Tuorein sisältö

Strange Magic

Ensi-ilta: 23.01.2015
Genre: Animaatio, Fantasia, Komedia, Lasten, Musikaali
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

14.06.2015 klo 18.00 | Luettu: 7952 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Tuottaja George Lucas pieraisee vielä kerran. Strange Magic on kolmen tytön isän yritys korjata se tasapainohäiriö, että Tähtien sota on suunnattu pojille. Yli kymmenen vuotta suunnitteilla ollut romanttinen keijufantasia on työllistänyt legendaarisen tehostepajan Industrial Light & Magicin, jonka ensimmäinen animaatioelokuva on Rango. Rumankauniin Rangon tyyliä ihastelleet tunnistavat, että Strange Magic on toisella tasolla kuin mm. eurooppalaisen hikipajan Winx-kökkö; Strange Magic on värisyttävän ärsyttävää Lucas-kökköä Howard the Duckin ja Jar Jar Binksin ystäville. Lucasin firmat ostanut Disney turvautui salanimeen Touchstone ja tumppasi leffan teattereihin Yhdysvalloissa, jossa se levityksen laajuuden huomioiden teki pari ennätystä. Miten vähän leffa voi kansaa kiinnostaa? Tosi vähän.

Strange Magic perustuu löyhästi William Shakespearen Kesäyön unelmaan. Se on siis juhannusleffa: ota kesäyönä taikajuomaa rakastuaksesi vääriin henkilöihin. Narsistinen mieskeiju on pettänyt tuittupäistä keijuprinsessaa, mutta lemmenjuoma on keino päästä naimisiin. Litkua saa peikkomaasta. Paikallinen kelmikunkku on stereotyyppisen teräväpiirteinen luihu torakka, joka tekee kaikkensa estääkseen lemmenpuuhat. Hänen tihrusilmäinen sammakkoäitinsä jaksaa uskoa, että hääkellot soivat. Kömpelö ja luonnosteltu teos piristyy – nyrjähtäneesti – ryhtyessään lässyttämään ja söpöilemään niin ylitseampuvasti kuin mahdollista. Henkilönä, joka samaistui Anakin Skywalkeriin sitä vahvemmin, mitä kornimpi hahmo oli muiden mielestä, ilahduin ja jatkoin irvistelyä. Strange Magic on kirpeä karkki.

Mm. Fantasia ja Moulin Rouge ottivat tunnettua musiikkia, inspiroituivat ja loivat uutta taidetta. Pääsääntöisesti vihaan jukebox-musikaaleja. Tavalla tai toisella kaikki on kopioiden kopiointia, mutta jukebox-musikaaleissa se korostuu, että valmiit biisit tekevät työt. Eritoten Strange Magic on nolo. Laulunpätkiä vedetään parikin putkeen, koska hahmoilla ei ole muuta sanottavaa. Silmiä ei tee mieli räpytellä, kun (autot kolaroivat tai) torakkaherran pahuus haihtuu, kun hän hämmentyneenä imitoi Elvistä ja muita. Tarpeeksi surkea taide on taidetta. Olisi kiva kannustaa pieniä firmoja, mutta kuten esimerkiksi Niko-poron ura osoittaa, "konkurssin uhan alla" syntyy laskelmoitujen jättileffojen varovaisia halpakopioita: epäonnistuneita tuotteita, ei epäonnistunutta taidetta. Lucasin tuotantojen typeryys on aina huomionarvoista.

Kuvataiteena Strange Magic on lumoava. Tuotantosuunnittelu on erinomaista. Aluksi en saanut otetta keijuista ja tontuista, koska he ovat ns. ylinäyteltyjä liioiteltuine liikkeineen ja maireine hymyineen. Liian yksityiskohtainen ihmisen korvike näyttää riivatulta ruumiilta. Silmä tottuu. Nautin välittömästi rikkaasta maailmasta ja oudoista ötököistä, joiden rooli kasvaa. Muutama rupikasa räyhää, mutta useimmat muotopuolet ovat kilttejä ja yksinkertaisia, ja sehän on hellyyttävä yhdistelmä. Haukkuja koonneen Rotten Tomatoesin yhteenvedossa lukee, että "kuten useimmat modernit animaatiot, Strange Magic on kaunis, mutta..." Miten niin "kuten useimmat"? Jätin väliin leffan Vihdoin kotona, koska siinä ufomiehet ovat möykkyjä vailla tekstuureja tyyliin Itse ilkimyksen kätyrit. Kätyrit sentään aloittivat uransa taustaobjekteina.

Kaikkien aikojen typerin leffa, joka ei ole musikaali, voisi muuttua typerämmäksi, jos se olisi musikaali. Sanon tämän musikaalien ystävänä. Musikaalit ovat tunteellisia, eivät järjellisiä. Hyvä musikaali on tunteiden vuoristorata. Heikko jättää kylmäksi: ehkä musiikki on latteaa, ehkä sen välillä on tyhjäkäyntiä. Lue Wikipedia-artikkeli Tukholma-syndroomasta, jos et vieläkään tajua, miksi Strange Magicin ällöttävyys on hyvä asia. Jos musiikki olisi elokuvaa varten sävellettyä, se tulisi kiistattomammin hahmojen sydämestä. Tällöin se olisi nykyistäkin luontevampaa, kun ruma ja nätti nukke luopuvat puolustuksistaan parin kappaleen aikana ja tämän väitetään olevan oivempaa rakkautta kuin muu soopa.

Strange Magic löytyy (ainakin) Yhdysvaltain iTunesista. Tämä on viimeinen arvosteluni ennen juhannusta ja tahdoin katsoa luotettavaa kamaa.
V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Jurassic World... Martin Gore - MG... >

Keskustelut (1 viestiä)

Naturefantasy

13.10.2015 klo 03.17 1 tykkää tästä

Suomeen kiitos:-D
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova