Tuorein sisältö

Gran Torino

Ensi-ilta: 03.04.2009
Genre: Draama, Rikos
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

04.04.2009 klo 02.15 | Luettu: 21966 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kukkahattu kukoistaa vain kananpaskalla täytetyssä päässä, jossa on runsaasti reikiä juuria varten. Clint Eastwoodin ohjaama ja tähdittämä Gran Torino tekee arvokkaampaa työtä rasismia vastaan ja monikulttuurisuuden puolesta kuin 100 000 julkisesti lässyttävää, putkinäköistä, tosiasioita vääristelevää kukkahattutätiä ja -setää, joiden elämäntehtävä on päällystää tie helvettiin hyvillä aikeilla.

78-vuotiaan Eastwoodin näyttelemä Walt Kowalski ei ole rasisti. Korean sodan veteraani jää leskeksi, muttei suostu vieläkään muuttamaan kotoaan: ei vanhuuttaan, ei vaikka etniset vähemmistöt ovat vallanneet naapuruston. Kowalski vihaa vinosilmiä ja mutiaisia, vaan eipä hän suhtaudu sen myönteisemmin lapsenlapsiinsa tai muihin veteliin valkonaamoihin. Vanhaa patua korpeaa, kun hän ei voi ymmärtää, mitä pirua linnun kauloja kotibileissään katkovat keltanaamat oikein mumisevat. Kowalskin äidinkieli on englanti ja tapa puhua korostetun ivallinen. Kun naapurin tyttö puhuu tätä samaa kieltä, Kowalski ymmärtää tyttöä, alkaa kunnioittaa häntä ja on avoimempi tytön kulttuurille. Kowalski saattaa olla kyrpiintynyt vanha ukko, mutta edes ikärasisti hän ei ole.

Kahdella esineellä on Kowalskille arvoa. Gran Torino on klassinen kaara vuodelta 1972. Kun naapurin tytön veli yrittää auton varastaa, saa nilkki samalla vaivalla tutustua kivääriin, joka on ollut Kowalskin turva eliniän. Epärehellisyyttä ei ole kirjoitettu aasialaisen perimään: poika on aivan henkilökohtaisesti perheensä pompottelema nössö, jolla ei tunnu olevan mitään mahdollisuuksia valkoisten maailmassa. Sen verran selkärankaa pojalla on, ettei hän liity vapaaehtoisesti apinajengiin, joka yrittää pakottaa hänet vähemmistönuorten vankilaan johtavalle uralle. Ei tarvita kuin katumusta ja osoitusta halusta elää ihmisiksi - ja muriseva setä Kowalski tarjoaa lähimmäiselle apua.

Gran Torino on kiireetön, rehellinen, elämältä maistuva draama, joka kertoo Kowalskin ja muukalaisten ystävystymisestä jengiväkivallan kummitellessa taustalla. Kyseessä on myös ylivoimaisesti hauskin elokuva, jonka olen tänä vuonna nähnyt. Kowalski suoltaa härskimpää ja kaksimielisempää herjaa kuin South Parkin Cartman ja hauskaa tässä on erityisesti se, ettei elokuva pakota Kowalskia katumaan puheitaan, vaikka se olisi poliittisesti korrektia. Yritin opettaa ihmisille jo yläasteella, että esimerkiksi "neekeri" on ihmisarvoa halventava sana, jota sivistynyt ihminen ei käytä vahingossakaan, ellei hän sitten ole kiukkuinen, kun poloiset pakolaiset ovat taas raiskanneet jonkun joukolla. Pohjimmiltaan Kowalski on samoilla linjoilla.

Gran Torino on täynnä vertauskuvia ja sanomaa, eikä vain kulttuurien yhteentörmäyksestä, vaan yleisesti ihmisyydestä. Jos solvauslinjalla jatketaan, elokuva esimerkiksi alleviivaa länsimaisesta kulttuurista sen, että toisten solvaaminen vain lujittaa ihmissuhteita, kunhan mitään ei oteta vakavasti, eikä loukkauksia mennä laukomaan ventovieraille. Tämä taas on jos nyt ei hienovarainen, niin toimiva vertauskuva siitä, että on helpointa maahanmuuttajalle itselleen, jos hän kunnioittaa valtaväestön arvoja niin kuin meidän kaikkien muidenkin kummajaisten on pakko. Erilaisille kulttuureille on aina tilaa - kunhan ei puhuta kulttuurityhjiössä syntyvästä jengikulttuurista. Kowalskille maistuvat mausteiset kanarullat kuten suomalaisille kebap.

Ohjaaja Eastwoodille luontevinta on luonnollisuus. Edellisessään, pukudraamassa Changeling – Vaihdokas Eastwoodin piti viedä meidät toiseen aikaan ja kertoa eeppinen tarina korruptiosta, epätoivoisesta äidistä ja murhaajasta. Kokonaisuus oli yhdentekevä. Tällä erää Eastwoodilla on ollut työstettävänä pikkunäppärä käsikirjoitus, jossa on enemmän merkitystä kuin tapahtumia. Olemalla itsevarma ja rento mutta jämäkkä kameran molemmin puolin ja käyttämällä pääasiassa luontevia vastanäyttelijöitä, Eastwood häivyttää käsikirjoituksessa kenties piilevän saarnaavuuden tunteisiin vetoavan materiaalin alle. Gran Torino voisi olla tämän vuoden Crash, mutta sen sijaan se on monella tasolla toimiva fiksu, kypsä, nautittava elokuva. Ellei Eastwood-fani tahdo mitään muuta kuin vielä yhden kovanaamapätkän Likainen Harry -saagan jatkoksi, Gran Torino ajaa siinäkin tapauksessa asiansa erinomaisesti.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mustesydän... Anna Järvinen - Man ... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (11 viestiä)

ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

04.04.2009 klo 08.23

Loistava elokuva kyllä. Loppuratkaisu tuntuu pyrkivän sovittamaan Eastwoodin roolihahmojen perinnön. Lapsinäyttelijöiden suoritukset olivat vähän epätasaisia, mutta Walt on sen verran hallitseva hahmo, ettei muiden horjunta haittaa.
lainaa
kurtsi

Rekisteröitynyt 09.11.2008

04.04.2009 klo 11.28

Paras elokuva, mitä olen nähnyt pitkään aikaan. Oli vaan niin kova kusihätä, ettei pystyny nauraa kunnolla ko ei viittinyt poiskaan lähteä. Tän vois mennä kattomaan uudestaankin.
lainaa
Raat0

Rekisteröitynyt 11.04.2007

05.04.2009 klo 02.41

Jotenkin hävisi melkein kaikki innostus leffaa kohtaan tämän arvostelun jälkeen. Kai voin edelleen kuvitella, että kyseessä on suhteellisen neutraali ja/tai "tulkinnoille avoin" leffa mitä rasisminvastaisuuteen ja muuhun tulee, ja Eastwood on loppuun saakka tolkun mies sen sijaan, että "oppisi" jotain perustavanlaatuista elokuvan aikana? Tietty aika kovat vaatimukset Hollywood-leffalle, mutta olisin ehkä kuitenkin odottanut Eastwoodilta jotain tuollaista.
lainaa
Tzi

05.04.2009 klo 11.48

Hemmetin hyvä elokuva! En ole Eastwoodin leffoja aikaisemmin nähnyt (?! Aukko yleissivistyksessä!), mutta leffa oli kaikin puolin mahtava. Loppukin oli aikamoinen huipennus, odotin tapahtuvan jotain ihan muuta.

Tunnelma oli rento, mutta samaan aikaan jotenkin haikea... Tykkäsin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.04.2009 klo 16.22 2 tykkää tästä

Raat0 kirjoitti:
Kai voin edelleen kuvitella, että kyseessä on suhteellisen neutraali ja/tai "tulkinnoille avoin" leffa mitä rasisminvastaisuuteen ja muuhun tulee


Eräät kriitikot ovat perustelleet, miksi Gran Torino on pohjimmiltaan rasistinen elokuva. Useimpien mielestä Kowalski on rasisti, joka parantuu elokuvan aikana. On raportoitu, että yhdysvaltalaiset punaniskajuntit pitävät Kowalskia ihan vain hemmetin kovana jätkänä. Minä väitän, että Kowalski on yksinäinen surullinen mies, joka vihaa ihmisiä, koska ihmiset vihaavat häntä.
lainaa
Zimbushka

Rekisteröitynyt 14.07.2007

06.04.2009 klo 01.53

Tämä oli ehkäpä paras elokuva jonka olen nähnyt.
lainaa
Pepe

06.04.2009 klo 03.41

Mielestäni leffa oli armottoman keskinkertainen. Erittäin surkeita näyttelijäsuorituksia kaikilta muilta paitsi Eastwoodilta. Kliseinen tarina ja erittäin verkkainen ja epätasainen tarinankerronta. Lopussa oli tiettyä munaa joka puuttu leffasta muuten.
lainaa
Sakettaja

Rekisteröitynyt 06.04.2009

06.04.2009 klo 22.26

pitäs käydä kattoo tämä vaikuttaa onnistuneelta leffalta
lainaa
angel_eyes

Rekisteröitynyt 18.03.2008

25.04.2009 klo 00.14

Timanttia!. Yksi parhaista. Loppua en osannut odottaa, oli erittäin surullinen päätös. Ja jumalauta et oli hyvä leffa. On se itäpuu vaan niin kova maaginen jätkä.
lainaa
saaz

26.04.2009 klo 11.52

Raat0 kirjoitti:
Jotenkin hävisi melkein kaikki innostus leffaa kohtaan tämän arvostelun jälkeen. Kai voin edelleen kuvitella, että kyseessä on suhteellisen neutraali ja/tai "tulkinnoille avoin" leffa mitä rasisminvastaisuuteen ja muuhun tulee, ja Eastwood on loppuun saakka tolkun mies sen sijaan, että "oppisi" jotain perustavanlaatuista elokuvan aikana? Tietty aika kovat vaatimukset Hollywood-leffalle, mutta olisin ehkä kuitenkin odottanut Eastwoodilta jotain tuollaista.


Minusta elokuva on suhteellisen neutraali. Ei Kowalskia esitetä antikristuksena joka tekee parannuksen, vaan aivan normaalina tolkkuna miehenä. Tyypillinen Hollywood-paasaus on minimissään. Suosittelen, että käyt katsomassa. Jo sekin, että mielestäni arvostelu antaa aivan väärän kuvan elokuvasta, tarkoittaa sitä, että se on tulkinnoille avoin.
lainaa
GHtj

26.12.2011 klo 21.34

Arvostelu aivan täyttä sontaa mutta elokuva oli erinomainen!
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova