Tuorein sisältö

Iron Man 2

Ensi-ilta: 05.05.2010
Genre: Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

05.05.2010 klo 23.50 | Luettu: 44616 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Iron Man oli perinteinen elokuva.

Iron Man 2 on noin kolme jaksoa tv-sarjamaista kokonaisuutta studiolta Marvel. Nykyisellä ensimmäisellä tuotantokaudella nähdään robotteja ja hulluja tiedemiehiä. Luvatulla toisella tutustutaan skandinaaviseen mytologiaan (kesän 2011 Thor) ja maailmansotien aikaan luotuihin supersotilaisiin (saman kesän The First Avenger: Captain America). Mikäli Iron Man 2:sta leikattaisiin 20 minuuttia ja muutama hahmo, se olisi enemmän Eemelin mieleen. Naapurin Eemeli ei tahdo tv-sarjaa vaan kevyttä toimintahumppaa ajettuaan viikon rekkaa. Iron Man 2 on hidas ja puhelias ja se poukkoilee paikasta toiseen. Se tekee tämän hyvin, mutta huomaan minäkin, ettei leffa ole yhtä iskevä kuin edeltäjänsä. Jatko-osalla kuitenkin on tämä ylimääräinenkin ässä. Mikäli katsoja tietää mitä on luvattu tulevaksi, asioiden rakentelu näyttää arvonsa jo nyt. Ajatuksella luodut hahmot ja sisäinen uskottavuus tekevät sietämättömän herkullisen siitä tosiasiasta, että nämä robottihaarniskojen parissa puuhastelevat tyypit seisovat ukkosenjumala Thorin rinnalla kesällä 2012 spektaakkelissa The Avengers.

Robert Downey Jr. on yhä kuohuviiniä miljardööri Tony Starkina. Stark on "yksityistänyt maailmanrauhan". Maapallolla ei toistaiseksi ole mitään Iron Man -haarniskan veroista, sillä tämä on esiosa kesän 2008 The Incredible Hulkille. Stark tunnetaan playboyna, mutta retostelu alkaa karata lapasesta. Haarniskaan kytköksissä olevat kyborgiosat ovat myrkyttämässä miehen, joten Stark elää kirjaimellisesti kuin viimeistä päivää. Sarjakuvissa Stark on alkoholisti. Humoristisen viihde-elokuvan ei kannata suurta yleisöä liikaa järkyttää, ja täten arvostan sitä, miten pitkälle tässä kehdataan mennä. Stark ei ole mikään partiopoika, toisin kuin muuan kollega. Kun limaiset senaattorit tahtovat Starkin luovuttavan haarniskan hallitukselle, heillä on pirun hyvä syy näin tehdä. Starkista ovat huolissaan myös avustaja Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) ja salaperäisen Shield-järjestön pomo Nick Fury (Samuel L. Jackson).

Se, kuinka luontevasti Iron Man 2 laajentaa maailmaansa, ja se, kuinka universumin ensimmäistä tähteä käsitellään, ovat elokuvan kantavia hyveitä. Mukana on se tavallinen kostotarinakin. Justin Hammer (Sam Rockwell) on paitsi Starkin kilpailija, myös halpa parodia Starkista: näätämäisen nörtin tehtailemat haarniskat eivät ole samalta vuosikymmeneltä Starkin keksintöihin nähden. Kun sähköruoskilla varustetulla venäläisellä superkonnalla Whiplashilla (Mickey Rourke) tuntuu olevan jotakin Iron Mania vastaan, Hammer tarjoaa rahoitusta. Whiplash on yhdistelmä samannimistä hahmoa ja Iron Manin venäläistä vastinetta Crimson Dynamoa. Ensimmäisessä kohtauksessa Rourke vihjailee, että hän kykenisi haastamaan Heath Ledgerin suorituksen Jokerina, mutta hahmo painetaan taka-alalle ja elokuva tyytyy hyödyntämään Rourken ulkoista olemusta.

Hahmot ovat silkkaa sarjakuvaa. Tällaisten hahmojen ja heidän vuorovaikutuksensa takia luen Marvelia. Vaikka Iron Man 2 käyttää paljon energiaa asioiden esittelyyn, selkeimmilläkin extranaamoilla eli Furylla ja Mustalla Leskellä (Scarlett Johansson) on syitä olla mukana juuri tässä episodissa. Näitä näyttelijöitä katsoisi, vaikka budjetti olisi nolla. Sille kurtistin kulmaa jo etukäteen, että Terrence Howard on korvattu sinänsä pätevällä Don Cheadlella. Tässä episodissa James Rhodesista tulee sankari War Machine. Hahmo on afroamerikkalainen, kuten ovat näyttelijät. Mitä tulee ulkonäköön - kasvojen luustoon, ihon sävyyn - Howardissa ja Cheadlessa ei ole mitään yhteistä. Tasan ei mitään. Mikäli Tony Starkia näyttelisi tässä osassa Temuera Morrison, muutos olisi yhtä hienovarainen – mutta musta mikä musta, vai mitä, Marvel? Marvel ilmeisesti värvää jatkossa näyttelijät mukaan 3-9 elokuvaan kerrallaan, joten jatkuvuusongelma lienee tällä ruikutuksella kuitattu.

Pikkupojat ja eemelit tosiaan saattavat haukotella Marvel-fanien hymyillessä, mutta toki entistä kalliimpi episodi jännitteitään laukoo. Heiluvaan kameraan kyllästyneet arvostavat ohjaaja Jon Favreaun klassisen jämerää tyyliä. Kamera ei mitään olennaista kadota, vaikka koomikkona parhaiten tunnetulla hepulla on entistä isommat kuviot pyörityksessä. Jotkut kohtaukset saattavat olla kokonaan animaatiota, mutta kuka tietää mikä on tekniikoiden suhde. Kummankaan osan aikana en miettinyt, miten temput on tehty: tekee mieli sanoa, että tehosteet ovat alan kärkeä, sillä Avatar on mielestäni aivan oma juttunsa tulevaisuudesta.

Marvel voi tehdä elokuvillaan ihmeitä. Toivottavasti juonet syvenevät: Ultimate-brändin alle kasatut sarjakuvat todistavat, että yllätyksiä on mahdollista tarjota silloinkin, kun tarinat tarkoituksella hiihtävät valmiita latuja. Vasta siinä vaiheessa, kun robottimies ja jumala ovat piesseet peikkoa ja paljastuu, että peikkoa hallitsivat muotoa muuttavat alienit, joita mätkitään hetikohta vuoden päästä, Marvel on todella päässyt vauhtiin.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Last Song... Ninja Assassin... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (28 viestiä)

perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.05.2010 klo 09.20 1 tykkää tästä

Hyvä että sanoit, että joku on korvattu jollakin. Menee aina itellä joku pari katsomiskertaa ennenku tajuan tälläset näyttelijänvaihdokset. Meni Batmanissaki kaua tajuta se Gyllenhaali, et kuka se on.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.05.2010 klo 09.20

Millon luvassa arviota tulevasta Robin Hoodista? Jo helatorstaina?
lainaa
Pego

Rekisteröitynyt 12.09.2007

06.05.2010 klo 10.02

Iron man ja Downey jr.ovat molemmat loistavia, joten onhan tää ihan pakko nähdä. Peltonen vahvisti odotukseni, mutta olisin toivonut Rourken olevan enemmän mukana kuin ymmärsin arvostelusta.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.05.2010 klo 10.58

Pitäis mennä katsomaan, saiskohan vaimon jotenkin suostumaan siihen, että tää olis äitienpäivälahjaelokuvaillan elokuva...
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.05.2010 klo 11.05

Execta kirjoitti:
Millon luvassa arviota tulevasta Robin Hoodista? Jo helatorstaina?


Silloin.
lainaa
Radikus

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.05.2010 klo 11.39 1 tykkää tästä

manu kirjoitti:
Pitäis mennä katsomaan, saiskohan vaimon jotenkin suostumaan siihen, että tää olis äitienpäivälahjaelokuvaillan elokuva...


Avokin kanssa tulee 3 vuotta täyteen niin mennään sen kunniaksi katsomaan Iron Man 2.

Ja avokin ehdotus, ei mun.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

06.05.2010 klo 11.50

Vai, että oikein neljä tähteä...
lainaa
Tapza

06.05.2010 klo 12.10

Itse kävin katsomassa eilen ensi-illassa ja pitkälti samaa mieltä Peltosen kanssa. Supersankarielokuvaksi Iron Man 2:sta löytyi yllättävän vähän toimintaa ja runsaasti pelkkään jutusteluun keskittyviä kohtauksia. Joka tapauksessa pidin näkemästäni. Ei ehkä aivan yhtä hyvä kuin eka osa, mutta eipä sekään mielestäni missään nimessä kaiken hehkutuksensa arvoinen ollut. Veikkaan silti että kun kolmas osa tulee, jää tämä kakkonen jonkinlaiseksi väliinputoajaksi sillä pientä fillerimäisyyden tuntua oli monasti havaittavissa. Todella lyhyt ja antiklimaattinen lopputaistelu on silti ainoa asia, joka jäi kunnolla harmittamaan.
lainaa
Tapza

06.05.2010 klo 12.16 1 tykkää tästä

Ja tosiaan tuo Peltosen mainitsema erinäköisyys Howardin ja Cheadlen välillä häiritsi itseänikin suunnattomasti. En vaan yksinkertaisesti pystynyt ajattelemaan tyyppiä samana hahmona, kun muutos ulkonäössä ja oikeastaan näyttelisuorituksessakin oli niin suuri. Molemmat toki ihan päteviä tyyppejä.
lainaa
Zarsky

Rekisteröitynyt 08.08.2007

06.05.2010 klo 15.01

Pakko käydä katsomassa!
lainaa
Huutoa

06.05.2010 klo 15.20

Dekonega kirjoitti:
Vai, että oikein neljä tähteä...

Onko valitettavaa, mitä häh?!
lainaa
helium

Rekisteröitynyt 12.08.2009

06.05.2010 klo 15.45

Tämä on kyllä pakko nähdä, ykönenkin oli niin hyvä.
lainaa
Latetsy

Rekisteröitynyt 05.10.2009

06.05.2010 klo 16.10

Jos tämä on edes hiemankin samanlaista kuraa kuin ykkönen niin itse ainakin pidän silmäni kaukana tällaisesta pskasta!
lainaa
Valitettavaa

06.05.2010 klo 16.36

Huutoa kirjoitti:
Dekonega kirjoitti:
Vai, että oikein neljä tähteä...

Onko valitettavaa, mitä häh?!


On, koska peltonen heittää tähdet aina nopalla. IMDB:ssa jengi on jo nyt arvostellut jatko osan huonommaksi ja uskon ennemmin niihin. Arvosana tulee tippumaan siitä vielä reippaasti, koska ekat spedet antavat aina huippuarvosanoja. Varmaankin aika perus jatko-osa huttua. En mene katsomaan.
lainaa
luotan_Peltoseen

06.05.2010 klo 17.04

Itse luotan Peltoseen enemmän kuin IMDB:n pelleihin. Siellä fanit ja vihaajat hakkaavat toistensa elokuviin paskaa, joten niihin en luota.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

06.05.2010 klo 17.26

Valitettavaa kirjoitti:
Huutoa kirjoitti:
Dekonega kirjoitti:
Vai, että oikein neljä tähteä...

Onko valitettavaa, mitä häh?!

...IMDB:ssa jengi on jo nyt arvostellut jatko osan huonommaksi ja uskon ennemmin niihin. Arvosana tulee tippumaan siitä vielä reippaasti, koska ekat spedet antavat aina huippuarvosanoja. Varmaankin aika perus jatko-osa huttua. En mene katsomaan.

Tätä mieltä olen minäkin aika pitkälti. Ja koetan olla avautumasta tässä yhteydessä mitä mieltä olen Amerikkalaisiin supersankarisarjakuviin pohjautuvista elokuvista noin yleensä...

Peltosta, kuten kaikkia muitakin arvostelijoita pidän viitteellisenä näkemyksenä. Hän on vain yksi mielipide muiden joukossa joiden perusteella muodostan ennakkokäsityksen. Tässä tapauksessa hänen mielipiteensä on vahvasti ristiriidassa muiden lukemieni arvostelijoiden arvosteluiden kanssa. Ja se hämmentää minua syvästi.

Mikään ei oikein selitä Peltosen antamaa 80 pistettä elokuvalle joka ilmeisesti on vain 60 pisteen arvoinen. Tai kyllä yksi selitys on, mutta sitä ei kukaan halua kuulla. Ei ainakaan tässä yhteydessä. Enkä minäkään sitä haluaisi uskoa todeksi. Joten annan tämän mennä ohitseni...
lainaa
Tapza

06.05.2010 klo 18.54 2 tykkää tästä

"Tähtien antaminen ei ole taidetta, vaan tuska useimpien kriitikoiden persiissä. Sanat ovat se millä on tarkoitus olla jotain merkitystä."
Kirjoitti JP joskus.

Eiköhän se arvosana siis selity lukemalla tuo teksti jossa käy hyvin ilmi mistä arvostelija leffassa piti. Täydellisen typerää vain jäädä tuijottamaan tähtimäärää ja ihmetellä miksi se on korkeampi kuin muissa ilmestyneissä arvosteluissa. Muutenkin aivan ihmeellinen käsitys, että kaikkien tulisi pitää elokuvaa täsmälleen yhtä hyvänä. Ihan kuin jokaisella leffalla olisi "se oikea arvosana" josta ei saisi heittää liikaa ylä- tai alakanttiin kenenkään arvostelijan kohdalla.

IMDB ei ole yhtään sen luotettavampi kuin mikään muukaan taho. Toki se olisi, jos arvosanoja heiteltäisiin sen mukaan mitä oikeasti oli leffasta mieltä, mutta usein monet läimivät kymppejä vain korottaakseen arvosanaa ja vastaavasti heitellään ykkösiä että saadaan tähtimäärää alemmaksi. Uskallan myös veikata, että monet näistä tyypeistä eivät ole koko elokuvaa nähneetkään.

Ihan oikeasti, leffasta on paha sanoa onko se hyvä vai huono ennen kuin sen on itse katsonut. Jos ei jaksa elokuvateattereihin raahautua (tai hankkia leffaa toisilla keinoilla, niin kuin hyvin monet tuntuvat tekevän) nii se on sitten oma asia, mutta siinä tapauksessa elokuvaa on ihan turha ruveta tuomitsemaan yhtään miksikään.
lainaa
näinpähänjuu

06.05.2010 klo 20.15

Arvostelu 5 lauseella:

1. Elokuvan tapahtumia hieman...
2. Ei ihan samanlainen kuin Iron Man
3. Mickey Rourke olisi voinut olla yhtä hyvä kuin Heath Ledger
4. Iron man 2:n visuaalinen puoli ei lähelläkään Avataria, mutta muuten ok
5. Iron Man 2 on osa kokonaisuutta.

****
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.05.2010 klo 23.11

Jari-Pee kirjoitti:
Execta kirjoitti:
Millon luvassa arviota tulevasta Robin Hoodista? Jo helatorstaina?


Silloin.


GRAET. Se luultavasti ratkaisee sitten menenkö perjantaina / lauantaina kattomaan... Odotukset korkeella. Russel Crowe FTW. Ridley Scott FTW.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

07.05.2010 klo 19.39

Ihme että Russel Crowe saa vielä rooleja...Noh. Veikkaan että tuosta tulee hengetön tehosterymistely.
lainaa
heliumpallo

08.05.2010 klo 04.50

saa Russel Crowe rooleja vai ei,Gladiaattori on aina Gladiaattori;)
lainaa
angel_eyes

Rekisteröitynyt 18.03.2008

09.05.2010 klo 21.39

Tykkäsin.
lainaa
Killbourne

Rekisteröitynyt 21.06.2008

10.05.2010 klo 13.07

Eikös Howard saanu kenkää jatkosta, kun kävi ilmi, että ukkeli oli pahoinpidelly vaimoaan?
lainaa
Dreamer

Rekisteröitynyt 06.03.2008

10.05.2010 klo 17.52

Sisäisen nörttini perse meinasi revetä kahteen asiaan:

[SPOIL]

***tun alkuaine. Nykysetkin loppupään aineet pysyy kasassa tuurilla kymmenesosasekunnin. Olisivat vaan tehneet siitä jonkin täysin mielikuvituksellisen yhdisteen niin homma olisi tuntunut vähemmän naurettavalta.

[/SPOIL]

... ja sen koregrafiamätön olisi voinut jättää hiukan maltillisemmaksi. Nykyisellään se ampuu turhan paljon yli meikäläisen makuun.
lainaa
Tzi

16.05.2010 klo 08.59

SPOILER
SPOILER

Joo, mäkin hajosin tolle alkuainejutulle. :D Se tuli jotenkin aika randomisti ja ehkä vähän liian helposti...

SPOILER END
SPOILER END

Muuten ihan jees leffa. Downey Jr. on kyllä mainio näyttelijä.
lainaa
Purkaja

Rekisteröitynyt 08.06.2008

17.05.2010 klo 13.21

Tänään suurella todennäköisellä kattoon.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

01.06.2010 klo 22.50

AMISAUTON ETUSPOILERI

No periaatteessahan se sen isä kehitti sen alkuaineen mutta ei vaan omistanu teknologiaa sen tekemiseen.

AMISAUTON TAKASPOILERI
lainaa
P00P

28.05.2012 klo 16.42 1 tykkää tästä

Katsomassa kävin, nyt kaduttaa kun tuhlasin rahaa tällaiseen shaibaan. Taisi jäädä meikän osalta viimeiseksi supersanlarielokuvaksi...
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova