Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola moto g73 5G - ja Samsung Galaxy A54 5G -puhelimet

Manu Pärssinen

06.04.2023 klo 23.32 | Luettu: 4850 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Päteviä peruskäyttäjän puhelimia
V2.fi:n laitepuolella on ollut ruuhkaa ja postinkantajalla selkä kipeänä. Jokin aika sitten postiluukusta kolahteli lähes samaan aikaan kaksi keskihintaista uutuuspuhelinta: Motorolan moto-sarjan g73 (330 eur) sekä Samsungin uutuuksista Galaxy A54 5G. Tässä artikkelissa molemmista käyttötunnelmia parin viikon testijaksolta.

Motorola moto g73 5G


Aivan ensimmäinen reaktio moto g73:een on jopa pieni hämmästys siitä, kuinka tutulta se näyttää sinertävän sävynsä ja kulmassa sijaitsevan kamerayksikkönsä myötä. Ilman lähempää tarkastelua en olisi sitä monista muista Motorolista todennäköisesti osannut erottaa. Yksinkertainen on tyylikästä, toki pientä hiomista aina tapahtuu ja ainakin Motorolat on helppo tunnistaa kilpailijoistaan, vaikkei niitä välttämättä heti toisistaan tunnistaisikaan.


Uusien moto g-sarjalaisten G73:ssa on kolme kameraa (50 MP pääkamera, 8 MP makro/ultralaaja, 16 MP etukamera), 6,5-tuumainen näyttö (120 Hz LCD - ei OLED), 5000 mAh akku (30W lataus), MediaTek Dimensity 930 -suoritin, 8 Gt muistia ja 256 Gt tallennustilaa (sekä SD-korttipaikka). Ärhäkästi toimiva sormenjäljenlukija on virtapainikkeessa ja 3,5 mm kuulokeliitäntäkin on saatu mukaan, sekä tietenkin 5G-yhteensopivuus. Muovirunko vaikuttaa jämäkältä ja kokonaisuus on kohtuullisen sopivan kokoinen omaan kouraani.

Motorolan kamerat ovat olleet aina hinta-laatusuhteeltaan päteviä ja vaikka monien muiden puhelinten tavoin megapikselit ovat tänä vuonna vähentyneet edellisestä mallista, ei se tarkoita, että kuvien laatu olisi puolet heikompi. Pikseleiden yhdistäminen on kuitenkin se asia, millä kännykkäkameroissa kuvalaatu luodaan. Kahden megapikselin makrokamera on heivattu (todennäköisesti syystä) kokonaan, mutta 50 MP pääkamera riittää moneen tilanteeseen ja 8 MP:n ultralaajalla saa laajempaa maisemaa tarvittaessa. Alla muutamia testikuvia.


Ollaan siinä vaiheessa, että Android 13:a alkaa näkyä halvemmankin hintaluokan luureissa heti pakkauksesta. Motorola on aina luottanut lähes puhtaaseen Androidiin muutamilla moto-lisäkkeillä varustettuna ja olen kieltämättä pitänyt siitä. Sen sijaan päivityspuolella lupaus on melkoisen vaatimaton 1 käyttöjärjestelmä + 3 vuotta tietoturvaa. 5000 mAh ja 30W pikalataus on aika standarditasoa sekin, mutta kyllä tällä työpäivän helposti pärjäsi, vaikka monenlaista testiä tekikin.

Halvempien hintaluokkien puhelimet ovat aina kompromisseja ja tällä kertaa Motorola on valinnut 5G:n ja uusimman Anteron, sen sijaan että mukana olisi OLED ja tykimpi kamerapatteristo. Motorolan tuntien nekin sisältävä malli on todennäköisesti tulossa, mutta hintalappu voi olla nykymarkkinoilla eri tasolla. Kolmellasadalla eurolla saa tästä kuitenkin pätevän käyttöpuhelimen, joka ei juurikaan yllätä, mutta ei aiheuta isoja pettymyksiäkään, kunhan tietää, mitä on ostamassa. Edeltävästä mallista päivittävä voi kuitenkin hieman hämmentyä ominaisuuslistasta, ellei 5G ole se ykkösasia omalla hankintalistalla.Motorola moto g73 5G
Hintaluokka: 330 eur
Lisätietoa: motorola

Samsung Galaxy A54 5G


Ensimmäinen selkäpiireaktio Samsung Galaxy A54:ään taas oli se, että “vieläkö näin paksulta tuntuvia puhelimia tehdään?”. Käytetyt materiaalit ja niiden tuntuma kädessä tekivät toki heti selväksi, että aivan halvimmassa hintaluokassa ei liikuta, vaikka reunojen muotoilu vähän sormien ulottuvuutta tuntuikin itselläni haittaavan. Käytännössä A54:n paksuus on aika lailla täsmälleen sama kuin edellä olevan Motorolan, mutta Sampassa reunoja on pyöristetty hyvin hienovaraisesti. Muuten testiin tullut valkoinen versio näyttää kyllä kohtuullisen tyylikkäältä ja minimalistisen teknologiselta, ehkä jopa hintaansa kalliimmaltakin.


En osaa sanoa, millaisella jakaumalla ihmiset nykyään käyttävät Androideissaan virtuaalisia alareunan painikkeita versus käyttöliittymäeleitä, mutta itse olen eleleirissä, joten puhelimen alkuasetukset vaativat hieman lisäsäätöä. Samoin asennus kyseli sukupuolta ja ikää sekä asensi niiden perusteella puhelimeen joukon sovelluksia, enkä ole varma, olisiko tämän voinut jotenkin välttää. Edellinen (ja se ensimmäinen) Samsung-kokemukseni oli kuitenkin positiivinen, joten eteenpäin.

Näyttöpuolelta löytyykin sitten mukavaa katseltavaa: 120-hertsinen Super AMOLED -näyttö (6,4”, 1080x2340) kykenee 1000 nitin kirkkautteen ja on varsin miellyttävä katsoa ja käyttää. Prosessorina on Exynos 1380, joka vertautuu suunnilleen Snapdragon 778G:hen, mutta on tuoreempi tapaus, joten se sopii hyvin tähän hintaluokkaan. Testiin tullut kappale oli tiloiltaan suurinta sorttia, eli 256 Gt / 8 Gt ja tähänkin (micro)SD-kortilla saa lisää datavarantoa. Akku on 5000 mAh 25W latauksella, sormenjälkitunnistin näytön alla ja perinteinen kuulokeliitäntä on jätetty pois. IP-luokitus A54:llä on 67.

Takapuolen kamerakulmassa komeilevat itsenäisinä linsseinä 50 MP pääkamera, 12 MP ultrawide sekä 5 MP makro, etupuolelta taas löytyy 32 MP selfiekamera. 500 euron hintaluokka on jo sellainen, että kameroihin pitää voida luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Vaikka hämäräkuvaus ei tietenkään yllä (läheskään) samoihin kuin lippulaivoissa, päivittäisessä elämässä räpsityt valoisat sisä- ja ulkokuvat olivat aina hyvän näköisiä. Pääkameraan varsinkin tykästyin, sen taltioimat värit olivat miellyttävän luonnollisia. Testikuvia alla.


Tästäkin luurista löytyy jo Android 13, Samsungin ONE UI 5.1 -kuorrutuksella. Siihen luvataan varsin muikeat neljä käyttöjärjestelmäpäivitystä ja viisi vuotta tietoturvaa. Gorilla Glass, vedenkestävyys ja tukeva runko yhdistettynä kohtuulliseen suorittimeen voi hyvinkin taata sen, että peruskäyttäjä pitää aaviisnelosta kyydissään 4-5 vuotta.

A54 5G:ssä on monia ominaisuuksia, jotka perustelevat 500 euron hintalapun ja hinta-laatu-suhde onkin ihan kohdillaan. Muotoseikat ovat mielipidekysymyksiä, mutta muuten testijaksosta ei jäänyt mitään negatiivista hampaankoloon. Päivityslupaus on vakuuttava, näyttö komea, kamerat varsin käyttökelpoiset ja Samsung-leirissä jo olevillekin tämä uutuus varmasti maistuu mainiosti. Toisaalta viime vuoden mallia saanee pian alennuslaareista, ja vaikka minulla siitä ei olekaan kokemusta, speksien perusteella uutuusmalli on enempi viilausta kuin harppaus, mutta ekstratyylillä.Samsung Galaxy A54 5G
Hintaluokka: 500 eur
Lisätietoa: Samsung


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: DJI R... V2.fi osallistui: Ha... >

Keskustelut (1 viestiä)

digi-info

08.05.2023 klo 10.00

Moto G73 suoritin Mediatek dimension 930, on 75% suorituskyvystään vuotta vanhempaa edeltäjäänsä Moto G71 puhelimen Snapdragon 695 piirillään ... Hyvää erikoisuus on kummassakin oleva sensoritason kompassi ja edullinen hinta, mutta kahdesta pahasta saisin rahalle vastinetta G71 mallilla isommalla muistilla enemmän kuin uutuudesta. Ihan toimivia kapuloita, kaikki viimeisen 8 vuoden puhelimet on ollut moto G sarjaa ja One visionikin siinä välissä Samsungin exynos piirisarjalla (Samsung A50 motorolavastine).
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova