Tuorein sisältö

Angry Video Game Nerd: The Movie

Ensi-ilta: 02.09.2014
Genre: Komedia, Sci-fi, Seikkailu
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

04.09.2014 klo 22.00 | Luettu: 38595 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Mieluummin tempaisisin puhvelinripulipirtelön kitaan kuin katsoisin uudestaan elokuvan Angry Video Game Nerd: The Movie. Huomataan kuitenkin, että tämä on leffa-arvostelu. YouTube-persoonallisuus James Rolfe on hauskalla nörttihahmollaan antanut kasvot sukupolvelleni, jotka ryhtyi nostalgiasetäilemään heti lapsuuden päätyttyä. Nörtti vihaa tarkoin perusteluin merkityksettömiä antiikkipelejä, eli käytännössä rakastaa niitä: nörtillä ei ole pahaa tahtoa. Mies on soittanut suuta reilut kymmenen vuotta kuten minäkin. Jos saisin romaanin ulos ja lukija tuumaisi, että se on surkein romaani ikinä, ilahtuisin ikihyviksi, koska joku, joka välitti, vahvisti minun olevan kirjailija. Rolfe on sieluton, kankea ja mielikuvitukseton Ed Wood. Hän siis on elokuvaohjaaja. Hänen, Spielbergin ja Scorsesen työt arvostellaan nykyään samalla asteikolla. Olen ystävästäni ylpeä.

Leffa laajentaa nörttimytologiaa muutamalla lupaavalla askeleella. Se lienee piikki Goat Simulatorin kaltaista nykysuttua kohtaan, että fiktiivinen firma suunnittelee tarkoituksella huonoa jatko-osaa vuoden 1983 E.T.-pelille. E.T. on historian surkein peli vain teoriassa, sillä herra nörtti ei ole sitä siunannut. Nörtti on närkästynyt, koska hänen murska-arvionsa saavat fanit kokeilemaan kamaluuksia. Hän ei innostu, kun "Ee Tee kakkosen" tekijät pyytävät "suositusta", vaan hän päättää todistaa, ettei E.T. ole maineensa veroinen. Haudattiinko myymättä jääneet kopiot autiomaahan? Nörtti ei usko legendaan.

Autiomaassa Spy Hardista tutun kenraali Kaunan serkku lähtee nörttijahtiin ja pian megahirviöt uhkaavat universumia. Sekoilu ja väkinäiset selittelyt vuorottelevat. Kankea komedia taantuu pienoismalleilla ja muilla halvoilla tehosteilla leikkimiseksi. Se on söpöä minuutin tai kaksi, mutta hahmot tekevät tai rikkovat elokuvan. YouTubessa nörtti kiukkuilee yksinään kellarissa. Olisiko hupaisaa, jos paljastuisi, että hän on selibaatissa elävä outo guru, joka leffan aikana lämpenee emännälle? Leffa väläyttää potentiaalia ja hukkaa sen yrittäessään liikaa ja liian vähän. Sikamageelta ainekirjoitukselta haiseva hourailu mm. E.T.-pelin salatusta merkityksestä on noloa seurattavaa.

Kerro tarina vaikka banaanista, jos kykenet tarjoamaan ahaa-elämyksen paljastaessasi, mitä ajat takaa. Se ei käy, että väität banaanin olevan aliavaruussinko, jos idea istuu muuhun materiaaliin kuin neliskulmainen palikka pyöreään reikään. Jos idea on rakas, jätä paljastus loppuun. Säilytä mysteeri. Panosta hahmoihin ja viihdyttäviin tilanteisiin. Älä jumalauta luule, että minua kiinnostaa se, että appelsiinikin on sukellusvene.

Nörtin videot nähneet tulevat muistamaan, että he ovat ne nähneet. Muutama kohtaus inttämällä inttää, että nyt tuli viittaus, vaikkei luvassa varsinaista vitsiä olisi. Onko nörtin uuden tummaihoisen (kiintiö)kaverin nimi Cooper rasistinen sisäpiirivitsi pelimiehille? Päättelin niin, onnittelin itseäni ja huvituin, mutta kyseenalaistin asian myöhemmin, kun sisäpiiriläpän taso vakiintui vähemmän mutkikkaaksi. Tai läpän ja läpän. Rolfe pitää tietyistä asioista, eikä se läppää ole, että hän väkisin tunkee ne mukaan. Elokuvalla ei ole itsehillintää ja sitä kreisikomediakin tarvitsee luodakseen tyylin. Paljon pelastaisi se, jos nörtti olisi suhteellisen uskottava, kuvatussa maailmassa oikeasti elävä hahmo.

Nörtin määrittelevä luonteenpiirre on ollut ylireagoiminen yhdentekeviin asioihin kuten Nintendo-pelin bugiin. Kovin on energia vähissä. On itsestäänselvää, että Rolfelle on luontevampaa väännellä naamaa kellarissa kuin kymmenien kavereiden keskellä. Näyttelijöiden vuorovaikutus on kohteliasta. Turvaväli säilyy kuin kotivideoissa. Kotivideo tämä ei ole, sen varmistaa kuvauksen ja leikkauksen kaltaisten perusasioiden sujuvuus, ja kuten todettua, tämäkin oli jo kehu. Leffa on oikea leffa kuten Dr. Jekyll and Mr. Hyde on oikea videopeli.

Elokuvan voi ostaa tai vuokrata Vimeo-palvelusta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mielensäpahoittaja... Timo Rautiainen & Ne... >

Keskustelut (11 viestiä)

aaaah

04.09.2014 klo 22.18 4 tykkää tästä

Yksi tähti lienee vähän liikaa tuolle. 0 tähteä olis aika passeli.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

04.09.2014 klo 23.35 4 tykkää tästä

Tuli katsottua ja eikä tälle itsekään kovin montaa tähteä voi antaa. Ehkäpä 2/5. Olen kuitenkin AVGN:ää seurannut melkeinpä alusta asti ja ihmettelin miksi Top Gunin lentotukialusjuttukin oli kuvattu uudestaan. Selkeästi siitä kohtauksesta puuttui alkuperäinen energia.

No kuitenkin, lerffa alkaa ihan mukavasti ja nauroinkin moneen otteeseen varsinkin GameCops-liikkeen pomoa. Osa vitseistäkin toimi hyvin mutta leffalla on aivan liikaa pituutta. Lähes 2h on liikaa. 1h mittaisena olisi toiminut paremmin ja jos oltaisiin jätetty kaikki avaruusmörkösekoilut niin leffa olisi toiminut paremmin. Ja tosiaan efektitkin olivat hellyyttäviä ja naurettavia, aluksi, kunnes jossain paikkeilla vaan toivoi että koko homma loppuisi. Mutta jatkuu, jatkuuu ja jatkuu. Toki, pienellä budjetilla on kasattu, mutta niin oli myös Star Wreck...

Ehkä vähän petyin. Odotin jotakin muuta. Kenties liikoja mutta rehelliesti olisin ennemmin katsonut 2h yhtäsoittoa nörtin peliarvosteluita kuin tämän elokuvan.
lainaa
Fani

05.09.2014 klo 02.03 17 tykkää tästä

Elokuva oli loistava! Se sisälsi kaikkea, mitä odotin ja vielä enemmän. Leffa on uskomaton kasa tyylejä, lähtien zombiekohtauksista ja hävittäjän pilottiin, unikohtauksia, mega-saatana tuhoamassa hirviöpuvussa miniatyyri Las vegasia, ilman käsiä oleva sotahullu kenraali, hullua ylinäyttelyä, kamalia cgi-efektejä, nukke-eetee, jolla on jäätävä ylipurenta, kuvitteellisia retropelejä, leffa ampuu yli ja sitten se ampuu ali, kymmeniä cameoita internet-julkkiksilta, nokkelasti kirjoitettua dialogia, erakoitunut ex-salainen tutkija, alumiinifoliosta tehdyn jättipallon, liikkuvia tappaja-robotteja, jotka ampuvat lasereita,
ja tietenkin arvostelun maailman huonoimmasta pelistä, E.T.:stä.

James Rolfe käytti elokuvaan 8 vuotta elämästään ja uskomattoman paljon rahaa ja työtä. Yhden miehen unelma, omasta pitkästä elokuvasta, toteutui fanien avulla. Tämä leffa on faneille. Se on juuri täsmälleen Jamesin näköinen. Kiitos.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

05.09.2014 klo 11.58 7 tykkää tästä

Rolfe toimii videoissakin parhaiten informatiivisemmissa, yksin kellarissa kuvatuissa videoissa kuin sivuhahmoja sisältävissä jaksoissa. Poikkeuksena Ninja Gaiden -pätkä, joka toimi varsin mainiosti.

En siis odottaisi tältä elokuvalta mitään kovin hienoa, mutta tärkeintä lienee se, että mies pääsi toteuttamaan unelmansa. Katsojia tällä kuitenkin tuntuu olevan, ja faneja, joille tämä uppoaa täydellisesti.
lainaa
ijosdfjipo

05.09.2014 klo 17.22 6 tykkää tästä

Miksi kaikkien ilmiöiden pitää karata käsistä?
lainaa
Tapza

05.09.2014 klo 17.53 6 tykkää tästä

Olin jo valmiiksi asennoitunut elokuvaan aivan eri tavalla kuin AVGN-jaksoihin, joten tavallaan ei ollut pettymys, että lopputulos on täysin eri maata kuin erinomainen nettivideosarja. Silti tulin jälkikäteen miettineeksi, miten vähän Nörtille ominaista dialogia ja raivoamista leffa sisälsi. Etenkin loppupuolella AVGN tuntui jäävän kaiken ylitsepursuavan sekoilun jalkoihin. Hahmo on hauska pelatessaan paskoja videopelejä ja menettäessään hermonsa sen johdosta, ei sekoillessaan efektitäyteisen toimintaseikkailun pääosassa. Leffan mittainen peliarvostelu ei tietenkään ole toteuttamiskelpoinen idea, joten on syytä pohtia, soveltuuko nörtin kaltainen hahmo ylipäätään täyspitkän elokuvan tähdeksi.

Kaikesta huolimatta puhun totta sanoessani, että AVGN: The Movie on viihdyttävä. Kunnioitan Rolfea liikaa valehdellakseni. Leffa ei ole mestariteos, ja monet asiat on toteutettu tarkoituksellisesti huonosti, mikä hankaloittaa sen arvioimista ns. perinteisen elokuvakritiikin keinoin. Joka tapauksessa en missään vaiheessa halunnut jättää leffaa kesken, vaikka loppupuolella huomasinkin keskittymiskykyni huonontuneen. Näyttely on yllättävän hyvätasoista, erikoistehosteet huvittavia ja tarina energinen ja mielikuvituksekas, vaikkakin järjetön ja liian täyteenahdettu.

Loppujen lopuksi katsoisin siis mieluummin uudestaan kuin nuolisin yliajetun haisunäädän mädäntynyttä peräreikää.
lainaa
Aeco

05.09.2014 klo 22.25

Kiinnostus pyöreä nolla, sillä AVGN ollut paskaa jo vuosia, kuten aiemmin johonkin uutiseen taisin ulista. Mukavaa kuitenkin, että Rolfe on saanut toteutettua unelmansa leffan suhteen. Todella hieno mies.

Uutta Monster Madnessia odotellessa.
lainaa
SeppoN

06.09.2014 klo 10.47

Amiga ja kuusnepa bongattu trailerissa. 5/5.
lainaa
Jep

06.09.2014 klo 12.54

ijosdfjipo kirjoitti:
Miksi kaikkien ilmiöiden pitää karata käsistä?


Koska halutaan lisää rahaa. Sitten tehdään vitun tyhmiä asioita, kun luullaan, että niiden takia sitä ollaan suosittu ja kyllähän tästä sitten kaikki tulevat pitämään. Mutta paskaahan tämä. Katsomatta.
lainaa
Bob

06.09.2014 klo 20.33 4 tykkää tästä

Fani kirjoitti:
Elokuva oli loistava! Se sisälsi kaikkea, mitä odotin ja vielä enemmän. Leffa on uskomaton kasa tyylejä, lähtien zombiekohtauksista ja hävittäjän pilottiin, unikohtauksia, mega-saatana tuhoamassa hirviöpuvussa miniatyyri Las vegasia, ilman käsiä oleva sotahullu kenraali, hullua ylinäyttelyä, kamalia cgi-efektejä, nukke-eetee, jolla on jäätävä ylipurenta, kuvitteellisia retropelejä, leffa ampuu yli ja sitten se ampuu ali, kymmeniä cameoita internet-julkkiksilta, nokkelasti kirjoitettua dialogia, erakoitunut ex-salainen tutkija, alumiinifoliosta tehdyn jättipallon, liikkuvia tappaja-robotteja, jotka ampuvat lasereita,
ja tietenkin arvostelun maailman huonoimmasta pelistä, E.T.:stä.

James Rolfe käytti elokuvaan 8 vuotta elämästään ja uskomattoman paljon rahaa ja työtä. Yhden miehen unelma, omasta pitkästä elokuvasta, toteutui fanien avulla. Tämä leffa on faneille. Se on juuri täsmälleen Jamesin näköinen. Kiitos.

Sinulla on niin paska maku että läpsäisisin jos tuollaista ripulia suoltaisit suustasi kasvotusten.
lainaa
munakokkeli

16.09.2014 klo 10.43 1 tykkää tästä

Jos ei tykkää AVGN:ästä niin 1 tähti on hyvä.

Jos tykkää AVGN:stä niin 4 tähteä olis jees.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova