Tuorein sisältö

Tänään tv:ssä: seksirobotin ja sheivatun kakaran seikkailut

02.11.2018 klo 16.30 | Luettu: 2125 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Enää neljä ja puoli tuntia elokuvaan
A.I. - Tekoäly

Vain Herolla.

Shia LaBeouf liioittelee väittäessään, että Steven Spielberg on taantunut ohjaajasta "v***n firmaksi", mutta A.I. - Tekoäly on Spielbergin ainoa mestariteos tällä vuosituhannella ja se on Stanley Kubrick, jonka johdolla tehtiin vuositolkulla taustatöitä, ennen kuin Kubrick tuumi Spielbergin sopivan ohjaajaksi paremmin. Spielberg järkyttyi, kun mestari näin törkeitä ehdotteli, mutta Kubrickin kuoleman jälkeen leffa piti filmata tai haudata. Lopputulos on mm. kriitikkolegenda Roger Ebertin mukaan "mahtava ja raivostuttava": Ebert antoi täydet pisteet vasta toisen katselun jälkeen, koska kakun syömiseen johtava synkkä Pinokkio-mukaelma vaatii märehtimistä.

Yksi virheellinen käsitys on se, että Kubrick visioi lohduttoman kyynisen seksirobottitulevaisuuden, johon Spielberg lisäili kakkua ja teddykarhuja, mutta Spielbergin mukaan tunteellisin materiaali on Kubrickin perintöä. Toki suunnitelmasta putosi ikärajasyistä seksikohtauksia ja peniksen näköinen rakennus, mutta mm. robottien tuhomessut ovat osa Pelastakaa sotamies Ryanilla yleisöä viimeksi oksettaneen Spielbergin kosketusta. Edes nimi A.I. Artificial Intelligence ei ole E.T. the Extra-Terrestrial -viittaus, vaan selvennys: nimi A.I. sai testiryhmän uskomaan, että aiheena on A.1.-pihvikastike.

Kubrick tuumi pitkään, että pinokkiomaiselle matkalle lähtevän David-robotin pitää olla nukke tai animaatiota. Päivittäin ajeltu Kuudes aisti -kakara Haley Joel Osment, joka ei räpyttele silmiä, paljastui osuvammaksi yhdistelmäksi sielukkuutta ja muovisuutta; loppujen lopuksi Davidin on näytettävä gigolokaveriaan Jude Lawia oikeammalta ihmiseltä.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Napakymppi-ohjelman ... Rammstein elokuussa ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova