Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola moto g9 Play vs. Huawei P Smart 2021

Manu Pärssinen

30.10.2020 klo 20.00 | Luettu: 5073 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Hinta-laatu-suhde sopivasti passeli
Tämä syksy on ollut tavallista kiireisempää laitejulkistusten aikaa pienelektroniikkarintamalla ja V2.fi:n toimitukseen tarjotaan viikoittain testiin useita laitteita. Lähes peräkkäisinä päivinä sähköpostiimme saapuivat arvostelukyselyt kahdesta puhelimesta, joissa sekä ominaisuuksissa että hinnassa oli samansuuntaisia lukemia. Pistimme siis kaksi yhteen ja tutkimme niiden eroja: Motorolan moto g9 Play vastaan Huawein P Smart 2021.Vertaillaanpa ensin luurien ominaisuuksia:

MotorolaHuawei
Näyttö6,5” 20:9 1600x7206,67”, 20:9, 2400x1080
Koko75,73 mm x 165,21 mm x 9,18 mm, 200 g76,88 mm x 165,65 mm x 9,26 mm, 206 g
PiiriSnapdragon 662 SoCKirin 710A octacore
Muisti4 Gt4 Gt
Tallennustila64 Gt + microSD128 Gt + microSD
Pääkamera48 MP quad pixel (f/1.7)48 MP (f/1.8)
Muut kamerat2 MP syvyys, 2 MP makro8 MP ultralaaja, 2 MP syvyys, 2 MP makro
Etukamera8 MP (f/2.2)8 MP (f/2.0)
Akku5000 mAh5000 mAh
Laturi20 W (akku tukee 15 W)22,5 W
KauppaGoogle PlayHuawei AppGallery + Petal Search
Hinta199 eur229 eur, raj. ajan kaupan päälle kuulokkeet
LisätietoaMotorolaHuawei

Moni vertailutaulukon lukemista on samalla tasolla, mutta Huawei vie voiton muutamassa kohdassa ja käytössä tämä näkyy erityisesti näytön laadussa. Se onkin tallennustilan ohella luultavasti se kohta, jossa Motorolalla on säästetty kuluissa, jotta hintalappu on saatu alle 200 euroon. Huawei taas vaikuttaa teknisesti hintalappuaan paremmalta puhelimelta, mutta kuten V2.fi:n arvostelujakin seuranneet tietävät, Huawein ja Honorin luureissa on se yksi asia, jota todennäköisesti koitetaan vielä jonkin aikaa kompensoida hintalapun kustannuksella, eli Huawein sovelluskauppa. Siitä myöhemmin artikkelissa vähän lisää.

Kädessä molemmat laitteet tuntuvat hyvin samanlaisilta. Motorola saapui halvemman tuntuisessa (itse asiassa oikein yllätyin kuinka kertakäyttöisen oloisessa) paketissa, mutta paketissa oli myös silikoninen puhelinsuoja, jota Huawein mukana ei tullut. Ulkoasullisesti Huawei vie hieman voiton luksusmaisillla vivahteillaan ja alemmas ulottuvalla näytöllään, mutta Motorola taas yllätti mielenkiintoisella liikkuvalla taustakuvallaan. Motossa sormenjälkitunnistin on Motorola-logossa puhelimen takana, mikä on toimiva ratkaisu, mutta mielestäni sille ehdottomasti kätevin paikka on virtapainikkeessa, kuten Huaweissa on. Selfiekamera P Smartissa on pieni musta reikä näytön yläosassa, Motorolalla on taas pysytty pisara”notchissa”, mikä ei sekään henkilökohtaisesti minua kovasti häiritse. Molemmista puhelimista löytyvät sekä USB-C-, että 3,5 mm:n kuulokeliitännät. Kumpikaan ei tue 5G:tä.


Olen ollut edelllisissä Motorola-arvioissani kohtuullisen vakuuttunut moto-puhelimien kameroista ja siitä, kuinka ne osaavat käsitellä muun muassa kuvien yksityiskohtia, varsinkin laitteiden hintalapun huomioiden. Sain ehkä muutamia kummastuneita katseita sukulaisiltani, kun kuvailin erinäisiä esineitä ja asioita usealla kännykällä, ja myöntää täytyy, että kovin tarkasti kuvia piti tarkastella, ennen kuin näistä kahdesta suosikkini löysin. Huawein kuvat olivat kuitenkin hieman tarkempia ja yksityiskohtaisempia sekä ainakin joissain olosuhteissa myös luonnollisemman sävyisiä. Hämärästäkin se suoriutui paremmin. Tietenkin se P Smartissa extrana oleva laajakuvalinssi on myös asia, jota vielä muutama vuosi tuli usein kaivattua puhelimeen. 30 euron hintaerosta huolimatta P Smart vie voiton.

Näppituntumalta on vaikea sanoa, kumpi puhelimista voittaa tehopuolella, Motorolan Snapdragon 662 SoC vai Huawein Kirin 710A octacore. Mitään kummempaa tökintää ei päivittäiskäytössä esiintynyt ja käyttämäni sovellukset toimivat molemmilla laitteilla ihan totutulla tahdilla. Internetin vertailu- ja tekniikkasivustoja selailemalla vaikutti, että isoja eroja piireissä ei ole, mutta ei niihinkään välttämättä voi täysin luottaa.

Olen mahdollisimman “puhtaan” Androidin ystävä ja siinä mielessä moton käyttöliittymä miellyttää minua enemmän kuin Huawein höystetty EMUI. Toki motorolakin tarjoaa mukaan omia Moto-kikkojaan ja EMUIssa on joitain ominaisuuksia, joita voisi tottua (ja joitain olenkin jo tottunut) käyttämään, mutta silti arvostan myös sitä, ettei puhelinta ole heti lähtötilanteessa täytetty kaikenlaisella lisätauhkalla, jota en välttämättä tule koskaan tarvitsemaan. Tästä omat pisteeni siis motorolalle.


Isoin kysymys onkin siis jälleen se Google Play vs. Huawei AppGallery + Petal Search. Myönnetään, että edistystä Huaweilla on jo tapahtunut, mutta silti haluan mieluummin ladata kaikki nettipankkiohjelmani isolta, tunnetulta tekijältä kuin apk-paketteja tarjoavalta sivustolta, jonka suosituimmat lataukset ovat feikkikopioita länsimaissa suosituista peleistä (Danske Bankia ei AppGallerysta löydy). Tämä tilanne vaatii vielä paljon enemmän ruoskimista, kurinpitoa ja laadunvalvontaa, että voi luottavaisin mielin uskoa siihen, että AppGallery-luurilla voi tehdä yhtä sujuvasti kaiken, mihin on App Storeen tai Playhin nojaavilla puhelimilla tottunut.

Huawei voittaa siis muutamissa teknisissä seikoissa kuten tallennustilassa, ulkonäössä ja kameroissa, Motorola hieman hinnassa, käyttöjärjestelmässä ja sovelluskaupassa. 200 euron hintaluokka alkaa jo kuitenkin olla nykyään sitä tasoa, että näinkin pätevät puhelimet kyseisellä kukkaronhöllennyksellä ovat väkisinkin kohtuullista hinta-laatusuhdetta. Sovelluskaupan ongelmallisuuden vuoksi tekisi mieli vähentää P Smartilta vielä puoli tähteä, mutta alan vähitellen uskoa, että niitäkin käyttäjiä löytyy, joille varsinaisesta AppGallerysta löytyvien sovellusten tarjonta on jotakuinkin riittävä. Ja kamerapuoli on minulle tärkeä.

Tasapeli.

Motorola moto g9 Play ja Huawei P Smart 2021


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: TP-Li... V2.fi testasi: Honor... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova