Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus 12 -puhelin

Manu Pärssinen

05.02.2024 klo 13.16 | Luettu: 1807 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Lippulaiva korkealla


OnePlussalle on kasvanut innokas yhteisö - joka Suomessakin jonottaa tuntikaupalla popup-julkistustilaisuuteen - vaikka välillä vähän on notkahdeltu ja hintataso vuosien varrella kasvanut. Uuden OnePlus-lippulaivan saapuminen markkinoille on faneille melkein yhtä iso tapaus kuin Samsung- tai Apple-ystävien leireissä. OnePlus 12:n rinnalle tuotiin tänä vuonna myös länsimaissa 12R, joka on halvempi malli, joten pelkkä 12 on nyt käytännössä se “Pro”. OnePlus myös täytti puhelimen myötä 10 vuotta, joten vuosikymmenen kokemus on puristettu tähän uuteen malliin.

OnePlus 11:n V2.fi-testistä (artikkeli) on kulunut melko tarkalleen vuosi, joten vertaillaan ensin uutuuden teknisiä speksejä.

OnePlus 11OnePlus 12
ProsessoriSnapdragon 8 Gen 2Snapdragon 8 Gen 3
Näyttö6,7” AMOLED, 3216x1440, 120Hz6,82” AMOLED, 3168x1440, 120Hz
KameratSony IMX890 50 MP, ultralaaja Sony IMX581 48 MP, tele Sony IMX709 32MP, selfie 16MPSony LYT-808 50MP EIS, ultralaaja Sony IMX581 48MP, tele 64MP, selfie Sony IMX615 32MP
Tila128|256 Gt / 8|16 Gt (LPDDR5X)256|512 Gt / 12|16 Gt (LPDDR5X)
Akku5000 mAh / 100 W5400 mAh / 80 W (50W langaton)
Mitat163,1 x 74,1 x 8,53164,3 x 75,8 x 9,15
Paino205 g220 g
KäyttöjärjestelmäOxygenOS (Android 13)OxygenOS (Android 14)
Päivityslupaus4 Androidia + 5 v. tietoturvaa4 Androidia + 5 v. tietoturvaa
Hinta uutena879 € (8+128) / 949 € (16+256)949 € (12+256) / 1099 € (16+512)Tutun punamustasta laatikosta löytyy puhelimen lisäksi satawattinen laturi, laadukas punainen USB-C-piuha sekä paperiaineistoa: pikaohje, tarroja ja Red Cable Clubin jäsenkortti. Testiimme saapui se ökyisin versio, eli smaragdinvihreän-marmorisena kimalteleva laite, jossa on 16 gigatavua muistia ja puoli teraa tallennustilaa. Vihertävän värin ja aaltokuvioinnin kerrotaan saaneen innoituksensa uusiseelantilaisesta joesta, mutta peruskatsojalle se muistuttaa marmoripintaa ja miellyttää ainakin omaa silmääni, vaikka kuvioinnissa on ehkä vähän kasarin keittiöpinnoitteen vibaa. Laitetta saa myös mustana.

Vihreän pinnan viehätys on makuasia, mutta muotoilultaan OnePlus 12 on tyylikäs ja tutun oloinen. Taustan pyöreä kameramoduli linsseineen on muhkea tapaus; jopa niin, että se toimii pienenä Popsocketin kaltaisena tukena etusormelle luuria pidellessä, mikä ei ole huono asia. OnePlus kertoo sen saaneen inspiraationsa luksuskelloista, mikä näkyy erinäisissä viimeistelyratkaisuissa. OnePlus myös erottuu massasta ja kun otin sen mukaani työmatkalle rapakon toiselle puolelle, varsinkin juuri kameraosasto kiinnitti pöytäseurueen huomion. Kooltaan ja painoltaan puhelin on aika tyypillistä “lippulaivatasoa”. Sen reunat eivät ole täysin pyöreät, vaan mattapintaista puhelinta kiertää metallinhohtoinen kehys, mikä antaa samaan aikaan klassisen, mutta myös modernin tatsin. Omaan käteeni se on juuri sopiva, vähänkin isompi olisi tuntunut muhkummalta.

Speksien osalta kyseessä on hyvää tuhannen euron hintaluokan tasoa: nopea prosessori suoriutuu ongelmitta ihan kaikesta, mitä sille keksin heittää, arkipäivän askareista peleihin, median pyörittelyyn ja valokuvien muokkaukseen. Nopeaa muistia ja tallennustilaa on vallan riittävästi ja vaikka tuntuu ettei 5400 mAh ole iso ero 5000 mAh:iin akkukeston osalta, yhdessä tuoreimpien tikittimien pienemmän virrankulutuksen kanssa jopa välillä hämmästelin, kuinka vähän akkua oli kulunut näyttöönkurkistusten välissä. Itse en harrasta langatonta latausta, mutta sitä OnePlus 11:n kanssa kaivanneiden rukouksiin on nyt vastattu. Toki 50W latausteline pitää sitten hankkia erikseen.


Mitään valitettavaa en löydä myöskään 12:n näytöstä. Viime vuoden malliin verrattuna kamerareikä on siirtynyt vasemmasta kulmasta monien muidenkin valmistajien suosimalle keskipaikalle ja näytön alla oleva sormenjälkitunnistin toimi testijakson aikana moitteetta, vaikka välillä oleiltiin kylmässä -20C:ssa ja välillä hikoiluttavassa auringonpaisteessa +25C:ssä. Smaragdinvihreä animoitu taustakuva näyttää heti kättelyssä, kuinka hyvältä kuvat lievästi kaarevalla AMOLED-näytöllä näyttävät. Kirkkautta riittää tarvittaessa häikäisevään 4500 nitiin asti, HDR-kuva/videotestailut vakuuttivat ja väritoisto on omiin silmiini varsin passeli suoraan paketista. Näyttö osaa säästää virtaa virkistystaajuutta vähentämällä ja sisuksissa on myös OPPOn eksklusiivinen Display P1 -piiri, jonka luvataan lisäävän näytön käyttöikää ja vähentävän sen virran kulutusta.

Olin varsin tyytyväinen OnePlus Openin kameroihin (artikkeli) ja jotakuinkin sama setti löytyy nyt 800 euroa halvemmasta luurista, joten eihän siihen voi olla kuin tyytyväinen. Kuvia tuli jopa otettua tavallista puhelintestijaksoa enemmän, kun luuri oli mukana reissussakin. Jo ensikosketus legendaarisen Hasselbladin säätämään linssistöön oli kuitenkin vakuuttava: kotipihassa päiväsaikaan kuvattu kuu näytti alla olevan komealta. Uusimpana päivityksenä kamerasoftaan tuli vielä Hasselin “Mestari”-tila, jossa säätöjä saa tehtyä normaalia enemmän. Järkkärikamera jäikin useammin kuin kerran ottamatta laukusta, kun tekoälyn algoritmit tekivät laadukkaiden sensorien ja linssien kanssa vakuuttavaa työtä. Hämäräkuvaus luurilla on “ihan ok”, eikä zoomaustakaan kovin paljon kuusinkertaisen ylitse kannata tosimielessä naputella. Myöntää kuitenkin täytyy, ettei kovin paljon parempia kameraluureja ole markkinoilla ja ne maksavatkin sitten jo reilusti enemmän. Alla kuukuva, artikkelin lopussa lisää testikuvia.


Vaikka käyttöjärjestelmä OxygenOS tuo mukanaan monenmoista OnePlus-brändättyä, ei se ollut missään vaiheessa päällekäyvä puhtaampaan Androidiin tottuneelle ja kätevä Alert Slider -kytkin pikaisia hiljennyksiä varten tuli nopeasti osaksi päivärutiinia - se on nyt siirretty edellisistä poiketen luurin vasemmalle poskelle. Vedenkestävyys on luokiteltu vain IP65:ksi, mikä voisi olla parempikin, eli OnePlus 12 kannattaa poimia nopeasti talteen, mikäli se lätäkköön tipahtaa. Sen rakenne on kuitenkin varsin jämäkkä; takalasi on Gorilla Glass 5:ä, etulasi vielä styrdimpää Victus 2:a ja päivityslupaus pätevä (4+5). Rahalleen saa siis vastinetta, varsinkin kun näin alkupäivinä (ja varmaan myöhemminkin) luvassa on monenmoisia tarjouksia.

Testikuukauden jälkeen olen vakavasti harkitsemassa OnePlus 12:n hankkimista itselleni, mikä toivottavasti kuulostaa suositukselta joillekuille. Siinä on upea näyttö, tehoa, hyvä akkukesto nopealla latauksella ja laadukkaat kamerat. Tonnin hintaluokasta löytyy kilpailua, mutta OnePlus on ehdottoman varteenotettava vaihtoehto.OnePlus 12
Hintaluokka: 949 / 1099 eur
Lisätietoa: OnePlusV2.fi | Manu Pärssinen
< Hazbin Hotel 1-1 ja ... Echo 1/5: kaikki mit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova