Tuorein sisältö

Snowpiercer Netflix-sarjana: Idän pikajunan arvoitus ennen vallankumousta

Jari Tapani Peltonen

25.05.2020 klo 23.00 | Luettu: 12436 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Mulla kauas menolippu on.

Kausi 1 - Jakso 1:
First, the Weather Changed


Jääkausi tuhosi kaiken paitsi junan, joka ei voi pysähtyä. Vuoden 2013 leffaversio panosti mustaan huumoriin, joten tasapaino tuntui herkulliselta: perusidea on kaukaa haettu, mutta scifisatiiri tuskin voi rajata paremmin tarinaa luokkayhteiskunnasta. Perävaunun pultsarit kapinoivat kohti ainoaa suuntaa. Se toimii parodiana dystopiascifin putkiajattelustakin, jos niin sovitaan.

Sanoin "kaukaa haettu", mutta käytännössä idea on keskitasoa kiinnostavampi myös kierrätettynä ja kuivattuna. Tekijät ovat kuvailleet sarjaa avaruusalusshow'ksi, mutta sellaisissa on holokansia ja planeettoja, joten kuvailisin tätä Titanic-show'ksi. James Cameronin Titanic luo poikkeuksellisen kolmiulotteisen tuntuman aluksesta, ja tunne on helpommin saavutettavissa, kun kaikki tehdään kapean ja tärisevän jonon rajoissa.

Lähdöstä ei ole yhtä kauaa kuin leffassa, mutta köyhät tunkivat junaan väkisin, joten kärkevyys ja kaunaisuus menee läpi. Ideoita ja tunnelmia listataan. Kapina vaikuttaa jo alkavan - mutta sitten miespäähenkilö ylennetään Hercule Poirotiksi. Entisenä kyttänä hänelle avautuu tilaisuus nousta työskenteleväksi köyhäksi, koska murha pitäisi selvittää. Kuka olisi uskonut, että planeetan rikkaimpien joukkoon mahtuu psykopaatti.

Leffasta johtuen en puhu tuoreuden tunnusta, eikä tarina pääse vihjailua pidemmälle, mutta maailmanrakennus on tehokasta. Junan keskiluokka muistuttaa, että kun köyhät kapinoivat, ensimmäiset uhrit ovat rikkaiden palkkaamia köyhiä. Sanoma ei siis tule siinä muodossa, että odotamme yhteiskunnallisesti tärkeitä turpakäräjiä 4. kautta. Jopa pilottijaksoille pakollinen alastonkohtaus on tyylikäs 100 edelliseen verrattuna.


Jakso 1-2 >

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Miracle Workers: Dar... Space Force: Netflix... >

Keskustelut (10 viestiä)

Gari1

26.05.2020 klo 11.30 2 tykkää tästä

Sama ongelma tässä, minkä koin alkuperäisessäkin elokuvassa. Minkä helvetin takia sen junan pitää matkata ympäri maapalloa tai mitä hyötyä siitä on verrattuna siihen, että oltaisiin yhdessä paikassa? Esim. maan alla jossain fasiliteetissa mitä lämmitetään ja missä on samat mukavuudet ja tuotantolaitokset kuin junassa ja missä olisi helpompi ja enemmän tilaa tehdä asioita. Ja kuka hoitaa rataa jos se menee paskaksi (koko ajan tässäkin valitetaan kun rataosuus on niin huonossa kunnossa)? Tuntuu että tässä ei ole alunperinkään mietitty yhtään sen pidemmälle, esim. että mikä on elokuvan maailmassa loogista. Menty vain kivalla konseptilla ajattelematta yhtään sen pidemmälle. Ehkä turhan kriittinen tälläiselle hömppäviihteelle, mutta ei pysty katsomaan, kun kokee kokoajan, että logiikassa on suuria ongelmia.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.05.2020 klo 11.47

Juuri tämä mitä Gari1 kirjoittaa. Estää tehokkaasti nauttimisen tällaisesta.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.05.2020 klo 12.35

Kärpäsen suurena ystävänä en kykene uskomaan Star Trekin teleportteihin alustavastikaan, mutta Star Trek voi olla hyvä satu diplomatiasta ja tasa-arvosta, kuten Snowpiercer on luokkayhteiskunnasta.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.05.2020 klo 12.41 1 tykkää tästä

Selityksiä on kaikenlaisia, mm. että se kerää nokallaan jäätä, jota tarvitaan vedeksi järjestelmiin ja että veturi saa voimansa ikiliikkujasta ja siksi sen pitää pysyä liikkeessä. Kaikki junan asettamat rajoitukset (ulos ei pääse, parempaan pääsee vain eteenpäin menemällä) toki ovat käsikirjoittajille helppoja työkaluja ja jotenkin tämän olisi voinut toteuttaa myös maanalaisessa tunnelissa varmastikin. Alkuperäisissä sarjiksissa junia oli useita ja välillä jopa pysähdeltiin.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.05.2020 klo 12.42

Ja tämä kyseinen junahan oli olemassa rikkaiden maailmanympärimatkailuun jo ennen jääkautta.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.05.2020 klo 12.56 1 tykkää tästä

Veturi saa voimansa ikiliikkujasta, joten sen pitää pysyä liikkeessä. Asia selvä.
lainaa
Gari1

26.05.2020 klo 13.14

Ehkä ongelma on se että juna esitellään että se olisi viimeinen paikka missä on enää ihmiselämää. Menisi paremmin läpi jos se olisi vain hullujen rikkaiden päähänpisto ajaa junalla ympäri maapalloa keskellä maailmanloppua, kun muut ovat suojassa maan alla. Ei tuossa tunnu olevan järkeä että pitäisi mennä eteenpäin jostain syystä. Ja miksei sitten pyöritä kiskoilla vain jotain kilometrin matkaa ympyrää. Helpompi pitää rata kunnossa lyhyemmällä matkalla. Ja enemmänhän se vie vain resursseja kuin olla jossain maan alla paikallaan ja käyttää energiaa vain paikan lämmittämiseen ja tiettyihin tarpeellisiin asioihin, kuten ruuan tuotantoon, ym.
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

26.05.2020 klo 21.13

Gari1 kirjoitti:
Ehkä ongelma on se että juna esitellään että se olisi viimeinen paikka missä on enää ihmiselämää. Menisi paremmin läpi jos se olisi vain hullujen rikkaiden päähänpisto ajaa junalla ympäri maapalloa keskellä maailmanloppua, kun muut ovat suojassa maan alla.

Oman pääkaanonini mukaan tällaisia suojia onkin olemassa. Junassa olevat ei vain tiedä niistä mitään, joten heidät esitetään ihmiskunnan viimeisinä, ja tarinan kannalta näin voisi yhtä hyvin ollakin.

Kai jonkun tulivuoren kyljessä voisi elää jopa maan pinnalla?
lainaa
Gari1

26.05.2020 klo 22.54

Refloni kirjoitti:

Oman pääkaanonini mukaan tällaisia suojia onkin olemassa. Junassa olevat ei vain tiedä niistä mitään, joten heidät esitetään ihmiskunnan viimeisinä, ja tarinan kannalta näin voisi yhtä hyvin ollakin.

Joo, pitää ehkä yrittää päästä tuohon mindsettiin, niin ehkä tuota voisi koittaa jatkaa.
lainaa
MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

17.02.2021 klo 16.57

Huomasin vasta nyt että tällekin on seuranta. Olin meinannut jo alkaa kyselemään että milloin tulee, kunhan olisin keksinyt että mihin kommentoin. Itselläni on vasta kesken, mutta tätä seurantaa on taas kiva seurata sitä mukaa kun etenen. Leffakin on vielä katsomatta.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova