Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi 12T Pro -puhelin

Anne Kukkura

25.10.2022 klo 19.10 | Luettu: 4537 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Xiaomin päivitetty lippulaivamalli kokeilussa
Xiaomi 12T Pro on 12 -sarjan syksyn lippulaivamalli, jonka on tarkoitus tarjota nopeutta ja vahvoja ominaisuuksia korkeamman hintaluokan alemmassa päädyssä. Puhelin on saatavilla testissäkin olleen mustan värisen version lisäksi kauniin sinisenä.


Ensiksi silmiin pistää lasinen kotelointi. Takakuoren lasia ei ole nimetty sen tarkemmin, mutta etulasi on Corning Gorilla Glass 5:a. Reunaa kiertävä, pyöristetty kehys on muovinen ja vaikka se hoitaa tehtävänsä, alumiininen olisi voinut olla parempi valinta hintaluokka huomioiden. Muovi ei kuitenkaan natise, mikä on mukavaa. Takalasissa puhelimen merkki lukee pienellä ja himmeä kuultoefekti tekee ilmeestä tyylikkään ja hillityn. Kamerasaareke on myös uskottavan näköinen suuren, optisella kuvanvakaajalla varustetun pääkameransa kera. Kaksi alemmaksi aseteltua pienempää kameraa eivät ehkä ole samanlaisia katseenvangitsijoita, mutta kokonaisuus erottuu ulkonäöllään edukseen. Kun puhelinta pitelee kädessä, se tuntuu hiukan yläpainoiselta, mutta otetta muuttamalla se ei enää haitannut. Laitteella on IP53-luokitus, joka tarkoittaa suojausta pölyä ja 60 asteen kulmassa päälle satavaa vettä vastaan. On vähän sääli, ettei sen parempaa suojausta ole annettu puhelimelle, jonka hinta on kuitenkin aika korkea (849 euroa) verrattuna viime vuoden 11T Pro -malliin, joka maksoi sekin 699 euroa.

Painikkeet ovat minimalistiset ja kapeat, mutta niiden painallustuntuma on hyvä. Kaikki ne löytyvät näytön oikealta puolelta kehyksestä: äänenvoimakkuuden säädöt sekä virtapainike, jonka takaa löytyy myös Google Assistant. Vaikka käytössä olisi puhelimen pakkauksessa tuleva silikonikuori, sivupainikkeiden tuntuma toimii selkeällä tavalla.


Näyttö on 6,67-tuumainen, 120Hz hyödyntävä 68 miljardin värin AMOLED-paneeli. 2712 x 1220 pikselin resoluutio yhdistettynä 446 ppi:n tarkkuuteen tekee ruudusta mukavan laajan, mutta myös erinomaisen tarkan ja miellyttävän katsella. Värintoisto näyttää hyvältä ja HDR10+ sekä Dolby Vision -tuetkin löytyvät, joten kuvassa ei ole mitään valittamista. 120Hz asetus vaihtuu dynaamisesti matalammaksi jos täyttä kuvataajuutta ei tarvita, mikä säästää akkua. Siirtymät ovat huomaamattomia ja todella sujuvia. Toistettavaa videosisältöä varten on olemassa AI-kuvanparannus, joka tuntuu käsittelevän pienet laadunparannukset hyvin. Näyttö on kosketuksen puolesta tarkka ja responsiivinen, myös sen alle asetetun sormenjäljenlukijan osalta. Tyypillinen kirkkaus on 500 nitiä ja suurin mahdollinen arvo on 900 nitiä, joten kirkkaustasosta löytyy sopiva taso joka tilanteeseen myös automatiikalla.

Kaiuttimet ovat Harman Kardon -brändätyt stereoelementit. Puhelimen kaiuttimiksi stereovaikutelma on hyvä ja äänenvoimakkuus kantaa pitkälle. Puheohjelmien, elokuvien ja muiden videoiden katselu oli mukavaa kotioloissakin, eikä kuulokkeita aina kaivannut. Tosin kuulokkeisiin turvautuessani Bluetooth 5.2 hoiti homman kiitettävästi suosikkinappikuulokkeisiini yhdistettynä. Fyysistä kuulokeporttia ei ole ja siitä olen yleensä valittanutkin, mutta BT toimi tällä kertaa niin hyvin, etten oikeastaan jäänyt kaipaamaan sitä. Tuli myös se vaikutelma, että muovikehykset olisivat saattaneet pidemmän päälle rispaantua tai altistua muulle liialliselle rasitukselle ylimääräisen reiän myötä. Adapteri USB-C-porttiin on toki ratkaisu tähän, mutta sitä ei valitettavasti toimiteta puhelimen mukana.

Prosessorina on uusi ja tehokas Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, joka on edelleenpäivitetty versio 8 Gen 1:stä. Päivittäisessä käytössä järjestelmäpiiri on sähäkkä ja nopea, soveltuupa se mainiosti myös pelaamiseen. Useiden sovellusten yhtäaikainen käyttö ja niiden välillä vaihtaminen eivät tuottaneet piirille mitään ongelmia. 3D-raskaampia mobiilipelejäkin voi huoletta pelailla, tosin parhaimmilla laatuasetuksilla ongelmia voi tulla pelisessioiden venyessä pidemmiksi. Silloin frame dropeja alkaa esiintyä, sillä puhelimen jäähdytys ei tunnu pysyvän enää äärimmäisen kovassa rasituksessa mukana. Jos siis keskitasoiset tai hieman sitä paremmat grafiikka-asetukset yhdistettynä sujuvaan framerateen riittävät, saa 12T Prostakin irti oikein maittavia pelihetkiä.

Tallennustilaa Suomessa myytävässä mallissa on 256 GB ja RAM-muistia 12 GB verran, mikä tekee siitä kapasiteetiltaan mukavan suuren ja nopeudeltaan sutjakan. RAM on LPDDR5 -tyyppistä ja tallennustila UFS 3.1 -muistilla toteutettu, joten ne eivät menoa hidasta. USB-liitäntä tukee vain 2.0 -nopeutta, joten supernopeaa langallista tiedonsiirtoa vaikkapa puhelimen ja tietokoneen välillä ei voi odottaa saavansa.

Mukana tulee mojova 120 W pikalaturi, joka lataa 5000 mAh akun täyteen runsaassa 20 minuutissa (latausasetukset optimoituna). Yhdeksi päiväksi riittävän latauksen saa jo vartissa ja jos malttaa odottaa n. 10 minuuttia kauemmin, pärjää akkuvirralla peruskäytössä jo parikin päivää. Virranhallinta-asetukset ovat MIUI 13:ssa hyvällä tasolla ja niitä säätämällä voi löytää sopivan tasapainon siihen, miten virta omassa käytössä riittää. Jos säätäminen ei niinkään huvita, asetukset toimivat hyvin suoraan paketistakin. Pikalataukseen nojaava ratkaisu toimii hyvin. Langaton lataus lisänä toimisi tosin vielä paremmin.

Android 12 pyörii alla ja sen päällä on tuttuun tapaan MIUI 13 -kerros, joka on toiminnaltaan sujuvoitunut edelleen, kuten edellisen Xiaomin 12 -sarjalaisenkin kohdalla totesin. Varsinaisia mainoksia ei testikäytön aikana näkynyt, mutta MIUI 13 asensi itsenäisesti alun jälkeen muutamia lisäsovelluksia, mikä ei ollut minulle mieleen. Tuttuun tapaan kaikki ylimääräiset, tarpeettomat ohjelmat voi poistaa. Googlen valmiiksi asennetuilla ohjelmilla sekä MIUI 13:n työkaluilla pärjää mainiosti peruskäytössä. Toisaalta MIUI 13:n edut ovat runsaassa muokattavuudessa ja säädettävyydessä sekä fiksuissa toiminnoissa, kuten kahtia jaetussa ylhäältä vedettävässä valikossa jossa vasen puoli on varattu ilmoituksille ja oikea pika-asetuksille. Tämän kokoisella ruudulla toteutus tuntuu todella mukavalta. MIUI 13:n liittyvänä ominaisuutena videota voi myös toistaa vaikkapa YouTubesta ruudun ollessa sammutettuna, vaikka Premium-jäsenyyttä ei olisikaan. Tämänkaltaiset yleiseen arjen käyttömukavuuteen liittyvät jutut onnistuvat perustelemaan, miksi MIUI 13 voisi olla kiva vaihtoehto puhtaalle Androidille.

Xiaomi on antanut 12T Prolle päivityslupauksen, joka sisältää Androidit 15. versioon saakka sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämän hintaiselle puhelimelle lupaus vaikuttaa oikein hyvältä.

Langattomat yhteydet ovat valmistajan tapaan lukuisat, joskin tavanomaiset. IR-lähetin, NFC-tuki, WiFi 6 -tuki sekä useiden eri paikannusjärjestelmien tuet on niputettu somasti yhteen. 5G-tukikin löytyy, tosin se sijoittuu matalampiin Sub-6GHz-spektrin nopeuksiin. Nopeammat yhteysvaihtoehdot olisivat olleet kiva juttu, mutta niiden yleistymistä 5G-puhelimissa saamme sitten kaiketi vielä odottaa.
SIM-korttipaikka löytyy kahdelle kortille. Myös vaihtoehto eSIMin käytölle löytyy. MicroSD-muistikorttipaikkaa ei ole, mutta tällä tallennustilakapasiteetilla sellaista en kaivannutkaan.

Kamerat, eritoten 200 megapikselin pääkamera kiinnostivat kovasti. Pääkameran kohdalla en todellakaan joutunut pettymään: suuri kenno toimii erinomaisen hienosti kännykkäkameroiden skaalalla, tallentaen runsaasti valoa ja yksityiskohtia. Pääkamera toimii oletuksena valokuvaustilassa niin, että se yhdistää 200 MP kuvan pikselit 12,5 MP kuvaksi. Ultra HD-tila pitää napsauttaa erikseen kamerasovelluksesta päälle, ja silloin onnistuu tallentaa joko 50 MP oletuskokoisia kuvia tai päästää peto irti ja kuvata täydellä 200 MP tarkkuudella. Kuvasin sitten täydellä tarkkuudella tai kutistetussa perustilassa, pidin kovasti näkemästäni. Väreissä on hyvää dynamiikkaa, yksityiskohdat säilyvät ja värien suhde toisiinsa näyttää luonnolliselta, vaikka jotakin korostumista tapahtuukin olosuhteista riippuen. Automaattinen HDR-asetus on hillitty ja hyvän näköinen ja tarkennus hakeutuu erilaisiin kohteisiin nopeasti, kuten sopii odottaakin. Kuvissa voi toisinaan näkyä tiettyä vihertävyyttä, mutta ongelma ei vaikuta kovin suurelta. Olin joka tapauksessa kuvien laatuun yleisesti tyytyväinen. Pääkameralla on myös optinen kuvanvakain, joka hoitaa hommansa vakavalla otteella, myös videota kuvatessa.







Mukana samassa kameraläjässä on myös 8 MP ultralaajakulmakamera, joka on useisiin muihin testaamiini verrattuna hieman keskivertoa parempi. Tarkennus on hyvä, yksityiskohtia tallentuu kohtalaisen hyvin, mutta reunat puuroutuvat herkästi. Värit ovat kohtuullisen miellyttävän näköiset, joskin välillä hieman ylilyövät olosuhteista riippuen. Kuvissa on selkeää sinertävyyttä pääkameraan verrattuna. Hämärässä valaistuksessa ultralaajis ei onnistu vakuuttamaan, mutta riittävässä valaistuksessa saa kuvia, joita kehtaa somessakin esitellä. Optista kuvanvakainta ei ole, mutta videota kuvatessa laajakulman kanssa voi käyttää sähköistä vakainta, joka toimii rauhallisessa liikkeessä hyvin. Kovassa liikehdinnässä vakain ei riitä.







Kolmantena takakamerana on 2 MP makrokamera, joka on sanalla sanoen pettymys. Makro on parempi kuin aiemmin testaamani Xiaomi 12 Liten vastaava (arvostelu), mutta jättää silti toivomisen varaa. Vaihtoehtoisesti telezoom-kamera olisi voinut toimia tämän tilalla.






Videopuolella makrokameran tallennusresoluutio on rajoitettu 720p / 30 fps kiinteään asetukseen. Ultralaajakumalla saa 720p tai 1080p / 30 fps laatuista videota, kun taas pääkameran skaalalla ovat 720p / 30 fps, 1080p / 30 tai 60 fps, 4K / 30 tai 60 fps sekä suorastaan töykeän suuri 8K / 24 fps kiinteä asetus. 8K-videota voi tallentaa enimmillään 6 minuutin verran, jolloin silloinkin tiedostokoko kasvaa jo suureksi. Kokemukseni mukaan paras laatu irtoaa 4K-videovaihtoehdoista, joissa vakautus näyttää hyvältä, tarkennus on parhaimmillaan ja värimaailma myös komean näköinen. 4K-laatu kelpaisi hyvin vaikkapa matkustelevalle YouTube-videoiden tekijällekin.




20 MP etukamera on upotettu pieneksi pisteeksi lähelle näytön ylälaitaan. Laatu on perustavanlaatuisesti hyvä. Värilämpötilassa tuntuu välillä olevan hieman hakemista, mutta valotuksen kompensaatio toimii ja kameralla saa vaikka ansioluetteloonkin asti kelpaavan naamakuvan. Videolaatu jää vähän pehmeäksi, mutta tallennusvaihtoehtoja on niitäkin sentään kolme: 720p / 30 fps, 1080p / 30 fps tai 60 fps.

Äänen tallennuslaatu ei puhelimen mikrofonien tapauksessa koskaan ole ihmeellinen, mutta tässä yhteydessä se on aivan toimiva ja useimmiten kyllin selkeä. Mukavaa on sekin, että kameraohjelmistoon on ujutettu mukaan RAW-kuvaus, perinteinen Pro-tila, kattaus erilaisia videon hidastustiloja sekä muutamia muitakin käteviä ominaisuuksia.

Pääkameran kuvasta on helppo pitää. Sillä tallentuvat tärkeämmätkin muistot ja erityiset hetket, arkisista jääkaappikuvista ja muista muistiinpanoista tai vaikkapa paperidokumenttikuvista puhumattakaan. Hintaluokassa alkaa vain olla muitakin vaihtoehtoja paljon kuvaaville. Xiaomi 12T Pro on kuitenkin tehokas ja joustava puhelin, jota oli ilo kokeilla. Lasikuorten muotoilu ja laitteen näpsäkkä käyttö muistuttivat minua siitä, kun nykyinen oma puhelimeni oli vielä uusi ja hyvin nopea – joten jotakin mieluista ja tuttua kokonaisuudella oli tarjota uutenakin puhelintuotteena.

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Muisti: 12 GB
Tallennustila: 256 GB
Koko: 163,1 x 75,9 x 8,6 mm
Paino: 205 g
Näyttö: 2712 x 1220, 120Hz AMOLED
Kosketus: 480Hz
Akku: 5000mAh, 120W pikalataus
Pääkamera: 200 MP f/1.7
Ultralaajakulma: 8 MP, 120°, f/2.2
Makrokamera: 2 MP, f/2.4
Etukamera: 20 MP, f/2.2
Videon maksimilaatu: 8K / 24 fps tai 4K / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13




Xiaomi 12T Pro
Hintaluokka: 849 €
Lisätietoa: mi.com

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Motor... Ensifiilistelyssä Ri... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova