Tuorein sisältö

Hannibal

Ensi-ilta: 04.04.2013
Genre: Kauhu, Rikos, Trilleri, TV-sarja
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

26.06.2013 klo 16.00 | Luettu: 25738 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Pihalla kävin. Puolikkaan jäniksen näin. Tilttasin! Fyysinen todellisuus, perkele. Jälkikäteen podin moraalista krapulaa, koska en varmistanut oliko raato aivan varmasti kuollut. En tahdo minkään kärsivän. En aio luopua korkeasta moraalista, sillä eihän se kunnolla edes satu. Esimerkiksi siitä seurasi vain vainoharhainen ajatus tai pari, kun klikkasin Googlen nettikaupassa ilmaista ohjelmaa seuratakseni tv-sarjaa Hannibal laillisessa, mainosrahoitteisessa palvelussa, jota vain jenkit saavat käyttää.

Mads Mikkelsen näyttelee Hannibal Lecteriä, johon samaistun, koska menestynyt, kultivoitunut ja karismaattinen psykopaatti kannibaali on täydellinen vastakohtani. Mitä täydellisempiä vastakohdat ovat, sitä kiistattomammin ne kuuluvat samalle asteikolle. Tulpalla on aina reikä mielessä, vaikkei tulppa halua olla reikä, noin esimerkiksi. Sarja kertoo tarkalleen ottaen Lecterin yrityksestä manipuloida miestä, joka on teoriassa hänen vastakohtansa. Jäin koukkuun kuin vuonna 2002, kun Star Wars -saaga lopultakin muuttui mielenkiintoiseksi.

Hugh Dancy kylpee suosiossani tästä eteenpäin. Hän näyttelee erinomaisen intensiivisesti Will Grahamia, joka on ratkaisevasti mielenkiintoisempi kuin hahmon aiemmat inkarnaatiot. Graham on hyvä ihminen, jonka kyky tuntea empatiaa on puhdas. Hän samaistuu aidosti jopa ihmishirviöihin, vaikkei hän hyväksy heidän tekojaan (hänen päänsä toimii siis päinvastoin kuin kukkahattutädeillä, jotka tahtovat ottaa "väärinymmärretyt" roistot rintaruokintaan). FBI värvää Grahamin erikoisagentiksi murhaajajahtiin. Usein kun Graham yrittää kuvitella mitä löytyneelle ruumiille on tapahtunut, murha esitetään hänen suorittamanaan, mikä on sarjan edetessä yhä vain hyytävämpää. Graham on avuksi, mutta saastassa vellominen järkyttää häntä. Hän ei ole yksin. Hänen psykiatrinsa - ja myöhemmin henkilökohtainen ystävänsä - on Hannibal Lecter.

Mikkelsen on tyystin erilainen Lecter kuin Anthony Hopkinsin näyttelemä jo paljastunut Saatana. En menisi vannomaan, että jaksaisin katsoa Hopkinsin sinänsä muikeaa maireutta tv-sarjassa. Mikkelsen on miellyttävä, tyyni ja - suurimpana erona Hopkinsiin - näennäisen iloton. Hänen Lecterinsä on klassinen herrasmies, joka ei näytä pinnallisia tunteita, mutta antaa ymmärtää, että hienostuneet nautinnot merkitsevät hänelle paljon.

Hannibal tappaa ihmisiä. Sarja tekee töitä, jotta katsoja ihailisi hänen elegantteja illalliskutsujaan miettien mitä lautasella on. Hannibal ei pallit heiluen ryve pahuudessa. Hän tappaa pelatakseen psykologisia pelejä ja suojellakseen itseään. Hän nauttii tiettyjen ihmisten seurasta, mutta jos ihmisellä ei ole hänelle arvoa, ihmisellä ei ole hänelle arvoa. Taisin kuvailla edellisellä lauseella lähinnä itseäni, joten tarkennetaan, että Hannibal esineellistää maailman. Kannibalismi on looginen, joskin sarkasminsävyinen harrastus kylmän älykkäälle (fiktiiviselle, viihteellistetylle) psykopaatille, joka näkee elolliset olennot esineinä, kuten vegetarismi on looginen valinta minulle, joka välitän siitä, miten arvokkaita elolliset olennot ovat itselleen. Myös Graham on tärähtäneisyydessään looginen. Sarjan esittelemät ajattelumallit eivät ole tuulesta temmattuja. Siksi se on jännittävää kun Hannibal saa Grahamin hulluuden kasvamaan. Kun Graham käveli unissaan... täysin viattomasti... muistin eläväisesti sen, että 20 vuotta sitten kävelin itsekin... täysin viattomasti. Kun itsetietoisuus ja vilkas mielikuvitus yhdistyvät samassa päässä, se ei varsinaisesti lohduta, että unissakävely on - täysin - viatonta. Jos sarja jotakin hyytävää alitajuntaan jättää, se myös tekee sillä jotakin ennen pitkää.

Sarjan on tarkoitus viihdyttää ja olla sarja, joten mukana on täytemateriaalia, josta osa nakertaa mystiikkaa. Provosoivasti silvottuja ruumiita esitellään ja usein satunnaiset murhaajat pääsevät ääneen. Lecter ei ole ainoa psykopaatti romaaneissaan, mutta tv-sarjassa tilanne haiskahtaa toisinaan siltä, kuin joka toisessa korttelissa mökkeilisi omalaatuinen massamurhaaja. Sarja ei koskaan täysin menetä energiaansa kiitos harmaan sävyjen. Murjottavat laatunäyttelijät, iskevät toiminnalliset hetket, absurdit raakuudet ja hahmojen sekoamista kuvaavat painajaisnäyt ovat tyystin erilaisia syitä masentua. Toisinaan kiinnitin huomiota musiikin tasapaksun alaviritteisyyden kaltaisiin asioihin ja toivoin, että mukana olisi hieman lämpimiäkin värejä, jottei sarja turruttaisi vaan pitäisi aistit terävinä.

Lecter on pääpahis, joka sotkeutuu irrallisiinkin tapahtumiin huvin vuoksi. Ensimmäinen tuotantokausi paranee paranemistaan palasten loksahdellessa yhteen. Olen romaanin Hannibal vinksahtaneen loppuratkaisun ystävä ja arvostan sitä, kuinka selkeästi sarja jo tässä vaiheessa vihjaa ymmärtävänsä Hannibalin pahuuden kaiken potentiaalin toisin kuin elokuvat tekivät.

Hannibal saapuu syyskuussa kanavalle Nelonen Kino. Se että katsoin suuresti himoitsemani sarjan jo nyt laillisesta palvelusta, joka ei tahdo suomalaisia asiakkaikseen, sai minut tuntemaan itseni 50-luvun amerikkalaiseksi neekeriksi, mutta kuten Rosa Parks, kieltäydyin luovuttamasta paikkaani bussissa. WORLD WIDE web toimii yhä vain naurettavammin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Man of Steel... Isac Elliot - Wake U... >

Keskustelut (17 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

26.06.2013 klo 18.30 10 tykkää tästä

Tän mä haluan nähdä.
lainaa
KWAKWA

Rekisteröitynyt 30.05.2012

26.06.2013 klo 20.10 16 tykkää tästä

Eka kausi oli kyl niin hyvä että melkeen rupes kiveksetkin seisomaan !
lainaa
jumankekka

27.06.2013 klo 00.44 6 tykkää tästä

KWAKWA kirjoitti:
Eka kausi oli kyl niin hyvä että melkeen rupes kiveksetkin seisomaan !

Liekkö sulla ne vielä laskeutunutkaan.
lainaa
Heineken

27.06.2013 klo 02.46 1 tykkää tästä

Sarjassa alkoi ärsyttämään kokoaikainen "synkän musiikin" käyttö, enää ei saanut itse fiilistellä vaan koko ajan perkeleet soittivat tusina-tv-kauhu-musaa tai "ahdistavaa huminaa" taustalla. Ei jestas että osasivatkin pilata. Muutenkin vaikutti helvetin teennäiseltä. Aluksi odotin sarjaa innolla, mutta toteutuksen paskuus pilasi kaiken. En tiedä, ehkä se jännitys pitää luoda vitunmoisella huminalla. Humistaan sitten ja väliin peuran teurastama lapsen vittu. Oih!
lainaa
Tuhrilammas

27.06.2013 klo 13.59 1 tykkää tästä

Myyty, tää pitää tsekata.
lainaa
DennisRader

27.06.2013 klo 15.34 5 tykkää tästä

Oli kyllä aivan erinomaisen hyvä ensimmäinen kausi! 4.5 / 5
lainaa
RandomSwinger

27.06.2013 klo 19.23 2 tykkää tästä

"Jäin koukkuun kuin vuonna 2002, kun Star Wars -saaga lopultakin muuttui mielenkiintoiseksi." Toivon, että tämä oli vitsi.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.06.2013 klo 20.31 10 tykkää tästä

RandomSwinger kirjoitti:
"Jäin koukkuun kuin vuonna 2002, kun Star Wars -saaga lopultakin muuttui mielenkiintoiseksi." Toivon, että tämä oli vitsi.


Kuten olen moneen kertaan vaahdonnut, Star Wars oli "ihan kivaa" tehostehömppää - kunnes vuonna 2002 Kloonien hyökkäys teki koko saagasta mielenkiintoisen. Saaga oli suureen yleisöön vetoavaa harmitonta seikkailusoopaa, mutta sitten, yhtäkkiä, episodi II esitteli päähenkilön, jolla on monimutkaisia mielenterveyshäiriöitä ja jolla on suurta potentiaalia olla hyvin hyvä tai hyvin paha. Rakastan Hannibal-sarjaa samoilla aivosoluilla kuin rakastan Star Wars -episodeja II ja III. Star Wars -elokuva ilman Hayden Christenseniä on B-luokan Star Wars -elokuva, piste. Tuo oli eräs provosoivimmista repliikeistä, joita internetissä on mahdollista esittää, mutta seison mielipiteen takana vilpittömästi ja vakaasti.

lainaa
kesäsika

28.06.2013 klo 02.27

Jari-Peen kanssa kyllä samaa mieltä tuosta Star Wars jutusta! Samoiten tääki arvostelussa ollut leffa kyllä kiinnostaa, pitääpi pitää silmät auki kun alelaareihin kolahtaa bluray versio.
lainaa
TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

28.06.2013 klo 10.05 4 tykkää tästä

kesäsika kirjoitti:
Jari-Peen kanssa kyllä samaa mieltä tuosta Star Wars jutusta! Samoiten tääki arvostelussa ollut leffa kyllä kiinnostaa, pitääpi pitää silmät auki kun alelaareihin kolahtaa bluray versio.

Tuota, kyseessähän on siis tv-sarja.
lainaa
RandomSwinger

28.06.2013 klo 20.29 1 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
RandomSwinger kirjoitti:
"Jäin koukkuun kuin vuonna 2002, kun Star Wars -saaga lopultakin muuttui mielenkiintoiseksi." Toivon, että tämä oli vitsi.


Kuten olen moneen kertaan vaahdonnut, Star Wars oli "ihan kivaa" tehostehömppää - kunnes vuonna 2002 Kloonien hyökkäys teki koko saagasta mielenkiintoisen. Saaga oli suureen yleisöön vetoavaa harmitonta seikkailusoopaa, mutta sitten, yhtäkkiä, episodi II esitteli päähenkilön, jolla on monimutkaisia mielenterveyshäiriöitä ja jolla on suurta potentiaalia olla hyvin hyvä tai hyvin paha. Rakastan Hannibal-sarjaa samoilla aivosoluilla kuin rakastan Star Wars -episodeja II ja III. Star Wars -elokuva ilman Hayden Christenseniä on B-luokan Star Wars -elokuva, piste. Tuo oli eräs provosoivimmista repliikeistä, joita internetissä on mahdollista esittää, mutta seison mielipiteen takana vilpittömästi ja vakaasti.Niin eli koetko vanhan saagan myös mielenkiinnottomaksi jöötiksi ja näet Hayden Christensenin koko kuuden elokuvan saagan pelastavaksi enkeliksi?
lainaa
Kotkis

28.06.2013 klo 21.14 6 tykkää tästä

Suostuisitteko tekemään enemmänkin arvioita TV-sarjoista?

Esimerkiksi juuri näin, tuotantokausi kerrallaan?

Ideasta tykkääjät voi vaikka tykätä.
lainaa
Tietäjä

28.06.2013 klo 21.18 1 tykkää tästä

TheAvenger kirjoitti:
kesäsika kirjoitti:
Jari-Peen kanssa kyllä samaa mieltä tuosta Star Wars jutusta! Samoiten tääki arvostelussa ollut leffa kyllä kiinnostaa, pitääpi pitää silmät auki kun alelaareihin kolahtaa bluray versio.

Tuota, kyseessähän on siis tv-sarja.

Ja TV-sarjoistako ei tule Blu-ray -bokseja?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.06.2013 klo 21.38

RandomSwinger kirjoitti:
Niin eli koetko vanhan saagan myös mielenkiinnottomaksi jöötiksi ja näet Hayden Christensenin koko kuuden elokuvan saagan pelastavaksi enkeliksi?


Osat 1, 4, 5 ja 6 ovat viihdyttäviä tehoste-elokuvia. Kun näin osan 2, muutuin superfaniksi. Luin jopa kolmannen osan käsikirjoituksen - etukäteen, jos en väärin muista.

lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.06.2013 klo 21.58 3 tykkää tästä

Kotkis kirjoitti:
Suostuisitteko tekemään enemmänkin arvioita TV-sarjoista?


Jos sarjoja on tulevaisuudessa mahdollista katsoa siihen tyyliin kuin Hemlock Grovea (putkahti yhtenä kökkönä Netflixiin), Hannibalia (jaksot saapuivat nettiin pian ensi-illan jälkeen) tai Game of Thronesia (jaksot saapuivat edullisiin maksullisiin palveluihin pian ensi-illan jälkeen) niin voi olla että suostunkin.

Jos sarja on mahdollista katsoa tuoreena vain piraattisivulta, semi-tuoreena vain kalliista palvelusta ja vasta pari vuotta myöhemmin Suomen televisiosta, en tiedä missä vaiheessa arvostelu pitäisi kirjoittaa.
lainaa
TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

28.06.2013 klo 23.43 3 tykkää tästä

Tietäjä kirjoitti:
TheAvenger kirjoitti:
kesäsika kirjoitti:
Jari-Peen kanssa kyllä samaa mieltä tuosta Star Wars jutusta! Samoiten tääki arvostelussa ollut leffa kyllä kiinnostaa, pitääpi pitää silmät auki kun alelaareihin kolahtaa bluray versio.

Tuota, kyseessähän on siis tv-sarja.

Ja TV-sarjoistako ei tule Blu-ray -bokseja?

Toki julkaistaan. Luepa kesäsian viesti uudelleen.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

30.06.2013 klo 09.38

Omasta mielestäni nuo Episodi 2-3 elementit löytyvät myös Jedin paluusta loppupuolella.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova