Tuorein sisältö

Tänään tv:ssä: vaiettu totuus Neuvostoliiton kuumatkasta

05.09.2018 klo 16.45 | Luettu: 1799 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Enää 5 tuntia elokuvaan
Ensimmäinen kuunkävijä

Vain Yle Teemalla.

Onko kuulolla heitä, jotka innostuivat dokumenteista, kun kansainvälinen salaliitto hellitti ja dokkarit vihdoinkin saivat käsitellä metsien noitia ja muita paranormaaleita ilmiöitä? Herkkua on tiedossa. Kaikki muut: hys, hys... Hih hih hih.

Vuonna 2005 valmistunut venäläinen dokumentti Ensimmäinen kuunkävijä käsittelee historiallista avaruuslentoa, jonka Neuvostoliitto pyrki hautaamaan. Kuun kiertämiseen kykenevä raketti laukaistiin hieman ennen toista maailmansotaa, joten maan tiedemiehet olivat jopa vuosikymmeniä aikaansa edellä. Mutta mitä sitten tapahtui? Neuvostoliitto kykeni luomaan vahvoja ja älykkäitä sankareita, ihmiskunnan kermaa - jotka usein tuomittiin tarpeettomiksi ja tuhottiin, kadotettiin tai peloteltiin hiljaisiksi.

Ohjaaja on neuvonut kiinnittämään huomiota tuohon sanomaan. Elokuva nimittäin on fiktiota, toisin kuin venäläiset sanomalehdet luulivat. Nuo lauseet mukailevat sitä, mitä Wikipediassa lukee, mutta ne johdattelevat esiin luultavimmin asiatonta vahingoniloa, sillä on normaalia käsittää jotakin väärin ennen ensi-iltaa. Venäjä ei ole vielä siinä jamassa, että kansallisidentiteettiä ryhdyttiin rakentamaan tämän avaruusmatkan ympärille. Mietin, miten voisin vääristellä totuutta siten, että neljä viidestä ymmärtää vitsin, mutta ei hitto: en luota enää kehenkään.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Tarjolla samassa pak... Muusikkoperhe Wirtan... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova