Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Nokia XR20 -puhelin

Manu Pärssinen

10.08.2021 klo 15.44 | Luettu: 3203 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Vaikka tippuu lätäkköön, ei haittaa!
Vaikka brändillä alkaisi olla tunnettavuutta, kännykkämarkkinoilla on nykypäivänä hyvin vaikea erottua. Loppukeväästä arvioin Nokian X20 -mallin (linkki artikkeliin), jonka keskeinen osaamisalue on painottunut kuvausominaisuuksiin, nyt taas testiin tuli uunituore XR20, joka panostaa kestävyyteen - niin fyysisesti kuin ohjelmistopäivitystenkin osalta.


Mitä kaikkea XR20:sta sitten luvataan? HMD ei kutsu luuria adjektiivilla “rugged”, kuten monia ammattikäyttöön esimerkiksi rakennustyömaille tarkoitettuja puhelimia kutsutaan. Sen sijaan termi on “life-proof”, eli “elämää kestävä". Rakenteellisella puolella se tarkoittaa tukevaa runkoa, MIL-STD-810H-sertifikaattia, IP68-suojatasoa, Gorilla Glass Victus -ruutua (vuoden vaihtotakuulla) sekä kestävää ja lipsumatonta kuorta. Suurin piirtein kaiken tämän voi tuntea, kun luurin ottaa ensimmäisen kerran käteensä: se tuntuu jämäkältä ja “kovamuoviselta”. Nykyiseen käyttöpuhelimeeni verrattaessa se on myös jonkin verran isompi joka suuntaan. Omaan kouraani XR20 tuntui jopa hieman liian isolta.

Softapuolella kestävyyttä luvataan neljän vuoden tietoturvapäivityksillä sekä kolmen Android-päivityksen eliniällä. Teknologioista tuoretta päätä taas edustavat 5G -yhteensopivuus ja Wifi 6 -tuki. Tähän mennessä kaikki kuulostaa siis mainiolta, mikäli haussa on puhelin, jota ei tarvitse heti lähteä vaihtamaan. Tosin ei välttämättä mieli tekisikään, sillä XR20:n halvempi variaatio (4 Gt + 64 Gt) maksaa 529 euroa ja kalliimpi (6 Gt + 128 Gt) 599 euroa. Mitä kaikkea sillä rahalla sitten yllämainittujen kestävyysasioiden lisäksi saa?


No, ainakaan sillä ei saa laturia puhelimensa mukana, samalla verukkeella kuin monet muutkin puhelinvalmistajat sen pois jättävät: ihmisillä on jo latureita, joten säästetään sähkölaitejätteessä. Luurin reunoilta löytyvät USB-C- sekä 3,5 mm -liittimet, äänenvoimakkuuspainikkeet, virtapainikkeessa on sormenjälkitunnistin, vasemmalla reunalla avustajapainike ja yläreunalla lisäksi yksi painike, jonka toiminnon saa valita. Vakiona siinä on lyhyellä painalluksella musiikin play/pause ja pitkällä painalluksella hätäyhteyshenkilölle soittaminen, mutta vaihtoehtoja on toistakymmentä, mm. taskulampun päälle laittaminen. Pidän myös tyylikkäänä yksityiskohtana juuri ja juuri erottuvaa Nokia-logoa yhdellä puhelimen reunalla, eikä sen hillityssä ulkomuodossa ole muutenkaan moitittavaa - tyylikkäämpi kuin monet kestävyyttään extreme-lisukkeilla julistavat luurit.

XR20:n näyttö on sama kuin X20:ssa: 6,67-tuumainen 20:9-kuvasuhteella (FHD+ 1080x2400). Tuhdimman gorillalasin lisäksi sitä voi käyttää myös märillä sormilla tai käsineet kädessä (toimi). Isoa näyttöä on mukava katsella ja vaikka se on ‘vain’ 60 Hz, käyttöliittymä tottelee kosketuksia liukkaasti. Prosessorina XR20:ssa on Snapdragon 480 5G, joka on riittävä puhelimen kohderyhmälle - ei tätä ole niihin tykittävimpiin esports-mittelöihin suunnattu. Asioiden sujuvuuteen vaikuttaa toki myös sisäisen muistin määrä, jota kalliimmassa mallissa on roimat 6 gigatavua. XR20:n akku on 4630 mAh ja se tukee 15W Qi - langatonta latausta sekä 18W pikalatausta. Luvattu 2 päivän akkukesto piti jokapäiväisessä käytössä, johon sisältyi myös jonkin verran musiikin kuuntelua, hyvin paikkansa.


Kamerapuolella ei ole mitään kovin erikoista: 48 MP:n pääkamera sekä 8 MP:n etukamera ovat aika peruskauraa, joilla pärjää kyllä päivittäisessä käytössä. Hieman mielenkiintoisempi on 13 MP ultralaajalinssi, sillä X20:n 5-megainen oli melko heikko - nyt siitä on parannettu. Erityisesti puhelimen markkinoinnissa mainostetaan “Speedwarp”-ominaisuutta, jolla voi luoda samanhenkisiä efektejä, joita usein extremeurheilulaji- tai dronevideoilla nähdään: 1080p-tarkkuudella voi tallentaa videota nopeutettuna (5x/10x/20x/25x/30x), mutta haluamissaan kohdissa voi palata normaalinopeuteen. XR20:sta löytyy myös sama “elokuvatila” HDR-asetuksineen kuin X20:sta.



Arvostelijoille lähetetyssä tietopaketissa kehotettiin testaamaan laitteen kestävyyttä mm. potkimalla puhelinta tai käyttämällä sitä tasapainottamaan kiikkuvaa pöytää. Kaikesta huolimatta en uskaltanut lähes 600 euron laitetta kauheasti kurmuuttaa. Pulautin XR20:n kuitenkin kuvaussession ajan pesualtaassa sekä heittelin sitä olohuoneen lattialle kaaressa ja edelleen luuri pelittää kolhuttomana.


Onko kaikki tämä lisäturva fyysisen kestävyyden ja päivitystuen saamiseksi sitten puhelimen hintalapun väärti? Oma mielipiteeni on, että ei aivan, mutta on todennäköistä, että monet yritykset harkitsevat tätä työmailleen käyttöpuhelimeksi, kun kerran päivittämisestä ei tarvitse vähään aikaan huolehtia. Itse verotan hinta/laatu-suhteesta yhden tähden verran. Pääasiallisesti XR20 kyllä tekee sen, minkä lupaakin.



Nokia XR20
Hintaluokka: 529/599 euroa
Lisätietoa: Nokia.com







V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: Ma... What If...? 1-1 ja 1... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova