Tuorein sisältö

Deadpool 2

Ensi-ilta: 16.05.2018
Genre: Komedia, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

17.05.2018 klo 23.00 | Luettu: 16681 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tylytin hieman Avengers: Infinity Waria, koska se voisi olla seisahduttava mestariteos yhä luotettavammassa Marvel-maailmassa. Suosio sallii erikoistumisen ja voi hemmottelua, jos Infinityn, Guardians of the Galaxy Vol. 2:n, Loganin, Black Pantherin, Thor: Ragnarökin ja Deadpool 2:n tavoitteet kolahtavat.

Ellet ehdi lukea kuin 50 sarjakuvaa, kokeile Cable & Deadpoolia. Cable on kyberviruksen runtelema tutun hahmon ja hänen vaimonsa kloonin teletappi tulevaisuudesta, tai Deadpooliin verrattuna: perusäijä. Josh Brolinin versio putkahtaa nykyisyyteen eliminoidakseen teinipojan normaalista aikamatkasyystä. Deadpool tahtoisi perustaa perheen, joten hän kehittää pojasta pakkomielteen, joka väitetysti ei ole seksuaalinen. Pojan tulkitsija Julian Dennison (Hunt for the Wilderpeople) on tähti. Hänestä Risto Räppääjä? Lopettaisin boikotin. Hän kierrätyksessä? Kiinnostuisin. Mitä jos hän olisi sama etninen Eric Cartman hengaillessaan E.T.:n kanssa? Hyvä.

Vaikka huumori ja toiminta vievät, "Cartman" on pettynyt yhteiskuntaan kuin aidoissa X-Men-tarinoissa, joissa mutantit ovat sorrettujen symboli. Sivussa nähdään homomutantteja muuten vaan: vihdoinkin. Materiaali olisi mahdollista leikata ja dubata vakavaksi ja siksi vitsi toimii. Deadpool ei ole ensisijaisesti kuolematon koomikko vaan ylimielinen reppana. Parhaimmissa versioissa hän yrittää nokittaa fantasiamaailmansa hulluudessa hälläväliätyyliin ja maatuu sohvalla maanisuuden laannuttua; hän ei ole Leslie Nielsen, joka elää harmoniassa jatkumossaan. Ryan Reynolds jälleen kanavoi narsismiaan ja tekohauskuuttaan naamari päässä ja palovammapotilaaksi meikattuna antaa lepäävän ilmeensä alakuloisuuden näkyä. En siunaa kuin puolet vitseistä, mutta tahdonkin osan olevan huonoja: Deadpoolin tulee olla ärsyttävä. Hän on sankareista samaistuttavin, kuten sanottua.

Samaistuttavin piirre eli sivupersoonallisuuden kanssa väittely erivärisissä puhekuplissa on yhä poissa. Suolestushuumorin ja kameralle puhumisen yhdistely vilpittömään halailuun on jo niin vaikeaa, etten kovasti valita – mutta toisinaan tämä Pool vaikuttaa tasapainoiselta ja johdonmukaiselta! Ilmeisimpiin ansoihin tarina ei astu. Deadpool perustaa tiimin, mutta ei menetä valokeilaa usein. Pätevin lisäys on Domino, joka ei ole vitsihahmo, mutta jonka alitajuinen telekineettinen tilanteiden manipulointi voidaan esittää simppelisti mäihänä, kun jännitteet eivät lähde sen sellaisesta, pysyykö sankarin pää harteilla. Erään edellisen osan ajatusvirheen leffa kääntää vahvuudeksi, joten kaiken kaikkiaan tiimillä on tavallista parempi tuntuma lähdemateriaalista.

"Esikoisohjaus" on "pientä budjettia" selkeämpi syy sille, miksi ykkönen vaikutti vuorottelevan tilannekomediasarjan ja animaation välillä. Puikoissa on nyt John Wickillä aloittanut David Leitch ja kuvasto on tasaisempaa. Hän ei koeta lyödä leukaa lattiaan siten kuin Atomic Blondensa katkeamattomalla otoksella ja pari siirtymää ja animaatiohahmoa kerjäävät nipotusta, mutta villi olisi se vakava versiokin. Huumorin ajoituksessa ja tyhjäkäynnin huvittavuudessa on ansioita, jotka kertovat entisen stunttimiehen olevan ohjaaja.

Kuten tapauksessa Guardians Vol. 2, koin huonouden ominaisuutena – ja että hyvälle pohjalle on rakennettu oikea, ei ihmeellinen, mutta itsevarmasti omaa fiilistä hakeva tarina, joka parhaimmillaan lämmittää sydäntä hölmöinä hetkinä. Onnistuin vuotamaan hihittäessäni, joten mainitsen vielä yhden samaistumisen syyn, jottet samaistu arvosteluun: jos saisin supervoimat, en uskaltaisi tehdä mitään, ellen olisi 100% kuolematon, joten huonoin vaihtoehto voimien saajaksi on sankareita samaistuttavampi.

Infinity Warin jälkeen tahdoin kirjoittaa huipentumat uusiksi ja Black Pantherin jälkeen tunsin, että konnan tarina olisi vähemmällä kiireellä kannatellut trilogiaa, mutta Vol. 2 ja Pool 2 jättivät vain viheltelemään. Leffa todistaa X-Men: Days of Future Pastin kanssa, että X-Menien juoniaukot ovat vain faniteorioiden laiskuutta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Batman Ninja... Barry - 1. kausi... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (7 viestiä)

Ohikulkija

17.05.2018 klo 23.18 12 tykkää tästä

Tämä oli vaikeaselkoisuudessaan kyllä aivn omaa luokkaansa oleva arvostelu. Voisi koittaa kirjoittaa uusiksi jotta sellainenkin joka ei elä jossain ihmeellisessä supersankarisarjakuvamaailmassa ja ole hyvin perillä kirjoittajan aiemmista arvosteluista saisi jotain tolkkua.
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

18.05.2018 klo 00.55 13 tykkää tästä

Luin tätä kuin oksia humiseva lehti syystuulessa, joka temmeltää alla täysikuun koettaen jotenkin saada kiinni etelään katoavien lintujen laulusta.

Kohtaaminen maitopurkin ja madonreiän kanssa on sujuva etappi jatkoa ajatellen. Näin pääsemme yhä syvemmälle eksistentiaaliseen kriisiin, joka riipii sisuskalumme ripulin voimin.

Annan 5 tähteä.
lainaa
make

18.05.2018 klo 08.46 16 tykkää tästä

Sienien syöminen kannattaa jatkossa tehdä kirjoitushommien jälkeen, ei ennen niitä.
lainaa
Lammasfarmi

18.05.2018 klo 09.57 23 tykkää tästä

Autistit täällä taas itkemässä Jumalan kirjoituksista. Älä välitä, Peltonen. Ei nää lampaat tajua.
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

18.05.2018 klo 10.20 20 tykkää tästä

Peltosen arvostelut vaatii aina jonkun verran paneutumista ja hyvää lukutaitoa, mutta se on vaivan arvoista. Näitä ei muualta saa.
lainaa
Michaelmyers

18.05.2018 klo 23.59 4 tykkää tästä

siis todella hyvä ja hauska leffa, toimintaa ja mukavaa huumoria yllin kyllin, ehkä jopa parempi kuin eka osa... ;)
lainaa
kullinuppi

25.05.2018 klo 01.14 1 tykkää tästä

Lukemata paskaa
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova