Tuorein sisältö

V2.fi katsoi: 4K:ta koko perheelle

Manu Pärssinen

11.06.2018 klo 09.00 | Luettu: 3358 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kesäkatseltavaa kunnon resolla
V2.fi katsasti kasan 4K Ultra-HD-elokuvia, jotka löytyvät kaupoista näin kesän kynnyksellä, touko-kesäkuussa. Mukana on katsottavaa kaikenlaista lapsille sopivasta aikuisempaan makuun sekä toiminnasta musikaaliin.

Testilaitteisto: Xbox One X, LG 55UJ750V -televisio.

The Greatest Showman


Oli tavallaan aika iso loikka, että Hugh Jackman Wolverine-rupeaman jälkeen saapui valkokankaille sirkusmaailmasta kertovassa musikaalissa. Musiikkiteatteri on käsittääkseni kuitenkin miehen intohimo, joten mikäpä siinä. HDR-värit ja 4K-tarkkuus ovat omiaan varjoisiin teatterisaleihin, kirkkaisiin valokeiloihin ja sateenkaarimaiseen väriloistoon, joita leffa tarjoaa, mutta veikkaan, että elokuvateatterissa tämä olisi ollut silti vahvempi elämys.

Nykyaikaiset pop-hitit keskellä 1800-lukua hajoittavat tunnelmaa, vaikka kappaleet radiosoittoa kestäisivätkin. Paikoitellen kuva vaikuttaa liiankin terävältä - niin hyvältä, että tietokone-efektien ja lavasteiden rajat pystyy erottamaan. Bonusmateriaalia mukana on hyvin niukasti, mutta jos olet musikaalien ystävä ja missasit teatterikierroksen, on 4K-versio isolta ruudulta tehokkaalla kotiäänentoistolla todennäköisesti toiseksi paras vaihtoehto.

V2.fi-arvio: The Greatest Showman (4/5)

Downsizing


Downsizingin traileri sai minut innostumaan: Matt Damon + scifi ovat olleet kohtuullinen yhdistelmä ja mukana vaikutti olevan myös komediaa. Elokuvan ideana on ratkaista maapallon rasittuminen (liikakansoitus, nälänhätä, saasteet) siten, että ihmiskunta pienennetään pikkuruisiksi yhdyskunniksi. Perusidea on monipuolinen ja sellainen, josta voisi repiä materiaalia vaikka mihin suuntaan, mutta elokuva hyödyntää sitä varsin vaisusti.

Downsizing olisikin näinä päivinä voinut toimia paremmin vaikka 10-osaisena Netflix-sarjana, jossa olisi ollut enemmän huumoria, konfliktia ja syvempää hahmogalleriaa. 4K-versiota on kyllä mukava katsella kaikkien pienten (hah!) yksityiskohtien, komeiden Norja-maisemien sekä yhden psykedeelisen kohtauksen vuoksi, eikä kuvan laadusta voi isommin valittaa. Ekstrat on piilotettu perus-bluray-levylle, joka näissä Ultra-HD-paketeissa aina mukana tulee, joten niistä ei voi 4K:na nauttia.

V2.fi-arvio: Downsizing (3,5/5)

Ferdinand


Muistan Ferdinand-härän hämärästi lapsuuden Disney-satulukemistosta, mutta varsin oli silloin eri tyyppinen mylvijä kyseessä, kuin Ice Age -poppoon uutukaisessa. Kyseessä on ensimmäinen näkemäni Ultra-HD-animaatio, joten mielenkiinnolla odotin, kuinka se välittyy tv-ruudulle asti, että nämä asiat (4K, HDR) olisi voitu ottaa erityisen hyvin huomioon jo elokuvaa tietokoneella väkerrettäessä. Olinkin hämmästynyt, kun löysin tiedon siitä, että alkuperäinen leffa on 2K:ta ja tätä julkaisua varten skaalattu isommaksi. Toteutuksen laatua tai värisävyjen toistumista ei voi nimittäin kuin ihailla.

Kirkasta on, yksityiskohtaista, vauhdikasta ja paikoitellen ihastuttavan värikästä. Ferdinandin tarina on sisimmässään perinteinen ‘ole oma itsesi’ -kertomus, vaikka se onkin kuorrutettu sivuhahmoilla, sivujuonilla, musiikkinumeroilla ja muulla muksuja varmasti viihdyttävällä. Bonukset ovat jälleen perinteisemmällä (ei-4K-) blu-ray-levyllä ja siltä löytyy toistakymmentä tekemiseen liittyvää lisämateriaalia, joista osa tuntui vähän liiankin lyhyiltä. Vaikka Ferdinand ei ollut monien muiden animaatioiden kaltainen menestys, kyllä tätä voi kohderyhmälleen suositella.

Ei V2.fi-arviota, mutta Ferdinandia katsottiin vähän myös BenQ:n TK800 -videotykin testissä.

The Matrix


Panttasin tämän artikkelin julkaisua, koska leffojen maahantuoja oli lupaillut mukaan myös The Matrixin, joka julkaistiin 4K:na vasta kesäkuun alussa. Matrix oli aikanaan minulle iso elokuva: scifiä, visioita, huikeita efektikohtauksia, big beatia ja Nokian puhelimia. En pettynyt jatko-osiinkaan niin syvästi kuin monet muut, mutta jonkinlainen Matrix-ähky pääsi syntymään. Viimeisestä katselukerrasta on nyt kulunut reilu tauko, joten mielellään tämän katseli taas - tällä kertaa jälkikasvun kanssa. Ja kyllähän se kolahti: hidastukset, 360 asteen kamera-ajot, erikoistehosteet, ääniraita, aijai!

Kuvalaadultaan ja erityisesti HDR-toiston osalta Matrixin 4K-versio ei yllä nykyelokuvien tasolle, mutta enpä ole sitä silti 19 vuoteen näin hyvän näköisenä nähnyt. Erityisen ikävästi tosin tuppasi ottamaan silmään se, kuinka vihreä Neon sänki oli suurimman osan elokuvasta - en muista siihen aiemmin kiinnittäneeni huomiota. 4K-levy ei lisämateriaalia sisällä, mutta samoissa kansissa on mukana kolmas levy (perus-blurayn lisäksi), jossa sitten onkin pelkkää bonusta. Mukana on mm. yli 2-tuntinen dokumentti elokuvan teosta, monia muita lyhyempiä kurkistuksia kulisseihin sekä reilusti muutakin kuunneltavaa ja katseltavaa.

Ei V2.fi-arviota.

Aiemmin V2.fi on katsonut 4K-tarkkuudella Christopher Nolanin elokuvia.

V2.fi | Manu Pärssinen
< South Park: kaksi te... Peltonen: Marvelin C... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova