Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus 8 Pro -puhelin

Miia Lyyra

08.07.2020 klo 16.00 | Luettu: 4994 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

ONEPLUSSAN UUSI LIPPULAIVA SAAPUI SATAMAAN
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus perustettiin vuonna 2013 ja se on julkaissut yhteensä viisitoista älypuhelinta. Uutta 8 -sarjaa edeltävä 7 -sarja saapui kauppoihin viime vuonna. V2.fi:n toimitus sai kokeiltavakseen Onyx Black -värisen OnePlus 8 Pro 8 GB RAM + 128 GB -mallin.

Kurkkaus konepellin alle


OnePlus 8 -sarjaan kuuluu kaksi eri mallia: perusmalli 8 sekä paremmilla herkuilla varustettu 8 Pro. Tämän lisäksi molempia malleja on saatavilla erilaisina variaatioina, sillä valittavissa on pienempää ja suurempaa muistimäärää sekä tallennustilaa. V2.fi:lle saapunut malli edustaa 8 Pro -malliston halvinta versiota 899 euron hintalapullaan. 8 Pro -sarjasta on lisäksi saatavilla 12 GB muistia ja 256 GB tallennustilaa sisältävä malli, jonka värivaihtoehdot ovat Glacial Green ja Ultramarine Blue. Näiden hintalappuna komeilee 999 euroa.


Kurkataanpa ensimmäisenä puhelimen konepellin alle. Alla listattuna tärkeimmän tiedot.

Puhelimen perusominaisuuksia:
Mitat ja paino: 165,3 x 74,35 x 8,5 mm ja 199g
Näyttö: 6,78 tuumaa nestemäinen AMOLED, 3168 x 1440 pikseliä (513 pikseliä tuumassa), kuvasuhde 19,8:9, 120 Hz.
Käyttöjärjestelmä: Android 10, OxygenOS
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 865
RAM: 8GB
Tallennustila: 128GB
Akku: 4510 mAh
Sim-kortti: 2 x nanosim, 5G
Kamera: Pääasiallinen takakamera 48 MP (f/1,78), teleobjektiivi 8 MP (f/2,44), ultra-laajakulmaobektiivi 48 MP (f/2,2), värisuodatinobjektiivi 5 MP (f/2,4) ja etukamera 16 MP (f/2,45). 2 kpl LED-salamaa, 3 x hypridizoomaus ja HDR.


Kyseessä on siis OnePlussan uusi lippulaivamalli. Mikäli laitetta haluaa vertailla muihin markkinoilla oleviin puhelimiin, osuu lähimmäksi Samsungin S20, jossa on OnePlus 8 Pron tapaan 120 Hz -näyttö. Nopea virkistystaajuus ja sulavasti toimiva näyttö on yksi OnePlussan käyttämistä myyntivalteista ja kieltämättä kolmen viikon testailun jälkeen harmittaa palata vakituisesti käytössä olevan telefoonin pariin. Lisäksi mainoslauseissa hehkutetaan 48 MP:n neloiskameraa, Qualcomm Snapdragon 865 -suoritinta sekä nopeaa latausominaisuutta. Mutta miten puhelin suoriutuu päivittäisessä toiminnasssa pelaavan milleniaalin käsissä?

Ulkoasun tutkaileminen


Minulle puhelin edustaa laitetta, jolla katsotaan Netflix-sarjoja, YouTube-videoita, viestitellään kavereiden kanssa Discordissa, otetaan valokuvia sekä käytetään runsaasti sosiaalisen median kanavia. Puhelimelta oletan vähintään päivän kestävää akkua, hyvää kameraa sekä kestävyyttä.


Puhelin itsessään on isohko ja sen käyttäminen yhdellä kädellä on haastavaa. Pitkulainen muotoilu kuitenkin helpottaa käyttämistä, eikä laite suuresta koosta huolimatta pääse lipsumaan käsistä. Onyx Black -väritys on simppeli ja takakannen kiiltävä ulkoasu tekee puhelimesta tyylikkään näköisen. Harmittavasti 8 GB/ 128 GB -mallia saa ainoastaan mustana, mikä on pieni miinus, mikäli haikailee sinisen tai turkoosin perään.

OnePlus 8 Pron 6,78-tuumainen näyttö on runsaasti sivuille kaartuva, mikä jakaa mielipiteitä käyttäjissä. Jotkut kritisoivat kaartumisen aiheuttavan vahinkokosketuksia, mutta testijakson aika kyseistä ongelmaa ei havaittu. Näyttöratkaisu tuo silti hankaluuksia tiettyjen sovellusten kanssa, sillä osa painikkeista jää ärsyttävästi tasaisen ja kaarretun näytön välikohtaan, jolloin tietyn kohdan painaminen näytössä on vaikeata. Lisäksi esimerkiksi e-kirjojen tekstit kaartuvat koko näytölle, jolloin lukeminen on hankalaa. Osassa palveluista tekstin näkyvyysaluetta voi muuttaa mieleisekseen, mutta turha säätäminen ärsyttää.

4510 mAh akku riittää peruskäytössä aamusta iltaan, mikä on vähimmäisoletus nykyisiltä matkapuhelimilta. Mikäli virta pääsee loppumaan kesken päivän, onnistuu akun lataaminen nopeasti. Testijakson aikana kokeilin ladata puhelinta useasti tyhjästä 50%, joka mainospuheiden mukaan onnistuu 23 minuutissa. Lupaus piti paikkaansa ja täysin tyhjä akku lataantui puoleen väliin noin 25 minuutissa. Langatonta tekniikkaa rakastaville on erikseen myynnissä OnePlus Warp Charge 30 Wireless Charger -asema noin 70 euron hintaan.

Kamerat ja valokuvat


Muita ulkoasussa merkittäviä asioita on takana oleva ulkoneva kameraosio, joka ensi tuntumalta ja näkemykseltä on järkytys. Mielessä pyörii uhkakuvia: keikkuuko puhelin pöydällä ja naarmuuntuuko kamera osuessaan pöydän pintaan? Testijakson jälkeen ulkonevaa kameraa ei oikeastaan huomaa, eikä erityisempää kiikkumistakaan tapahdu, paitsi jos puhelinta sörkkii tarkoituksella. Kamerassa ei myöskään näy naarmuja tai muitakaan kolhuja, toki lopullisen tuloksen näkisi vasta useiden kuukausien tai vuoden kuluttamisen jälkeen.


Edellisen mallin nousevasta etukamerasta on tällä kertaa luovuttu ja uudessa mallissa se on sijoitettu näytön vasempaan yläkulmaan. Joitain käyttäjiä sijoittaminen voi häiritä, mutta ei minua, sillä käyttöpuhelimessani Honor View 20:ssa on sijoittaminen ratkaistu samalla tavalla. Kuten ulkonevaan kameraan, myös etukameran sijoittamiseen tottuu ajan kanssa. Vaikka näytöltä katsoisi koko leveyden YouTube-videoita, onnistuu linssi jäämään melko huomaamattomaksi.

OnePlus 8 Pron kamerat onnistuvat tuottamaan laadukkaita valokuvia sekä videota. Tarjolla automaattista kameraa, mutta myös pro-tila, jossa asetuksia voi säätää mieleisekseen. Arkipäiväisiä asioita voi tallentaa niin 48 MP:n kuin 12 MP:n voimin. Näistä ensimmäinen sopii lähinnä vain aurinkoisiin päiviin ja omaan silmään 12 MP:n kuvat näyttävät hieman paremmalta. Valokuvia voi myös ottaa laajakulmalla, joka tekee erityisesti kaupunkiympäristöstä otetuista kuvista todella näyttävän näköisiä. Zoomaajille telekamera, jossa on valmiiksi asetettu 3x-hybridizoomaus, minkä lisäksi zoomausta voi laajentaa aina 30x-tasolle asti. Tosin kauaksi tapahtuva zoomaus tekee kuvista melko pikselimäistä, enkä keksi ominaisuudelle juurikaan käyttöä. Kokonaisuudessaan OnePlus 8 Prolla saa laadukkaita kuvia ja ensimmäisen oton jälkeen on harvoin tarvetta ottaa toista kuvaa kohteesta. Parantamisen varaa kuitenkin löytyy, sillä osassa kuvissa näkyy kohinaa ja epätarkkuutta.

Valokuvien lisäksi videokuvauspuoli tekee laadukasta jälkeä, jolla erilaisten arkipäiväisten asioiden tai vaikka vlogien tekeminen on mielekästä. Ainoana miinuspuolena on, että laadukkainta 4K 60 fps -videota ottaessa perusmallin tallennustila voi tulla nopeasti vastaan, minkä lisäksi kuvausaika on rajoitettu viiteen minuuttiin.



Lisää testikuvia ja -videoita artikkelin lopussa.

Sulavaa Fortnitea puhelimella


OnePlus 8 -sarjan luurit ovat tällä hetkellä ainoat markkinoilla olevat puhelimet, joilla voi pelata huippusuosittua Fortnite-peliä 90 FPS ruudunpäivityksen nopeudella. Aktiivisen pelaajan näkökulmasta kyseessä on huima ominaisuus. Tunnelmaa hieman latistaa se, että 90 FPS -asetuksen kanssa graafisen tarkkuuden joutuu tiputtamaan low-tilaan eli matalimmalle. Täydellisestä silmäkarkista ei vielä päästä nauttimaan, vaikka 6,78 tuuman näytöllä low-asetuksetkin näyttävät tyydyttävältä. Kaikin puolin battle royalen pelaaminen tuntui sujuvalta - siitä puhelimen tehokas suoritin sekä erillinen pelitila pitävät huolen. Lisäksi iso näyttö mahdollistaa sormien asettumisen ruudulle niin, että pelitilanne näkyy edelleen hyvin.


Peliominaisuudet vaativat kuitenkin kehitystä, sillä pelaaminen kuluttaa akkua puolen tunnin pelisession aikana noin 10% ja lämpenee hurjasti. Kesän kuumimpina päivinä laite ilmoitti ylikuumenemisesta, minkä johdosta puhelin sammutti automaattisesti turhia ohjelmia sekä pudotti näytön kirkkautta. Laite ei kuitenkaan sammunut ja pelaamista pystyi jatkamaan normaalisti. Ehkä lisätarvikkeena laitteeseen voisi myydä tuulettimen takakanteen asennettavaksi? Odotan, että 90 fps:n ominaisuutta voisi käyttää jatkossa myös muissa peleissä, sillä pelien striimauspalvelut tekevät kovaa vauhtia tuloaan puhelimille.

Yhteenveto


Kokonaisuudessaan OnePlus 8 Pro on lähes erinomainen lippulaivamalli. Kovassa käytössä akku kestää päivän verran, vaikka nauttisi puhelimesta kaikilla herkuilla. Kaltaiselleni milleniaalille kyseessä on lähes täydellinen luuri, jolla onnistuu Netflix- ja YouTube-videoiden katseleminen, mutta myös töiden tekeminen. Voisin helposti kuvitella tämän puhelimen korvaavan osittain esimerkiksi tabletin tai jopa kannettavan tietokoneen käytön.


Puhelimessa oleva 5G-ominaisuus tuo laitteelle käyttöarvoa pidemmäksi aikaa. Vaikka toivomisen varaa jää vähän, olisi tämän hintaluokan puhelimelta odottanut mahdollisuutta tallennustilan laajentamiseen muistikortin avulla ja eSIM-kortin käyttömahdollisuutta. Lisäksi puhelimen jäähdytyspuoli olisi kaivannut kehitystä erityisesti pelaamista silmällä pitäen.

Vaikka OnePlus 8 Pro kipuaa hinnallaan markkinoiden yläpäähän, taistelee se silti ansaitusti paikastaan muiden merkkien lippulaivamallien kanssa. Mikäli sujuvanäyttöisen puhelimen hankkiminen kiinnostaa ja mediakulutus on lähellä sydäntä, kannattaa kääntää katseensa 8 Pro -sarjan suuntaan. Jos kuitenkin valo- ja videokuvaaminen on puhelimen tärkeimmistä käyttötarkoituksista, kannattaa mallistosta valita suuremman tallennustilan sisältävä versio. Halvempia OnePlus -malleja haikailevien kannattaa suunnata katseensa juuri julkistetun OnePlus Nord -mallisarjan suuntaan.



OnePlus 8 Pro 8 GB RAM + 128 GB

Hintaluokka: 899 euroa
Lisätietoja: OnePlus










V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi testasi: Bose ... V2.fi testasi: Huawe... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova