Tuorein sisältö

Peltonen: miksi rakastaa rasisteja ja muita mulkkuja

Jari Tapani Peltonen

01.06.2018 klo 14.40 | Luettu: 6782 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hullua hurskaammaksi?

Trumpia kannattava rääväsuu Roseanne Barr vertasi mustaa poliitikkoa Apinoiden planeettaan. Anteeksipyynnön mukaan se oli unipillerivitsi keskellä yötä. Hänen show'nsa Roseanne lopetettiin.

Ennen kohua kysymys oli se, voiko show'sta nauttia, vaikka taiteilija ärsyttäisi. Fiktiivinenkin Roseanne äänesti Trumpia, mutta kaikki hahmot eivät ja näin ongelmia päästiin avaamaan. Show sai kiitosta molemmilta laidoilta. Kun "ainoa oikea ratkaisu" tehtiin, vasuritkin saivat potkut. Eikö nimenomaan tässä sarjassa olisi ollut mahdollista käsitellä möläytystä tasapainoisesti? Toki studion oli huomioitava se, että useimmat tahtovat vain kuohahtaa.

Moni historiallinen taiteilija on hullu ja niin on yksi suosikeistanikin: Mel Gibson on mutkikas mies, jonka sisällä on poikkeuksellisen paljon tunnetta. Hän on lempeä useimmissa juoruissa. Juoppohulluuskohtauksia ei saa sivuuttaa, vaan niiden tulee terästää aistit: onko "sankari vastaan psyko" klisee, vai esim. Braveheartissa todiste jyrkästä ajattelusta? (Klisee.)

Juutalaisvastaiset sanat on muistettava. Gibsonin isä harrastaa niitä ja Gibsonin oma möläytys tuli hänen juutalaisvastaiseksi väitetyn The Passion of the Christinsa jälkeen. Muna vai kana: elokuvaa syytettiin jo etukäteen aiheen vuoksi ja Gibson loukkaantui. Leffa on väittääkseni tasan sitä, mitä selvä Gibson sanoo ja mestariteos nimenomaan siksi, että taiteilija ymmärtää jotakin hyvistä ja pahoista voimista. Koko tilannetta ei selitä se, että "haavoittunut eläin puree", mutta jos pahuutensa kanssa painiva luo hyvää, möläytys ei häntä määrittele.

Roseanne-fani kysyy: miksi Trumpia saa haukkua orangiksi? Mm. koska juustonaksuja ei ole pakko käyttää puuterina ja koska "oranki" ei ole jatkoa solvauksille tyyliin "porch monkey". Miksi kristittyjä saa haukkua mielisairaiksi? Vaikka esim. Bill Maherin ja Ricky Gervaisin ilmeet muuta väittäisivät, hekin ampuvat alhaalta ylös varsinkin Yhdysvalloissa. En historiallisesti pidä heistä kahdesta, mutta joskus pidän ja tiedän heiltä löytyvän inhimillistävää materiaalia, joka saa uskomaan, että he tarkoittavat hyvää, ja yhtälailla muistuttaa, ettei kukaan jankuta samaa solvausta ilman henkilökohtaisia ongelmia.

Jos joku vaahtoaa alaiselleen, että "sinä vääräuskoinen sokeritissi Apinoiden planeetalta olet vastuussa kaikista maailman sodista", kalossinkuva kuuluu perseeseen.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: Night... Peltonen: Solo: A St... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

Islam_kriitikko

01.06.2018 klo 20.27 14 tykkää tästä

En ollut rasisti ennen 2015 invaasiota. Nyt kuulemma olen. Ja tiedätkö, ei haittaa! Sen ristin kannan ylpeydellä.
lainaa
Mielensäpahoittaja

01.06.2018 klo 20.58 7 tykkää tästä

Onhan ihan periaatteen ja oletettujen oikeuksiensa puolesta loukkaannuttava kaikesta - myös (etenkin) sellaisesta, mikä ei itseään koske ja josta ei parhaimmassa tapauksessa tiedä pätkän vertaa mitään. Herneet sopivat nykyihmisen nenään kuin kalossinkuva perseeseen.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova