Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola Razr 50 Ultra - taitettava puhelin

Manu Pärssinen

31.07.2024 klo 23.00 | Luettu: 2532 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Pikkaisen vielä parempi
Kovin montaa taitettavaa puhelinta ei ole V2.fi:n toimituksen läpi kulkenut, mutta Motorola Razr -puhelimien uuden tulemisen olemme raportoineet melko kattavasti: vuoden 2022-mallin testasimme alkuvuodesta 2023 (testi) ja viime vuoden Razr 40 Ultra -mallin vuosi sitten (testi). Nyt taitto-Razria on uudistettu taas ja pääsimme testaamaan sen kalliimpaa versiota tuoreeltaan. Aloitetaan kuitenkin eroilla viime vuoden malliin:



Razr 40 UltraRazr 50 Ultra
keskusyksikköSnapdragon 8+ Gen 1Snapdragon 8s Gen 3
muisti256 Gt + 8 Gt512 Gt + 12 Gt
sisänäyttö6,9”, 165Hz AMOLED6,9”, 165 Hz AMOLED
ulkonäyttö3,6”, 1056x1066, 144Hz AMOLED4,0”, 1272x1080, 165 Hz AMOLED
paino184,5g189g
kamerat12MP (f/1.5 OIS) wide, 13 MP ultrawide, 32 MP selfie50MP (f/1.7 OIS), 50 MP telefoto (f/2.0), 32 MP selfie
akku3800 mAh (30W/5W)4000 mAh (45W/15W/5W)
käyttöjärjestelmä julkaisussaAndroid 13Android 14
Hinta (ellei tarjouksessa)1199 eur1199 eur


Ehkä Razr 20-vuotisjuhlankin kunniaksi puhelimen mukaan on pakattu “premium protective case”, eli kivan näköinen kotelo, jossa on lenkit olka/kaulanauhalle. Esittelytilaisuudessa sitä perusteltiin jo entisestään ihan näyttävän puhelimen vielä näyttävämmästä esittelytavasta vaikkapa baaritiskin äärellä. Valitettavasti kotelo on yksi puhelimen heikoimpia puolia: taskuun sujautettaessa pitkä kaulalenkki pitää toki poistaa ja jos puhelimen taittaa vähän huolimattomasti kiinni, kotelon saranakohta jää “ryppyyn”. Tätä tapahtui minulle jatkuvasti.

Ilman koteloa Razr 50 Ultra on omiin silmiini oikein hyvän näköinen: pidän sen koko etupuolen täyttävän ruudun kaareutuvista reunoista ja testiin tulleen vihreän version vegaaninahkaisesta takapuolesta, joka tuntuu sormiin kangasmaiselta ja sopivan kitkaiselta, ettei luuri sormista lipsahda. Reunoilta löytyy metallinkiiltävää koristetta ja avattuna saranan kohta on vain hienoisesti lommollaan. Puhelimen ja kotelon lisäksi laatikosta löytyy Motorolan erityistuoksu (ensimmäistä kertaa haistoin sen selvästi - melko parfyyminen), 68W pikalaturi, USB-C-kaapeli, paperitavaraa ja SIM-korttityökalu. Puhelinta saa myös pinkkinä, sinisenä ja Pantone-persikkaisena.

Taittuvaan puhelimen käyttöön totuttelu otti taas aikansa, mutta saimme testailla luuria rauhassa kesän aikana. Siihen tosin tottuu hyvin nopeasti, kuinka helppo pikku-Razer on sujauttaa taskuun ja mikäli muistini viime vuoden mallin suhteen pitää paikkansa, tuntuu, että sarana on entistä parempi: Tarpeen tullen sen saa yhdelläkin kädelläkin auki. Kun pikkunäyttö täyttää koko etupuolen (kamerareikiä lukuun ottamatta) ja yhä useampi sovellus toimii siinäkin - jopa lyhyiden viestien kirjoittelu - tuli isompaa ruutua availtua lähinnä videoiden katseluun ja pidempään viestintään. Esimerkiksi Facebookin doomscrollailu ja Spotifyn käyttely toimi vallan mainiosti pikkuruudulla. Etunäytön jatkuminen kameroiden taakse on vähän fifti-fifti: on komeaa, että näyttö on iso ja tila otetaan käyttöön, mutta kyllä ne silloin tällöin käyttöä vähän häiritsivätkin. Kaiken kaikkiaan käyttökokemus jäi rutkasti positiivisen puolelle ja taitettuna puhelin oli kätevä monessa tilanteessa.


Molemmat näytöt ovat AMOLED-paneeleilla ja päivityshertsejä löytyy pikkunäytöltäkin 165, vaikka sillä tuskin kukaan niistä hyötyviä pelejä pelaa. Kumpikin ruutu on erittäin hyvän näköinen katsella ja molemmista löytyy muun muassa HDR10+, 10-bittisyys ja vähintään 100% DCI-P3-väriavaruus. Ei valittamista. Sisänäytön taite ei katselua haittaa - sen huomaa vain jos ulkopuolinen valo siihen sopivasti heijastuu.

Ensimmäisen uusio-Razrin kanssa isohko sudenkuoppa oli sen kamerat ja viime vuoden mallin kameroista totesin jo, että niillä sai otettua “kivoja otoksia”. Tänä vuonna härkää on otettu sarvista kunnolla ja molempien pääkameroiden megapikselimäärät on nostettu viiteenkymmeneen. Nyt Razr ei jätä enää pulaan, vaan haastavammissakin olosuhteissa onnistuin ottamaan varsin esittelykelpoista materiaalia. Alla yksi testikuva, artikkelin lopussa lisää. Yksi kiva kikka on se, että kun puhelimen taittaa L-muotoon, sitä voi käyttää kuin vuosituhannen vaihteen videokameraa etsimineen. Jos kamera on päällä ja puhelimen ottaa tuohon asentoon, videotallennus alkaa muutaman sekunnin kuluttua automaattisesti ja peukalolla pystyy zoomailemaan sekä lopettamaan nauhoituksen. Opin käyttämään toimintoa samaan tyyliin kuin Motorolan ranteenheilautus-elettä, jolla olen saanut nopeissa tilanteissa napattua kuvia - nyt pääsi pikatahtia myös videoimaan.


Vuoden 2024 puhelimista ei voi puhua ilman kappaletta tekoälytoiminnoista. Moto AI -toimintojen (mm. Photo Enhancement Engine) lisäksi Motorola kiinnittää huomiota Google Gemini -ominaisuuksiin, eli Google-apurin tai Gemini-sovelluksen kautta voi käydä ChatGPT-tyylistä keskustelua tekoälyn kanssa. Kun kysyin siltä, miten se määrittelisi Razr 50 Ultran yhdellä virkkeellä, vastaus oli: “The Motorola Razr 50 Ultra is a stylish foldable phone with large, functional cover screen, impressive performance and a refined design”. Pitää aika lailla paikkansa, vaikka tikittimeksi onkin valittu se kevyempi s-malli Snapdragon 8 Gen 3:sta. Omassa käytössäni Snapdragon ei pullonkaulaksi muodostunut. Se, kuinka hyödylliseksi tai monipuoliseksi itse kukin Geminin luurissa kokee, riippuu käyttäjästä, mutta onhan se kätevää niille, jotka tekoälyä useammin hyödyntävät.

Vielä pitää mainita se, että taitettavaan puhelimeen on saatu tänä vuonna IPX8-luokitus, eli vedenkestävyys, vaikka luuri lipsahtaisi hetkeksi lammikkoon. Motorolan päivitylupaus Razr 50 Ultralle on 3+4 vuotta, mikä ei ihan kaikille kilpailijoille pärjää tässä hintaluokassa, mutta on todennäköisesti aika linjassa sen kanssa, kuinka usein tämän hintaluokan luureja ostavat vaihtavat jo uudempaan malliin.

Joidenkin laitteiden ja pelien kanssa sitä välillä toivoo, että tähtiasteikko antaisi vähän enemmän liikkumavaraa. Viime vuoden mallille annoin 4,5 tähteä ja lähes kaikkiin sen puutteisiin on vastattu korjaamalla asioita paremmiksi. Ei Razr 50 Ultra aivan täydellinen puhelin ole, mutta hintaluokassaan (ja varsinkin alennuksessa) todella hyvä vaihtoehto, mikäli on taitettavaa luuria etsimässä. Kuvitelkaa, että 4,5 tähden perässä olisi vielä plussa.



Motorola Razr 50 Ultra
Hintaluokka: 1200 eur (tietyillä myyjillä 900 eur)
Lisätietoa: motorola.fi














V2.fi | Manu Pärssinen
< Testissä mekaaninen ... V2.fi osallistui: ha... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

Stfulleri

Rekisteröitynyt 24.06.2008

31.07.2024 klo 23.14 1 tykkää tästä

Oon toi kissa :3
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

01.08.2024 klo 10.02

Motorola Razr 40 Ultra 5G -puhelin, 256/8 Gt -mallin saa nyt hintaan 599 €. Jos olisin ostamassa uutta puhelinta niin ostaisin sen. Tuossa uudessa ei ole lisähintaan mitään tarpeellista minulle. En muutenkaan ymmärrä miksi puhelimessa pitää olla 12 Gt muistia kun Android sammuttelee sovelluksia itsevaltaisesti oli muistia kuinka paljon tahansa.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova