Tuorein sisältö

Peltonen ja täydellinen elokuva suomalaisille

Jari Tapani Peltonen

29.10.2013 klo 18.00 | Luettu: 15321 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Pakina. Jupina.
Romanttinen lasten toimintakomedia 21 nopeaa & vimmaista kankkusta yliopistossa 2 on täysosuma suomalaiseen makuun. Tapahtumat saavat alkunsa 1985, kun suljetusta yhteisöstä poistetaan katapultilla Allu Tuppuraisen tulkitsema pahuudesta parantunut rikollisnero. Hänen on yksin eli Heikki Silvennoisen näyttelemän intiaanin kanssa matkustettava Venäjälle, koska hänen poikansa (Aku Hirviniemi) on ajautunut ongelmiin. Matka tyssää, kun petollinen lentsikka pudottaa päähenkilöt pahuuden vastaisen järjestön päämajaan. Heitä kuulustellaan ex-kollegan Risto Kaskilahden (Hank Azaria) rikosten johdosta ja vaikka he vannovat nähneensä Kaskilahden viimeksi vuosia sitten, heidän käsketään etsiä smurffien joukkohauta, tai muuten kansallissankari Teemu "The Finnish Flash" Sel8nteeltä (Teemu Sel8nne) revitään sydän rinnasta (mitään ei näytetä, tämä on Disney-elokuva). Sankareille annetaan rajattomat valtuudet toimia lain yläpuolella, joten he lähtevät jäljittämään Kaskilahtea kuppiloista ja ravintoloista, jotka on toteutettu julmetun näyttävällä tietokoneanimaatiolla.

Samaan aikaan Aku Hirviniemi tekee mitä koko kansan Aku parhaiten taitaa. Hänen koominen pöyhkeytensä pukee osuvasti nuortamiestä, joka on motivoitunut ja harmiton vaihto-opiskelija vain näennäisesti: tosiasiassa Hirviniemen hahmoa joskus ramaisee. Hän ei tiedä mitä elämällä tekisi ja hän on etääntynyt tyttöystävästään. Heikkona hetkenä hän lintsaa kurssilta, jossa oppilaat juoksevat kilpaa samalla kun heitä ammutaan myrkyillä, jotka saavat aikaan allergisia turpoamisreaktioita. Kun osumaa ottanut tyttöystävä tulee nuolemaan tuulilasia, Akun hahmo luulee tytön olevan raskaana ja niinpä hän kaahaa pakoon tuhatta ja sataa napaten uuden blondisutturan sussuksi bussipysäkiltä. Jännitin silmäkulma nykien liittyvätkö juonenkäänteet jotenkin toisiinsa, mutta kun unohdin useimmat, ymmärsin ettei elokuvia pidä ottaa vakavasti.

Elokuva sijoittuu samaan universumiin tämän hetken suosituimman lelumainoksen kanssa, perustuen palkittuun lavamusikaaliin. Alunperin studio piti projektia heikkona. Studio aikoi tehdä pelkän DVD-leffan ja perumistakin harkittiin, mutta lopulta ohjaaja Timo Koivusalo onnistui typistämään budjettia 50 miljoonalla hankkiutumalla eroon musikaalinumeroista ja huumorista, jota nähtiin tarpeeksi viime osassa. Lopputulos on synkkä ja tiivistunnelmainen trilleri, paitsi jos leffa on jotakin ihan muuta: mainittu kansanmurha on vakava asia, kun taas esimerkiksi satunnaiset tappajajänikset ovat vain irtonaista kreisiä kerrontaa, joten olisi väärin valita tyyli ja pysyä siinä.

Huipennuksen aikana alleviivautuu se, miten olennainen osa tunnelmaa on ääniraitana toimiva Suomirokkia 3 -tupla-CD. Kun Wolde Valdemar Punnalan klassikko "Naulaan ja naputan" on omintakeisesti säestänyt rajua räiskintäkohtausta Tšernobylissä, jossa mutaatiosäteillä palautetaan kaikki ennalleen jottei jatko-osien tekeminen vaikeudu, on emotionaalisesti tyydyttävää kuulla heti perään nähtävän montaasin aikana Kari Peitsamon kappale "Kauppaopiston naiset", koska senkin olin aiemmin kuullut. Useimpia tapahtumia ei näytetty ja osa hahmoista ei tehnyt mitään, mutta montaasi selittää miten Hirviniemen hahmo päätyy tilanteeseen, jossa hän oli edellisessä eli kronologisesti seuraavassa elokuvassa 20 nopeaa & vimmaista kankkusta yliopistossa 2. Fani ei voi kuin rakastaa. Selvennetään vielä, että vaikkei uudessa elokuvassa edes juoda alkoholia, sekin rakentuu kankkusesta puhumisen varaan ja tälläkin kertaa ruudulla näkyvä laskuri selittää kuinka monta kankkusviittausta on jo kuultu. Viittaukset ovat uskottavia kuin olisit itse ne keksinyt, joten varmasti hymyilyttää.

Sylvester Stallone haukkui Tuppuraista Twitterissä laiskaksi ja ahneeksi. Toki Tuppurainen on iän myötä alkanut näyttää nuukahtaneelta ja onhan hän itsekin sanonut, että hän tekee tällaisia toimintasekoiluja vain rahan vuoksi, mutta yritäpä muka löytää parempi leffa. Itsekin kävin kerran vuokraamossa ja kuka niitä tuhansia takakansia lukee? Tämä kuitenkin on selkeästi jatko-osa ja takuuviihde on meillä ainakin perinne ihan periaatteesta, että kyllä tietyt leffat aina katsotaan. SUOSITTELEN TÄTÄ ELOKUVAA :) Oli hauska toteutus, kannattaa kattoo.


Katsotuimmat elokuvat Suomessa 2013


(Sivuston Box Office Mojo mukaan)

1. 21 tapaa pilata avioliitto (antamani arvosana: )
2. Itse ilkimys 2 (**)
3. Rölli ja kultainen avain (**)
4. Vuonna 85 (*)
5. Monsterit - yliopisto ()

7. Lentsikat (sain Autoista tarpeekseni, joten DVD-jatkis jäi väliin)

9. Fast & Furious 6 (**)
10. Kauhea kankkunen 3 (½)
11. Selänne (julisteessa Sel8nne, englanniksi The Finnish Flash, ehkä leffa on kiva)
12. Smurffit 2 (valitettavasti lehdistönäytöstä ei järjestetty)

14. The Lone Ranger (*)
15. A Good Day to Die Hard ()

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #49: Pupp... V2.fi:n tablettitest... >

Keskustelut (8 viestiä)

perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2013 klo 20.55 18 tykkää tästä

Viinaa, tissit, huono näyttelyä ja joku hassu hokema. Siinä o suomalaisen lempielokuva.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

29.10.2013 klo 20.57 12 tykkää tästä

Tuli himo laittaa kaikki mainitut leffat pyörimään samanaikaisesti...

Srsly tho hauska ja oivaltavahko katsaus vuoden katsotuimpiin elokuviin. Mikä tahansa muu sivusto laittaisi listaa katsotuimmista elokuvista ja listan näyttäen tuolta... Itkuhan siitä tulisi.
Vain veekakkosessa voi lukea aiheesta hauskuuttavan artikkelin, jonka rivien välistä voi eroittaa sen kärsimyksen jonka listan koostumus kriitikossa aiheuttaa...
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

29.10.2013 klo 22.07 7 tykkää tästä

Itkua ja naurua tekstiä lukiessa. Surkuhupaisaa. Lopussakin täydellinen jokaisen suomalaisen perustelu miksi mennä katselemaan elokuvaa, kunhan on se vanhan kunnon elokuvasarjan jatko-osan jatko-osan esiosan jatko-osa, jossa esiintyy joku vanha kunnon näyttelijä, niin kyllä lähtee! Suomalaiset leffat tietysti käydään katsomassa ihan vain koska isänmaa ja siellä on se näyttelijä, joka on "TV:stä tuttu ™".

Visionäärisen elämyksen ja parikymmentä vuotta vanhojen vitsien jälkeen astutaan ulos teatterista ja näpytellään Facebookiin:"SUOSITTELEN TÄTÄ ELOKUVAA :) Oli hauska toteutus, kannattaa kattoo."
Muokannut: Guetta 29.10.2013 klo 22.08 lainaa
mindblow

30.10.2013 klo 00.49 10 tykkää tästä

Mistä helvetistä Peltonen saa näitä tekstejä? Jos se on synnynnäistä niin heti pääministeriksi, ja jos se on dopingperäistä niin resepti yleiseen kiertoon.

Ei tällaista voi keksiä, mutta se kuitenkin keksittiin.
lainaa
Mirr5000

30.10.2013 klo 08.53 1 tykkää tästä

"Oli hauska toteutus :)"

Siinä taisi tulla suomen pelialakin pähkinänkuoressa.

Ja btw, olen aika yllättynyt, ettei Remeksen Ö-luokan tusinatrillereitä (jotka hieman tulivat Peltosen juonikuvauksesta mieleen) ole koskaan filmatisoitu.
lainaa
Atuin

30.10.2013 klo 14.45 7 tykkää tästä

mindblow kirjoitti:
Mistä helvetistä Peltonen saa näitä tekstejä? Jos se on synnynnäistä niin heti pääministeriksi, ja jos se on dopingperäistä niin resepti yleiseen kiertoon.

Ei tällaista voi keksiä, mutta se kuitenkin keksittiin.


Koin ilmestyksen, jossa Peltonen pitää ensimmäisen puheensa presidenttinä: "Kansalaisen, medbörjare, *viisi tuntia psykedeellistä tajunnanvirtaa, jossa fantasioidaan Helinä-Keijusta, nelikätisestä Mortal Kombat-möröttärestä ja The Rockista*"
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

31.10.2013 klo 14.09

Noh on ollut kyllä melko surkea elokuvavuosi tähän asti. Sentään vielä loppuvuodesta tulee Thor: The Dark World, Hobitti - Samugin autioittama maa ja Vihanliekit. Ne vähän pelastaa tätä vuotta. Jostain syystä kaikki hyvät elokuvat tuntuvat ilmestyvän 2015, niin siitä tulee varmaan paras elokuvavuosi aikoihin. Toisaalta painotus on siirtynyt selkeesti pois elokuvista TV-sarjoihin.

Ja tarkoitukselta tuota noin Django Unchained, suuri puhallus ja Iron Man 3 oli jäänyt pois. Ja 5 lastenelokuvaa mainittu. Noiden suosiota nyt on ainakin turha suostutella, ihan hyvä, että lapsiperheetkin käyvät elokuvissa.

Toi miksi jatko-osat on suosittuja johtuu siitä, että suuret Hollywood-tuotannot ovat suureksi osaksi niitä. Suurella rahalla kun ei oikein saa ethtyä kelvottomia elokuvia. Ja melko selvästi voi päätellä tosta, että ihmiset katsovat vain suomalaisia ja amerikkalaisia elokuvia. Tossa vielä koko lista, joka peltoselta unohtu:
http://www.boxofficemojo.com/intl/finland/yearly/
lainaa
Mestari

04.11.2013 klo 11.42

Hieno tarina suomalaisten leffamausta! Mikä on muuten Kaskilahden onnistunein leffarooli? Itse sanoisin, että Seesteinen(Rölli - Hirmuisia kertomuksia, 1991).

Ps. The Master löytyy sijalta 107., vaikka Joaquin Phoenix tekee melkein yhtä hyvää jälkeä kuin Mikko Kouki.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova