Tuorein sisältö

V2.fi vieraili: Retropeliparturi Kööpenhaminassa

Manu Pärssinen

08.12.2015 klo 23.45 | Luettu: 2938 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Ruben og Bobby

Muutama kilometri Kööpenhaminan keskustasta, kivenheiton päässä HC Andersenin hautapaikasta kohtaa kulkija sivukadulla erikoisen näyn: Parturiliikkeen nimeltä Ruben og Bobby, jonka ikkunassa on shampoiden sijaan leluja, pelikonsoleita ja vanhoja televisioita. Sisään astuessa ei hiustenleikkuusta ole merkkiäkään, vaan asiakasta tervehtii satojen Masters of the Universe - ja muiden keräilyhahmojen armeija, käsikonsoleita, peliautomaatteja, sekä pelejä ja leluja 80-90-luvulta niin paljon kuin silmä ehtii havaita.


Liikkeen takaosasta sen sijaan kuuluu hiustenleikkuukoneen surina, kun paikan omistaja Bobby Ågren viimeistelee yhden asiakkaan hiuspehkoa. Kassaa hoitava miekkonen kehottaa kiertelemään retrohuoneita Bobbyn vapautumista odottaessa ja mikäs siinä! Tämän sivun valokuvista saa pienen kuvan siitä, mitä kaikkea Ruben og Bobbyn (Ruben oli mukana perustamassa, mutta ei enää mukana toiminnassa) laatikoista, hyllyiltä ja lattioilta löytyy. Liikkeen tunnelma on mukavan boheemi, kahvi on ilmaista ja tavarat vain suunnilleen järjestyksessä. Hintataso on eBaylta tarkastettu, mutta silti moni tavara on halvempi kuin Suomen markkinoilla, osa taas kannattaa jättää suosista hyllyyn. Kyllä täällä retroharrastaja saa harrastaa itsehillintää.

Kuontaloita ja konsoleita


Asiakkaan hiukset ovat kuosissa ja haastattelu alkaa pienellä kierroksella liikkeen takahuoneeseen, josta löytyy vielä lisää tavaraa - Bobbyn omat aarteet. Neljä vuotta kestäneen parturikoulutuksen jälkeen hän halusi avata oman liikkeen ja kun nurkat olivat valmiiksi täynnä retrorojua, lyötiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kauppa on ollut nyt olemassa kuusi ja puoli vuotta.


“Olen keräillyt oikeastaan aina, vaikka en aina ajatellut sitä keräämisenä, vain pelien pelaamisena. Minulla ei ollut paljon rahaa, joten ostin usein vanhempia konsoleita ja pelejä - ne olivat halvempia. Niilläkin oli vielä paljon koettavaa, enkä tuntenut suurta hinkua pelata uusimpia pelejä. Niin on edelleen - kokeiltavaa riittää, vaikka pidän myös joistain uudemmista jutuista”, kertoo Bobby.

Retropelaaminen on Bobbyn mukaan nykyään Tanskassa paljon suositumpaa kuin vielä viisi vuotta sitten. Kööpenhaminasta löytyy myös pelihalli, jossa on retropelejä myytävänä (chassisarcade.dk) ja Ruben og Bobbyssäkin on yleensä pelattavana toistakymmentä arcadepeliä 50 kruunun sisäänpääsymaksulla. V2.fi:n vieraillessa ne oli hetkellisesti karsittu kahteen pelikoneeseen ja kahteen flipperiin. Bobbyn oma suosikki ei ole kuitenkaan mikään niistä.


“Juuri viime viikolla myin viimeisen (Nintendo) Virtual Boyni, pidän niistä todella paljon. Yksi suosikeistani on luultavasti Vectrex, pidän sen vektorigrafiikasta - ja jos haluaa pelata vektoripelejä, ovat peliautomaatit ja Vectrex ainoat vaihtoehdot. Mielestäni se grafiikka on todella kaunista.”

Värjäystä ja videopelejä


Vietin Ruben og Bobbyssa pari tuntia ja tuona aikana hiustenleikkuussa kävi kolmisen asiakasta ja saman verran pelejä pläräämässä. Bobby sanoo kuitenkin, että liike on otettu hyvin vastaan.


“Useimmat pitävät leikkaamistani hiuksista ja kertovat sitten kavereilleen. Liikkeeni on samalla myös tavallaan museo - tänne tullaan vain viettämään aikaa ja puhumaan lapsuuden muistoista tuttujen lelujen ja pelien keskelle. Ehkä ei osteta mitään, mutta kerrotaan kavereille, jotka saattavat tulla värjäyttämään hiuksensa tai ostaa keräilyhahmon. Ei ole niin välttämätöntä, että ihmisten olisi pakko ostaa jotain”, Bobby kertoo hymyillen.

“Ihmisten on mahdotonta olla vihaisia
tai ärtyneitä, kun he näkevät
edessään seinällisen
lapsuutensa toimintahahmoja.”

Reilusti lisää kuvia V2.fi:n Facebook-sivulla!

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi:n SUPERPOTTIJO... V2.fi:n SUPERPOTTIJO... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova