Tuorein sisältö

Tänään tv:ssä: mitä Christopher Nolan katsoo ennen Batmania ja sotimista

11.12.2018 klo 17.40 | Luettu: 611 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Enää 6 tuntia elokuvaan
Taistelu Algeriasta

Vain Yle Teemalla.

Taistelu Algeriasta inspiroi Christopher Nolania, kun hän väsäsi (mm.) tapaukset Yön ritarin paluu ja Dunkirk, koska "mikään elokuva ei ole koskaan taltioinut kansannousun pelottavaa kaaosta yhtä elävästi". Aiheena on Algerian sota, jossa Ranskan siirtomaa itsenäistyi erittäin verisissä merkeissä. Elokuva valmistui vuonna 1966 eli vain muutamia vuosia sodan jälkeen. Leffan historialliseksi saavutukseksi on laitettu muun muassa se, että se esittää pohjoisafrikkalaiset ihan oikeina ihmisinä: aiemmin he olivat lähinnä seisoskelleet taustalla. Ilman tällaista julkeaa propagandaa muiden maiden valtaus on helpompaa, joten leffa alunperin kiellettiin Ranskassa.

Leffa on niin hyvä, tai Hollywood on niin hidasälyinen, että teos oli Oscar-ehdokkaana vuonna 1966 ja uudestaan vuonna 1968: ensin ulkomaisena elokuvana ja sitten ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Amerikkalaiselle yleisölle selitettiin erikseen, että realistiselta vaikuttava kerronta ei hyödynnä arkistomateriaalia. Ohjaaja potki amatöörinäyttelijöistä haluamansa ulottuvuudet taidolla ja tyylitajulla, ja ehkä juuri se inspiroi Nolania, kun hän päätti palkata Dunkirkiin näyttelijänä korkkaamattoman poikabändin jäsenen.

Leffa on inspiroinut myös muita tahoja. Väitetysti mm. IRA, Black Panthers ja Palestiinan vapautusjärjestö ovat kopioineet siinä esitettyjä sissi- ja terroritaktiikoita ja leffa on saksalaisen vasemmistoterroristin Andreas Baaderin suosikki. Vastaavasti Yön ritarin paluun näytöksessä ammuskellut sekopää oli väitetysti inspiroitunut Jokerista. Omelettia ei voi tehdä rikkomatta munapäitä, tai jotakin.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Provinssi julkisti r... Stranger Things -tyt... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova