Tuorein sisältö

The Bureau XCOM Declassified

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: 2K Marin
Julkaisija: 2K Games
Julkaisupäivä: 23.08.2013
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

26.08.2013 klo 19.16 | Luettu: 8657 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Alienit tulevat ja yrittävät pilata elämän
Elämme vuoden 1962 epätoivoa kokeneessa Yhdysvalloissa. Toivoa huomisesta ei tunnu olevan, kun avaruuden hirvitykset ovat päättäneet ottaa maapallon haltuunsa. Maailmalla on onneksi vielä yksi mahdollisuus – XCOM ja sen agentti Carter.


Yksin agenttimme ei tantereella joudu muukalaisarmeijaa kaatamaan, vaan apuun hän saa kaksi muuta agenttia, jotka voi valikoida neljästä eri hahmoluokasta. Nämä herrat eivät ihan niin uskomattomia olekaan kuin Carter – kiitos typerän tekoälyn. Pelin edetessä pelaajan ohjastama agentti kehittyy ja kerää lisätaitoja. Myös apulaisina toimivat sankarit saavat osansa hahmokehityksestä. Hahmojen erikoistaitoihin kuuluvat esimerkiksi itsensä ja kumppanin parannusta, turretin ja miinojen lisäystä sekä suojakilpeä. Pahimmalta sotatilanteessa tuntuu ystäväagentin kuolema, se kun johtaa kaverin menetykseen lopullisesti. Okei, savepointit ja niiden käyttö pelastavat tarpeen tullen tilanteen.

Graafisesti peli ei ole aivan uusinta uutta, mutta hyvää keskivertoa kuitenkin. Erityiset kiitokset menevät todentuntuisesta 60-luvun hengen tuomisesta pelin tasoihin. Kenttäsuunnittelussa kuusikymmenluku on kuitenkin saanut väistyä niiden scifi-maisemien tieltä, joita ulkoavaruuden ihmetykset ovat Amerikan katukuvaan tuoneet. Sinänsä tämä on sääli, koska nautin pelissä erityisesti tästä vanhan ajan maisemasta. Onneksi sitäkin on melko paljon tarjolla.

Mene, tapa, puhu typeriä, mene, tapa…Pelin suurimmaksi kompastuskiveksi nousee sen kaavamaisuus. Oikein pistää harmittamaan, koska pelissä on tehty paljon oikein ja sen puolesta tästä olisi voinut muodostua keskivertoa selvästi parempi peli. Pelin suunnitelleet ovat kuitenkin päättäneet tehdä siitä lineaarisen putkiräiskinnän. Kentät menevät jotenkin näin: ensin mennään kapeaa putkea, jossa saattaa tavata eloonjääneen ihmisen. Sitten kenttä avartuu ja täyttyy matalilla esteillä sekä vihollisarmeijalla. Sen läpäisyn jälkeen voikin palata kaavan alkuun.

Toiminnan lisäksi pelissä on paljon keskusteluita, joissa tutunomaisesta rullasta valitaan sopiva, keskustelua eteenpäin vievä vaihtoehto. Keskusteluiden perusteella voisi kuvitella, että pelaaja pääsisi vaikuttamaan tarinaan, mutta todellisuudessa juoni menee raiteillaan kuin juna.


Tehtävien välissä majaillaan XCOM:in huippusalaisella toimistolla, jossa voi keskustella erinäisten tärkeiden heppujen kanssa. Tehtäviin lähtöihin liittyvät valinnat tehdään myös täällä. Juonta eteenpäin vievien kenttien lisäksi tarjolla on pienempiä sivuhaasteita ja hahmonkehityksen kannalta onkin suositeltavaa käydä kaikki mahdolliset tehtävät lävitse.

The Bureau on peli, jossa on paljon hyvää, mutta myös harmittavan paljon keskeneräistä ja kaavamaista. Juonen lähtökohdat ovat hyvät ja mielenkiintoiset, mutta sen eteneminen on pompottelevaa, eikä tämän takia kovin mielenkiintoista. Taistelut on toteutettu hyvin, mutta koko pelin kestävään kaavamaisuuteen olisi voinut keksiä jotain uutta ja mielenkiintoista. Koska pelimaailma ja toimintakohtaukset on toteutettu hyvin, on XCOM:sta ja räiskintäpeleistä kiinnostuneiden hyvä vähintään kokeilla peliä.

V2.fi | Esa Toikkonen

The Bureau XCOM Declassified (Playstation 3)

XCOM-maailmasta ja sen syntymästä kertova toimintaräiskintä, joka kaavamaisuudellaan ja typerällä juonellaan jättää monen pelaajan kylmäksi. Hyvin toteutetusta toiminnasta voi kuitenkin joku räiskinnän ystävä nauttia.
  • 60-luvun tuoma tunnelma
  • toimivaa räiskintää
  • kaavamaisuus
  • typerä ja sekava tarina
  • tekoäly
< Brothers: A Tale of ... Beatbuddy: Tale of t... >

Keskustelut (8 viestiä)

Lol

26.08.2013 klo 20.59 5 tykkää tästä

Onpa lyhyt arvostelu.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

26.08.2013 klo 21.52 4 tykkää tästä

Lol kirjoitti:
Onpa lyhyt arvostelu.
Tyhjästäkö siinä pitäs turista?
lainaa
Pedisti

26.08.2013 klo 23.27 14 tykkää tästä

Tämä artikkeli on tynkä. Auta V2sta täydentämään se...
lainaa
Napu_

Rekisteröitynyt 13.02.2012

27.08.2013 klo 11.39 4 tykkää tästä

Täytyy myöntää, että heikko artikkeli oli tämä.
lainaa
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

27.08.2013 klo 12.00 2 tykkää tästä

Olisivat vaan tehneet sen FPS:n..
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.08.2013 klo 16.04 1 tykkää tästä

Pelistä on aiemmin julkaistu ennakko:
http://www.v2.fi/artikkelit/pelit/1253/The-Bureau-XCOM-De

Ja sitä on käsitelty myös tässä artikkelissa:
http://www.v2.fi/artikkelit/pelit/1260/Hobitti-ja-XCOM-ag

lainaa
babi

31.08.2013 klo 10.44

Hyvä artikkelihan tämä oli.
Harmi, kun kompastuu kaavamaisuuteen. Miettien XCOM-taustan niin homman pitäisi olla päinvastoin. Upea markkinointikampanja oli saanut odottamaan jotain paljon parempaa. :(
lainaa
ASKO78

Rekisteröitynyt 06.01.2017

11.08.2017 klo 20.15

Voisikin seuraavaksi pelata tämän xbox 360:llä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova