Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Tartarus Chroma

Esa Toikkonen

24.09.2015 klo 12.59 | Luettu: 7151 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Astetta erikoisempi näppäimistö
Pelaamisessa eletään mielenkiintoista murrosta, kun harrastus muuttuu jatkuvasti kilpailullisemmaksi ja jopa ammattimaiseksi. Samalla pelaajat tarvitsevat monipuolisempia työkaluja harrastuksensa harjoittamiseen. Razer on vuosien saatossa noussut erityisesti PC-pelaajien suosioon lisätarvikevalmistajana ja sen repertuaariin kuuluu kaikki perinteisemmät välineet ja jokusia erikoisuuksia. Testipenkkiimme asettunut Razer Tartarus -näppäimistö on monella tapaa erikoinen laite ja monen on varmasti vaikea ensi näkemältä ymmärtää, että se on edes näppäimistö.


Pelisuorituksen kannalta perinteisissä näppäimistöissä on runsaasti ylimääräisiä painikkeita ja käden ergonomiassakin on ajateltu yleensä vain tavallista tekstin kirjoittamista. Razer poisti Tartaruksessa kaiken ylimääräisen, lisäsi kunnollisen rannetuen ja toi peukalon käytölle enemmän mahdollisuuksia pelisuorituksen aikana. Näppäimistöllä luonnollisestikaan vähäisen näppäinmäärän vuoksi romaanin kirjoitus ei onnistu ja se onkin tarkoitettu vain vasemmalla kädellä käytettäväksi. Perinteisemmän oloisia näppäimistön painikkeita siinä on yhteensä 15 kappaletta, minkä lisäksi peukalolla on kahden painikkeen lisäksi pieni, 8-asentoinen digitaalisauva. Toinen kylkipainikkeista on kooltaan suuri ja vastaa pelikokemuksessa välilyönnin painallusta.

Käden on hyvä olla


Tartarukselle on mukava laskea kätensä tilanteessa kuin tilanteessa, koska käsi asettuu lähes automaattisen tuntuisesti aina oikealle paikalle ja peli voi alkaa. Näppäimistön rannetuki tekee pelaamisesta perinteistä ergonomisempaa, mutta valitettavasti tuen kahdesta eri asennosta kumpikaan ei sopinut täydellisesti kädelleni. Ote ei ollut huono, mutta parempaa olisin toivonut. Tämä on selkein asia, joka kannattaa testata ennen ostoa.


Laitteen kaikki 25 painiketta on täysin ohjelmoitavissa. Razer Synapse 2.0 -ohjelmisto tarjoaa selkeän pohjan painikkeiden toimintojen muuntamiseksi halutunlaisiksi. Sovellus tukee kätevänä ominaisuutena erilaisten näppäinprofiilien tallennuksen, vaikka jokaiselle pelille erikseen. Näppäinasetuksia ei tarvitse siis joka kerta päivittää uudelleen pelin vaihtuessa, vaan kerran luodun painikeohjelmoinnin voi palauttaa muutamalla klikkauksella. Ohjelmisto tukee myös erilaisten macrojen nauhoitusta ja ne voi halutessaan ohjelmoida mille tahansa painikkeelle.

Laadukasta viimeistelyä


Rakenteeltaan laite on vankan ja laadukkaan oloinen. Laatuvaikutelmaa lisää näppäimistön led-taustavalo, jonka voi säätää haluamansa väriseksi, tai sen voi jättää perusasetuksen mukaisesti vaihtumaan pehmeästi väristä toiseen. Usb-johto on arvokkuuden korostamiseksi kangaspäällysteinen. Näppäimistön viimeistelty olemus ei tule kuitenkaan ilmaiseksi, sillä luottokorttiaan saa höylätä hieman yli 100 euron edestä.


Razer Tartarus on oiva näppäimistö aktiiviselle pelaajalle, kunhan sen istuvuuden omalle kädelleen varmistaa ennen hankintaa. Satunnaispelaajalle Tartarus tuntuu täysin turhalta hankinnalta, mutta viikoittain useita tunteja pelaavien kannattaa ainakin kokeilla. Erityisesti ratkaisu tuntuu hyvältä niille, joille tulee pelisuorituksen aikana useita hutipainalluksia huonosti istuvan näppäimistön vuoksi. Hinnaltaan se on arvokas, mutta toisaalta edullisen perusnäppäimistön yhteydessä hintakaan ei ole täysin ylitsepääsemätön este. Testipeleinäni toimi muutama eri räiskintäpeli ja pelaaminen oli selkeästi miellyttävämpää, kuin kannettavan tietokoneen omalla näppäimistöllä, jota ei ole suunniteltu millään tasolla pelaamista ajatellen.

Razer Tartarus Chroma
Hintaluokka: 100 euroa
Lisätietoa: RazerV2.fi | Esa Toikkonen
< Voita Spy-elokuva om... V2.fi testasi: Razer... >

Keskustelut (1 viestiä)

VMV

27.09.2015 klo 12.06 1 tykkää tästä

Näppäimistöarvostelu ilman että kerrotaan sanallakaan sen teknisestä toteutuksesta (kumimatto vai mekaaninen, mitkä kytkimet jne) on aika... vajaa. Vähän kuin autoarvostelu jossa ei kerrottaisi mitään moottorista.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova