Tuorein sisältö

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Ensi-ilta: 12.07.2023
Genre: Sci-fi, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

17.07.2023 klo 19.00 | Luettu: 3641 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Aloitetaan suppealla totuudella. Hayley Atwellin näyttelemä varas kähveltää avaimen. Tom Cruise virnistelee, että se kannattaa palauttaa omistajalle. Varas temppuilee, mutta ymmärtää eksyneensä väärään liigaan viimeistään, kun hänet on kahlittu setään, joka kaahaa tuhatta ja sataa karkuun muita avaimesta kiinnostuneita.

Setä näkee näkyjäkin? Mitä on meneillään?! Cruisen näyttelemä Ethan Hunt ei ole hahmo, joten 7. osa ei menettäisi mitään, jos Huntin mielentila olisi aluksi mysteeri. Leffa kuitenkin vääntää asiat rautalangasta ennen varkaan esittelyä.

Se absurdi vitsi on olevinaan salajuoni, kun venäläiset telovat itsensä vahingossa. Asiasta syytetään Skynet-tason tekoälyä heti alussa. Samalla satuillaan, että Huntin tiimi sooloilee tarkoituksella aina. Se ei pidä paikkaansa, joten se selitetään erikseen, miksi kaikki ovat tiimiä vastaan taas.

Sehän kutkuttaa, kun fyysisyyteen uskova tähti ja tuottaja Cruise päättää taistella tekoälyä vastaan nyt, kun aito tekoäly uhkaa Hollywoodin ja muiden alojen ammattilaisia. Sitten perustason psykologia kolahtaa tajuntaan. Se, että Ku Klux Klan vastusti mustia Kansakunnan synnyssä (1915), ei johtanut järin tyydyttävään kuvaukseen afroamerikkalaisuudesta, jeh? Kuvitellaan, että tekoäly saavuttaa itsetietoisuuden huomenna. Mitä eroa on Cruisella, joka kirjaimellisesti pelkää näytönsäästäjää, ja sillä, kun valkoinen näyttelijä ahdistelee naisia kenkälankkia naamassa?

Tekoäly ei leffaa kiinnosta. Itsetietoinen, kaikkialle hajautunut ohjelma muuttuu vitsiksi heti, kun vilkkuvaloilla koristeltu taika-avain onkin pääasia. Todellinen pahis ei ole tekoälyjumalan paavi tai muuta kaavan ulkopuolista. Se klisee, että roistot ovat aina askeleen edellä, on pelkkää sanahelinää. Ylipitkät toimintakohtaukset kytkeytyvät teemaan vain ohimennen. Mainostetusti vähintään yksi kuvattiin, ennen kuin tekijät tiesivät, miten se liittyy tarinaan:

Cruise ajaa mopolla jyrkänteeltä. Kaikissa mainoksissa nähty hyppy välähtää alkuteksteissäkin. Cruise on kova luu! Rispektiä! Kohtauksessa mättää vain kolme asiaa. 1. Se ei ole näyttävä sarjan omilla standardeilla. 2. Se ei liity mihinkään mitenkään. 3. Leffan kestosta noin vartin selittää se, että Cruise ajaa väärään suuntaan, jotta mopohyppy mahdollistuu. Tämä ei enää ole elokuvaa. Katso mieluummin Jackass Forever.

Jos kliseet ovat sattumia, niin onhan se huonoa tuuria, että leffan kiistatta ponteva mutta kerronnallisesti ylipitkä junakohtaus on kolmas laatuaan parin kuukauden sisällä. Voi pahkeinen senkin johdosta, että takaa-ajo Euroopassa vaikuttaa tapahtuvan samoilla rappusilla kuin Fast & Furious X:n omintakeisempi flipperikohtaus.

Leffa on kokoelma kameralla osoitettua kamaa. Saumat näin alusta loppuun. Rytmi ei toimi. Osapuolten määrä ei toimi. Oudon alakuloinen pohjavire ei toimi. Aukot selitetään, joten epäselvyyksiä ei jää, mutta maito on maassa. Koin hyvän tahdon harrastamisen ylipäätään mahdolliseksi lähinnä kuvaillun varasvaiheen aikana: uusi, elämänhaluinen hahmo sallii fantasioida, että nyt vasta aloitamme. Komeimmat stuntit vakuuttavat kuten aina, mutta puuroa löytyy kuvakerronnastakin (aavikkokohtaus, näytönsäästäjä). Se, että kolmen tunnin improvisoitu stunttishow kehtaa jäädä kesken, tekee tästä sarjan heikoimman osan.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Knock at the Cabin... They Cloned Tyrone... >

Keskustelut (1 viestiä)

Junamies

22.07.2023 klo 13.35 1 tykkää tästä

Uh, jos MI sai vain kaksi tähteä J-P:ltä, niin Oppenheimerin kyyti voi olla kylmää. Ensiksi mainittu on kuitenkin parempi elokuva: visuaalisesti hieno, erinomaisesti leikattu ja hahmokaarti inhimillisempi ja uskottavampi kuin Oppenheimerin panomiehiset fysiikkaanörtit. Myös selittelyyn syyllistytään vähemmän, kun asiat oikeasti näytetään, ei vain kerrota.

Itse mietin koko MI:n ajan, että onkohan Hailee Steinfeld vähän liian nuori vastinpari Tompalle, mutta sehän olikin tuplasti vanhempi Hayley Atwell. Hyvin toimi kaksikon kemia ja oli ihmeen virkistävää, kun keski-ikäinen valkoinen mies pelasti naisen, maailman ja neuvoi vielä autolla ajamisessa.

Itse stuntit olivat toinen toistaan parempia; tuhanteen kertaan nähty kaahailu eurooppalaisessa kaupungissa nosti sykkeen ylös, mopohyppy sai tipan linssiin ja junataistelu selkeästi parempi kuin Indyssä.

Uusista hahmoista erityismainita Pom Klementieffin psykopaatille, stealth-hevoselle ja toiselle Huntia jahtaavalle agentille.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova