Tuorein sisältö

Luokkakokous

Ensi-ilta: 25.02.2015
Genre: Komedia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

26.02.2015 klo 10.50 | Luettu: 32294 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Suuronnettomuuksille ja keskellä katua ulostaville juopoille riittää yleisöä, joka ei pyytele anteeksi sitä, että nyt muuten kiinnostaa ja tämä katsotaan loppuun. Saadessani herkästi moraalisen krapulan, arvostan kutsua tietynlaisten fiktiivisten onnettomuuksien ilmaisnäytöksiin.

Aku Hirviniemi näyttelee nössöä perheenisää. Jaajo Linnonmaa tulkitsee rokkaripukkia. Sami Hedberg on iso sarkastinen sika, joka huutaa kieli ulkona ja kierähtää toistuvasti jonnekin runkkaamaan. Matkalla luokkakokoukseen kaverukset yöpyvät hotellissa. Tiedossa on kaksi känni-iltaa irtovitseillä ja viittaus tai pari keski-iän kriisiin. Päihteiden käyttö on sivuseikka, sillä jo maanisuus, depressiivisyys ja itsekeskeisyys pitävät kävelevät katastrofit pärinöissä.

Sitä on kiiteltävä, miten motivoituneita herrat ovat pahvirooleissaan. Hirviniemi menettää (suhteellisen) luontevuuden yrittäessään näytellä humalatilaa, mutta se on poikkeus sääntöön. Sketsinössöllä on paha olla, eikä olo erinäisillä häpäisy- ja kidutuskohtauksilla kohene, joten – huutonaurua? Linnonmaa on niin rennosti niin täyteläisen limainen menomies, etten hetkeä elätellyt luuloa siitä, että hahmo kasvaa ihmisenä. Hedberg samaten on niin vastenmielinen säkki puhdasta paskaa pienellä Saatana-parralla, että mies muuttuu luonnonvoimaksi. Ei ukkoselle voi suuttua.

Negatiivinen energia rätisee röyhkeästi. Tekijöiden sosiopaattiset taipumukset näkyvät muun muassa siinä, että puolison pettäminen esitetään hassutteluna, mutta jos uhri on yksi sankareista, asia muuttuu hassuksi vääryydeksi, joka pitää hassusti kostaa. Koston kohde demonisoidaan, eikä hänen suinkaan väitetä olevan sankareita kamalampi, vaan yksinkertaisesti erilainen. Tosimiehet jopa hautaavat sotakirveen kurittaakseen kammottavan... sisäsiistiä hyypiötä. Sekin varmasti naurattaa meitä kaikkia, kun tajutonta ihmistä käytetään seksileluna, sillä se on ihan vain mies, joka raiskataan.

Lähinnä edellämainittua ylilyöntiä voidaan kuvailla "persoonalliseksi". Oivallusta vitseistä ei löydy sen enempää. Monet kaavamaiset tilanteet jäävät vaille huipennusta elokuvan olettaessa, että humoringutusta - vai mitäköhän se oli - piisasi tarpeeksi. Näyttelijät ovat aitoa lihaa, verta ja ulostetta, mutta kirjoittajan täytyy olla robotti, joka algorytmeillä muokkaa kliseitä. Olen kerran jo tarjonnut eroottista fiktiota tässä kuussa, joten en ala laajemmin visioimaan, mitä rakentuisi vaikkapa sellaisen muiston pohjalta, että koulun suloisin ilmestys nauroi, kun minun väitettiin olevan hänen tossunsa alla, vaan tyydyn muistuttamaan, että elämä saisi maistua. Elokuvalla ei ole juuri mitään tekemistä luokkakokouksen kanssa. Nössöniemelle puheen pitäminen aiheuttaa paineita. Lähes kaikki luokkatoverit ovat nököttäviä extroja. Satunnaisen extran takapuoli herättää muistoja päähenkilöissä? Oh whoopie doo.

Shokkikomedian tarkoitukselliset shokit ovat kokeneelle katsojalle tuttuja monista yhteyksistä, myös viimeisen vuoden ajalta. Käsikirjoituksessa tuskin seisoo, että tajuton mies raiskataan, tai että visuaalisesti kohtauksessa tulee olla nekrofilian henkeä, vaan virallisesti kyseessä on irtoläppä. Se on tämä kirkassilmäinen hälläväliäasenne yhdessä pääosatyyppien energian kanssa, mikä piti mielenkiintoani yllä. En muista aiemminkaan saaneeni paskahalvausta ammattilaisloukkaantujana silloin, kun tekijät esittävät itsensä puhtaina idiootteina ja puolikkaina ihmisinä. Komedian kuvailu tahattoman koomiseksi olisi kankeaa. Pebaa esittelevä säkkituoli Helvetistä ja muutamaa kirosanaa tauotta hokeva isänmaan ykköskoomikko omistivat minut hetkinä, joina hymyilin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lykaion - Heavy Lull... Birdman... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (16 viestiä)

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

26.02.2015 klo 11.23 23 tykkää tästä

Kolme syytä olla näkemättä tämä elokuva.
lainaa
opjfdspojsdfjpi

26.02.2015 klo 11.28

Joo jos tilalla olis vaikka Petelius, Jope ja Vierikko tai... tai... no jotkut muut niin vois ollakin katsottava. Toki nää viimeisemmät hömpät ovat osoittaneet että kyllä Peteliuskin osaa paskaa tehdä
lainaa
mogvisti

Rekisteröitynyt 12.04.2007

26.02.2015 klo 14.52 23 tykkää tästä

Jo toi elokuvan juliste on niin helkutin ärsyttävän näköinen, että siinä on tarpeeksi syytä olla katsomatta tämä.
Muokannut: mogvisti 26.02.2015 klo 14.53 lainaa
LCD

26.02.2015 klo 18.06 4 tykkää tästä

Wut, Kingsmanille 1 tähti (koska muka-naisvihaa-ajava anaaliseksiläppä?) ja tälle sikailulle 2 tähteä? En nyt väitä, että Peltonen olisi väärässä, olisi vaan kiva saada jotain vertailua Kingsmanin ja Luokkakokouksen välillä ja ehkä pientä perustelua, että miksi näin?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.02.2015 klo 19.27 5 tykkää tästä

LCD kirjoitti:
Wut, Kingsmanille 1 tähti (koska muka-naisvihaa-ajava anaaliseksiläppä?) ja tälle sikailulle 2 tähteä? En nyt väitä, että Peltonen olisi väärässä, olisi vaan kiva saada jotain vertailua Kingsmanin ja Luokkakokouksen välillä ja ehkä pientä perustelua, että miksi näin?


Kingsman sai 1 tähden massamurhakohtauksen johdosta. En ole puhunut pyllyvitsistä mitään.

Kingsmanissa teurastetaan nautiskellen ahdasmielisiä ihmisiä, jotka eivät halua tapella ja jotka ovat puolustuskyvyttömiä herra supersankariin verrattuna. Kohtaus on olevinaan hauska. Ihmisten ikävyys ei edes liity juoneen - leffa vain vähän päästeli paineita.

Maailmassa tapahtuu ikäviä asioita. Esimerkki: joku satunnainen hullu nylkee koiransa elävältä. Kun tällainen tapaus nousee puheeksi, paikalle saapuu aina tavallisia huolestuneita kansalaisia, jotka raivoavat: se hullu pitäisi itte nylkeä!

Kun sanoin "tavallinen huolestunut kansalainen", tarkoitin "apina", joka tekee varsinaisesta uutisesta vähemmän järkyttävän arkipäiväistäessään sadistiset himot.

Luokkakokous pahimmillaan esittää, että jos sammut hullun kaverisi luo, kaveri saattaa tehdä mitä vain ja säilyä kaverina, koska et tajunnut mitään. Tämäkö on hauskaa? Juu ei, mutta kohtaus on amoraalinen; syyntakeeton. Tekijät ovat liian tyhmiä tarkoittaakseen mitään pahaa tai yleensäkään yhtään mitään. Kingsmanin ohjaaja tietää mitä hän on tekemässä.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

26.02.2015 klo 20.36 4 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:

Kingsman sai 1 tähden massamurhakohtauksen johdosta. En ole puhunut pyllyvitsistä mitään.

Kingsmanissa teurastetaan nautiskellen ahdasmielisiä ihmisiä, jotka eivät halua tapella ja jotka ovat puolustuskyvyttömiä herra supersankariin verrattuna. Kohtaus on olevinaan hauska. Ihmisten ikävyys ei edes liity juoneen - leffa vain vähän päästeli paineita.

Itse elokuvissa oltuani ei tullut mieleenkään kohtauksen yrittävän olevan juurikaan hauska, vaan aiheuttaa hyvinkin likaisen tunteen katsojassa. Äärimmäisen taidokkaasti tehty ja kuvattu toimintakohtaus, jossa viattomia siviilejä tapetaan mitä verisimmillä keinoilla. En voi sanoa "nauttineeni" kohtauksesta hetkeäkään, enkä myöskään ymmärrä miten joku oikeasti voisi ihastella toiminnan hienoutta ilman kontekstin täydellistä sivuuttamista (näitäkin idiootteja näkee).

Tulkintoja on tietysti erilaisia, mutta omasta mielestäni kohtauksella iskettiin rankasti juuri sellaisia elokuvia vastaan, joissa tietyt ihmiset ovat yksiselitteisesti "pahiksia" ja niiden tappamisen katsominen on sitten todella kivaa ja viihdyttävää. Ei herra supersankarikaan tässä tapauksessa omasta tahdostaan kansaa teurasta. Useimmiten 99% supersankarin vastustajista ovat loppupeleissä täysin puolustuskyvyttömiä häntä vastaan, superroistot tietysti muodostavat sen 1%. Katsojan on tarkoitus mahdollisesti huvittua, sitten järkyttyä, ja lopuksi miettiä:"Mitä helvettiä taas tuli katsottua?". Elokuvan antagonisti ei itse pysty katsomaan koko tapahtumaa, kun taas samalla hänen apulaisensa on yhtä innoissaan kuin me katsojat yleensä mennessämme popcornit tippuen katsomaan kesän suurinta toimintarymistelyä. Elokuva ei oikeuta kirkossa kuolleiden ihmisten kuolemia, ellei katsoja itse niin tee. Elokuvan mielestä kirkossa kukaan ei ansainnut kuolla.
lainaa
Aeko

27.02.2015 klo 22.24 3 tykkää tästä

Kaksinaismoralismi ja tekopyhyys kuuluvat jokaisen ihmisen (myös minun, todella) luontoon jollain tavalla, muistuttaa minua tämä keskustelu Kingsmanista. Peltonenkin taisi hekumoida Kick-Ass kakkosen arvostelussa kohtausta, jossa Äiti Venakko teurastaa viattomia kyttiä muun muassa ruohonleikkurilla yhtälailla koomisesti kuin Galahad rasisteja (vieläpä ironisesti leffassa, joka, Millarin sarjakuvasta poiketen, teki esimerkiksi raiskauksesta vitsin). Asiasta keskustelu kuuluisi kuitenkin ennemminkin tuopin äärelle kuin ulinapalstalle.

Olisitko J-P muuten korottanut Kingsmanin arvosanaa, mikäli olisit nähnyt Aasiassa esitetyn version, jossa ilmeisesti kirkkokohtaus on suhteellisen sujuvasti leikattu pois?

Guettan tulkinta kohtauksesta on hyvinkin lähellä omaani.

Ja kun keskustelua Luokkakokous-arvion alla käydään, niin mainitaan tämä: julisteessa oleva Hedbergin pärstä suorastaan huutaa, että pysy nyt helvetti kaukana.
lainaa
Aeko

27.02.2015 klo 23.01

Lisätään vielä, että siellä näytti olevan Kingsmanin arvostelun lopussa jo valmiiksi vastine tuolle omalle ihmettelylleni, olisin voinut tarkistaa muistutukseksi jo etukäteen ennen postaamista.
lainaa
suomilaatua

28.02.2015 klo 03.57 11 tykkää tästä

Paska koomikko, tylsä koomikko ja radiojuontaja. Nyt on jumalauta hullunkurinen komedia.
lainaa
puhjoht

01.03.2015 klo 13.20 1 tykkää tästä

Loistava leffa oli, sali täynnä ja joka näytöksen jono. Kertoo enemmän kuin "kriitikon" artikkeli.

lainaa
dfasojpdpokjdf

01.03.2015 klo 16.54 8 tykkää tästä

puhjoht kirjoitti:
Loistava leffa oli, sali täynnä ja joka näytöksen jono. Kertoo enemmän kuin "kriitikon" artikkeli.Kärpänennnn
lainaa
TheÄijä

04.03.2015 klo 08.35

Jari-Pee kirjoitti:
Kun sanoin "tavallinen huolestunut kansalainen", tarkoitin "apina", joka tekee varsinaisesta uutisesta vähemmän järkyttävän arkipäiväistäessään sadistiset himot.

Sadistiset himot ovat mitä inhimillisin asia. Vähemmän sitä apinoista löytyy. Luuletko Peltonen ihmisen muuttuneen pätkääkään niistä ajoista, jolloin ihmisten taisteleminen kuolemaan asti areenalla oli yleisin kansanhuvi?

FYI: on edelleen ihmisiä, joiden mielestä kuolemantuomio pitäisi palauttaa ja niitä jopa lisätä, että sadistiset murhaajat pääsevät liian kivuttomalla kuolemalla, että kaikki muslimifundamentalistit pitäisi tappaa ennen kuin he ehtivät tekemään mitään, että venäjää vastaan pitäisi julistaa sota ennen kuin se valtaa maailman pala kerrallaan, että lasten kasvattaminen lyömällä on kelpo kasvatusmenetelmä, että kaukaloväkivalta kuuluu lätkän henkeen koska se on kontaktilaji, ja niin pois päin.

Näiden ihmisten määrä lasketaan miljoonissa, ja sitten jotkut Peltoset sovittavat oman päänsä päälle pyhimyskehää ja kuvittelevat että minä en ainakaan ole tuollainen. No, jos et ole, ehkä SINÄ oletkin se poikkeus normaalista.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.03.2015 klo 13.45 3 tykkää tästä

TheÄijä kirjoitti:
Näiden ihmisten määrä lasketaan miljoonissa, ja sitten jotkut Peltoset sovittavat oman päänsä päälle pyhimyskehää ja kuvittelevat että minä en ainakaan ole tuollainen. No, jos et ole, ehkä SINÄ oletkin se poikkeus normaalista.


https://www.youtube.com/watch?v=dJFyz73MRcg&t=7
lainaa
pällimehu

04.03.2015 klo 16.31 7 tykkää tästä

puhjoht kirjoitti:
Loistava leffa oli, sali täynnä ja joka näytöksen jono. Kertoo enemmän kuin "kriitikon" artikkeli.


Ei jumalauta! Pakko kommentoida kun on tosiaankin olemassa vielä ihmisiä, jotka eivät tajua, että kaikki arvostelut, arviot, kriitikoiden artikkelit yms. Ovat kyseisten kirjoittajien omia mielipiteitä aiheesta.

Aivan turhaa paskaa pistää lainausmerkkeihin "kriitikko" - se on vain hänen mielipiteensä leffasta ja osittain tarkoitettu antamaan suuntaa että minkälainen elokuva on. Esmes. jos ei ole nähnyt leffaa.
lainaa
Jarsson

05.03.2015 klo 18.50

Kyllähän kansa tietää mikä on hyvää viihdettä. Viikossa 120 000 katsojaa.. Ei se taida ihan huonosti olla kotimaiselta elokuvalta.

Kyllähän leffassa sai nauraa vaikkei se nyt hypetyksestään ihan niin loistava kreisikomedia ollutkaa.
lainaa
sos

20.09.2017 klo 15.31 1 tykkää tästä

Oli kyllä paskin arvostelu ikinä. 0/5
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova