Tuorein sisältö

V2.fi ennakoi: Partisans 1941 – erilainen naksumaailmansota

Jukka O. Kauppinen

06.10.2020 klo 10.00 | Luettu: 2438 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Neuvostosankarit puolustavat isänmaataan
Vanhat kunnon Commandos- ja Desperados-pelisarjat ovat iästään huolimatta joutuneet edustamaan edelleen lähes yksin taktisten naksusotapelien genreä. Tilanteeseen on kuitenkin tulossa nyt muutos, yllättävän kommunistisen käänteen kera.

Toki naksusotia on ilmestynyt vuosien mittaan hiljakseen, mutta nimenomaan sotaan tai sodankaltaiseen olotilaan sijoittuvat rajut, taktiset ja rassaavatjoukkuetason pelit ovat olleet vähissä. Commandos muistetaan ranteet-genren tähtenä, sillä se kahmi mainetta ankaruudellaan – siinä näet piisasi rassaavan raivostuttavaa ja koukuttavaa hiiviskelyä, piileskelyä ja ongelmien ratkontaa oikein huolella. Samaa olotilaa tavoittelee venäläisen Alter Gamesin Partisans 1941.


Partisaanit eivät ole välttämättä sotilaita. Isänmaan kutsuun vastaavat niin poikaset, naiset kuin vaaritkin, kukin kykyjensä ja osaamisensa mukaan.

Partisaanit on sotapeli mutta ei mikä tahansa sotapeli. Se kuvaa toisen maailmansodan taisteluja taktisella hiiviskelymeiningillä, mutta valtavirrasta täysin poikkeavalla näkökulmalla. Sankarit ovat näet neuvostoliittolaisia sotilaita ja siviilejä, jotka jäävät vuonna 1941 Saksan suurhyökkäyksen jalkoihin, jumiin rintaman taakse.

Elämä Saksan miehittämällä alueella ei ole herkkua sen enempää metsissä toimiville partisaaneille kuin siviileillekään. Tätä kuvataan niin tarinallisesti kuin pelin monituisilla haasteilla, jotka ovat aivan yhtä tärkeitä pärjäämiselle kuin varsinaiset taistelutkin. Pelaajan täytyy esimerkiksi painia poikkeuksellisen paljon niukkojen resurssiensa kanssa - onko ammuksia, ruokaa ja tarvikkeita riittävästi? Suuri sota riehuu ympärillä ja linjojen taakse jääneet partisaanit kamppailevat enemmän uhkaavan nälän kuin vihollisen kanssa. Ruokaa, resursseja ja sotilaita on aina niin kovin, kovin vähän. Niin myös aseita, välineitä ja ennen kaikkea ammuksia. Omaa metsätukikohtaa rakentaessaan pelaajan täytyy löytää partisaaneilleen sopivaa tekemistä ja pystyttää metsään tarpeellisia rakennuksia, joissa voidaan esimerkiksi korjata niin aseita kuin katkenneita käsivarsia. Mutta kun kaikesta on aina pula, joten onpa kiva lähteä ryöstöretkelle parin, kolmen ammuskammallisen kera. Käytännössä iso osa aseista ja varusteista kertyykin viholliseen kohdistetuilta ryöstöretkiltä, mikä pakottaa miettimään tarkoin jopa jokaisen käsikranaatin heittoa.


Kohta sattuu hunnia leukaan. Partisaanit ovat hiipineet sakujen ympärille ja avaavat tulen yhtaikaa eri suunnilta.


Smack. Kentillä on piilottelun mahdollistavien puskien ja muiden lymyluolien lisäksi myös kerättävää ja interaktiivisia objekteja, joiden avulla on mahdollista tehdä kelpo jäyniä. Tässä pari vihollista jäi sattumalta romahtavan tukkikasan alle.

Partisans lähestyy taktiikkaseikkailua myös inhimillisesti. Se kertoo yhtä lailla vihollisen miehityksen alla elämisestä kuin tarjoilee haastavia taktiikkatehtäviä ja resurssienhallintaa oman tukikohdan rakentamisen ja sissijoukon hengissäpitämisen muodossa. Pelin eri puolet ovat yhtäläisen koskettavia ja kiinnostavia, mutta toki pääpihvi on se taktinen taistelu.

Siinä mennään syvällä Commandos-perimän ytimessä, sillä tehtävät ovat yhtaikaa sekä hirvittävän
raastavia että tyydyttäviä. Hiiviskelyllä ja vastustajien huomaamattomalla nitistämisellä pääsee pitkälle, usein jopa tehtävien läpi, mutta onhan se myös niin tyydyttävää hakea sotilailleen hyviä asemapaikkoja ja antaa aseiden laulaa. Silloin tosin painitaan taas resurssikysymyksen kanssa: riittääkö eri partisaaneille edes luoteja ja jos pataan tulee, niin mitenkäs riittää ensiapupaketteja ja muita tarvikkeita? Lisähaastetta pelaamiseen tulee partisaanien uniikeista kyvyistä. Vaikka kaikki osaavatkin käyttää aseita jollain tasolla, niin hahmojen yksilölliset ase- ja erikoistaidot ovat oiva lisämauste. Oikeastaan voinee sanoa, että Commandosin tapaan Partisans on ehkä enemmänkin sotaan sijoittuva ongelmanratkontapeli, jossa toiminnan sijaan ongelmat ratkeavat enemmänkin sotilaidensa sijoittelulla ja suunnittelulla kuin varsinaisella pyssyjenlaulatuksella.


Tukikohdassa partisaaneille voi määrätä erilaisia tehtäviä: kerää ruokaa, istuppa ilta lasaretissa, käy vähän levittämässä propagandaa lähikyliin ja niin edelleen.

Partisans 1941 on herkullinen makupala taktisten sotapelien ystäville ja Commandosin vanhan koulun meininkiä kaivanneille. Kenties eniten pelissä harmittaa se, ettei dialogeissa pysty loikkimaan lause kerrallaan eteenpäin. Hahmojen pulinat ja tarinaa edistävät kohtaukset on katsottava sellaisenaan tai hypättävä niiden kaikkien ohi kerralla. Välimuotoja ei ole ja luulen, että pelin syvempi historiallinen draama menee monilta ohi, kun ei sitä hidasta lässytystä vain aina jaksa. Muutoin oivallinen ja kiinnostava sotapeli, joka kertoo toisen maailmansodan sellaisesta puolesta, jota harva fanittaa tai edes ajattelee. Ehkä se ei ole aiheena kaikkein seksikkäintä sotapornoa mutta juuri siksi tähän kannattaakin perehtyä.


Pelin edetessä pelaajan toimintamahdollisuudet avartuvat ja voit valita vapaammin erilaisista sotatoimista.

Partisans 1941 ilmestyy PC:lle 14.10.2020. Pelin on tehnyt Alter Games ja sen julkaisee Daedalic Entertainment. Lisätietoja osoitteesta https://store.steampowered.com/app/1227530/Partisans_1941/.

Testattu versio: PC (Steam)

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: Segoita ... V2.fi ennakoi: Call ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova