Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Phoenix Wright Trilogy

Jukka O. Kauppinen

25.07.2019 klo 13.37 | Luettu: 3888 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Lakimies on tosihenkilö

Capcomin Phoenix Wright -älypelien sarja on viehättänyt läntisiä pelaajia jo puolentoista vuosikymmenen ajan - ja liki 20 vuotta, kun Japanin ihan ensimmäinen julkaisu lasketaan mukaan. Ja kovin hyviä, koukuttavia älypelejä ne ovatkin olleet - mutta vain Nintendon konsoleilla ja mobiililla. Nyt tähänkin saadaan korjaus.

Ensimmäinen Phoenix Wright -peli ilmestyi Japanissa vuonna 2001 Game Boy Advance -käsikonsolille. Länteen se saapui vuonna 2005 Nintendo DS:llä, minkä jälkeen sarja on saanut jatko-osia säännöllisesti Nintendon konsoleilla, pienemmillä ja isommilla. Pikkuisen myös mobiililla.

Phoenixien juju oli alkuvaiheessa herkullisen ainutlaatuinen eikä sitä ole kovinkaan onnistuneesti kopioitu sittemminkään. Päähenkilömme on näet puolustusasianajaja, joka päätyy urakoimaan jos jonkinlaisten hankalien murhatapausten ja muiden mysteerien parissa. Se on puoliksi seikkailupelimäistä nuohoamista ja etsivähenkistä tutkimista, jossa pelaaja on kuin paraskin Sherlock Holmes tutkiessaan rikospaikkojen yksityiskohtia ja jutellessaan todistajien kanssa.

Toinen puoli peliä on herkullista oikeussalidraamaa, jossa puntaroidaan todistajien lausuntoja, verrataan niitä omiin havaintoihin, asiakirjoihin ja muuhun todisteaineistoon. Jostain sieltä sitten löytyy aina ristiriitaisuuksia ja särmiä, joihin skarppi puolustushenkilö voi tarttua ja taistella asiakkaansa syyttömyyden puolesta.

Hauskoja pelejähän ne ovat. Mielikuvitus saa kyytiä molemmissa puoliskoissa, kun pelaaja yrittää sitkeästi kerätä tapausten palasia ja miettiä, että mikä tässä mättää. Pelaaminen on parhaimmillaan oivallista älypelaamista ja pohtimista, kun sitä vain tietää että jossain tässä on avain tämänhetkiseen pulmaan. Jokin ristiriita, jokin kierous siellä on mutta mikä ja missä. Tiukkaa miettimistä, päättelyä ja ehkä vastaus leimahtaa aivokuoren kudelmista, ehkä se aukeaa vasta tiukan umpikujan jälkeen testaamalla niitä loppujakin vaihtoehtoja ja haastamisia, kun mikään ei vain tunnu avautuvan.

Trilogy-paketissa sarjan kolme ensimmäistä peliä saapuvat ensimmäisen kerran isoilla konsoleille ja PC:lle - ja hienoina versioina saapuvatkin. Pelien tarina ja visuaalinen tyyli on persoonallisen entisensä, mutta teokset on sorvattu isommille graffaresoluutioille ja ohjaimille. Seikkailut ovat siten edelleen erinomaisen pelattavia ja koukuttavia. Veikeänä yksityiskohtana pelaaja voi myös vaihtaa peliään alkuperäisen japanilaisen sekä länkkäriversion välillä.



Trilogian peleissä on myös herkullista vaihtelua ja monimuotoisuutta. Teokset eroavat toisistaan sekä muuntuvalla pelimekaniikallaan että tyylillään. Esimerkiksi Justice for Allissa tutkijamme yrittää havaita kuulusteltavan valehtelun. Trials and Tribulations taasen tarjoaa koko kolmikon tiukimman ja kiinnostavimman tarinan. Kaikkien parissa kuitenkin viihtyy, olettaen että pelaaja tietää mihin sukeltaa. Näissä kun vierähtää tovi jos toinenkin ja pelaaminen on hidasta näpertämistä ilman toiminnan häivääkään. Tallentaminenkin tapahtuu vain harvakseltaan, joten kannattaa varata riittämiin peliaikaa.

Hintaa trilogialla on noin 30 euroa digilatauksena.



Lyhyesti: Hyvää aivopähkinää kiireettömälle pelaajalle.
Testilaitteisto: Xbox One
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Switch, Xbox One - alkujaan myös GBA, DS, PC, Wii, iOS, Android


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: PC Engin... V2.fi testasi: Recon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova