Tuorein sisältö

Solo: A Star Wars Story

Ensi-ilta: 23.05.2018
Genre: Sci-fi, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

24.05.2018 klo 23.00 | Luettu: 19220 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Sympaattinen Alden Ehrenreich ei ole Han Solona mikään pukuharrastaja: hän on kuin osaavan harrastajan poikaystävä, joka hymyillen lähtee oman Leian seuraksi, eikä nähdäkseen metalliset bikinit myöhemmin, vaan koska tyttöystävä vastavuoroisesti avustaa häntä My Little Pony -messuilla. Tuo on yksi aloitus, jonka keksittyäni säpsähdin ja yritin keskittyä elokuvaan. Otetaan toinen. Hyvin nukuttu yö, raikas suihku, ravitseva aamiainen, pieni lenkki lempeässä kesäsäässä ja ei muuta kuin nukkumaan uusimman Star Warsin näytökseen - kiitos Disney.

Vanhoja väitteitä mukaillen nuori Han on katurotta, joka pätevöityy pilotiksi imperiumin palveluksessa. On kaksi hyvää vaihtoehtoa: tuo voitaisiin esittää alkuteksteissä, tai tarina voitaisiin kertoa. Fanifiktion hengessä leffa kuvittaa mahdollisimman monta väitettä ehtimättä tehdä mitään hyvin. Han uhoaa, että hänestä tulee paras, mutta koska Tie Fighterilla lentelyn ohessa olisi hankala tavata (pääosin turhaa) sakkia, hän siirtyy heti uuteen siirtymävaiheeseen. Pimeän uhan Pod Racing ei miellytä kaikkia, mutta ei olisi kaksista sekään, jos nuori Anakin ajaisi vain seinään ennen avaruusaseman tuhoamista vahingossa?

Haudatakseen huolet ja lentääkseen auringonlaskuun tai useampaan Han liittyy kehvelien kerhoon. Keikkaleffa kelpaa aina. Onko Uusi toivo sellainen? Hiippailu Kuolemantähdellä ei ollut sankarien suunnitelma, mutta se sai mukavasti aikaa ja he ja (jäljityslaitteen asentaneet) roistot improvisoivat asiallisesti. Poni-Hanin keikat ovat puhdasta toimintasähellystä. Chewbacca jaksaa toistaa vankirutiininsa ja sitten ryökäleet ovat käytännössä kapinallisia, jotka juoksentelevat sci-fishow'n ylijäämälavasteissa. Kun poni-Han viljelee väitteitä tyyliin "olen paha" tai "en ala sankariksi", anoppiehdokas kommentoisi: "senkin nenäkäs poikeli..."

Hutiloiduissa väliosissa kuten Rogue Onessa tulokkailta uupuu paino: ei ole historiaa, ei tulevaisuutta. Solon naispäähenkilön nykyisyyskin on niin ja näin, sillä Emilia Clarken hahmo on vain sitä, mitä Hanin tarina kulloinkin tarvitsee. Woody Harrelson ehtii olla Woody rosvojehuna, useimpien jäädessä karvanoppamaisiksi koristeiksi. Seitsemän samurain perilliset voivat pistää ontoimmankin sankarin kähisemään "on hyvä päivä kuolla" huipennuksessa, mutta toisin kuin Rogue One, Solo ei voi painottaa vapaustaistelun merkitystä.

Donald Gloverin Lando Calrissian on kamala, kun hänen legendaarisuutensa selitetään, ja hämmentävä saadessaan fembottinsa kanssa pikajuonen uusien hahmojen tavoin. Maineikas korttipeli Millennium Falconista sammutti pollani. Kuvittelin Hanin ja Landon lätkineen korttia seikkailun päätteeksi ja panosten riistäytyneen lapasesta. Leffassa peli on asetelmallista kohtalon johdatus -pokeripotaskaa fiktiivisillä säännöillä. Tehdään seuraavaksi trilogia Orionin olkapäällä palavista hyökkäysaluksista.

Myös Kessel Run -viittaus tärvellään. Muu kuvasto ajaa asiansa, mutta tuo avaruuskiihkoilu on saagan heikoin: siitä ei ota mitään tolkkua, jos "otin vähän tolkkua" tarkoittaisi, että sankarien reaktiot sentään vetosivat. Ohjaajanvaihdos selittää hengettömyyden, muttei sitä, miksi parin Oscarin Ron Howard tai maistuvilla lihapullakuuroilla aloittaneet alkuperäiset herrat leikkasivat animaation kuin leluanimaattori autotallissa.

Hyväksyn Star Wars -galaksin olevan Espoon kokoa, mutta en sitä, että jos jokin vaihe ehtii hetken hengittää, turha silmänisku pian muistuttaa leffan pitävän faneja idiootteina. Myönnän sähköistyneeni, kun kaikkien Disney-ajan tarinoiden todistettiin sijoittuvan samaan jatkumoon, mutta pelkkiä leffoja seuraavalle - tai ehyttä tarinaa tältä teokselta odottavalle - sekin hetki on loukkaus.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Barry - 1. kausi... Fahrenheit 451... >

Keskustelut (12 viestiä)

TariJapaniNeponen

25.05.2018 klo 00.07 17 tykkää tästä

Mitähän tämän arvostelun kirjoittaja on poltellut? Mistä sitä saa?
lainaa
forceman

25.05.2018 klo 03.42 3 tykkää tästä

Kyllä JariTapsa tietää asiansa, the force (female) is strong in this movie.
lainaa
teemutee

25.05.2018 klo 05.39 12 tykkää tästä

olipahan epäselvästi kirjoitettu, suorastaan luokaton teksti. Itse elokuvasta ei vissiin kerrottu mitän tässä humalaisen horinassa
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

25.05.2018 klo 13.13 16 tykkää tästä

Ei näitä ole pakko lukea, jos keskittymiskyky ei riitä monimutkaisemman tekstin ymmärtämiseen. Netti on pliisuja ja geneerisiä leffa-arvioita pullollaan.
lainaa
boing

25.05.2018 klo 15.04 12 tykkää tästä

Kiitos arvostelusta! Olipas taas virkistävää lukea jotain persoonallisempaa.

Luulisi että viimeisen kymmenen vuoden aikana suht monelle sattunnaisestikin v2.fi:tä lukevalle immeiselle olisi jo valjennut, että Peltosen kirjoitustyyli ei tule ikinä muuttumaan. Netti on pullollaan "selkokielellä" tehtyjä arvosteluja. On ihan hyvä, että sentään yksi sivusto tarjoaa tällaista mielen virikettä.

Mitä itse elokuvaan tulee, lopputulos ei yllättänyt. Kaikki merkit viittasi siihen, että nuoren Han Solon tarinan voi ihan hyvillä mielin jättää kokematta ja mennä sen sijaan vaikka katsomaan vielä viimeisen kerran isolta kankaalta Blade Runner 2049.

lainaa
Pestopasta

25.05.2018 klo 22.05

Mul on kova usko tähän leffaan, sillä edellinen Star Wars Story eli Rogue one, on paras Star Wars-leffa ikinä. ????
lainaa
HEssuh

26.05.2018 klo 11.24 3 tykkää tästä

Pestopasta kirjoitti:
Mul on kova usko tähän leffaan, sillä edellinen Star Wars Story eli Rogue one, on paras Star Wars-leffa ikinä. ????

Hyvä leffa on. Ihan helposti parempi mitä TFA tai TLJ. Vaikka Peltosen jutuista diggailenkin niin jotenkin tuntuu että Star Wars konseptina ei oikein aukea kaverille.
lainaa
RandomSwinger

26.05.2018 klo 12.56 6 tykkää tästä

Rakastan kyllä näitä Peltosen jorinoita. Itse täytyy kyllä mikrodosee ~30mcg happoa ja laittaa Necros Christosia soimaan, että pääsee levelille. Todella vaikuttavaa, että joillain rullaa luonnnostaa. God bless you, Christ was not of goatborn blood.
lainaa
Pyytis

27.05.2018 klo 15.32 3 tykkää tästä

Elokuva oli todella huono. #metoo hössötys pilasi elokuvaa osaltaan vain lisää. Ainoa asia mikä olisi elokuvan voinut pelastaa olisi ollut JarJarBinks
lainaa
HEssuh

28.05.2018 klo 10.36

Pyytis kirjoitti:
Elokuva oli todella huono. #metoo hössötys pilasi elokuvaa osaltaan vain lisää. Ainoa asia mikä olisi elokuvan voinut pelastaa olisi ollut JarJarBinks

Mikä tässä oli #metoo hössötystä? Droid rebellion-analogia on paljon lähempänä jotain black lives matteria, eikä ensemblessä ollut kuin yksi relevantti naishahmo eikä hänkään mikään Mary Sue.
lainaa
jbpisgod

01.06.2018 klo 11.38 4 tykkää tästä

HEssuh kirjoitti:
Pyytis kirjoitti:
Elokuva oli todella huono. #metoo hössötys pilasi elokuvaa osaltaan vain lisää. Ainoa asia mikä olisi elokuvan voinut pelastaa olisi ollut JarJarBinks

Mikä tässä oli #metoo hössötystä? Droid rebellion-analogia on paljon lähempänä jotain black lives matteria, eikä ensemblessä ollut kuin yksi relevantti naishahmo eikä hänkään mikään Mary Sue.

Jos nainen on jossain muussa kuin damsel in distress -roolissa, on kyse feminismimädätyksestä. Ootko joku vitun postmoderni kulttuurimarxisti kun et ymmärrä tota hä?
lainaa
forcefemale

02.06.2018 klo 19.12 3 tykkää tästä

Alkaa vissiin peltonenki pikkuhiljaa kyllästyyn tähän mädätykseen, missä tärkeintä on sjw ja feminismi skeida ja tarina ihan, mitä sattuu ja miten sattuu kirjoitettu. Star wars the last feminismin kohdallakin, ihan uskomattoman naivi sekametelisoppa koko tarina ja hukkaan heitettyjä hahmoja. Hyi hitto miten surkea tekele. Eikä kyse edes ole mistään naisnäyttelijöistä tai tummista näyttelijöistä, vaan se tarina vaan on niin umpi surkea ja sekava. Tosin noissa tapauksissa kathleen kennedy on toitottanut alusta asti, kuinka ei halua miellyttää miesfaneja jne, vaan tehdä naisryhmänsä kanssa feministi starwarssit. Sotketaan kaikki ihan vaan sotkemisen ilosta ja siitä en tykkää.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova