Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Creative Stage V2 -soundbar

Manu Pärssinen

02.12.2020 klo 12.24 | Luettu: 5869 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Äänentoistoa televisioon tai tietokoneeseen
Kun arvostelin 4K-UHD-elokuvia, kaipasin kerrostaloasumisesta huolimatta tukevampaa äänentoistoa, jotta olisin pystynyt hieman paremmin arvioimaan leffojen äänipuoltakin. Kuulokkeet kuitenkin saivat hoitaa sen virkaa, kun muuta ei ollut näköpiirissä. Nyt Creative lähetti testiin Stage -soundbar/subwoofer-yhdistelmänsä uuden mallin, joka julkistettiin marraskuun puolivälissä - ja jota ei taida Suomen kaupoissa vielä oikein olla tarjollakaan.


Pakkauksessa tulee jykevän ja yllättävän isokokoisen soundbarin ja kohtuullisen subwoofer-lootan lisäksi 3,5 mm plugilla varustettu piuha, virtakaapeli ja USB-kaapeli. USB-kaapelin merkitystä ihmettelin, kunnes tajusin, että kännyköiden lisäksi joistain muistakin laitteista saa USB:nkin kautta ääntä ulos. Oma LG-televisioni ei kuitenkaan ollut sellainen, joten kytkin aluksi laitteet toisiinsa perus-plugikaapelilla, television kuuloke/AV out -liitäntään.

Kaikki toimikin heti. Television omiin ääniin verrattuna äänenkuvaan tuli mukavasti lisää syvyyttä ja kyllähän se bassokin siellä mumisi, varsinkin jos tuli ohjelmatunnareita tai pelaili vaikkapa Forza Horizonia drum’n’bass-painotteinen ääniraita pauhaten. Basso jätti kieltämättä toivomisen varaa, tosin kerrostaloasunnossa sitä ei uskalla lattian rajassa kovin suurella pitääkään. Testailin wooferia vähän eri sijainneissa ja lopulta löytyi ihan kohtuullinen kokonaisratkaisu. Ehdottomasti parempi tietenkin kuin töllön omat muovirimpulat.

Creative Stage V2:n kaukosäädin (jota pitää muuten osoittaa aika täsmälleen oikeaan kohtaan) tarjoili myös puheääniä tehostavan toiminnon painikkeen sekä tilaäänipainikkeen. Tilaääntä ei toki voi hirveästi toivoa, mutta teki se joistain äänialoista ilmavampia ja puheäänitehostin teki työtä käskettyä. Joihinkin toimintoihin (äänenvoimakkuus, äänilähde, bluetooth) pääsee käsiksi myös soundbarin päädyssä olevilla painikkeilla. Yhden illan pelailun ja töllöttelyn jälkeen alkoi kuitenkin eräs asia kalvamaan. Ja siinä menikin sitten pari-kolme iltaa sekä 30 euroa. (Huom. Jollain muulla televisiomerkillä tai -mallilla seuraavia ongelmia ei välttämättä ole, mutta en anna takuuta.)


Nimittäin se, että laite oli nyt kaikkein perustasoisimmalla äänipiuhalla kiinni, vaikka televisiossani on AV/kuuloke-ulostulon lisäksi HDMI ARC (Audio Return Channel), Bluetooth, sekä optinen ääniulostulo. Nappasin siis laatikoistani HDMI-piuhan ja kytkin Stage 2:n sillä kiinni. Ei pihaustakaan. Remplailin lähtöjä, säädin tv-asetuksia. Ei äänen ääntä. Sitten löysin television ääniasetuksista output-opastuksen, jolla ääntä sai testattua ja jopas, komeasti pauhasi. LG:n telkkari ei kuitenkaan listannut vaihtoehdoksi Creative-laitetta, joten Magic Remotella ohjastaminen ei olisi tullut onnistumaan. Mikäpä siinä, jos television äänenvoimakkuuden säädöllä asia hoituu. Tunnin säätösession jälkeen pelailin taas hetken tyytyväisenä ja sammutin television. Kun laitoin sen takaisin päälle - ei pihaustakaan. Koko 10 minuutin ruljanssi taas uusiksi ja välillä se auttoi, välillä ei. Eihän tämän kanssa pärjää. Googlekin antoi vain olankohautuksia ja kehotuksia hankkia LG:n oma soundbar. Egh.

Bluetooth! Sillähän säilyisi piuhasäädöltä! Naps naps, LG sanoi että hei tällainen olisi tarjolla, jipii, kaikki toimii. Hyvä homma. Sitten sammutin television... Stage 2 jäi vilkuttelemaan sinistä valoa etsien äänilähdettä. Pistin television takaisin päälle, paritus oli kadonnut. Taas hakemaan uusiksi ja kyllähän se toimi, mutta ei tämäkään säätö järkevää olisi ollut joka kerta televisiota käynnistettäessä. Bluetooth onkin Stage V2:ssa sitä varten, että saa tarvittaessa toistettua ääntä mobiililaitteelta, ja siinä se toki toimiikin.


Sitten olikin jäljellä enää se optinen vaihtoehto - sehän olisi varmaankin laadukkain äänensiirtojärjestelmä. Supermarketti-kieppauksen jälkeen hallussani oli optinen äänipiuha sekä vielä varmuuden vuoksi 2.1 HDMI-kaapeli. Ehkä ongelmat olivatkin siitä kiinni, että testaamani piuha saattoi olla vanhempaa mallia? Turha toivo, valitettavasti, mutta optisella piuhalla kaikki lähti toimimaan ongelmitta saman tien. Paitsi että. Optisen kautta televisio otti äänenvoimakkuuden siltä laitteelta, jonka äänilähde oli käytössä. Digiboksilla ok, sen kaukosäädin on usein käytössä, mutta milläs säädät Xboxin ääntä? Tai pleikkarin? Tietenkin soundbarin omalla kenkkuilevalla säätimellä ja sitten kalikoita alkaakin olla koko käsinoja täynnä. Seuraava vaihe olisi ollut hankkia mahdollisimman pätevä älykäs ohjelmoitava kaukosäädin, mutta tässä kohtaa minä ja lompakkoni luovutimme.

Piuhat irti ja talteen. Se sama 3,5 mm -äänikaapeli, joka laitteen mukana tuli, takaisin kiinni. Tähän on tyytyminen. Ja basson jotenkin irrallista mumisevuutta lukuun ottamatta olenkin tyytyväinen, sillä olohuoneen äänentoisto on ehdottomasti parempi kuin se oli viikko sitten. Ja halutessani hyvin, hyvin äänekäs. Sori naapurit.

Creative mainostaa Stage 2:a myös tietokoneen kanssa käytettäväksi. Sen tuhti koko on kuitenkin melkoinen pöydälle laitettavaksi, joten touhu vaatii seinäripustuksia. Ruuveja ei mukana tule, enkä alkanut sitä tässä tarkoituksessa nyt testaamaan, vaikka uskonkin että äänikortin ulostuloista riippuen kaikkia kohtaamiani ongelmia ei välttämättä olisikaan tullut vastaan. Ja kuten sanottua, ei niitä varmasti kaikille tulekaan. LG-töllöni ei vain yksinkertaisesti pitänyt Creativen kanssa yhteistoiminnasta.

Mikäli erilaisten kytkentöjen setviminen ei pelota ja uskot televisiosi olevan yhteensopiva, on yksi asia, joka ehdottomasti puhuu Stage V2:n puolesta: Se on hinnoiteltu vain hieman yli sataan euroon, ja siinä hintaluokassa ei kovin paljon kilpailijoita ole (halpamalleja LG:ltä ja JBL:ltä kyllä).

PS. Nyt minulla onkin televisioni vieressä jotain isompaa kuin PlayStation 5, joten sen koko ei enää niin ota silmään.Lisätietoa: Creative
Hintaluokka: 109 euroa

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi haastatteli ja... Big Mouth - 4. kausi... >

Keskustelut (2 viestiä)

Utelias

15.12.2020 klo 13.46

Näyttää tuo soundbar tukevan CECiä, joten pitäisi kyllä HDMI toimia OK. Tässä Creativen ohjeet:
1. Ensure that the Creative Stage V2 is in TV (ARC) mode, as indicated with a “Hd” on its display
2. Check that the TV (ARC) cable has been connected to the port labelled with “ARC” on the TV
3. In your TV audio settings, check that your TV is set to use external speakers and ARC has been enabled, and audio output has been set to PCM
4. Make sure that the cable you are using is version 1.4 or newer
TV:stä tietenkin CEC-herätys ao. laitteelle pitää olla aktivoituna.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

15.12.2020 klo 14.09

Joo, kyllä nämä ohjeet kävin läpi, useampaankin kertaan. Syytän LG:tä, en Soundbaria.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova