Tuorein sisältö

Kaleidoscope 1 - Red ja Violet: Netflix-jännäri katsotaan halutussa järjestyksessä

Jari Tapani Peltonen

09.01.2023 klo 18.30 | Luettu: 2470 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Juonipaljastuksia viimeisestä jaksosta, jos huonosti käy.

Minisarja - Jaksot Red ja Violet


Suuresta ryöstöstä luvataan satuilla niin ovelasti, ettei jaksojen katsomisjärjestyksellä ole väliä. Viis siitä, onko Netflix laatinut ihanteellisia "soittolistoja": valitsen järjestyksen itse tai en katso tätä. Olen kuullut kaikki tarinat. On realistista toivoa loppuelämältä vain kunnon spedeilyä.

Jaksot on värikoodattu. Tällä rytmillä valitsisin myös nappulan Afrikan tähteen: majesteetin värit, söpö väri, luonnolliset värit, neutraali väri ja kirvelevän kusen värit.

Punainen jakso kertoo ryöstön jälkeisestä päivästä. On normaalia aloittaa ilmoituksella juonen kosahtamisesta: todellinen tarina kätkeytynee tarkennuksiin. Selittelevä pomokonna Giancarlo Esposito vangitsee huomion kuten aina.

Heti perään homma hajoaa käsiin. Sillisalaatista ei ota tolkkua. Mikä on takaumaa? Mikä ei? Monta osapuolta tässä on? Kertooko tämä oikeasti seuraavasta päivästä, vai harppooko tämä jo eteenpäin? Onko kohtausten järjestys arvottu jaksojen sisälläkin? Kehyskertomuksen aromin tunnisti, mutta ryöstö onkin tavallaan kesken. Kiva tietää ennen sinunkauppoja, että joku on petturi ryöstäjien ja toinen ryöstettyjen näkökulmasta.

Espositon ydintiimissä on sen verran tarttumispintaa, ettei istunto jää yhteen jaksoon. Lopetus on selkein täky: rosmot ovat muiluttaneet ryöstetyn äijän kassakaappiin jotakin.

Violetti jakso menee 24 vuotta menneisyyteen. Jakso on helpotus keskittyessään yhteen asiaan, jota tuskin jatketaan suoraan. Käänteet menevät koomisen melodramaattisiksi, mikä toimii. Se kutkuttaa, että minä tiedän päähenkilön ulisseen hysteerisenä palavassa talossa, muiden tietäessä muuta ehkä yhtä kärkevää samaan aikaan.

Siirtymä on looginen. Esposito oli varas jo 24 vuotta sitten. Hän vaikuttaa ryöstävän tyypiltä, jonka kassakaappiin hän jotakin jätti, mutta he paljastuvatkin rikoskumppaneiksi. Tiedät heti, miten suhde kulkee pääpiirtein, mutta kuten jankutan: kaikki tarinat saa ja pitää kertoa uudestaan, jos tuore tapa löytyy. Rotujännitteet ovat päälleliimattuja, kun emme sentään Jim Crow -vuosiin palaa.

Esposito vakiintuu "rehelliseksi" varkaaksi, jolla olisi perhe ja muuta kunnollista, elleivät nilkit "pakottaisi" keppostelemaan.

Nuorella Espositolla on turvonnut kuminaama, joka ei nuorenna, joten ehkä viimeisenä katsomani keltainen jakso paljastaa, että mies ryhtyi rötöstelemään epäonnistuttuaan mehiläistarhurina.

(2+3)/2 =


2. Pink --- 3. Blue ja Green --- 4. White --- 5. Orange ja Yellow

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: Bower... The Last of Us 1-1: ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova