Tuorein sisältö

Haastattelussa Aavikon Tomi Leppänen

Erkki Mervaala

09.05.2016 klo 12.00 | Luettu: 4981 kertaa | Teksti: Erkki Mervaala

"New Age of Muysic" – horisontaalin ilmaisun äärellä
Siilinjärvellä 21 vuotta sitten uransa aloittanut syntetisaattorimusiikin suuruus Aavikko julkaisi perjantaina 6. toukokuuta viidennen täysimittaisen studioalbuminsa Okeanos. Uudella albumilla on kuitenkin aivan omanlaisensa musiikillinen ilme, jollaista Aavikon levyillä ei olla koskaan aikaisemmin kuultu. V2.fi haastatteli kolmihenkisen yhtyeen rytmimaisteria Tomi Leppästä.

Aavikko eli Tomi Kosonen (vasemmalla), Tomi Leppänen ja Paul Staufenbiel. Kuva: Sim Gil


Okeanos ei kuulosta samalta Aavikolta kuin vaikkapa viimeisimmällä pitkäsoitolla Novo Atlantis – mistä muutos näin rauhalliseen ambient-soundimaailmaan?

"Ajatus täysin rytmittömästä levystä alkoi syntyä Novo Atlantis -albumin (2009) teon jälkeen. Sen nimikappale osoitti, että kykenemme luomaan musiikkiamme myös pidemmässä kappaleformaatissa, ja halusimme tutkia tätä lisää. Lisäksi meillä tuli kollektiivinen tarve nollata jo opittuja työskentelytapoja."

Minkälaista oli lähteä luomaan näin erilaista albumia?

"Okeanoksen tekoprosessi oli äärimmäisen kiinnostava ja erilainen. Konsepti oli alusta alkaen selkeä, jonka ansiosta pystyimme keskittymään sisältöön ja yksityiskohtiin. Albumi on kokonaisuutena läpisävellettyä sattumanvaraisuutta, jossa yhtye toimii vain välikätenä tai operaattorina, ja improvisointivastuu on siirretty syntetisaattoreille. "

Mistä merelliset teemat ja Okeanos syntyivät?

"Huomasimme käyttävämme New Age -termiä aina, kun suunnittelimme tulevaa levyä. Genre ei ollut kenellekään entuudestaan tuttu, mutta termissä oli jotain kiehtovaa, hieman samaan tapaan kuin trance-genressä. Teema ja soundi syntyivät siis yhdessä, luonnollisesti, sattumanvaraisesti ja vahingossa."

Oliko uudella levyllä ja soundilla joitakin esikuvia?

"Suoranaisia esikuvia on vaikea nimetä, mutta ajatuksen tasolla albumia tehdessä miellyttivät muun muassa seuraavat asiat: Alice Coltrane, fuusio, kylmä sota, Ryuichi Sakamoto, delfiinit, sauna, horisontti, ikuisuus."

Tuoko uusi soundi myös uuden instrumentaation? Onko Yamahalle enää tilaa Korgien pulputtaessa?

"Levy tehtiin kahdessa osassa kahtena peräkkäisenä kesänä. Ensimmäisenä vuotena pääinstrumenttina toimi vuonna 1990 julkaistu, minikokoisella joystickilla varustettu tabletop-mallinen Yamaha Midi Tone Generator, ja seuraavana vuonna tallensimme pääasiassa vuonna 1981 valmistettua midipäivitettyä Korg Poly Sixiä. Yhdeksän vuoden ikäeron ansiosta syntetisaattorit täydentävät hienosti toisiaan; vanhanaikainen analoginen Korg kohtaa Yamahan tarkan ja moneen taipuvan futuristisen digitaali-ihmeen."

Aavikko viime vuonna keikalla Tampereen Doriksessa. Kuva: Erkki Mervaala


Jättääkö Aavikko nyt hyvästit retrofuturistiselle hypi-pompi-tanssimusiikille?

"Okeanos on New Age of Muysic -tyylin ensimmäinen julkaisu, jolla resetoidaan yhtyeelle aiemmin tunnuksenomaiset elementit, rytmi ja melodia. Aavikon aiempi tuotanto on toteuttanut vertikaalia ilmaisua, jossa musiikki on tehty kuunneltavaksi seisaaltaan ja tanssien. Okeanoksen muoto on horisontaali, sen kannessa ja sisäkannessa näkyy horisontti, ja se on tehty kuunneltavaksi horisontaalitasossa. Seuraavan albumimme muoto tulee olemaan diagonaali, eli se yhdistelee piirteitä molemmista ilmaisumuodoista."

Onko yhtyeen motto uudella aikakaudella yhä ”we play - you dance”?

"Tällä levyllä sen voisi väliaikaisesti kääntää vaikkapa muotoon: 'We Tweak - You Sleep'"
Aavikon viides pitkäsoitto Okeanos julkaistiin 6. toukokuuta. Kuva: Unto Rautio

V2.fi | Erkki Mervaala
< V2.fi testasi: Lucid... Voita Sound Blaster ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova