Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Speedlink Ledos ja Ultor

Manu Pärssinen

22.08.2016 klo 12.59 | Luettu: 4093 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Pikalinkki pelivälineistöön
Heti aluksi täytyy sanoa, että sekä Ledos, että Ultor hieman pääsivät yllättämäänkin, sillä molemmat tuntuivat heti ensi kosketukselta astetta laadukkaammilta, kuin mitä halvemmista lisälaitteista tutulta Speedlinkiltä on ehkä totuttu odottamaan. Metallinkiiltoinen punaväritys ei välttämättä sovi kaikkien sisustukseen, mutta miltä laitteet sitten tuntuivat käytettyinä?

Speedlink Ledos


Speedlink Ledos on sekä muotoilultaan, että kooltaan hyvin samanlainen, kuin päivittäisessä käytössäni oleva Razer Deathadder, jälkimmäinen ehkä hieman kevyempi. Ulkoasua määrittävät metallinkiiltoinen punainen kuori vähän kliseisine palluroineen, sekä musta pohjalevy, joka on symmetrinen molemmin puolin - Ledos sopii siis sekä vasemmalle, että oikealle kouralle. Tietenkin kaikkea koristavat punaisena vilkkuvat ledivalot, mutta niiden peittämiseen käytetty valkoinen muovi rikkoo hieman yleisfiilistä ja näyttää todella halvalta.


Ledoksen punottu 1,8-metrinen punamusta piuha ja hiiren rulla tuntuvat sen sijaan käytössä tarpeeksi laadukkailta ja on melkein vaikea uskoa, että tätä hiirtä saa jopa reilusti alle kolmeenkymppiin. Omaan käteeni sen pintamateriaali tuntuu kuitenkin hitusen epämiellyttävältä verrattuna vaikkapa Roccatin ja Razerin hiiriin. Ledoksen tiedot kertovat 500 - 3000 DPI:n tarkkuudesta ja lisäksi hiiressä on erikoisuutena Sniper-painike, jota painettaessa DPI tipahtaa välittömästi 500:aan. Muuten onkin vähän hankala tietää, mikä DPI on valittuna. Ledoksen sensori on optinen, ei laser, mikä ehkä hieman selittää hintalapun halpuutta. Sen painikkeita ei voi myöskään millään tavalla ohjelmoida.

Hiiren pohjassa lukee Made in China ja vaikka en Kiinan halpamyynneistä heti löytänytkään aivan vastaavaa mallia, epäilen, että kyseessä on valmis kiinantehtaan malli, jota saksalaiset ovat hieman speksanneet ja tyylitelleet. Pitkässä ja rankassa käytössä kestävyydestä en voi siis mennä vannomaan, mutta parin viikon ajan Ledos teki niitä asioita, joita hiiren kuuluu tehdäkin. Paljon ylimääräisiä hienouksia Ledos ei tarjoa, mutta varsin kukkarolle sopivaan hintaan se on kyllä kauppoihin isketty.

Lisätietoa: Speedlink
Hintaluokka: 30 eur



Speedlink Ultor


Vaikka Ledoksestakin tuttu metallinkiiltopunainen on alkanut minua sittemmin hieman kyllästyttämään, Ultorissa tykästyin heti aluksi sen reunattomaan muotoiluun. Pidän muutenkin lyhyemmistä näppäimistöistä, jotka eivät vie pöydältä hurjasti tilaa ja Ultor sopi siis kokonsa puolesta käyttötyökalukseni oikein mukavasti. Valitettavasti arvioitavaksi saatiin vain USA-layoutilla varustettu näppis, joten pidempiä kirjoitushommia varten piti aina palata omiin tuttuihin laitteisiin.


Hinnaltaan Ultor on Speedlinkin arvokkaammasta päästä, eli satasen tienoilla, mikä vaikuttaisi vähän siltä, että firma pyristelee irti halpatuoteimagostaan ja markkinoille tuodaan myös enemmän pelaamiseensa panostaville pelaajille suunnattuja tuotteita. Ainakin firmassa on tehty Powerpoint aiheesta “mitä ominaisuuksia pelinäppäimistössä pitää olla”. Mekaaniset näppäimet - kyllä (red Kaihua Kailh), valaistus - kyllä, ohjelmoitavat näppäimet - kyllä, makrot - kyllä, tallennettavat profiilit eri peleille - kyllä, Windows-näppäimen lukko - kyllä. Myös USB polling raten säädölle on omat paikkansa F1-F4-painikkeissa (1000 Hz asti), sellaista ei itselleni ole tullut ennen vastaan.

Olen jo ehtinyt tottua enemmän naksuviin mekaanisiin näppäimiin, joten punakytkyiset Ultorin painikkeet tuntuivat hieman oudoilta, toisaalta fiilis toi jollain kummalla tapaa mieleen … Commodore 64:n? En tiedä onko se hyvä, vai huono asia. Jotkut näppäimet tuntuivat myös hieman erilaisilta painaa kuin toiset, joten ehkä Kailh-kytkimissä on hienoisia laatueroja, ehkä kuvittelin koko asian. Painallusten yleistuntuma on kuitenkin kevyt ja miellyttävähkö. Kaikkia maailman ledivärejä eivät Ultorin valot toista, vaan pääilme on sininen, WASD-nappien loistaessa valkoisena. Hehkun voimakkuutta saa säädettyä sekä ohjelmiston, että pikanäppäinyhdistelmän kautta.

Nostaessaan hintaluokkaa Speedlink on ehkä hukannut parhaan valttikorttinsa. Kun satasella saa Razeria, SteelSeriesia, Logitechia ja muita isolle yleisölle tutumpia merkkejä, on vaikea keksiä, kuka ensimmäisenä päätyisi Ultoriin, vaikka se käytännössä ihan toimiva kilke onkin. Käytön aikana itselleni syntyivät kuitenkin jonkinlaiset sympatiat Speedlinkiä kohtaan ja sen ulkonäköä kehuttiin myös selkäni takaa.



Lisätietoa: Speedlink
Hintaluokka: 100 eur

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Y-Cam... V2.fi testasi: Lenov... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova