Tuorein sisältö

Race On

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Ajopelit, Simulaatiot
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: SimBin
Julkaisija: SimBin
Julkaisupäivä: 16.10.2009
Pelin kotisivut
Matti Lintula

20.02.2010 klo 13.00 | Luettu: 7587 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Ladalla radalla
Ruotsalaisen SimBinin 10. autopeli jatkaa studion tuttua linjaa ja keskittyy varsinaisten pelillisten muutosten sijaan uusien autojen ja ratojen lisäämiseen jo melkoisella iällä olevan pelimoottorin päälle. Näin ollen peli ei ole ehtinyt menettää uutuudenviehätystään vaikka arvio tuleekin muutamaa kuukautta pelin julkaisusta jäljessä. Pitkälti WTCC-kilpasarjan ympärille rakentuva peli on ajankohtainen juuri nyt kun vuoden 2010 World Touring Car Championship -kausi on alkamassa 5. maaliskuuta Brasilian Curitiban radalla - radalla, joka löytyy tietenkin myös Race Onista.

Koppia ja avopyörää


Race On tuntuu tulevan kuin bumerangina takaisin Xbox 360:lta, jolle SimBin julkaisi vuosi sitten Race Pro -nimisen tavallista konsolikaahailua tarkempaan simulaatioon tähtäävän kilvanajopelin. Race On käytännössä sama peli kuin Race Pro, mutta PC-versioista tutulla fysiikkamoottorilla ja muutamalla uudella autolla ja radalla varustettuna. Peli ei ole juurikaan vuoden 2005 GTR:stä ulkonäöllisesti kohentunut, joten pikseleille ja erikoistehosteille kumartelevat voivat jättää Race Onin jälleen kerran hyvällä omallatunnolla kauppaan. Simulaatioajosta pitäviä SimBin ei petä ja ajotuntuma on vähintään yhtä hyvä kuin studion aiemmissakin, kiitosta kerränneissä autopeleissä.

Uutta ovat sen sijaan yhdysvaltalaiset kilparadat Lacuna Seca ja Road America, joilla päästään kisaamaan uunituoreilla Cadillacin, Chevroletin ja Dodgen tehomalleilla. Varsinaisiksi kilpa-autoiksi jenkkiuutuuksia ei voi kehua hyvällä tahdollakaan, mutta mikäli ajatus moukarilla hiekkapihan neppisautokisaan osallistumisesta viehättää, antavat massiiviset lullat tähän oivan tutustumismahdollisuuden. Isot V8-moottorit murisevat tyydyttävästi ja modernit muskeliautot Camaro ja Challenger keräävät vauhtia suoralla tiellä varsin huomaamattomasti. Aivan kuin muskelimallien esi-isien aikaan ongelmat alkavat ensimmäisen mutkan tullessa vastaan. Jarrutusmatka tehokkaalla siviiliversiolla on helposti kaksi tai kolmekin kertaa pidempi kuin radalle suunnitelluilla WTCC-sarjan kilpureilla. Hiekalla siis käydään aluksi usein ja pitkällä. Jenkkiautot tuovat kuitenkin mukavaa vaihtelua aiemmin hieman sijoilleen jämähtäneiden SimBin-pelien autovalikoimaan.

Ratakäytöksen toisesta ääripäästä löytyy uusi kilpasarja, eurooppalainen Formula Super 2000, jonka 250-hevosvoimaisilla Hondan moottoreilla varustetut autot ovat ketteriä ja nopeita. Uusi formula-luokka tulee kolmanneksi jo Race 07 -pelistä tuttujen Formula 3000- ja Formula BMW -luokkien rinnalle. Muut autoluokat pelissä ovatkin sitten tuttuja vanhemmista SimBin-peleistä ja mukana ovat Caterhamit, Mini Cooperit, Radicalit ja tietenkin STCC- ja WTCC-sarjojen katuautot. WTCC-sarjaan on nyt saatu mukaan kauden 2008 kalusto, joten vihdoin me itäautoharrastajat pääsemme ajamaan radalla Lada 110 -tehdaskilpurilla ilman, että auton ympärille rakennettu peli imee aivomassamme viemäristöön silkalla huonoudellaan. Ruotsalainen pelimoottori ja venäläinen autokanta sopivat yhteen kuin Pähkinäsaaren rauhan rajanvedot ja saa pelaajan tuntemaan olonsa kotoisaksi kahden naapurimaan tuotteiden lyödessä reilusti kättä ohitsemme. Toivottavasti seuraavaan SimBin-peliin saadaan mukaan myös suomalainen pikkusportti, RaceAbout.

Toivelista kasvaa


Rakas pelisuunnittelija Ruotsin Varassa, jos kuulet tämän, otathan muistiosi ja terävän kynän esiin nyt. On vallan ikävää lähteä kritisoimaan pelattavuudeltaan todella miellyttävää autopeliä millään tavoin, mutta nyt 10. pelin kunniaksi pelimoottoria voisi hiljalleen päivittää 2010-luvun haasteita vastaavaksi. Pakoputkien ei tarvitse lyödä jatkuvasti lieskaa, eikä yleisöstä tarvitse löytyä maan, sään ja kuunkierron mukaan yksilöityjä tuhansia polygonikatsojia, mutta pieni karkkifiltteri kuvan päälle olisi kyllä mitä mainioin piristysruiske hieman väljähtäneelle pelisarjalle.

Myös paljon kehutussa fysiikkamoottorissa on vielä viilaamista monien hardcore-simulaattorikuskien vaihtaessa leiriä Live for Speedin ja iRacing.comin pariin. Vaikkei SimBinin tuoreimmassa autopelissä ole sinänsä mitään varsinaista vikaa, kaipaa sarja jo ravistelua ja pakan sekoittamista, jotta se pitää pelaajat hereillä ja kilpailijat skarppeina. Nyt ruotsalaisstudio on myynyt käytännössä täsmälleen samaa peliä muutamalla lisäautolla ja -radalla ryyditettynä uudestaan jo usean vuoden ajan.

Kenties SimBinillä olisi syytä harkita bisnesmallin muutosta ja tarjota lisäkalusto vastedes DLC-paketteina sekä keskittyä kehittämään pelimoottoria entistä näyttävämmäksi ja monipuolisemmaksi. Race Oniin pätee sama suositus kuin useampaan aiempaankin sarjan peliin; mikäli et ole vielä tutustunut SimBinin autopeleihin, mutta pidät Race Driver: GRiDiä ja Need For Speed: Shiftiä vakavammasta kisailusta, uusin osa on ehdottomasti ostamisen arvoinen. Mikäli hyllyssäsi on jo Race 07 tai GTR Evolution, ei Race Onin hankinta ole erityisen mielekästä - paitsi jos satut olemaan Lada-holisti, jolloin WTCC-luokan 110:llä radan kiertäminen yksin- tai moninpelissä tulee olemaan todennäköisesti parasta huvia mitä housut jalassa tulet hetkeen harrastamaan.

V2.fi | Matti Lintula

Race On (Tietokonepelit)

SimBin syöttää nälkäiselle autopeliyleisölle tuttua kaurapuuroaan, johon tällä kertaa lisätty voisilmäksi amerikkalaisia ylipainoisia katuautoja.
  • Ajomalli
  • Uudet autot tuovat vaihtelua
  • Ei uudista sarjaa
  • Osittain vanhanaikainen
< Heavy Rain... Army of Two: The 40t... >

Keskustelut (4 viestiä)

huoh_voi_ei

20.02.2010 klo 18.25

Mutta jos ostaa nyt ja tutustuu ensimmäistä kertaa simbinin autoiluun, arvosana 94.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.02.2010 klo 21.31

Ei viitsisi virittää aina rattia... Onnistuuko nää ollenkaan näppiksellä tai jollain gamepadilla? Vai onko vaan parempi jättää väliin kunnes jaksaa virittää ratin tulille?
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

21.02.2010 klo 00.48

Itse olen pitänyt hyvin paljon Simbinin autopeleistä ja mielestäni ne ovat olleet toistaiseksi tämän vuosi tuhannen parasta kastia autopelien sarjalla.

Race On on ihan hyvä peli, mutta kuten artikkelissakin (joka on ihan ok) mainittiin siinä ei ole mitään ihmeellisimpiä eroja aikaisempaan osaan. Mutta eipä tässä mitään ihmeellisempiä uudistuksia kyllä tarvita. Ehkä jotain graafista kermaa ja vähän äänien laatuun voisivat keskittyä, vaikka ne eivät nyt niin hirveän oleellisia olekaan.

Latuman: Race On tukee Xbox 360 Controller for Windowsia ja käytännössä hyvin suurta osaa muistakin peliohjaimista. Näppäimistölläkin tätä kyllä pelaa ihan hyvin vaikka eihän mikään näistä edellä mainituista ole niin nautinto kuin ratilla ja polkimilla. Hae demo Steamista koneellesi.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.03.2010 klo 00.47

huoh_voi_ei kirjoitti:
Mutta jos ostaa nyt ja tutustuu ensimmäistä kertaa simbinin autoiluun, arvosana 94.


Tässä olet oikeassa. Pelissä ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta uudellekin pelaajalle on oikeastaan se ja sama ostaako kaupasta Race Onin isoon rahaan vai Race 07:n käytettyjen hyllystä puoli-ilmaiseksi. Pelit ovat pitkälti samat.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova