Tuorein sisältö

Vares - Sheriffi

Ensi-ilta: 07.01.2015
Genre: Komedia, Rikos, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

07.01.2015 klo 18.00 | Luettu: 17406 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jussi Vares traumatisoitui nähtyään silvotun ruhon aikaa sitten. Ulkopuolisen heiluttaessa seteliä hän suostuu tutkimaan murhaa, eli kysymään kytiltä ja nilkki Jasper Pääkköseltä, mitä he voivat asian eteen tehdä. Kävi säkä! Pääkkönen tuntee oikeat kuviot taas. Tehtyään vaikutuksen miespuoliseen sketsiroistoon nimeltä Sylvi Kekkonen, Vares tekee vaikutuksen julmaan partareuhkaan, tehdäkseen kohta vaikutuksen lipevään bisnesketkuun. Kukaan konnista ei myönnä olevansa "Sheriffi", joka on Turun alamaailman ruhtinas. Turun sinappia pitkästä aikaa ostettuani yllätyin iloisesti. Sitä on mennyt leivänkin päällä, leivän ollessa elintarvike, joka keksittiin jo kivikaudella. Kiviset ja Soraset antaa aikakaudesta vääristyneen kuvan, sillä dinosaurukset eivät eläneet esi-isiemme kanssa yhtäaikaa. Unohdin mitä ajan takaa, joten lähdetäänkö kaljalle?

Tekisi mieli verbaalisesti kuristaa kirjailija Reijo Mäki, mutta en kehtaa pelkkien elokuvien perusteella. Yhdeksännen leffan ohjaaja Hannu Salonen on kokenut eurooppalaisen rikoselokuvan ammattilainen - kuulemma. Salosen jälki on sujuvampaa ja vähemmän tyylitöntä kuin neljä Varesta tyrineen Lauri Törhösen, mutta tarina on laiskaa ja epämääräistä ajatuksen virtaa kuten aina. Nämä tarinat etenevät miten sattuu, kunnes ne kuolevat pois.

Vares roikkuu Pääkkösen kuvioissa lämpimikseen. Hän ei tee mitään, kun kelmit kenkkuilevat, joten häneen luotetaan. Kelmit pyytävät häntä setvimään sotkujaan. Vares pohtii lähinnä miten suhtautua kovislesboon. Jätkä voisi luvan kanssa haastatella roistoja kaksoisagenttina, mutta hän kernaammin mm. piiloutuu ovettomaan vessaan kuullakseen salaa juorun, jonka ansiosta hän osaa esittää umpikujaan johtavan kysymyksen myöhemmin. On hän silti Turun fiksuimpia kolleja. Kun talo palaa, kannattaa vilkaista, jäikö jotakin palamatta. Hyvä Jussi.

Ohjaajalla on edeltäjiään laajempi paletti: on savukone, on lehtipuhallin. Hän on töissä vapaaehtoisesti, mikä Suomessa on jo anarkiaa. Keskeiset alamaailman vaikuttajat esitellään koomisen kärkevillä minitakaumilla ikään kuin kyseessä olisi lupaavan nuoren taiteilijan katu-uskottava brittijännäri 90-luvulta. Tässä tapauksessa "elämää suuremmilla" persoonallisuuksilla (Pulttibois-hahmoilla) ei tietenkään tehdä mitään. Yksi leveistä haukotuksistasi saattaa haudata hulluimman hahmon, sillä hänet ohitetaan kuvallisella temppuilulla ja kertojan äänellä, vaikka väkivaltainen ja puhelias heppu on teoriassa huomionarvoinen. Kiltisti sanottuna Salonen ei ole oikeiden leffojen kloonaaja pahimmasta päästä: sokea kana löytää enemmän jyviä kuin päätön, joten teos ansaitsee verrattain korkean arvosanan erottuakseen professori Hörhösen tortuista.

Se menee yli hilseen, mitä fani saa näistä irti. Umpiluupään avulla on mahdollista "elää hetkessä", joten ymmärrän, että suu kostuu, kun hylätyssä hallissa leikitään kapakkaa, ja hymyilee, kun on tyylitellyn nyrkiniskun tai keksimällä keksityn junttivitsin aika. Mutta tämäkö riittää? Noin 50-kiloinen, karvainen ja huolittelematon Vares Antti Reini tuo mieleen opiskelijakämpän tiskiharjan. Näkisin silti mielelläni miten Reini selviytyisi standardienmukaisista kuvioista, kuten tappeluista ja vähemmän anteliaiden jakorasioiden viettelystä, mutta hänen tarvitsee lähinnä ilmestyä paikalle. Vaikutelma on se, että kirjailija Mäki tai käsikirjoittaja halveksii lajityyppiä ja testaa miten laiskalla sotkulla apinoita voi koijata.

Ei ole pakko funtsia, miten epäloogisia, töksähtäviä ja/tai kliseisiä harvat käänteet ovat, mutta faninkin luulisi huomaavan, ettei pääasiallinen samaistumisen kohde tee koskaan mitään muistijäljen arvoista. Tarina olisi heti erisävyinen, jos sankari hämmentyisi ruumispainajaisesta ja ryhtyisi omatoimisesti selvittämään tapausta uusiakseen oikeuden kantaa kiveksiä. Selittääkö suomalaisten surkea itsetunto hahmon suosion? Mäkään en parista bissestä sekoilla ala ja oon saanut ja melkein ite ristisanatehtävän ratkaissut - voisin olla Vares. Mutta ettäkö Vareksen on itse tehtävä jotakin, kun roisto uhoaa? Pih! Fiilikset pilalla.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sin City: A Dame to ... Emigrate - Silent So... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (9 viestiä)

Jep

08.01.2015 klo 15.43 10 tykkää tästä

Parhaimmat Varekset 1 ja 2. Muut surkeita.
lainaa
podsfjpio

08.01.2015 klo 17.27 18 tykkää tästä

Harmi vaan että nämä parhaimmatkin Varekset ovat täyttä paskaa
lainaa
grewgwds

08.01.2015 klo 21.36 1 tykkää tästä

Onneksi joskus paskakin on hyvää
lainaa
patu

08.01.2015 klo 22.24

tämä on sitä ameriikkalaista hyvää shittiä
lainaa
Kuningas

09.01.2015 klo 16.24 4 tykkää tästä

Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, paska on hyvää.
lainaa
Torvaldo

09.01.2015 klo 21.20 5 tykkää tästä

En tiedä mitä tekstillä leikkimistä tämä on, mutta sen tiedän, että aikuisen ihmisen kirjoittama elokuvakritiikki tämä ei ole.
lainaa
M7K1

10.01.2015 klo 18.24 8 tykkää tästä

En olisi ihan varma että kirjoittajan näköisellä leidiboylla on varaa haukkua ketään 50kiloiseksi tiskiharjaksi...
lainaa
Blackburn

11.01.2015 klo 00.11 2 tykkää tästä

Kiva leffa, vain Apteekin näkyvyys oli huono. AI, mitä fani saa? Sitä, mitä hakeekin, Mäen maailman helppoutta, hauskanpidon merkityksen korostamista ja hyvää ajanvietettä ovelasti kuvatusta Suomen Turusta, siis, pitääkö kaiken olla niin vakavasti otettavaa ja jonkin genren mukaista?
lainaa
hyvä_ohjaaja

11.01.2015 klo 14.07 1 tykkää tästä

Hannu Salosen on parasta vaan suunnata takaisin ulkomaille. Hyvät ohjaajat näköjään saavat täällä lähes saman syövän kun rupeavat kotimaisia elokuvia ohjaamaan.
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova