Tuorein sisältö

The Last Airbender

Ensi-ilta: 10.09.2010
Genre: Fantasia, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

09.09.2010 klo 21.00 | Luettu: 32684 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kääntääkseni raivon rakentavaksi itsekritiikiksi, on todettava, että olen ollut liian ankara. Karvaturrit vastakarvaan on siedettävää katseltavaa. Killersissä on Tom Selleck. Step Up 3D:ssä tanhutaan taidokkaasti. Parissa viikossa kuvatuissa 50-luvun tieteisfantasioissa on usein tarina ja värikkyyttä. Jos jo tällaisen matskun tuomitsen, niin ihmekös se, jos totaaliset epäonnistumiset yllättävät.

Vaikka olin ohjaaja-kirjoittaja M. Night Shyamalanin viimeinen fani, en pitänyt siitä, että hän miehitti uusnatsin asenteella uusimman elokuvansa, joka perustuu animaatiosarjaan Avatar: The Last Airbender. Kalju poikanen Aang on sankari, jonka on tarkoitus näyttää aasialaiselta soturimunkilta. Hänen luotetut ystävänsä Katara ja Sokka ovat tummaihoisia. Elokuvassa kolmikko hohtaa eurooppalaista lumenvalkoa huolimatta 3D-version masentavasta synkkyydestä. Kansat, joita Shyamalan ei edusta, tanssivat kaduilla nähtyään filmin, joten unohdetaan ennakkoluulot.

Parin jakson perusteella kuvailen piirrossarjaa sympaattiseksi ja kiinnostavaksi. Maailmassa vaeltaa veden, tulen, maan ja tuulen kansoja. Yllättäen tulen kansa edustaa pahuutta. Tuulen kansa on etnisesti puhdistettu, joten kuinkas tämä Aang taitaa tuulen loitsut? Hän on paitsi viimeinen tuulenvääntelijä (Peräser on kuollut?), myös kaikki elementit hallitseva superjeesus, eli maailman pelastava Avatar. Vesikansa löytää Aangin ja hänen lentävän godzillamajavansa jäälohkareen sisältä. Näistä lähtökohdista animaatio alkaa kehitellä hahmoja, mytologiaa ja konflikteja mainiolla rytmillä.

Shyamalanin tiivistelmä ensimmäisestä tuotantokaudesta on käsittämätön sävellys. Elokuva on niin perseestä, että ohjaaja taisi palata anaalivaiheeseen tavoitellessaan sisäistä lastaan. En tajunnut mitään, mitä en tiennyt ennestään. Teoriassahan tämä on tähtien sotaa: imperiumia vastaan kapinoidaan maagisesti. Obi-Wanilla on tuota suusanallista osaamista hieman enemmän, kuin Aangin huumeharhoissa pesivällä lohikäärmeellä, joka onnistuu järjestämään juoneen lisää aukkoja.

Ennen pitkää nuori ilmavaiva vapauttaa kyliä tulikansan otteesta. Myöhemmin kamu Sokka rakastuu tärkeään tyttöön. Näitä ja monia muita käänteitä yhdistää se, ettei niitä oikeastaan löydy elokuvasta. Kankaalle kyllä heijastetaan jotakin, mutta se on kertoja, joka selittää ohimennen, että nyt kävi näin. Tarjolla on 100 minuuttia selittelyä, montaaseja ja mätkintää. Ei siinä vielä mitään, jos elokuvaan ilmestyy muutamia outoja sivumakuja, kun reseptiä muokataan. Shyamalan ei yritäkään tehdä itsenäistä teosta. Tämä on animaatiosarjalle sitä, mitä pornoparodiat Hollywoodille: kunnianosoitukseksi naamioitua törkyä.

Näin sieluton ja epäinhimillinen tekele estää minua nauttimasta Shyamalanin aiemmasta tuotannosta lähiaikoina, sillä saattaisin nähdä ne uudessa valossa. Olen fani. Olen nauttinut Shyamalanin lakonisesta tunnelmasta uskoen, että hahmot tuntevat jotakin sisimmässään. Kun tämä elokuva pari kertaa yrittää olla hassu ja sympaattinen siten, kuin piirretyt usein ovat, tuskin uskoin, miten puhdasta surkeutta saan elinaikanani todistaa. Jos Rampe & Naukkis - kaikkien aikojen superpari voisi olla vähemmän hauska, niin Shyamalanin ohjaamana.

En tahdo liioitella, vaan en vähätelläkään. Jackson Rathbone tekee erään tuskallisimmista suorituksista miesmuistiin Sokkana. Rotan stondis on kuin Irina Björklund Kolmessa viisaassa miehessä, paitsi ettei häntä katsoisi sormet korvissakaan. Surkeampaa esitystä saa metsästää teoksista tyyliin Troll 2. Pikakelauksesta johtuen valtaosa kaikesta näyttelystä jää joutavaksi. Tulikansan prinssiä, jonka kohtalossa lienee tolkkua animaatiossa, tulkitsee Dev Patel. Patel on kiltisti sanottuna epätasainen. Hän päti Slummien miljonäärissä, joten ehkä herra ohjaajan olisi pitänyt ottaa toinen, tai voi vitsi, jopa kolmas otos, jos ensimmäinen meni poskelleen? Kuka piru löi Mestari Shyamalania päähän, kuka piru.

Olin hellä Titaanien taistelulle, koska koetin kuvitella, miltä 2D-versio näyttää. Kriitikon tehtävä ei ole kuvitella. Airbenderin lukuisissa loitsutehosteissa on yritystä ja eeppisyyden tuntua, mutta edukseen ne eivät ole ainakaan "3D-versiossa", joka on synkkä eikä mitään muuta. Lipun hinta on tyyriimpi, vaikka kolmiulotteisia ovat lähinnä studion logo ja suomenkielinen tekstitys. Vesikansan anorakit kyllä bugailevat halvan käännöstyön vuoksi ja kertaalleen tuliprinssin korvan keskusta pullistuu ohi korvanlehden. Tällä ei ole mitään tekemistä 3D:n kanssa. Kuluttajansuojaviranomaiselle kantelu on ihan käypäinen idea.

En voi hyvällä omatunnolla solvata lavastusta ja puvustusta, mutta kertaalleen keskelle kangasta ilmestyy selvä jättiläispenis: ei fallossymboli, vaan jorma. Tämän verran arvoa tällä on tahattomana komediana. Ollessaan äärimmäisen epäpätevä, tylsä ja sekava, rikkoessaan modernin yhteiskunnan pelisääntöjä vähintään kahdella eri tavalla, The Last Airbender on onnettomin kokemani ison rahan studioelokuva kautta aikojen. Tämän rinnalla Battlefield Earth ja Batman & Robin eivät tunnu lainkaan pöhkömmiltä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Accept - Blood Of Th... Kaukorakkautta... >

Keskustelut (22 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.09.2010 klo 21.36 2 tykkää tästä

Dragonball Evolution, molemmat näytellyt Street Fighterit, Percy Jackson Salamavaras, Twilight-saagan kaikki episodit, Vampyyrien imussa, Mortal Kombat Annihilation, kaikki parempia elokuvia kuin tämä 3D:nä.
lainaa
Bigtoop

Rekisteröitynyt 04.01.2008

09.09.2010 klo 22.03 1 tykkää tästä

Offtopic:
Jotkut suomalaiskriitikot oikeasti kehtasivat kehua Irina Björklundin roolisuoristusta Kolmessa viisaassa miehessä, mikä kertoo jotain kotimaisen elokuvan tasosta.
lainaa
anyC

09.09.2010 klo 22.10

Arvostelu antaa ymmärtää että tämän huonompia leffoja ei olekaan. D: Kai nyt edes Date/Epic Moviet ja Mitäs me spartalaiset jää alemmas?
lainaa
Henril

09.09.2010 klo 22.16

Ja tätäkin on kaavailtu trilogiaksi ei mahda tulla.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.09.2010 klo 22.22 2 tykkää tästä

anyC kirjoitti:
Arvostelu antaa ymmärtää että tämän huonompia leffoja ei olekaan. D: Kai nyt edes Date/Epic Moviet ja Mitäs me spartalaiset jää alemmas?


Mainitsemasi ovat kehnompia, jepujee, myöskin Muumi 3D ja Uwe Bollin ja Koivusalon pahimmat ovat, mutta nämä eivät ole "ison rahan studioelokuvia", millä tarkoitan 100 miljoonan dollarin spektaakkeleita ja kalliimpia tekeleitä.

Eikä mikään tällaiselle vesitykselle paljoa häviä. Jos puolessa välissä olen melkein jo lähtemässä kotiin, niin maksimitason surkeudesta ollaan enää pykälän päässä.

Ilman muuta katsoisin Karvaturrit vastakarvaan uudestaan suomeksi dubattuna mieluummin kuin tämän. Ainoa perustelu valinnalle olisi karvaturrien värikkyys.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.09.2010 klo 00.42

Voi M.Night, M.Night, minkä teit. Toivottavasti tuottajan urasi sujuu paremmin.
lainaa
Entinen_fani

10.09.2010 klo 00.57 1 tykkää tästä

Löytyykö Peltoselta teoriaa mikä on ajanut M. Night Shyamalanin tähän tilaan? Siitä saisi jopa mielenkiintoisen artikkelin, mikä tekee ennen kyvykkäistä ohjaajista entisiä suuruuksia.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

10.09.2010 klo 01.19

Eiköhän M. Night ole pelkkä paska jolla on käynyt munkki. Vähän niinkuin Lucas.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

10.09.2010 klo 01.51

rambokala kirjoitti:
Eiköhän M. Night ole pelkkä paska jolla on käynyt munkki. Vähän niinkuin Lucas.
En millään usko, että aikaisemmat hyvät M. Nightin leffat olisivat syntyneet vahingossa tai sattumankaupalla. Vaikka Lucaskaan ei ohjaajan ole kummoinen on hän silti ideoinut yhden kaikkien aikojen ikimuistoisimman scifi-unirversumin. Ei sitä ihan noin vain "munkilla" luoda.

Tykkäsin todella paljon Avatar: The Last Airbender animaatiosarjasta. Tekisi mieli katsoa tämä "elokuvaversio" jo pelkästään sen takia kun sitä on haukuttu suunnilleen kaikkien aikojen paskimmaksi leffaksi. Mutta en uskalla, mitä jos tämä leffa pilaa animaatiosarjan minulta kokonaan?

Olisi kieltämättä itsekin kiva tietää mitä Shyamalalle on oikein tapahtunut.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

10.09.2010 klo 12.52

Tai sitten joo, ehkä Shyamala on vain hyvä kirjoittaja, mutta ohjaajana kohtalaisen surkea. Eikös tämä Airbenderi ollut vain jätkän ohjaama?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.09.2010 klo 13.43

rambokala kirjoitti:
Tai sitten joo, ehkä Shyamala on vain hyvä kirjoittaja, mutta ohjaajana kohtalaisen surkea. Eikös tämä Airbenderi ollut vain jätkän ohjaama?


Ohjaama, kirjoittama ja tuottama.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

10.09.2010 klo 21.56

No, sitten se on paska.
lainaa
Aatu

11.09.2010 klo 10.27

Jos tykkäsi hulluna Batmanista ja Robinista lapsena voisi tykätä tästä aikuisena?
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.09.2010 klo 13.52 1 tykkää tästä

Aatu kirjoitti:
Jos tykkäsi hulluna Batmanista ja Robinista lapsena voisi tykätä tästä aikuisena?

Mäkään en ymmärrä tota Batman & Robin -elokuvan bashaamista. Mun mielestä se on ihan pätevä Lepakkomies-lehva. Pidin myös Batman: Foreverista. (Kakkonen taas oli niin sysipaska, että huhhuh.)

Näin tästä trailerin telkkarissa ja mietin heti, että mikähän tässä leffassa on se "käänne", joka on ollut täysin odottamaton varmaan jokaisessa M. Night Shamalabaminkälien leffassa.

Noh, paska mikä paska.
lainaa
TheJ

Rekisteröitynyt 30.07.2007

11.09.2010 klo 14.42

Voi helvetin helvetti. >:( Jumaloin tätä sarjaa pienempänä ja nyt tämäkin on raiskattu. Ei saatanan saatana, tästäkin olisi saanut todella eeppisen ja hienon leffan.
lainaa
Heke32

Rekisteröitynyt 24.06.2008

11.09.2010 klo 15.40

Eipäs dissata Batman & Robinia. Nautin siitä suuresti penskana ja mielelläni katson sitä nykyäänkin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

11.09.2010 klo 16.47 6 tykkää tästä

Batman & Robin on yksi kaikkien aikojen loisteliaimmista homokomedioista ja repeilin totaalisesti, kun näin Battlefield Earthin teatterissa. Airbender ei tälle tasolle nouse.
lainaa
spaz

14.09.2010 klo 07.26

http://www.collegehumor.com/video:1940892
lainaa
Aatu

20.09.2010 klo 17.55

Lippumyyntien perusteella tätä voidaan pitää menestyksenä, ei missään tapauksessa floppina.
Budget $150,000,000
Gross revenue $282,000,549

Oli ensimmäinen elokuva, jonka näin 3DN.nä(piirretyt ei suurremmin kiinnosta.) Varsinkin alun vesipallo-efjekti oli hieno, mutta tosiaan jäi ihmetettämään, että muiden elukuvien trailereissa oli käyetty enemmän 3D effectejä, kun koko elokuvassa yhteensä. Siitä johtunee tuo 1/2 tähteä?

Muuten ainakin 2D:nä dvd:nä ehdottomasti näkemisen arvoinen kaikille fantasia-elokuvien ystäville. Eragon tuli tästä monestakin syystä mileen. Suuren budjetin fantasia-elokuvia tehdään vain niin vähän, että kyllä tämäkin oli ehdottomasti tekemisen arvoinen. Juoni oli tuttua kolmentähden peruskauraa, ei tarjonnut yllätyksiä, eikä luonut mitään uutta, mutta oli alusta loppuun viihdyttävä.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

11.10.2010 klo 17.00

Kun näin elokuvan trailerin joskus vuonna kivi ja keppi, olin nähnyt pari jaksoa animaatiosarjaa telkusta ja olin hatarasti tietoinen sarjan pääkuvioista. Hankin kätösiini koko animaatiosarjan ja katselin sen läpi, kaikki kolme kautta. Tämän pohjalta odotin elokuvalta paljon ja Shyamayalailai paskoi elokuvan kaikilta osa-alueilta. Hahmot olivat heikkoja parodioita alkuperäisistä. Jokaisesta henkilöstä oli väännetty perusteinileffan karikatyyrihahmoluokkaan sopiva irvikuva, josta puuttuivat Angia lukuunottamatta kaikki alkuperäisten hahmojen ominaisuudet. Ja Angin näyttelijäkin pääsi loistamaan vain parissa kohtauksessa.

Juonen kannalta parhaat kohtaukset(vitsikkäimmät, tapahtumarikkaimmat, tunteisiin vetoavimmat, voimallisimmat yleisesti) oli joko poistettu kokonaan, tai vedetty myrkkytynnyrin läpi, etteivät vain mahtavat vivahteet välittyisi kenellekään, vaan tunnelma saataisiin latistettua tylsän harmaaksi puuroksi. Lopun täydellinen muutos oli yksi suurimmista pettymyksistä koko elokuvan kannalta, joka osaltaan todistaa vain kuinka puisevan tylsiksi hahmot oli pureskeltu.

Efektit ovat lähes poikkeuksetta viimeiset puolen vuosikymmentä olleet jo sillä tasolla, ettei niillä oikein ole mitään järkeä kehua. Selkeästi hyvännäköisten efektien tekeminen ei ole enää vain yhden käden sormilla laskettavien yritysten erityisleima, vaan jokainen paja osaa jo tehdä sen mitä peruselementeiltä vaaditaan. Se, mikä tämän elokuvan olisi voinut vielä nostaa tasapäisyyden tylsästä suosta oli juurikin lopun eeppinen ratkaisu, jonka M. Night suuressa sokeudessaan on heittänyt roskakoppaan naurettavan "pusipusihalihali ollaan kavereita" loppunsa kanssa. Ang tuhosi koko pirun laivaston animaatiossa ja kohtaukset jotka johtivat tähän tapahtumaan perustelivat tapahtumat paremmin kuin erinomaisesti.

Toiminnallisesti elokuva taas vaikuttaa reumaattisten mummujen köpöttelyltä verraten animaatiossa tapahtuvaan elementtitaisteluun. Toki animaatiosta toimintaa olisi pakko hieman hidastaakin ollakseen edes inhimillisen nopeuden rajoilla, mutta nykyinen slow motion baletti ei sovi taistelumuodoksi noin hitaine liikkeineen.

Jos traileri näytti siltä, että pienikin mielenkiinto kyseistä elokuvaa kohti nousi, hanki sarjan kolme tuotantokautta käsiisi ja lähde yhdelle parhaista elämysretkistä mitä moderni animaatio tarjoaa.

Tai tietenkin voit mennä ihmettelemään 3dtä teatteriin ja hakkaamaan päätäsi seinään jälkeenpäin, toivoen edes osan typeryydestä tipahtavan pois ettet toiste mene M. Nightin elokuvaa katsomaan.
lainaa
Elokuvakriitikko

01.01.2011 klo 06.00

Minun mielestäni elokuva oli yllättävän hyvä, vaikka sitä kaikki ovatkin haukkuneet. Elokuvaa olisi helposti voitu parantaa entisestään pienillä muutoksilla, mutta näinkin elokuva saa minulta 3 1/2 tähteä.
lainaa
Alajarvi84

Rekisteröitynyt 09.11.2011

30.06.2012 klo 03.50

Itsekin canalilta juuri katsoin ja pidin. Jatko-osaa odotellessa. Ihmiset eivät osaa nykyään enää arvostaa mitään jos se ei ole "erikoinen" tai edelläkävijä jollain tapaa ? Viihdyttävä leffa oli ja jotenkin jäi sellainen hyvä fiilis. Arvostelija on selvästi kategoriaa "omia pierujaan haisteleva urpo" joka on jossain vaiheessa elämäänsä menettänyt kyvyn nauttia myös lapsenomaisista asioista jota tämä kyseinen elokuva juuri edustaa. Toivottavasti saamme kaivatun jatko-osan vaikka kaiken maailman dillet ovat jo tämän prologin sylkykupikseen ottaneet.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova