Tuorein sisältö

Artemis Fowl

Ensi-ilta: 06.11.2020
Genre: Fantasia
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

12.11.2020 klo 21.00 | Luettu: 3822 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Väitetysti Artemis Fowl on rikollisnero, joka seikkailee kuin Harry Potter. Olin yli-ikäinen jo Potterin trendatessa, joten kiinnostus on vastaavaa: ehkä leffa antaa makua saagasta, jonka voisi lukaista? Ei. Kun 12-vuotiaan Artemisin isä katoaa, hän on mies talossa. Keijut ja peikot hyökkäilevät ja ovat tappaa itsensä saippuakupla-show'lla, loppu. Leffa on jännä kuin Yksin kotona, jos Kevin olisi jäänyt yksin henkivartijan kanssa. Keviniin verrattuna Artemis ei ole rikollinen, nero tai edes hahmo, mitä nyt näyttelijällä on Artemisin maineeseen nähden asiallinen mulkvistin ilme.

Toki joku varjokähisijä tahtoo maagisen megaesineen. Kyseenalaistan muun. Leffa näyttäisi siedettävältä saksaksi dubattuna, mutta tarinan seuraamista ajatellen editointi on ala-arvoista: taas on torttu typistetty minimiin, kun uusintakuvauksiin ei uskottu. Leffa alkaa hirveällä selittelyllä ja käänteet ovat ilmoitusluonteisia. Hahmot ystävystyvät ilman yhteistä aikaa ja vaihtavat mieltä siten, että epäilin torkahdelleeni. Henkivartijan sukulainen ilmestyy kartanoon ilman syytä. Naispäähenkilö eli keijukyttä tekee enemmän kuin Artemis, mutta jää tyhjän pantiksi lopulta. Colin Farrell on palkattu Artemisin isäksi, jotta hän voisi pitää käsiä ylhäällä kellarissa.

Judi Dench on luova valinta kähiseväksi keijukomentajaksi ja hymähdin sille, että Josh Gad näyttelee itsensä pituista jättiläiskääpiötä. Parhaassa kohtauksessa kääpiö kaivautuu kartanoon syömällä maata ja realistisesti pieremällä sitä ulos. Hänetkö kannatti esitellä jo kehyskertomuksessa? No, hän myös aukaisee kaapin, ja joskus sen jälkeen Artemis ja hän ovat olevinaan Indy ja Sallah, tai jotakin. Hänet voisi poistaa. Jos henkivartijan poistaisi, Artemis joutuisi itse löytämään isän kootut selitykset. Mikä muuttuisi, jos Artemisin poistaisi? Leffan nimi.

Keijut ovat asuneet maan alla (vain?) tuhat vuotta. Star Warsin esiosien tyyppinen kulttuuri ei haise vihreältä kankaalta, vaan siniseltä, sillä keijuilla on samat haarniskat kuin Vihreällä menninkäisellä. Siivet vaikuttavat kuuluvan niihin, keijut ovat ihmisten kokoisia ja tärkeimmän näyttelijä on vasta 17, joten en käsittele tätä oikeana keijuelokuvana.

On muuta persevää. Kentauri esitellään kohtauksessa, jossa keijujen komentokeskuksessa on hologrammeja, joten silmä epäilee hevosen perseenkin olevan hologrammi. Vaikka tämä on nipottamista, se näkyy tärkeämmissäkin asioissa, kuinka ideat astuvat toistensa varpaille, kun niitä ei ole ymmärretty. Alussa leffa koettaa samanaikaisesti myydä keijumaailman ja mielentilan, jossa siitä ei ole kuultu, vähän niin kuin helppoheikki yrittää myydä ajatuksen, että olet odottanut tarjousta uudesta pölynimurista.

Ohjaaja Kenneth Branagh on keskinkertaisuuden sanakirjamääritelmä parhaina päivinään ja saduista hänet pitäisi pitää kaukana, kuten myös Frankenstein ja Cinderella: Tuhkimon tarina osoittavat. Hommassa ei ole minkään tasoista pointtia ja yleensä kun joku näin kiukkuilee, sankari on tosiasiassa nostanut puon penkistä ja johdonmukaisesti lomaillut jossakin. Ei tänään. Fantasialeffa ei edes onnistu viemään päähenkilöä fantasiamaailmaan, mikä on suunnilleen sama asia kuin jos Neo ottaisi sinisen pillerin ja jatkaisi tietämättömänä hakkerina robottimustekalan kuristaessa sivuhahmoja.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Paavo Pesusieni: Vap... Daniel Isn't Real... >

Keskustelut (1 viestiä)

MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

29.11.2020 klo 04.50 2 tykkää tästä

Muistikuvani kirjoista ovat kaukaiset, mutta niiden perusteella leffa lainasi lähdemateriaalista vain hahmojen nimiä ja kääpiön peräsuoli-actionin. Edelleen hatarien muistikuvieni ja lähes yhtä hataran Peltonen-ymmärrykseni perusteella uskaltaisin kuitenkin veikata että voisit tykätä kirjoista. Päähenkilö ei ole ihan niin mulkero tai mary sue kuin miltä paperilla kuulostaa, ja hänen ja Hollyn välillä on kiinnostavaa kemiaa.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova