Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Kasa Smart HS110 - etäohjattava älypistorasia ja sähkömittari

Jukka O. Kauppinen

29.08.2019 klo 17.16 | Luettu: 8580 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Sähkölaitteiden kaukohallintaa esineverkon kautta
Etäohjattavat pistorasiat eivät ole mikään uusi keksintö, mutta esineverkon myötä niiden käyttömahdollisuudet ovat laajentuneet tuntuvasti. TP-Linkin Kasa Smart HS110:ssa on hyvää toiminnallisuutta ja sähkönkulutusmittarinsa ansiosta se soveltuu myös kodin sähkönäpertäjien apuvälineeksi.

Älypistorasia on yksinkertaisesti värkki, joka asennetaan esimerkiksi jatkojohdon ja haaroituspistorasian väliin tai suoraan seinässä olevaan pistorasiaan. Sen perään kytketään laite tai laitteet, joita käyttäjä haluaa hallita älykkäämmin tai mitata. Älytoiminnot saadaan käyttöön Kasa Smart -älyvekottimien Android- tai iOS-laitteelle asennetulla Kasa-ohjelmistolla, jonka kautta pistorasia aivan ensimmäiseksi määritellään käyttämään kodin langatonta verkkoa. Saman sovelluksen kautta ohjataan myös muita Kasa-älylaitteita, kuten älyvalaisimia ja valvontakameroita. Kasa Smart -järjestelmässä ei ole omaa verkkopalveluaan, joten ylläpitoa ei voi tehdä selaimella vaan ainoastaan kännykän tai tabletin sovelluksella.

Pistorasian mobiilihallinta on selkeää ja suoraviivaista. Sen voi sammuttaa ja käynnistää etänapinpainalluksella, naps vain, jos haluaa hallinnoida sähkölaitteitaan käsipelillä. Monimutkaisempiakin toimintoja löytyy: pistorasialle voi määritellä päiväkohtaisesti käynnistymis- ja sammutusajan. Sille voi myös määritellä ajastimen, jonka myötä se joko käynnistyy tai sammuu halutun ajan kuluttua. Ajastimen voi säätää yhdestä minuutista 23 tuntiin 59 minuuttiin.

Joillekin Away-tila on taatusti erittäin kätevä, sillä sen avulla lomalle suuntaava voi tehdä kodistaan asutumman näköisen. Kotiinsa voi näet asentaa yhden tai useamman älypistorasian, joiden perään liitetään valaisimia. Yhden pistorasian perään voi toki vetää jatkojohdoilla valaisimia eri huoneisiin, mutta tällöin ne syttyvät ja sammuvat kaikki yhtaikaa. Useampaa älypistorasiaa käytettäessä jokaiseen voi määritellä oman ajastuksensa, jolloin pöytävalot, lukuvalot ja muut valaisimet syttyvät ja sammuvat eri huoneissa eri aikaan. Näin esimerkiksi lomailevan perheen koti näyttää asutummalta, mikä tuo tuntuvasti lisäturvaa, etenkin jos siihen yhdistää kodinturvakameran. Sellaisiakin Kasa Smart -mallistosta löytyy.

Etäohjattavan ja ajastettavan älypistorasian toiminnot ovat siten varsin käteviä - enää ei puhuta pelkästään on/off-kytkimestä vaan varsin monipuolisesta sähkölaitteiden etähallintavälineestä. Ja käyttötarkoitukset riippuvat vain mielikuvituksesta: tällähän käynnistää vaikkapa toimiston valmiiksi ladatun kahvinkeittimen, auton lohko/sisätilalämmittimen tai ajastaa sähköpattereita.

Onhan siitä myös työkaluksi. Viimeisenä herkkuna laiteessa on näet sähkönkulutusmittari, joka mittaa siihen liitetyn laitteen tai laitteiden virrankulutusta. Mittari raportoi kulutuksesta reaaliajassa, päivittäistasolla, viikoittain ja kuukauden ajalta. Joillekuille tämä voi olla erittäin hyödyllinen ominaisuus, sillä näin on mahdollista tarkkailla huolellisesti eri laitteiden sähkönkulutusta. Tuntuuko jääkaappi tai jokin muu kodinkone ahmivan virtaa luonnottoman paljon? Älyplugi väliin ja kohtahan se selviää.

Kätevä vimpain siis ja syytä ollakin, sillä onhan HS110 noin 30-35 euron hinnallaan hintavampi kuin halvimmat WiFi-pistorasiat, vaikka ei se toisaalta ole myöskään kaikkein kalleimmasta päästä. Laite ja sen sovellus toimivat luvatusti ja myös etähallinta internetin kautta toimii ongelmitta. Ajastukset ja etenkin työ/lomamatkojen mielenrauhaa varmistava away-toiminto ovat varmasti erityisen arvokkaita levollisuudentuojia. Sanoisin siis, että kelpo diili ja rahalla saa riittoisasti toimivuutta. Ainoa selkeä miinus lienee koko: älymulikka kun on sen verran leveä ja korkea, että se estää viereisen pistorasian käyttämisen.

Ps. Artikkelin julkaisuhetkellä Verkkokaupassa myydään kahden HS 110:n pakettia 65 eurolla.Jatkuva kytkentäteho: 16A @ 230VAC (3680 W)
WiFi: 2,4 GHz
Käyttölämpötila: 0 ºC ~ 40 ºC, sisäkäyttöön
Koko: 100.3 x 66.3 x 77 mm
Toimii Android- tai iOS-laitteilla valmistajan omalla Kasa-sovelluksella
Laaja tuki eri palveluille ja protokollille kuten: Amazon Echo, Google Home/Assistant ja IFTTT

Kasa Smart Wi-Fi Plug with Energy Monitoring HS110

Valmistaja: TP-Link
Hintaluokka: 35-50 euroa
Lisätietoa: Kasa Smart


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< The Righteous Gemsto... Carnival Row: etsivä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova