Tuorein sisältö

The Last of Us 1-1: sienivaltakunnan synty, Super Mario -leffaa odoteltaessa

Jari Tapani Peltonen

17.01.2023 klo 14.30 | Luettu: 2126 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

It's-a me, mandalorian.

Kausi 1 - Jakso 1:
When You're Lost in the Darkness


Muurahaisista zombeja tekevä sieni on hyytävä fakta. Veikkaan The Last of Us -tv-sarjan olevan hyytävimmillään ennen alkutekstejä, kun tieteilijä sanailee sienen potentiaalisesta mutaatiosta leppoisasti, kuten vakavista asioista jenkki-tv:ssä puhutaan. Ilmastonmuutos mainitaan, joten sarja saa muistelemaan tosielämän ennustuksia.

Olisi huikeaa nähdä scifikauhua, jossa visualisoitu mutanttisieni tuhoaa ihmiskunnan koronavirusta mukaillen. Toki joistakin voisi tulla zombeja. Moni voisi kärsiä "pitkästä sienestä" ja homehtua elävältä. "Immuunitkin" ottavat viikon saikkua jalkasienen palattua pahana. Mutta ei. Last of Us on alkujaan peli. Sienizombie on mustavalkoinen uhka kuten Super Marion goombat. Zombie-epidemia alkaa yhtäkkisesti kuten ne kaikki. 20 vuotta maailmanlopun jälkeen likaisten junttien on käveltävä eteenpäin. Tidit dit didit-dit, dit.

Peli on pelillisesti oiva ja kerronnan uskottavuutta ja vetoavuutta ajatellen manifesti. Moni tv-sarja jää toiseksi. HBO antaa aiheelle lippulaivakäsittelyn: on resurssit olla mokaamatta valmista. Pelin aloituskohtaus jäi kirkkaasti mieleeni, vaikka ja koska se on äärikliseinen. "Nyt pelaamme elokuvaa." Ja nyt moni Netflix-uutuus jää jälkeen, kun katsomme kohtauksen uudestaan.

Tv-sarja todennäköisesti piristyy silmissäni, kun se etenee joutavampiin kohtauksiin, jotka Pedro Pascal ja Bella Ramsey saavat ottaa omikseen, mutta pilottijakso on vastaava stuntti ja turhake kuin vuoden 1998 Psyko.

On aina kiva, kun Pascal näyttää naamaansa. Jäyhä hahmo traumatisoituu alussa, minkä seurauksia ehditään kommentoida, joten pelin hahmovetoisuus ei unohdu. Ramseyn hahmo on sedän uusin vauva-Yoda eli tärkeä ja vangittu pyörykkä. Game of Thronesin tuimana pikkutyttönä läpimurron tehnyt Ramsey saa äksyillä vastaavasti teininä, mikä on kiva.

"Jos en pelaa, niin sittenhän..." sarja saattaa olla A-luokan uutuus, jos olet onnistunut skippaamaan myös zombieklassikot ja tuoreet elokuvat tyyliin Hävitys (Annihilation) ja The Girl with All the Gifts, jotka menevät sienireviirille.


Jakso 1-2 >

Katsottu: HBO Max

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kaleidoscope 1 - Red... Kaleidoscope 5 - Ora... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (7 viestiä)

Kliksuttelija

19.01.2023 klo 12.01 1 tykkää tästä

Kolme tähteä tuntuu provokaatiolta, kun jokainen muu kriitikko on antanut perustellusti 5/5. Jäi epäselväksi, mikä kirvoitti tiputtamaan arvosanaa noin radikaalisti?

Olihan tuo eka jakso nyt kertakaikkinen mestariteos lähdemateriaalia kunnioittaen ja maailmaa laajentaen. Näyttelijätyö ensiluokkaista jokaista sivuhahmoa myöten ja maailman luonti, lavastus, puvustus ja muut tehosteet viimeisen päälle.

"Olisi huikeaa nähdä scifikauhua, jossa visualisoitu mutanttisieni tuhoaa ihmiskunnan koronavirusta mukaillen." No tässähän sitä on tarjolla, korona-viittaukset ja muutkin reaalimaailman vitsaukset kivasti kiedottu loreen.

"Moni tv-sarja jää toiseksi. HBO antaa aiheelle lippulaivakäsittelyn: on resurssit olla mokaamatta valmista." Moni sarja toden totta jää toiseksi, mutta pelkät resurssit eivät riitä mestariteoksiin (I'm looking at you, Netflix). Iso hatunnosto sarjan tekijöille.
lainaa
tuukas

19.01.2023 klo 12.14 4 tykkää tästä

Kliksuttelija kirjoitti:
Kolme tähteä tuntuu provokaatiolta, kun jokainen muu kriitikko on antanut perustellusti 5/5. Jäi epäselväksi, mikä kirvoitti tiputtamaan arvosanaa noin radikaalisti?


suututtaako kun toisella oli eri mielipide? varsinkin pelejä pelanneelle tv-sarja ei tarjoa mitään, varsinkaan kun sama tarina on ulostettu remasterina ja remakena jo aikaisemmin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.01.2023 klo 14.05 2 tykkää tästä

Kliksuttelija kirjoitti:
Jäi epäselväksi, mikä kirvoitti tiputtamaan arvosanaa noin radikaalisti?


Jos jokin on oletusarvosana, josta tiputaan tai noustaan, niin kakkonen.

Jos jokin tv-sarja on "kertakaikkinen mestariteos" yhden jakson perusteella, niin Raised by Wolves sillä perustelulla, että omintakeinen ensimmäinen jakso toimii itsenäisenä tarinana.
lainaa
Kliksuttelija2

19.01.2023 klo 15.50

Kiitos vastauksista, tämä selvittää asiaa ja nihkeää suhtautumista. Eli pelit pelanneille liian tuttua tarinaa, siitä isosti miinusta. Toisinaan kuulee valitusta, jos lähdemateriaalia ei kunnioiteta, tässä ilmeisesti sitten liikaa. Ja J-P:n asteikolla kolme tähteä on siis keskivertoa parempi, okei.

Itse vertaan tätä sellaisiin tuotoksiin kuin Witcher, Witcher Blood Origin tai Disneyn uudet Star Wars -sarjat (Boba, Kenobi, Andor zzz). Niihin suhteutettuna ollaan ihan eri levelillä. Rings of Power kyllä loi jotain uutta ja HotD teki sitä samaa laadukkaasti, mutta tasoltaan tämä avaus kyllä sykähdytti edellämainittuja enemmän.

Kokonaisarviota sarjasta en vielä jaa, mutta jos taso pysyy mestarillisen avausjakson kieppeillä, asiat ovat hyvin.
lainaa
Exe

21.01.2023 klo 08.42 2 tykkää tästä

Olin tietoinen sarjan arvostelumenestyksestä ennen katsomista ja tiesin että sarja on kuuleman mukaan todella kunnioittava lähdemateriaalia kohtaan, ja onhan Neil Druckman lisäksi tässä toisena luojana mukana. Lisäksi että sarja sai GoT:n tason budjetin, prime time -esitysajan HBO:lla ja Cherbobylin luoja toisena kaverina häärimässä... Oli lupa odottaa hyvää.

SILTI, olin hymyssä suin lähes koko jakson ajan kuinka mahtavasti tarina lukuisia kohtauksia ja dialogia myöten oli pidetty samana. Samalla kuitenkin sopivasti lisäten uutta sinne tänne.

(jatkuu toisessa kommentissa)
lainaa
Exe

21.01.2023 klo 08.43 2 tykkää tästä

(jatkuu edellisestä)

Alkuun skeptisyyttä herätteli näyttelijävalinnat, mutta nopeasti jakson alettua kaikki skeptisyys katosi. Pascal oli täydellinen Joel, Sarah myös lyhyellä ruutuajalla loistava, ainoastaan Ellie jätti vielä vähän kylmäksi, mutta katsotaan kun ruutuaika hänelle lisääntyy seuraavassa jaksossa. Radikaali muutos ulkonäössä häiritsi alkuun, mutta jäi sitten kyllä unholaan.

Täydellinen rytmitys ekalle jaksolle Tästä on hyvä jatkaa.

4.5/5
lainaa
spik

22.01.2023 klo 13.10

Pilottijaksossa oli tasan yksi valittamisen aihe, nimittäin se että syyskuu oli vahingossa suomennettu elokuuksi. :D
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova