Tuorein sisältö

FIFA 10

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: Yksinpeli, moninpeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: EA Sports
Julkaisija: EA Sports
Julkaisupäivä: 02.10.2009
Pelin kotisivut
Matti Lintula

17.11.2009 klo 10.42 | Luettu: 9218 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Potkupalloa vuonna 2010
Toimitukseen saapui arvioitavaksi lähes samaan aikaan sekä NBA 10 -koripallopeli että FIFA 10 -jalkapalloilu, eikä kummankaan lajin fanaattisia harrastajia löytynyt postijonossa uutuuksia vastaanottamaan. Arpa ratkaisi arvostelijat ja Jarkko saa viettää mukavia hetkiä koripallon sääntökirjaa kertaillen. Näin auto- ja toimintapelien harrastajana ainoa lähestymistapa FIFA 10:een on amatöörin näkökulma. Toki olen pelannut jalkapallopelejä Microprose Soccerista Sensible Socceriin ja FIFA-sarjakin on tuttu tuonne 90-luvun loppupuolen näkemyksiin asti. Miltä digitaalinen jalkapallo sitten maistuu käytännössä kymmenen vuoden tauon jälkeen, se selviää alta.

Mestari ja manageri


Erilaisia lähestymistapoja pallonpyöritykseen pelistä löytyy useampiakin suoraviivaisen maaliinpotkinnan lisäksi. Peliin voi luoda oman jalkapalloilijansa, jota voi taluttaa eteenpäin urallaan ja kehittää kohti maailmanmestaruustasoa, tai haltuunsa voi ottaa kokonaisen joukkueen, jota ohjaillaan managerina pelaajasiirroista, taktiikoista ja seuran budjetista huolehtien. Lisäksi löytyy sitten perinteisempää joukkuepelaamista eri liigoissa sekä kattavat verkkopelioptiot turnauksineen ja verkkoliigoineen kaikkineen. Kaveriporukan kesken vietettäviin rennompiin illanistujaisiin sopii puolestaan lounge-pelitila, jossa yhdestä neljään pelaajaa voi nautiskella jalkapallosta hieman pääpeliä kevyemmin säädöin.

FIFA 10 tarjoaa useita vaikeustasovaihtoehtoja, jotta pelistä saavat hupia sekä aktiiviset virtuaalipalloilijat että kaltaiseni keltanokat amatöörit. Vaikeustasoa sopivasti lisäämällä pelistä saa haastavan ja varsinaisen pelin hitaasta ja taktisesta luonteesta johtuen erittäin palkitsevan, kun pitkän keskikenttäväännön päätteeksi vihdoin saa vastapuolen verkon heilumaan. Peliin on helppo päästä nopeasti sisään, sillä maaleista pääsee nauttimaan käytännössä kahta painiketta rämpyttämällä - syöttelemällä ja laukaisemalla. Taitavammat pelaajat toki pystyvät pyörittämään palloa monimutkaisemminkin ja verkkopelissä näiltä kikkailijoilta saakin äkkiä selkäänsä.

Rahat pois pallopojilta


Uusinta uutta FIFA 10:ssä on pelin sisäinen kauppapaikka, josta voi ostaa mm. uusia stadioneita ja erikielisiä selostuksia MS-pisteitä käyttäen. Suomenkielistä selostusta ei 80 pisteen hintaisten vaihtoehtojen joukosta löytynyt, mutta otteluselostajat saa tilattua vaikka venäjän-, puolan- tai unkarinkielisinä, mikäli näin haluaa pelikokemustaan piristää.

FIFA 10:n hienoin verkkopeliosuus, Live Season 2.0, löytyy myös yllättäen kauppapaikan listalta. Jotta verkossa voisi pelata oikealla ajantasaisella joukkueella, tehdä pelaajasiirtoja ja muutenkin nauttia kunnollisesta vuoden mittaisesta liigapelistä, pitää tästä huvista maksaa EA:lle 400 MS-pistettä per liiga. Toki hinta on suhteellisen pieni ja verkkopeli lupaa huikeaa statistiikkaa ynnä jännitystä peleihin, mutta täysihintaisen pelin ostajaa tässä nyt kyllä pissitään surutta silmään. Etenkin Xbox 360:llä, jolla pelaaja maksaa jo Xbox Liven kultajäsenyydestään, ei pelin ostaneita pitäisi rasittaa lisämaksulla sisäisten verkkopelioptioiden avaamisesta. Ei näin, Electronic Arts!

Kauppapaikalta löytyy myös kyseenalaisia Virtual Pro -pelitilaa helpottavia tuotteita. Pelaajan luomaa omaa jalkapalloilijaa voi pumpata paremmaksi keskikentällä, hyökkäys- tai puolustuspäässä ostamalla digitaalisiksi steroideiksi luokiteltavia pisteboostereita FIFA 10 -kaupasta. Esimerkiksi 20 otteluksi laukaisutarkkuuden huippuluokkaan nostava Goal Machine -paketti maksaa kauppapaikassa 160 MS-pistettä. Verkkopelissä näitä digisteroideja ei onneksi pääse hyödyntämään.

Ruoho on vihreämpää


Ulkoasu FIFA 10:ssä on kunnossa. Pelaajat näyttävät oikeasti esikuviltaan ja jalkapalloa seuraamatonkin tunnistaa kuuluisimmat urheilijat ensi silmäyksellä lähikuvista ja uusinnoista. Pelaajien animaatio on myös varsin aidon oloista, jos nyt etenkin maalin jälkeen nämä virtuaali-Maradonat saattavat juosta maaliverkkoon paikalleen tärisemään. Erilaisia stadioneita pelistä löytyy yli 50 ja eri sääolosuhteet tuovat vielä lisää vaihtelua otteluympäristöihin. Luminen kenttä tuntuu tossujen alla varsin liukkaalta ja vaikuttaa pelin kulkuun kuten odottaa saattaa.

Luontevan kuuloiset selostajat reagoivat pelitilanteisiin pääasiassa hyvin. Pelimusiikki kuvastaa koko pelin tasapainoisuutta, eikä ääniraidasta kuten itse pelistäkään löydy juuri mitään yllättävää silmiin tai korviin särähtävää. Tässä onkin FIFA 10:n suurin vahvuus ja ainoa heikkous; pelattavuus on hiottu viimeisen päälle hyväksi ja pelitiloja löytyy joka lähtöön, mutta toisaalta yllätykset puuttuvat. Etenkin italialaiseen jalkapalloon yhdistetty fanaattisuus ja paikoin silkaksi rähinäksi yltyvät ottelut loistavat poissaolollaan. FIFA 10 tukeekin reilun pelin teemaa alusta loppuun, eikä viheriöllä nähdä edes Zidanen kuuluisan pääpuskun kaltaisia konflikteja.

Yllätyksettömyyden lisäksi pelille on pakko antaa sapiskaa bugeista. Harmittomimmat bugit ovat visuaalisia kömmähdyksiä, joista oivana esimerkkinä kaksi pelaajaa saattaa hetkellisesti olla pelitilanteessa lomittain, jolloin pelaajien asuissa olevat tekstuurit vaihtavat osittain paikkaansa. Etenkin selän numerot saattavat sekoilla ja pelaajan selässä oleva nimi saattaa ilmestyä toisen pelaajan housunlahkeeseen.

Vakavammat bugit koskevat tuomarityöskentelyä ja aiheuttavat pelaajalle oikeata päänvaivaa. Selkein esimerkki tästä oli yli metrin ohi mennyt liukutaklaus, jolla vastapuolen pelaajalta ei saatu palloa, eivätkä pelaajat olleet kontaktissa keskenään, mutta tuomarin mielestä tempaus oli punaisen kortin arvoinen. Etenkin liigapelissä tällaiset tuomarin puusilmäilyt aiheuttavat varmasti mielipahaa.

Kokonaisuutena FIFA 10 on kuitenkin hiottu bugeja lukuun ottamatta miellyttäväksi jalkapallopeliksi, josta amatöörikin voi nauttia täysin rinnoin. Valitettavasti suomenkielinen otteluselostus puuttuu jopa ostettavien selostusten listalta, eikä kotimaista Veikkausliigaa ole otettu osaksi muuten kattavaa liigavalikoimaa. Suomen maajoukkue kuitenkin löytyy ja mikäs sen mukavampaa kuin rehdit Suomen ja Ruotsin väliset potkupallon maaottelut kaverin kanssa pelattuna.

V2.fi | Matti Lintula

FIFA 10 (Xbox 360)

FIFA 10 tuo jalkapallon hajuttomana ja mauttomana, mutta lähes loppuun asti viimeisteltynä kokemuksena sekä aloittelijoiden että kokeneiden futaajien nautittavaksi.
  • Aloittelijaystävällisyys
  • Pelaajien mallinnus
  • Pelitilat
  • Bugit
  • Kyseenalainen kauppapaikka
< Aion... Fallen Earth... >

Keskustelut (7 viestiä)

PlayBoy

17.11.2009 klo 12.22

Itselläni on pleikkaversio, olen nyt pelannut n.10 tuntia, enkä yhtään bugia ole vielä kohdannut. Outoa?
lainaa
VMV

17.11.2009 klo 14.26

On niitä bugeja pleikallakin, tosin ei ehkä niin paljoa kuin arvostelussa annetaan ymmärtää. Itse olen pelannut PS3-versiota sellaiset sata tuntia ja ainakaan mitään grafiikkabugeja ei ole tullut vastaan. Sen sijaan tuomarityöskentely ei ole vieläkään ihan kunnossa. Nyt sentään siirretty vihellys toimii, toisin kuin Fifa 09:ssä. Mutta rankkualueella varsinkin tietokone saa rapata ihan miten haluaa ilman pelkoa rankkarista, kun taas omassa päässä vastustajan katsominen pahalla silmällä riittä pallon viemiseksi pilkulle.

Kerran myös joukkueeni sai Be a pro- tilassa matsista kolme pistettä vaikka peli päättyi tasan.

Muista kämmeistä ärsyttää erityisesti liigataulukoissa nousu- ja putoamisviivojen puute. Ei pysty muistamaan ulkoa montako tiimiä mistäkin Englannin mutadivarista nousee suoraan ja monta putoaa. Lumella pelataan samalla valkoisella pallolla kuin muulloinkin, joten välillä palloa ei meinaa nähdä ollenkaan. Sen pitäisi olla lumella punainen. Sateella pomput ovat päin helvettiä, vaikka muuten fysiikka toimiikin hyvin. Kun sitä luulisi että sadekelillä korkea läpisyöttö molskahtaisi kenttään eikä juurikaan pomppaisi, niin sehän ottaa paljon kuivaa keliä nopamman ja pidemmän pompun.

Näistä huolimatta kyseessä on parasta padiohjattavaa futista ikinä. Itse antaisin sellaiset 90 pistettä. Wiin PES 08 on silti Jotain Muuta.
lainaa
Vellu

17.11.2009 klo 19.30

Lisää bugeja: Manager-modessa joukkueeseesi ostama pelaaja saattaa ilman mitään ilmoitusta siirtyä toiseen joukkueeseen!
lainaa
VMV

17.11.2009 klo 21.23

Vellu kirjoitti:
Lisää bugeja: Manager-modessa joukkueeseesi ostama pelaaja saattaa ilman mitään ilmoitusta siirtyä toiseen joukkueeseen!


Jep. Tuon huomasin minäkin. Viimeisimmän päivityksen jälkeen niin ei enää ole käynyt.
lainaa
pettynyt

18.11.2009 klo 00.40

"VMV" ota selvää ennen kuin itket.
Pallon saa oranssiksi kun vain vaihtaa ja pallo todellakin pomppaa eteenpäin huomattavasti kovemmalla vauhdilla sateella kuin kuivalla kelillä.

Tietysti näitä ei voi tietää ellei sitä pallo ole ikinä potkinut kuin koti sohvalla.

Tuomarilinja on TODELLA päin persettä Fifa10 ja pakkien yliluonnoliset reaktio nopeudet jaloissa tekevät tästä pelistä muiden bugien ohelle peli kelvottoman.

Olisi pitänyt uskoa ihmisten kitinää netissä eikä ostaa peliä. Fakta on nyt vain niin että nyt menee vuoden päivät ilman futispeliä koska ei PESsiäkään kestä pelata.
lainaa
VMV

18.11.2009 klo 01.54

pettynyt kirjoitti:
"VMV" ota selvää ennen kuin itket.
Pallon saa oranssiksi kun vain vaihtaa


Kerropa minulle kuinka pallon värin saa muutettua esim managerimoodissa ilman että seivaa pelin, lopettaa managerimoodin, menee päävalikon kautta asetuksiin, muuttaa pallon värin sieltä, seivaa asetukset, lataa managerikauden, pelaa lumiottelun, ja kun seuraava peli on taas ruoholla niin tekee saman uudelleen. Otapa selvää siitä...

Kyllähän sen pallon värin saa valittua juu, mutta se pallo on sitten sen valitun värinen niin kauan kunnes käy sen itse päävalikon kautta vaihtamassa. Ei nimittäin onnistu kauden aikana seivaamatta/poistumatta/lataamatta. Kyllä pallon pitää osata muuttua oikean väriseksi ihan itsestään. Pes on sen ainakin osannut jo monta vuotta. Kun pelaa Englannin alasarjoja joissa otteluita on paljon ja talven aikana puolet peleistä on lumella (ja toinen puoli sateella) niin alkaa ottamaan pattiin aina saman värinen peliväline.

Ja jos pallon pudottaa lätäkköön niin se kyllä tekee jotain ihan muuta kuin pomppaa niin vitusti. Ja joo, eihän siinä kentällä näy lätäköitä, mutta nurmea pitkin pelatessa pallo liikkuu kuin täi tervassa niin eipä tunnu kovin oikealta että se kuitenkin pomppii kuin superpallo asfaltilla.
lainaa
samuliii

10.07.2010 klo 14.09

Pelitunteja on kertyny ehkä noin 20 tuntia, eikä mitään bugeja oo ilmaantunu, vaikkaki tuomaritoiminta on vähän peestä. Mielestäni ylivoimaisesti parasta virtuaalifutista ikinä :->
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova