet voi synkata osaksi yhteistä valaistuskokonaisuutta. Minun silmiäni värikäs taustalevy hivelöi, mutta ymmärrän, että joillekin käyttäjille riittäisi vähempikin annos. Tarvittaessa valaistuksen saa kokonaan pois päältä, mutta silloin kieltämättä kadottaa yhden Magman myyntivalteista.

Hinta-laadultaan Roccat Magma on todella hyvä. Pieni miinus on, ettei mukana ole erillisiä mediapainikkeita. Markkinoilta kuitenkin löytyy samasta hintaluokasta lankkuja, joissa mediapainikkeet on sijoitettu erikseen. Kaikille nämä namiskat eivät ole tärkeitä, mutta itselle niiden puuttuminen on pieni kynnyskysymys.


Olen aiemmin vannonut mekaanisten näppäimistöjen nimeen, mutta kieltämättä Roccat Magma onnistui muuttamaan ajatusmaailmaani. Käytössä kumikupukytkimet ovat hyvin hiljaiset, eivätkä häiritse kanssaeläjiä. Lisäksi kiivaissakin otteluhetkissä sormet pysyivät näppäinhattujen päällä ja painallustuntuma on hyvä. Pelaamisen lisäksi Magma soveltuu hyvin kirjoittamiseen ja väljän näppäinasettelun ansiosta virhelyöntejä ei juurikaan tule. Roccat Magma soveltuu hyvin sellaiselle käyttäjälle, joka tarvitsee hiljaista budjettitason näppäimistöä pelaamiseen sekä kirjoittamiseen.



Roccat Magma
Hintaluokka: 59,99 € (ovh)
Lisätietoja: Roccat

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi pelasi: Final ... V2.fi ennakoi: Hot W... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova