Tuorein sisältö

Hitman

Ensi-ilta: 14.12.2007
Genre: Rikos, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

15.12.2007 klo 01.29 | Luettu: 52489 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ei ole helppoa ymmärtää, miksi pelisarjasta Hitman tahdottiin tehdä elokuva. Minä ymmärrän sen mielestäni oikein mainiosti, mutta tekijöillä ei ole ollut asiasta hajuakaan: kunhan kuvasivat tavallista tuubaa ja pulttasivat siihen tunnetun tuotenimen. Peleissä nimetön palkkamurhaaja numero 47 surmaa vastenmielisiä rikollisia tyylillä, jonka pelaaja valitsee. Pelaajaa kannustetaan olemaan ovela ja kärsivällinen, läpäisemään peli hillityin, hallituin ottein, niin taidokkaasti, että hädin tuskin edes uhrit tajuavat kuolleensa. Kukaan ei kiellä ammuskelemasta hengiltä kaikkia vastaantulijoita. Siinä nyt vaan ei ole järkeä: se ei viihdytä tai palkitse ja sitä saa tehdä kaikissa muissakin peleissä. Numero 47:n lempinimi on silent assassin, hiljainen tappaja.

Miksi Hitmanista siis pitäisi tehdä elokuva? Jos mielikuvituksella siunatuille käsikirjoittajille (katoava luonnonvara) annettaisiin vapaat kädet, ideoita eeppisen mittaluokan salamurhiin irtoaisi varmasti useamman jatko-osan tarpeiksi. Kussakin elokuvassa pitäisi olla ainakin neljä murhaa. Yhdessä 47 tappaisi jonkun pelottavan vaivattomasti, yksinkertaisesti. Toisessa taas kylmiä väreitä nostattavan monimutkaisesti, käyttäen loogisesti hyväkseen kaikkea välillä bataatti, kondomi ja virtahepo. Kolmannessa dramaattisesti, koska jokin menee pieleen. Ja neljännessä ammuskellen, koska nyt häntä potuttaa! Hitmanissa on samaa potentiaalia kuin Saw ja MacGyver –sarjoissa. Katsojat pitäisi saada kiinnostumaan siitä, mitä pirua se 47 nyt, Hitman kuutosessa keksii.

Sitten 1. elokuvaan. Se on roskaa. Timothy Olyphant on surkea valinta nimirooliin. Pullamössöpoikana hän ei vakuuta kylmäverisenä tappajana ja jäykkänä näyttelijänä hän ei vakuuta siitä, että 47 tahtoo pohjimmiltaan tehdä niin kuin on oikein. 47 on periaatteessa puutteessa elävä psykopaatti. Hän tappaa kenet tahansa, jos kasvoton tietokoneääni niin pyytää. Kun homma menee pieleen, hän tappaa kasapäin poliisejakin (tämä häiritsi minua myös klassikossa Leon). Kun 47 törmää juoneen jotenkuten liittyvästä syystä himokkaaseen prostituoituun (Olga Kurylenko), hänellä alkaa luultavasti jöpöttää. Salaperäisen organisaation lapsesta asti kasvattama antisankari on varmasti neitsyt, joten ymmärrettävästi hän jättää pari heppua eloon silloin, kun tappamista tuhmana pitävä nainen katsoo. 47 ei silti ihmeemmin innostu, vaikka eukko kiehnää pelkät pikkuhousut jalassa? Muistellen leffan 40v ja Neitsyt mietelauseita, 47 selvästikin on nostanut t**sun jalustalle.

Kaksi kertaa leffa kiusoittelee sillä, että tappajamme olisi mielikuvituksellinen. Eka juttu on huvittavan epäkäytännöllinen. Toinen kohtaus on kiva, mutta ohi nopeasti. Noin muuten kyse on vain siitä, että tämä koomisen nolo äijä, jolla on iso viivakooditatuointi kaljussa päässään, on maailman paras murhaaja, jota ei nähdä koskaan missään, mutta jonka kaikki tekoset ovat kuitenkin kyttien tiedossa. Kuten kymmenissä ellei sadoissa vastaavissa johonkin perustuvissa leffoissa, päähenkilö nähdään leipätyössään vain sen aikaa, että hän joutuu niiden jahtaamaksi, joihin hän luotti. Timppa Olifantti suojelee naistansa ja juoksee pakoon itseäänkin koomisempia kaljupäitä, interpolia ja Venäjän salaista palvelua. Juoni liittyy Venäjän presidentin murhaan, jos se jotakin kiinnostaa.

Hitman on huonosti näytelty ja huomattavasti tylsemmin kuvattu, kuin mainoskampanjan perusteella odotin. Elokuvaan upotetut 70 miljoonaa dollaria eivät näy oikein missään: kyse voisi olla tv-sarjasta, ellei väkivalta olisi kohtalaisen raakaa. Toimintakohtaukset ovat peruskauraa, jota syö suruunsa. Vaikka juoni on tavanomainen ja täynnä aukkoja, sen kuljettamiseen on päätetty käyttää enemmän aikaa kuin aivottomien räiskintäleffojen käsikirjassa suositellaan. Takalisto puutuu tappavan tehokkaasti. Likimainkaan huonoin koskaan tehty videopelileffa Hitman ei ole ja juuri tästä tulee yksi tähti. Niille huonommille saa sentään nauraa enemmän.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Röllin sydän... Melkein Vieraissa -T... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (24 viestiä)

stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

15.12.2007 klo 10.11

Loistava arvostelu, nauroin ääneen. Timppa Olifantti on neitsyt jne..

Mutta asiaan, olin itse eilen ensi-illassa leffaa katsomassa, eikä se ollut yhtään niin huono kuin mitä arvostelut(varsinkin pisteet) antavat olettaa. Mielestäni kyseessä oli oikein viihdyttävä hieman rajumman väkivallan toimintapätkä. Itseäni näyttelijävalinnat eivät haitanneet ja Timppa Olifanttikin pärjäsi oikein hyvin. Mielipiteeseeni saattaa tosin vaikuttaa se, etten ole paljoa Hitmaneja pelannut jolloin minulla ei ollut suuria ennakkoluuloja siitä millainen elokuvan pitäisi olla.

Suosittelen katsomaan, jos lähtee rennon rempseällä asenteella teatteriin, eikä odota liikoja. Tissit tässä ainakin näkyy.

EDIT. Lisätään vielä sen verran, että juoni ei tosiaankaan ole kummoinen. Käsikirjoittavat olivat mokanneet, mutta muuten leffa on mielestäni hyvällä taidolla tehty.
lainaa
Jaffakeksi93

Rekisteröitynyt 14.04.2007

17.12.2007 klo 18.01

Arvostelu on täyttä kultaa. ;D
Muttei Timppa kuitenkaan mikään MacGyver ole. :o
lainaa
Mopez

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.12.2007 klo 22.57

Elokuvan nähneenä ja pelejä pelanneena voin rauhallisin mielin sanoa että Ollifantti näytteli hyvin.

"Kun 47 törmää juoneen jotenkuten liittyvästä syystä himokkaaseen prostituoituun (Olga Kurylenko), hänellä alkaa luultavasti jöpöttää."

Puhuttiinko tässä nyt elokuvasta? Ja miten ihmeessä tuo edes liittyy elokuvaan suuremmassa mittakaavassa? Tuntuu että Peltonen on nyt takertunut pikkuseikkoihin ja arvostellut elokuvan pelinä.

Elokuvana Hitman oli varsin viihdyttävä.

PS. Ei todellakaan kannata haukkua näyttelijöitä "pullamössöpojiksi" jos haluaa yhtään uskottavuutta omata arvostelijana.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.12.2007 klo 22.42 1 tykkää tästä

Mopez kirjoitti:
PS. Ei todellakaan kannata haukkua näyttelijöitä "pullamössöpojiksi" jos haluaa yhtään uskottavuutta omata arvostelijana.


Ps. Olen todellakin mieluummin ilman mitään uskottavuutta arvostelijana, jos vaihtoehtoon kuuluu sen myöntäminen, ettei Timppa Olifantti ole pullamössöpoika. Timppa on joulutorttu, korvapuusti, korppu ja kuivakakun palanen. Olifantilla ei ole mitään, ei mitään asiaa todellisten toimintastarojen piireihin.
lainaa
Mopez

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.12.2007 klo 02.52

Mikä siitä tekee "pullamössöpojan"? Tämä lähinnä hämmästyttää minua, sillä lukuisilla foorumeilla sanotaan että Möhköfantti oli oikein hyvä näyttelijä roolissaan. Samaa sanoivat kaverini, ja samaa mieltä olen minäkin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.12.2007 klo 03.25 1 tykkää tästä

Mopez kirjoitti:
Mikä siitä tekee "pullamössöpojan"? Tämä lähinnä hämmästyttää minua, sillä lukuisilla foorumeilla sanotaan että Möhköfantti oli oikein hyvä näyttelijä roolissaan. Samaa sanoivat kaverini, ja samaa mieltä olen minäkin.


Tavallaan helppo kysymys - mutta loppujen lopuksi vaikea kysymys vastattavaksi.

Timppa nyt vain ei säteile tosimiehen karismaa.

Kuka olisi parempi kaljupää samantapaisessa roolissa? Mielestäni Vin Diesel (katso xXx) tai Arnold Vosloo (katso Muumio -elokuvat tai Darkmanin jatko-osat).

Timppalla ei ole kirveellä veistettyjä kasvoja, Timppassa on liikaa lapsen pyöreyttä, Timppa on liian nuori.

Timppa ei osaa näytellä, Timppa ei ole filmitähti, Timpalla ei ole karismaa.

Yksinkertaisesti ilmaistuna Timppa on sellainen tyyppi, että jos se tulisi uhoamaan perjantai-iltana, uskaltaisin sanoa pari sanaa takaisin. Ja jumalauta - minä olen vegetaristipasifistinössö, joka ei uskalla uhota kuin Xbox livessä. Timppa on pelle, klovi, korteilla kikkaileva veijari. Timppa Hitmanina on sama juttu kuin Will Ferrell, tai Jim Carrey, tai Vesa-Matti Loiri Hitmanina.

Hitman on neitsyt. Aivan selkeästi.

Jos joku on sitä mieltä, että Timppa on äijä, sanon että hän on sisäistänyt hieman liian tarkasti tyttöystävänsä puheet siitä, kuinka tosimies on sellainen kuin David Beckham (joka on oikeasti neitimies ja transvestiitti).

Neitimiehissä ja transvestiiteissä ei ole mitään vikaa - he vain eivät ole parhaita mahdollisia Hitmaneja.
lainaa
Mopez

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.12.2007 klo 22.02

Anteeksi mitä? :D

Vin Diesel olisi näytellyt nro. 47:tä? Miksei saman tien itse Iso-Arska? JOS joku muu olisi tarvinut valita rooliin, oma valinta olisi ollut David Bateson (olettaen että osaa näytellä).
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.12.2007 klo 02.46

Mopez kirjoitti:
Anteeksi mitä? :D

Vin Diesel olisi näytellyt nro. 47:tä? Miksei saman tien itse Iso-Arska? JOS joku muu olisi tarvinut valita rooliin, oma valinta olisi ollut David Bateson (olettaen että osaa näytellä).


Dieselin alun perin piti näytellä Hitmania - Diesel kuitenkin lähti projektista kävelemään. Ha haa!
lainaa
Mopez

Rekisteröitynyt 10.04.2007

23.12.2007 klo 17.44

Omasta mielestäni Vin Diesel on hieman liian "äksönstaran" näkönen, eikä olisi sopinut Hitmaniin. Mutta omapaha on mielipiteeni, että mitäpä sillä väliä.
lainaa
Lee-

Rekisteröitynyt 22.05.2007

27.12.2007 klo 09.01

Itse en ole kyseistä elokuvaa (vielä) nähnyt, mutta olen arvostelijan kanssa samaa mieltä siitä, että Olyphant on väärä henkilö näyttelemään Hitmania. Kyseiseltä näyttelijältä puuttuu se tietty Hitmanille ominainen "karuus" ja ilmeettömyys, siksi hän tekeekin Hitmanista enemmänkin pellen.

Elokuva on kuitenkin tehty pelin pohjalta, joten suurimmalla osalla katsojista on kokonaiskuva siitä miltä päähenkilö näyttää ja mielestäni tässä päähenkilö muuttuu liiaksi ulkonäön osalta. Ilmeisesti pelkästään Hitmanin olemus ei ole muuttunut "nössömmäksi", vaan myös hänen käytöksensä, mikäli hän elokuvassa jättää joitakin normaalisti surmattavia eloon.

Näiden kahden allaolevan kuvan pitäisi varsin selvästi kertoa se, mitä minä ja elokuvan arvostelija tarkoitamme. (Hitmanista on tehty "nössö", ainakin ulkonäön osalta.) Olyphantin versiosta puuttuvat ne karuus, julmuus ja kylmyys, joita "oikea" Hitman säteilee!

http://www.clickthecity.com/img2/articles/CTC-2057-image4


http://www.gamequarter.be/newsfiles/Image/747655_610_1133
lainaa
Jaska

07.01.2008 klo 15.07

Juu ei se vin diesel olisi pääosaan sopinut juuri tuo tähtistara imagon takia. Mutta tämä "Timppa" oli totaalisesti paskempi valinta.

Olisivat sitten ottaneet jonkun tuntemattoman näyttelijän jos muka ei ollut sopivaa.

Itse olisin parikin parempaa vaihtoehtoa kyllä köytänyt
lainaa
Nelfor

12.01.2008 klo 15.27

Noniin.. Leffa oli paska. Näyttelijävalinnat vielä menettelevät, mutta kun leffa tehdään noin umpipaskaksi, niin eipä siinä ole mitään enää tehtävissä. Surkea esitys.
lainaa
Jykke

14.01.2008 klo 14.52

Kävin itse viimein katsomassa kyseisen elokuvan. Olisi pitänyt paljon aiemmin katsoa, sillä olen kyseisen pelisarjan omistaja ja innokas pelaaja.

Peli nyt luonnollisesti on mitä parhain, mutta elokuvan jujun käsittäminen vaatii kiistatta peliin vihkiytymisen. Elokuva ei käyttänyt riittävästi Hitmanin todellisen luonteen mukaista toimintaa: ovelia valeasuja, aseiden piilotuksia, äänettömiä tappoja, ruumiiden piilottamisia jne. Nyt oli turvauduttu ääliömäiseen ja julkiseen teurastamiseen. Se miinuspointtina.

Sen sijaan elokuva ja näyttelijät olivat onnistuneet. 47:aa ei onnistuneesti voi näytellä Vin Dieselin kaltainen latinoköntys, vaan Olyphantia parempaa näyttelijää tuskin tähän kolkkoon ja omalla tavallaan ohueenkin rooliin olisi voinut kuvitella.

Jos päähenkilöstä jäi ohut ja mitään sanomaton kuva, niin jos peliä on pelannut, on pelin päähenkilön rooli juuri tuo: ohut ja huomaamaton. Aave joka suorittaa tehtävänsä ja suksii muualle sen pidemmittä paskapuheitta.

Trailerista pelkäsin, että ammattitappajan imagoon olisi koitettu väkisin ympätä jotain rakkaustarinaa/seksiä. Leffa ilahdutti myös tällä saralla. Typerää jorinaa ei ollut, ja kitisevä mimmi kulki kätevästi Audin peräkontissa. Sekstistinen päällekarkauskin torjuttiin oivasti tainnutusruiskeella.

Niille jotka eivät peliä ole pelanneet, eivätkä varsinkaan sisäistäneet sitä, eivät myöskään voi tästä kyseisestä elokuvasta saada riittävän laajasti irti. Roolihahmoista puhumattakaan.

Sääli sinällään. Hyvä actionpätkä, leffaksi käännetyistä pereistä varmaankin parhaimpia ellei paras. Jatko-osia odotellessa.
lainaa
ESq

20.01.2008 klo 22.28

Dieselin alun perin piti näytellä Hitmania - Diesel kuitenkin lähti projektista kävelemään. Ha haa

Ei hän kyllä minnekkään lähtenyt mutta totta on että hänen oisi pitänyt näytellä hitmania mutta hän sanoi itsekkin että timmpa oli parempi ja muutenkin diesel on aivan liian puntti. Muutenkin hän näyttää semmoselta kaverilta joka tappaa jokaisen joka eteen tulee

Mutta Vin pysyi leffassa loppuun asti Avustavana Ohjaajana
lainaa
Kalervo

28.01.2008 klo 13.13

Jason Statham Hitmanina olisi ollut oikea valinta.

Ja miten vitussa Hiljainen palkkamurhaaja voi saada aikaan tällaisen "maailmansodan" aikaan.

Aika amatööri "hitmanista" tehdään kyl. Olisivat nyt perkle pelannu pelit läpi jotta oikea käsitys toiminnasta olis valjennut.
lainaa
sdfsd

14.02.2008 klo 17.23

taidat olla todella tyhmä jos sanot että Timppa Olifantti on huono näyttelijä. sä oot homo
lainaa
Fantti

04.03.2008 klo 23.05

Fantti oli mun mielestä ihan hyvä roolissaan. Diesel tai Statham eivät olisi todellakaan sopineet tuohon rooliin; Kummankaan olemus ei ole vaan riittävän neutraali, jota tuo rooli kaipaa. Eihän siinä pelissäkään 47 näytä Keravalaiselta yövartijalta?
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

27.05.2008 klo 13.45

Fantti oli oikea heppu neljäseiskaksi.

Mutta ei se tästä elokuvasta Hitmania tee. Surkea yritys tuoda antisankari pelistä kankaalle samalla sössien koko Hitman sarjan kantava idea. Se salamurhaus. Missä oli väärin leikellyt sushit, pianon kielet, viemäriluukkujen kautta autojen alle ujutetut pommit, kloroformitainnutusunivormuvarkaus-kikkailut, kiikarikiväärillä paikkojen alkututkailut/mahdolliset vartioiden harvennukset ennen varsinaista keikkausta, reittien varovainen etukäteen suunnittelu, että pystyt luovimaan tarkasti vartioituun coktail-tilaisuuteen varastetussa puvussa juottamaan huumausaineet kohteelle sekä hiipimään vartioiden ohi yläkerran yksityishuoneeseen mikä on vessojen seinän toisella puolen, mistä voisit teloittaa huomaamattomasti huumatun, jne,jne..

Elokuvassa törtättiin päättömästi vain vihollislaumoja päin mallia Punisher, suunnaton vitutus aseenaan. (Itse asiassa nyt kun elokuva tuli mieleeni, niin Punisherissakin oli jo nerokkaampi 'murha')


Mutta jos tätä elokuvaa katselee ihminen, joka ei pelisarjasta tiedä mitään, niin luultavasti tällaiset pikku viat eivät häiritse, vaan hän näkee semiviihdyttävän toimintaelokuvan. (ainakin mikäli emännystä on uskominen)
lainaa
Pete

17.06.2008 klo 00.28

No ihan katottava pätkähän tuo kuitenki oli. Ja ei se minunkaan mielestä vastannu paljoakaan noita Hitman pelejä, mutta silti tykkäsin leffasta. Tartteeko siitä väitellä noi ankarasti?
lainaa
tuutti

26.08.2008 klo 21.56

Turha arvostelija.
lainaa
eXtP

06.09.2008 klo 17.39 1 tykkää tästä

Olen todella pahoillani... Mutta mielestäni elokuva oli nerokas... Arvostelija on lähtenyt sillä meiningillä leikkiin mukaan, että nauraa kaikki kohdat periaatteesta... Ehkä tämä kylmä harkinta oli vain omassa päässäni, mutta olin sitä huomaavinani... 47 pyöritteli kaikki oman sormensa ympärille niin ovelasti että oikein hirvittää... jätti tämän poliisisankarinkin eloon vain sen takia, että tarvitsisi häntä johonkin... ja lopussa selvisi mihin... kuljettamaan hänet vahingoittumattomana vapauteen... ei suinkaan niinkuin arvostelija viittasi, että säästetään elämiä, kun huoran mielestä tappaminen on tuhmaa...

Olen myös todella pahoillani, että elokuvan katsojalle kaikki pitää vääntää rautalangasta... Jos elokuvasta puuttuu kohta, jossa "Timppa" kirjoittelee muistiinpanoja otsikon "tapposuunnitelma" alle, niin se tarkoittaa automaattisesti, että hän ei suunnittele mitään... ikävää...

Ja itse timpasta... elefantissa ei mitään muuta vikaa ollut kuin nimi... sopivan persoonatonta ja karua toimintaa... perusilmeestä vielä plussa... Ja pelin mukainen hitman olisi ollut vähemmän kaunista katseltavaa... vanhan näköinen, naama norsun vitulla hyppivä pelle ei olisi kiinnostanut ketään... vai olisiko pitänyt kysyä willem dafoeta rooliin?

Vin Diesel... No hyi vittu
lainaa
-HH-

29.11.2008 klo 14.32

Leffa oli ihan ok... Kyllä sen uudestaanki voi kattoo...Ja kyllä elefanttia ennemmin katto ku vin tiisseliä...

Jari Tapani Peltosella tais olla kurkku perseessä ku arvosteli tätä leffaa....
lainaa
Jorma

02.06.2009 klo 20.59 1 tykkää tästä

Muistan aikoinaan kuinka katsoin Hitmanin ekan kerran pelaamatta sarjan pelejä vielä. Ja pidin leffaa ihan keskiverto hyvänä leffana vaikka Timothy Olyphantin suoritusta innostunut kehumaan enkä haukkumaankaan. Mutta vähän aikaa sitten sain käsiini Hitmanin Collegtionin ja ne pelattuani... voi pojat miten väärässä olinkaan tämän leffan suhteen. Toisella katselukerralla leffa muuttui kasaksi kuraa silmieni edessä ja koin valaistuksen "must kill Olifantti", "must kill Olifantti".
lainaa
ZiggyMoonshine

07.03.2010 klo 10.05

Ihan viihdyttävä pätkä, mutta Hitman-fiilistä ei ollut.

Kokemani mukaan yleisö ei halua pelileffasta kovinkaan pelimäistä kokemusta, vaan enemmän pelin tarinan elementtejä. Ei toki päde kaikkiin tapauksiin: Max Paynen olisi pitänyt olla elokuva jossa ammutaan hidastettuna vähintään 200 kelmiä eri asein, mutta lopputulos olikin jotain ihme huume-fiilistelyä ja enkelihirviöitä yms.
Veikkaan että Hitmanin käsikirjoittajilla on tullut pieni virhe kohderyhmän kanssa. Hitman on nykystandardeilla harvinaislaatuisen älykäs peli eivätkä mullehetikaikkitänne-pelaajat sen parissa viihtyne. Leffan tekijät olisivat mielestäni osuneet lähemmäs maalia jos olisivat matkineet hieman eurooppalaista elokuvaa, hyvä esikuva Hitmaniin olisi ollut esimerkiksi Luc Bessonin Leon.

Tekijöiden kädet on sidottu näiden lisenssi-elokuvien kanssa. Rahoittaja ei pääse yli siitä faktasta että kyseessä on pelileffa. Ja kun kyseessä on pelileffa, sen on ilmeisesti oltava pelimäinen. Tämä on sitä brändäämisen varjopuolta: on pakko seurata brändiä kun sen ihmiset tuntevat.

Mutta juu, ei tämä ihan niin huono leffa ollut mitä arvostelu antoi ymmrätää. Kuten Jormakin sen tuossa edellä sanoi, ihan hyvä leffa jos osaa alitajuisesti olla vertaamatta sitä niihin peleihin.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova