Tuorein sisältö

Guardians of the Galaxy Vol. 2

Ensi-ilta: 26.04.2017
Genre: Fantasia, Komedia, Sci-fi, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

27.04.2017 klo 23.15 | Luettu: 14285 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Guardians of the Galaxy on kompuroiva kompromissi, joka tuntui puristavan leffaksi tv-sarjan pilotin ja huipennuksen. Itsekeskeiset kukkoilijat halailivat heti, joten herra halko keksi sanan ja galaksia uhkaava lekasmurffi kaadettiin tanssikilpailussa. En lytännyt teosta, vaan tahdoin 20 tunnin version ja 60 tuntia jatkoa. Elämääni mahtuisi uusi Farscape, eli rento avaruusooppera, jossa leikitään sci-fillä, otetaan muppetit vakavasti ja perusrealistisesti ajatellaan (sinisillä, suomuisilla, puhuville kasveille kuuluvilla) sukupuolielimillä. Farscape on kaikki, muistaakseni. Guardians of the Galaxy Vol. 2 ei edelleenkään ole tv-sarja, mutta se on kuin kolme jaksoa, joiden välistä ei puutu kuin mainokset. Vetäisin vessasta kaiken muun, mitä Marvel kyhäilee, jos saisin lisää.

Captain America: Civil War koetti asettaa peruskonnan pallille pakan sotkevan jokerin. Vol. 2 onnistuu tässä: kaikki ei rakennu uuden sekundapeikon ympärille. Tarina hakee muotoa rytmikkäästi. Ällösöpöily ennen avaruusturskan suolestamista, videopeliviittaukset ennen robottibordellia ja muu vaikuttaa hallitulta viimeistään, kun irtovitseihinkin palataan. "Galaksin vahdit" suututtavat uudet työnantajansa. Pian heitä jahtaavat palkkionmetsästäjät, joita johtaa Tähti-Valtiaan entinen esimies Yondu. Tähti-Valtias on puoli-ihminen, joka Yondun vuoksi ei ole vielä tavannut isäänsä. Faija on Kurt Russellin näyttelemä elävä planeetta, josta en muuta sano.

Yondu on kuin Turbomiehen kätyri Booster, jota lapset potkivat karjuen kukaan ei tykkää susta. Tämän keski-ikäisen pultsarin taikanuoli on niin tehokas, että voima vaikuttaisi hevonsonnalta, vaikka planeetat posahtelisivat vieressä. Noin kaksi Yondu-figuuria meni kaupaksi, joten Disney Infinity kuoli. Jatko-osan suuri saavutus on Yondun pelastaminen vihaltani. Sylvester Stallone on mukana vain karjuakseen auktoriteetilla, kuinka sikana Yondu haisee! Jo varhain Yondu-parka osaa katua elämäänsä. En voi kuin antautua konkurssille: luottoraja paukkuu, mutta Yondu on enää hetken myynnissä? Omistan jo sen lekasmurffin.

Emme näe tällä kertaa, miten Thanos viljelee hometta perseessään, mutta herneenvarsi ja kyborgimustikka puhuvat Thanosin julmuudesta, koska he ovat hänen ottotyttäriään, jotka selvittelevät välejään. Kunnioitan Thanosia pikkaisen taas. Jos paljastaisin pari vitsiä, olisi vaikea uskoa, että mitään on mahdollista kunnioittaa, mutta ohjaaja James Gunn on ristiriitojen mestari, kun hän ei joudu käymään läpi listaa. Toiminta on usein leikkiä, joten miten sekaan sopii hyytävä otos kuolevan järkytyksestä? Otos toisaalta muistuttaa panoksista ja toisaalta tekee koomisista roistoista sen verran sadistisia, että heidän kuolemansa... naurattavat. Taitolaji tämäkin on. Gunn ei vesitä draamaa, vaan väittääkseni vaistoaa, milloin draama ei ole saavuttamassa potentiaaliaan ja spedeily täten voi pelastaa tilanteen. Toimivaakin draamaa on yhden seikkailun tarpeiksi.

Kehaisin herneenvartta eli Gamoraa ja hän on heikoin lenkki. Farscapen tavoin avaruuden murjottava soturitar (Gamora / Aeryn) ja maapallon virnuileva nalle (Star-Lord / John) kiehnäävät. Zoe Saldanan Gamora on eksynyt cosplaytyttö verrattuna Aeryniin, joka vaikutti vaaralliselta, dominoivalta ja silti haavoittuvaiselta. Noin muuten Vol. 2 selättää nostalgian, eli parantaa mielisairauden: vain harvat hetket ovat vääristyneet muistoissani riittävästi ylittääkseen tämän teoksen tason. Tähti-Valtias ei ole tullut yhtä tutuksi kuin John, mutta Chris Prattin karismassa on vastaavia ja persoonallisia aromeja. Mörrimöykyt eivät häpeä missään seurassa. Tukkijätkä Grootin vauvaversio olisi aarre yhä, vaikka lakkaisin nauramasta sille, miten täydellisesti se Vin Dieseliä nöyryyttää, että hänen kolmen sanan hahmonsa kimittää nykyään. Se on täsmälleen meikäläisen huumoria, kun tunteita huonosti ymmärtävä muskelivuori Drax hohottaa läpi leffan ja haukkuu uutta söpö-ötökkää, joka on liian pihalla loukkaantuakseen. Dave Bautista näyttelee kehnosti, mutta muun muassa tämä on ominaisuus, jolle omistaudutaan.

Leffa ei yritä olla "niin huono, että se on jo hyvä", mutta lavasteiden tyylikin ilmaisee, että Gunn kunnioittaa tyyliä, jonka vanhat avaruusoopperat "keksivät vahingossa". Kaikki on mahdollista ja hyväksyttävissä, kun kaikki on sopivasti vinksallaan. Muutama yli- tai alipitkä tai muulla tavalla lässähtävä hetki elokuvassa on, mutta samaa voi sanoa Yön ritarista ja Man of Steelistä, jotka nekin ylittävät Marvelin yleisen tason.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mastodon - Emperor ... Song to Song... >

Keskustelut (10 viestiä)

RogerEebert

28.04.2017 klo 09.46 27 tykkää tästä

Miksi ei voi kunnolla kirjoittaa arvostelua? Tästäkään nyt ei tiennyt onko tämä arvostelu vittuilua vai mitä, ennen kuin näki tähtien määrän. Vastaavia sekavia arvosteluja tuppaa JTP:lta pukkaavan vähän väliä, nämä ei kyllä kuluttajaa auta yhtään. Eikä tekstikään ole niin nokkelaa, mitä kirjoittaja varmasti itse luulee. Oikeita arvosteluja, kiitos.
lainaa
Jebus

28.04.2017 klo 14.32 15 tykkää tästä

RogerEebert kirjoitti:
Miksi ei voi kunnolla kirjoittaa arvostelua? Tästäkään nyt ei tiennyt onko tämä arvostelu vittuilua vai mitä, ennen kuin näki tähtien määrän. Vastaavia sekavia arvosteluja tuppaa JTP:lta pukkaavan vähän väliä, nämä ei kyllä kuluttajaa auta yhtään. Eikä tekstikään ole niin nokkelaa, mitä kirjoittaja varmasti itse luulee. Oikeita arvosteluja, kiitos.

Ottaako koville keksiä joka arvosteluun uusi nimimerkki jolla nillittää siitä että oma sisälukutaito ei riitä ymmärtämään neljän sanan päälauseita monimutkaisempia rakenteita?
lainaa
Mikimaus

28.04.2017 klo 17.38 5 tykkää tästä

Harvinaisen surkea arvostelu. Kehno muka nokkela kirjoittaja, niinkuin joku tuossa ylempänä totesikin. Väärä duuni sulla nörtti. Nuo sukkelat lempinimet, joita olet jokaiselle leffan hahmolle keksinyt ja muut tekohauskuudet ei naurata tai viihdytä muita kuin sun roolipeliporukkaa. Eikä tätä voi sanoa ELOKUVA-arvosteluksi, vaikka valehtelisi. Niin ja itse leffaahan en ole vielä nähnyt ja sisälukutaitoni riittää lukemaan, mutta teksti on vain yksinkertaisesti nörttihuumorityyliä, jota mm. Pelit-lehden arvosteluissa viljellään todella paljon paremmin. Vinkki kriitikolle: Älä yritä liikaa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.04.2017 klo 19.30 32 tykkää tästä

Hyvää vappua!
lainaa
Ulospelattu

29.04.2017 klo 11.23 11 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Hyvää vappua!

Nörtit itkee Peltosen mahtavista arvosteluista, ja Peltonen tuttuun tapaan hiljentää neitsyt kitisijät. #ulospelattu
lainaa
fuishgiushgih

29.04.2017 klo 12.05 2 tykkää tästä

ei auta kuluttajaa? ihanko arvostelujen perusteella päätetään mitä katsoa?
lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

01.05.2017 klo 14.02

fuishgiushgih kirjoitti:
ei auta kuluttajaa? ihanko arvostelujen perusteella päätetään mitä katsoa?


Mikäköhän muu funktio arvosteluilla voisi olla..?
lainaa
qpripcdsvcmp

02.05.2017 klo 00.05 4 tykkää tästä

iNdo kirjoitti:
fuishgiushgih kirjoitti:
ei auta kuluttajaa? ihanko arvostelujen perusteella päätetään mitä katsoa?


Mikäköhän muu funktio arvosteluilla voisi olla..?


Leffat on niin halpoja ja kertakäyttökamaa, plus mielipidekysymyksiä, että (hinta)/laatusuhteen seuraaminen on ihan merkityksetöntä. Arvosteluja pitää siis pääasiassa lukea kuten runoja tai sarjiksia ihan omana taiteenmuotonaan. Siksipä JTP on niitä harvoja joita viitsii lukea, kun teksti ei ole pelkästään tasoa "juoni oli kliseinen, päähahmo tylsä, en suosittele"

Pelienkin puolellä lähinnä kiinnostaa ruutukuvat joista näkee heti että kiinnostaako, plus nykyään se tekstin kohta jossa mahdollisesti sanotaan että keskeneräisenä julkaistu bugikasa jossa vielä kaupanpäällisinä DLC-helvetti. Kun noi kaksi asiaa tietää niin loppu on oikeastaan liirumlaarumia, ja liirumlaarum on toki parempaa jos se on edes jotenkin omaperäistä ja kiinnostavasti kirjoitettu.
lainaa
Funktio

02.05.2017 klo 01.00 3 tykkää tästä

Funktionaalisia arvosteluja!

Juoni: 3/5
Tissit: 4/5
Musa: 2/5
Prosentit: 63
Tilavuus: 8 litraa
lainaa
vesamies

02.05.2017 klo 01.19 5 tykkää tästä

Uutiset uusista sarjoista ja Peltosen arvostelut ovat pää syy käyttää sivustoa. Annan jopa anteeksi keijufetissin
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova