Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Poco X4 Pro 5G -puhelin

Anne Kukkura

26.04.2022 klo 20.10 | Luettu: 5866 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Mediapuhelinuutuus Xiaomilta
Puhelinvalmistaja Xiaomin alla toimiva Poco, täydensi tarjontaansa uudella mallilla. Edellinen Pro-malli (X3 Pro) ilmestyi noin vuosi sitten keskihintaisten puhelinten markkinoille eikä X4 Pro yllättäen vaikuta olevan nousevasta mallinimestään huolimatta suora päivitys tuosta laitteesta – itse asiassa, Poco X4 Pro:n sanotaan useissa internetlähteissä olevan uudelleen brändätty versio valmistajan toisesta mallista, Redmi Note 11 Pro 5G:stä. Uudesta kotelosta huolimatta, mitä Pocolla on tuoda tällä kertaa pöytään?


Ensin huomion kiinnittää puhelimen ulkomuoto. Puhelin on kooltaan melko tyypillinen nykylaite eli 164,19 x 76,1 x 8,12 mm, painoa on 205 grammaa. Laatikkomainen ulkonäkö on muodikas ja tukevan tuntuinen kädessä. Takakuorta koristavat voimakkaat efektikuviot. Kolme eri värivaihtoehtoa puhelimesta ovat kanariankeltainen POCO yellow, hillityn sininen Laser blue ja testilaitteeksikin saatu musta, Laser black. Brändin nimi on aseteltu näkyvän kokoisin kirjaimin kameramoduulin oikeaan laitaan. Kameramoduuli on suuri ja leveä möhkö, jonka päälinssi nousee korotetusta moduulistakin pykälän ylöspäin. En pidä ratkaisua kovin esteettisenä tai kestävänä siinä mielessä, että ilman suojakuorta – ja ehkä sen kanssakin – linssin koteloinnin reunat voivat hankautua tai mennä osumasta säröille ajan kanssa. Mukana tuleva silikonikuori sisältää näppärät reunat kameramoduulin reunojen suojaksi sekä suojaläpän USB-C-portille. Kuori ei toki puhelinta kaunista, mutta se lisää mukavan tarttuvaa otepintaa muuten liukkaan tuntuiselle laitteelle. Kuoren lisäksi paketista löytyy SIM-korttiluukun nasta, takuutietolipuke, hyvin suppea pika-aloitusopas, turvallisuusohjeet, yksi näytönsuojakalvo sekä 67 W laturi.

Latausnopeus on tietenkin hyvä, kun kyseessä on tehokas laturi. Xiaomin turbolataus nopeuttaa latausaikoja niin, että 15 minuutissa akun saa jo 50–60 % lataukselle ja täyteen noin kolmessa vartissa. Toisaalta 5000 mAh akku kestääkin käytössä runsaasta vuorokaudesta kahteen normaalilla käytöllä, mikä tekee puhelimesta luotettavan kaverin menevämmällekin käyttäjälle. Langatonta latausta ei ole, mutta mielestäni sitä olisikin turha odottaa tämän hintaluokan laitteelta.

Mukavan kuuloiset, yllättävän tasapainoiset stereokaiuttimet löytyvät puhelimen molemmista päädyistä. Voimakkuus on hyvä tavalliseen nettisisältöjen katseluun, mutta jos kuulokkeita haluaa käyttää, vaihtoehtona on Bluetoothin lisäksi myös perinteisempi 3,5 mm liitin. Se on sijoitettu puhelimen yläreunaan infrapunalähettimen ja mikrofonin naapureiksi. Toinen stereomikki taas on puhelimen alareunassa USB-C-portin ja SIM-korttipaikan kanssa. Varsinaiset painikkeet ovat oikealla pitkällä sivulla: äänenvoimakkuuden säädöt sekä sormenjälkitunnistimen sisältävä, painettava virtapainike. Asiat tuntuvat olevan sopivilla paikoilla ja sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja täsmällisesti, joten muotoiluun on helppo tottua. Myös värinätoiminnot on rakennettu hyvin: haptinen palaute tuntuu tasaisesti sormenpäissä puhelinta pidellessä ja värinähälytyksissä runko ei itsessään helise.

Suorituskyvystä vastaa Snapdragon 695-piirisarja, josta löytyvät kahdeksanytiminen Kryo 660 -prosessori sekä Adreno 619 -näytönohjainpiiri. Käytännössä ne tarjoavat 6 GB RAM-muistin kera hyvin samankaltaista käyttökokemusta kuin aikaisemmin testaamani Poco X3 NFC -puhelimen (arvostelu) rauta. Hiukan lisävääntöä on saatu mukaan ja virransäästöominaisuudet ovat parantuneet, mutta sama päätelmä koskee tätäkin kokoonpanoa: arkinen käyttö luistaa, mutta useiden raskaampien ohjelmien yhtäaikainen käyttö ja puhelimen asettaminen rasituksen alaiseksi saavat sen hidastumaan selkeästi. Myös useiden ohjelmien jättäminen päälle taustalle aiheuttaa sen, että puhelin reagoi aavistuksen viiveellä niin käytettävissä ohjelmissa kuin käyttöjärjestelmäkerroksen valikoissakin. Nykiminenkään ei ole tavatonta.


Useimmat kokeilemani mobiilipelit pyörivät kohtuullisilla grafiikka-asetuksilla hyvin, mutta mielestäni Poco X3 NFC jaksoi pyörittää joitakin 3D-grafiikkaa sisältäviä pelejä hiukan X4 Pro:ta tasaisemmin. Pro -mallilta olisin odottanut vähän suurempaa lisäystä tehoon, mutta ilmeisesti muut asiat, kuten virransäästö, ovat menneet suunnittelussa edelle. Jäähdytystekniikka on kuitenkin pysynyt hyvänä, sillä puhelin lämmetessään myös jäähtyy nopeasti eikä kuumuus pääse hidastamaan laitteen toimintaa.

Näyttö on puhelimen parasta antia. 6,67-tuumainen, 120 Hz ruudunpäivitysnopeuteen ulottuva Super AMOLED-näyttö on ponteva ja sen käyttötuntuma on puhelimen hintaa parempi. Värimalli on oletuksena sisällön mukaan säätyvä “eloisa”, mutta “standardi” oli leppoisampi silmille. Paneelin värintoistokyvyt ja kontrasti ovat erinomaiset, oli käyttö sitten tekstin lukemista, viestien kirjoittelua, videoiden katselua tai jopa pelaamista. 360 Hz kosketusten päivitystaajuus tuo todella responsiivisen tuntuman, joskin prosessorin viiveellisyys ei kanna kokemusta loppuun asti laadukkaana.

Kirkkaussäädön saa iltahämäriin miellyttävän himmeäksi ja toisaalta myös aurinkoisena päivänä ulkoillessa taustavalo riittää pitämään kuvan selkeänä. Automaattinen kirkkauden- ja kontrastinsäätö on usein valaistustilanteesta niin pihalla, että manuaalinen säätö tuntuu mukavammalta käyttää. Puhelin on suoraan paketista kaivettuna 60 Hz näyttötilassa akun säästämiseksi, mutta 120 Hz asetuksen saa helposti näyttövalikosta päälle, eikä se tunnu syövän akun kapasiteettia merkittävästi enempää edes pelikäytössä. Ominaisuus on kuitenkin mukava olla niitä tilanteita varten, kun akkuvirtaa tahtoo ehkä venyttää niin äärimmilleen, kuin mahdollista.


Etukamera on pikkuinen reikä näytön yläreunassa. Kooltaan monttu jää niin pieneksi, etten useimmiten edes muistanut sitä, paitsi silloin kun valo heijastui kameran kehää kiertävästä pienestä, metallisesta renkaasta. 16 MP kamera tuottaa perustavanlaatuisesti hyvät naamakuvat neutraalilla värimaailmalla. Ulkona kuvista tulee pääsääntöisesti hyvässä valossa parempia, hämärämmän valaistuksen kanssa kamera ei pärjää yhtä hyvin. Taustan sumennus potrettitilassa selviää hyvin hartioista, mutta korvien ja hiusten kanssa raja etualan ja taustan välillä jää usein selkeämmäksi.

Takaosan kameramoduuli taas koostuu kolmesta kamerasta, jotka ovat 108 MP pääkamera, 8 MP laajakulmakamera sekä 2 MP makrokamera. Pääkamera kutistaa väriprosessointinsa myötä kuvan 12 MP kokoiseksi ja se on kameroista ainoa, joka tukee yökuvausta.

Kameraikkunassa on myös 2X-valinta zoomattua kuvaa varten, joka on siis digitaalinen rajaus pääkameran kuvasta. Makrokuvaus aukeaa erikseen kameran valikosta. Makrokameran kuva on muita suttuisempi, mikä on sääli.

Takakameroiden kuvissa on hyvää kontrastia ja tasapainoiset ja rikkaat sävyt – mutta valitettavasti myös runsasta kohinaa ja toisinaan kuvaprosessoinnista seuranneita pieniä artefakteja. Yksityiskohtia voi kadota ja puuroutua, mutta peruskäytössä tällä ei toki välttämättä ole niin suurta merkitystä. Hyvä valaistus on näiden kameroiden paras ystävä, sillä valon puute lisää kohinaa joka puolelle kuvaa. Yökuvauksen automatiikka auttaa pääkameran kuvien kirkastamisessa, kun valoa on vähän. Jälki on laitteen hintaluokassa hyvää. Valotuksen automaattinen säätö on hyvässä valaistuksessa toimiva ja tuottaa tasapainoisia kuvia, sama koskee valkotasapainon automatiikkaa. Kamerasovellus on itsessään helppokäyttöinen ja se sisältää myös automaattisen HDR-tilan sekä AI-avusteita. Näiden laadusta en tosin vakuuttunut. Pro-tila antaa säätää pääkameraa myös käsin, jos jokin erityisempi asetus on kuvaustilanteessa mielessä.

Kuvat ovat oletuksena 3:4-kuvasuhteella, joka on rajattu koko näytön täyttävästä kuvakoosta. Muut rajausvaihtoehdot ovat 1:1, 9:16 ja täysi kenno, tai oikeammin näytön täyttävä kuva. Etukameran kohdalla 3:4 taas on natiivisuhde, josta muut vaihtoehdot ovat muunneltuja rajauksia.

Videokuvan maksiminauhoituslaatu on 1920 x 1080 pikseliä, 30 fps. Videokuva on kelvollista katsella ja kuunnella, mutta vaativampaan käyttöön jälki pakkautuu mielestäni liian ankarasti. Myös ohjelmapohjainen kuvanvakautus on selvä budjettiratkaisu, joka heikentää videon laatua eikä oikeastaan poista tärinää merkittävästi. 4K-videon ja 60 fps-nauhoituksen puute harmittaa vähän, mutta ei myöskään suuremmin yllätä.


Android 11 toimii käyttöjärjestelmän pohjana. Android 12-tuki on todennäköisesti myös tulossa laitteelle, mutta sen kummempia lupauksia jatkotuesta ei ole ainakaan vielä annettu. Lisäkerroksena Androidin päällä pyörii tuore MIUI 13, joka on hyvin paljon edeltäjänsä, MIUI 12:a kaltainen. Peruslinjat ovat samankaltaiset: kelluvia ikkunoita, animoituja siirtymiä, ultravirransäästötila, muokattavuutta, ohjelmien automaattinen lajittelu ja Mi-tiliin yhdistettyjä toimintoja. Uutta ovat mm. uusi ruudunkaappauseditori sekä paranneltu RAM-muistin- ja tallennustilan hallinta.

Lisäksi mukana on mittava määrä nk. bloatwarea, jolla hyvä näyttö onkin luultavasti saatu kustannettua mukaan. Puhelin sisältää suoraan paketista runsaasti mainoksia, ohjelmaehdotuksia, kumppanuussovelluksia sekä tietysti valmistajan omia versioita perusohjelmista. Ilmoitusten määrä ja yleinen käyttö on aika rauhatonta jos ohjelmistohälinää ei vähennä, mutta ainakin osan siitä saa hävitettyä poistamalla ne sovellukset, joita ei tarvitse. Mainokset on kytkettävä päältä erikseen, eikä sitä ole tehty varsinaisesti helpoksi, mutta niiden poistaminen on kuitenkin mahdollista.

Erikoisena sovelluksena voisin ainakin mainita älykodin laitteiden hallintaan tarkoitetun Mi Remoten, joka antaa mahdollisuuden käyttää puhelinta infrapunakaukosäätimenä. Ajatus oli sinänsä kiva, mutta käytännössä sovellus ei toiminut kuitenkaan virtapainiketta enempää vanhan, täysin älyvapaan televisiomme kanssa. Pidän kuitenkin perusideasta. Arvostin myös yksinkertaisia, erillisiä perussovelluksia QR-koodien skannaamiseen, FM-radion kuuntelemiseen sekä kompassin käyttöön.

Puhelimen nimessäkin mainittu 5G-yhteyden tukeen kannattaa suhtautua tietyin varauksin. Kyseessä on Sub-6GHz-spektrin 5G, joka toimii laajemmalla alueella, mutta on nopeudeltaan vain hiukan 4G:tä nopeampi. Suurten 5G-nopeuksien toivossa tätä puhelinta ei siis kannata ostaa, vaan suunnata katse ehkä johonkin muuhun laitteeseen. Poco X4 Pro 5G tukee monia langattomia yhteyksiä: mukana ovat Wifi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1 ja Google Payn kanssa toimiva NFC, jolla lähimaksaminen puhelimella onnistuu helposti.

Peruspuhelinta, kestävää akkua, hyvää näyttöä ja miellyttävää mediatoistoa samassa paketissa kaipaavalle Poco X4 Pro 5G voi olla harkinnan arvoinen kapine. Laitteesta on kaupan myös 8 GB RAM-muistilla ja 256 GB tallennustilalla varustettu malli.

Poco X4 Pro 5G
Prosessori: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Muisti: 6 GB
Tallennustila: 128 GB
Koko: 164,19 x 76,1 x 8,12 mm
Paino: 205 g
Näyttö: 1080 x 2400, 120Hz Super AMOLED
Kosketus: 360 Hz
Akku: 5000mAh, 67W pikalataus
Pääkamera: 108 MP f/1.9, 0.7?m
Ultralaajakulma: 8 MP, 118°, f/2.2
Makrokamera: 2 MP, f/2.4
Etukamera: 16 MP, f/2.4
Video maksimilaatu: 1080p / 30 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI 13
Muuta: Nano-SIM 2 kpl tai Nano-SIM 1 kpl + microSDXC 1kpl, IP53-luokitus

Poco X4 Pro 5G

Hintaluokka: n. 300 €
Lisätietoa: Poco


















V2.fi | Anne Kukkura
< Nightwish: Human Nat... V2.fi testasi: Razer... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (3 viestiä)

tjds

27.04.2022 klo 11.33

Mitenkä mahtaa päivityset tulevaisuudessa tuohon luuriin valua?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.04.2022 klo 14.28

Hei, kysyimme asiaa maahantuojalta, palaamme asiaan kun vastaus saapuu.
lainaa
Sinko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 02.06.2011

03.05.2022 klo 12.58

Päivitysasia on kuulemma selvittelyssä ja työn alla, yhteistyössä MIUI-tiimin ja Googlen kanssa. Valmistaja kertoo tavoiteekseen tulevaisuudessa varmistaa Android-päivitykset korkeamman hintaluokan puhelimilleen kolmen vuoden ajaksi ja tietoturvapäivitykset neljän vuoden ajaksi (3+4-malli). Näille F- ja X-sarjan Pocoille valmistaja arvelee mahdolliseksi varmistaa 2–3 vuoden ajan päivitykset suorituskyvyn laskematta, mutta halvempien mallien kanssa tarvitaan lisää testausta, sillä niiden päivittäminen voi olla myös kannattamatonta.

Tulkitsen tämän nyt niin, että mitään varmuutta päivitysten jatkuvuudesta ei ole ennen kuin valmistaja todellakin lupaa ne, jos lupaa. Android-versiopäivityksiin pätee näillä tiedoin sama: Android 12 saattaa tulla Poco X4 Pro:lle, mutta yhtä hyvin tässä kohtaa saattaa olla myös tulematta. Jäämme seuraamaan uutisointia aiheen tiimoilta.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova