Tuorein sisältö

Viewsonic VOT132

Matti Lintula

02.04.2010 klo 12.01 | Luettu: 11122 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Vanha kunnon mikrotietokone
Lähinnä näyttöjen valmistajana tunnettu Viewsonic on ottanut uuden askeleen kohti olohuonetta ja tarjoaa kuluttajille jo useaa erilaista mediamikroksi ja kotimikroksi laskettavaa VOT-sarjan PC:tä. Saimme testiin sarjan lippulaivasta VOT550:stä ja tämän Intel Core 2 Duosta selvästi keykäisemmän ja kukkaroystävällisemmän siron VOT132:n. Käytännössä näytötöntä miniläppäriä sisuskaluiltaan muistuttava mikrotietokone löysi nopeasti paikkansa mediamikroista ja pöytätietokoneista vapaasta kodista.


Kahekskytluvun peruja


Vaikka ajatus pienikokoisesta ja nopeasti televisioon liitettävästä tietokoneesta saattaa tuntua jälleen uudelta, on idea teknisesti tuttu jo 80-luvulta, jolloin kotimikrojen vallankumouksellinen sukupolvi tasavallan tietokoneen Commodore 64:n johdolla kiinnitettiin pääasiassa talon olohuoneessa olevaan jättiläismäiseen, ehkä jopa 26-tuumaiseen ja värejä toistavaan televisiovastaanottimeen. Kauas on tultu häiriöisestä antenniliitännästä ja BASIC-komentokehotteen vilkkuvasta kursorista, sillä VOT132 kiinnitetään moderniin taulutelevisioon käden käänteessä HDMI-liittimen avulla. HDMI:n lisäksi kytketään vielä virtajohto ja mieluusti langattoman näppäimistön ja hiiren vastaanotin yhteen laitteen kuudesta USB-liittimestä. Tämän jälkeen laite on täysin käyttövalmis. Ainoastaan käynnistysajassa ei päästä aivan Commodore 64:n tasolle, sillä kohtalaisen notkeasti 1,6 gigahertsin kellotaajuudella sykkivällä Intelin Atom 330:llä pyörivän Windows 7:n käynnistys kestää puolisen minuuttia. Windowsin käynnistyttyä päästäänkin sitten nautiskelemaan kaikista modernin mikrotietokoneen ominaisuuksista välittömästi ja mukavasti sohvalta käsin, aivan kuten vuonna 1983.

Kolmenkymmenen vuoden kehitys on kuitenkin johtanut siihen, että muutamasta Lego-palikan kokoisesta pikselistä koostuvien pelihahmojen piipittävän hyppelyn sijaan olohuoneessa voidaan nyt katsella hah-hah-hauskoja YouTube-videoita, käyttää Spotifyn tapaisia musiikkipalveluja bileiden piristäjänä tai pelata emulaattoreilla yhä edelleen viihdyttäviä pelejä, joissa 42-tuumaisella HD-ruudulla pään kokoiseksi kasvaneista pikseleistä kootut pelihahmot hyppivät surround-kaiuttimista raikaavan pirteän piipityksen saattelemana kohti vääjäämättömiä ja lukuisia Game Overeita. Aivan pelikauppojen viimeisimpiä hittejä VOT132:lla ei ole syytä edes yrittää pelata, siitä pitää huolen emolevylle integroitu, pelikäyttöön alitehoinen näytönohjain. Toinen ja olohuonekäytössä huomattavasti ratkaisevampi seuraus nykymittapuun mukaan hitaahkosta raudasta on se, ettei VOT132 jaksa pyörittää HD-tasoista videokuvaa yskimättä tai lähinnä vaipumatta täysin koomaan. YouTubestakin on videot siis syytä katsoa korkeintaan 480p-tarkkuuksisina.

Ninja PeeCeeksi


Vaikka gigahertsien yliluonnollisiin voimiin uskovat rautafanaatikot nauranevat VOT132:n suohon, on siitä paljon iloa tavalliselle kuluttajalle. Laitteen paras puoli on se, että se ei näy eikä kuulu käyttäjälleen juuri millään tavoin. Mikrotietokoneeseen ei tarvitse parhaimmillaan liittää kuin kaksi johtoa, itse laite on ohuehkon kirjan kokoinen, todella kevyt ja sen voi kiinnittää monitorin tai television taakse VESA-kiinnityspisteisiin, jolloin laite on siististi piilossa, eikä näkyviksi osiksi jää kuin hiiri ja näppäimistö. Testissä ollut valkoinen VOT132 ei kuitenkaan välttämättä kaipaa piilottelua, sillä vaikka muotoilupalkintoja ei luvassa olekaan, on laite siedettävän näköinen lisä kodin medialaitteiden oheen näkyville jätettäväksi. Mukana toimitetaan yksinkertainen ja tukeva muovinen teline, jolla mikron saa pysymään pystyasennossa vaikka paraatipaikalla TV-hyllyssä. Tarvittaessa näkymättömiin piilotettava laite on myös miellyttävän hiljainen käytössä, eikä pieni tuulettimen hurina nouse pahimmillaankaan kuuluviin keskivertoelokuvan ääniraidan takaa. VOT132 on parhaimmillaan täysin näkymätön ja kuulumaton, mutta tarjoilee televisioruudulle koko internetin ihmemaan sohvaperunan ulottuville.

Internetiin kytkeytymiseen löytyy kaksi tapaa, langaton ja nopea 802.11b/g/n-standardeja tukeva verkkosovitin sekä langallinen, niin ikään nopea gigabitin verkkosovitin, jonka käyttämistä varten laitteen takaseinästä löytyy perinteinen RJ45-verkkokaapeliliitin. Muina liitäntöinä löytyvät DVI-liitin tietokonemonitoreja varten, mikrofoni- ja kuulokeliittimet, sekä erillinen äänen ulosvientiliitin. Optista asemaa laitteessa ei ole, mutta ulkoinen DVD-asema on helppo liittää yhteen mikron lukuisista USB-porteista. USB-muistitikkujen ja ulkoisten kiintolevyjen lisäksi tiedontallennusta ja -siirtoa helpottaa etupaneelin suosituimpia muistikortteja tukeva lukulaite. Tietenkin, mikäli mikrotietokoneen tahtoo piilottaa vaikka television taakse, on pääsy muistikortinlukijalle melkoisen vaikeaa. Sisäistä tallennuskapasiteettia VOT132:sta löytyy kiitettävät 320 gigatavua, johon mahtuu useampikin alle HD-tasoinen video talteen. Vaikka laite onkin hieman tehoton hintaansa nähden, ei tekniikasta löydy helposti pullonkaulaa tai häiritsevää puutetta. Tuore tuplaydin-Atom on peruskäytössä vikkelä suoritin ja kahden gigatavun muisti tekee Windows 7 Home Premiumin käytöstä jouhevaa, vaikka ohjelmia olisi auki useampiakin kerralla.


Iloa arkeen


Mitä Viewsonic VOT132:n kaltaisella hieman alitehoisella mikrotietokoneella sitten oikeasti voi tehdä vuonna 2010? Mikäli laitetta käyttää tavallisen tietokonemonitorin takana, on laite soveltuva esimerkiksi läppäreiden ruutuja suurempaa näyttöä kaipaavalle oivaksi internet-koneeksi, joka on kokonsa puolesta sijoitettavissa pieneenkin asuntoon tai ahtaaseenkin eteiseen vaikka koko perheen yhteiseksi nettipäätteeksi. Olohuoneessa laitteella ei välttämättä päästä katselemaan Blu-ray-elokuvia tai netin HD-videotarjontaa, mutta kun laitteeseen kytkee kiinni web-kameran ja asentaa kiintolevylle ilmaisen Windows Live Messengerin tai Skypen, pääsee sisälle suoraan tulevaisuuteen ja laitevalmistajien mainospropagandaan, jossa kaukaiselle mummolle voi soittaa hetkessä internet-puhelun ja mummon kurttuinen, mutta aina ystävällisesti hymyilevä pärstä paukahtaa koko ruudun kokoisena olohuoneen jättitelevisioon. Videopuhelut ovat siis yksi selkeä käyttökohde.

Vaikka uusia pelejä VOT132:lla ei voikaan pelata, löytyy verkosta julmetut määrät erilaisia selaimessa toimivia pikkupelejä sekä pelipalveluita kuten Good Old Games, josta voi ostaa vanhoja, mutta yhä viihdyttäviä videopelejä, jotka pyörivät myös hieman vaatimattomammalla PC:llä varsin hyvin. Myös jo aiemmin mainitut erilaisia vanhoja tietokoneita ja pelikonsoleita matkivat emulaattorit tarjoavat huomattavan määrän viihdettä olohuonekäyttöön. Vielä kun laitteeseen liittää neljä langatonta konsolityyppistä peliohjainta, on illanistujaisissa taatusti tekemistä, vaikkei taloudesta varsinaista pelikonsolia löytyisikään. Pelaaminen onnistuu siis myös tehottomammallakin laitteella.

Mikäli et lukeudu HD-kuvaa puolijumalana kumartaviin hifistelijöihin, voit nauttia VOT132:lla monenlaista videoviihdettä. Oiva kumppani television oheen kytketylle mikrotietokoneelle on netissä toimiva kotimainen TVkaista-palvelu, joka on mullistanut kuluttajien tavan katsoa televisio-ohjelmia. TVkaista-palvelu toimii kuten tallentava digiboksi, mutta ei vaadi käyttäjältä ohjelmien tallennuksen ajastamista. Maksullisessa ja televisioluvan omistamista vaativassa palvelussa on katseltavissa kaikki viimeisen kahden viikon aikana tulleet televisio-ohjelmat, jolloin myöhäisillan elokuvat voi katsoa juuri silloin kuin sinulle sopii. Tietenkin tekijänoikeusjärjestöt ovat jo viilanneet purukalustoaan ja hyökänneet edistyksellisen ja aidosti kuluttajan tarpeita palvelevan TVkaistan kimppuun, joten tätä herkkua kannattaa nauttia nyt vielä kun siihen on mahdollisuus ennen palvelun yllä leijuvan sulku-uhan toteutumista. VOT132 toimii siis myös videotoistimena, kunhan HD-rajoittuneisuuden tiedostaa jo ennen hankintaa, eikä odota laitteelta asioita, joihin sitä ei alkujaan ole suunniteltu.

Eivätkä suhteellisen tehottoman mikrotietokoneen käyttömahdollisuudet suinkaan rajoitu tähän, sillä kiitos laitteen pienen koon, täysimittaisen Windows 7:n ja langattoman verkkoyhteyden, lähinnä mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea VOT132:lla voi tehdä. Ainoa selkeä miinus tulee laitteen hinnasta, joka on toistaiseksi korkeahko kun otetaan huomioon, että kyseessä on lopulta vain miniläppäri, jossa ei ole edes näyttöä.

Tuote: Viewsonic VOT132
Myyjä: mm. Konebox
Hintaluokka: 380 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Peltonen ja antiikki... Sarjishylly #10... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

FeltHed

Rekisteröitynyt 13.02.2008

06.04.2010 klo 15.20

Tullut tuotakin ihmeteltyä ja harkittua ostamista, nyt kun rahaakin löytyy niin voisin testikäyttöön ostaa, tulisi mukava lisä Braviaan.
lainaa
jebulis

06.04.2010 klo 19.10

Tuollaiselle varmaan olisi käyttöä jos se ei olisi tolkuttoman ylihinnoiteltu. Samaan hintaan kun saa jo pirun hyvän läppärin tai pöytäkoneen. Asun yksiössä eikä täälläkään ole niin ahdasta, että asumaneliöitä pitäisi ottaa tietokoneen pienuudella.
lainaa
joo

11.04.2010 klo 13.22

Voiko tämän käynnistää sohvalta käsin vai pitääkö kurotella telkun taakse joka käynnistyskerralla?
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.04.2010 klo 18.21

joo kirjoitti:
Voiko tämän käynnistää sohvalta käsin vai pitääkö kurotella telkun taakse joka käynnistyskerralla?


Ratkaisuna on sammuttaa laite lepotilaan, jolloin täydet virrat kytkeytyvät päälle heti kun liiakuttaa hiirtä tai painelee hieman näppäimistöä.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova