Tuorein sisältö

Marnie - tyttö ikkunassa

Ensi-ilta: 02.10.2015
Genre: Animaatio, Draama, Fantasia
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

01.10.2015 klo 18.30 | Luettu: 13076 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

"En ole koskaan rakastanut tyttöä... niin kuin sinua." Vaikka elokuva vaikuttaisi kertovan nuorten tyttöjen heräävistä homoseksuaalisista tuntemuksista, toki se ehtii kertoa muustakin. Yliluonnollinen mysteeri epäilemättä laajentaa tarinaa. Ehkä totuus paljastuu, kun tytöt vihdoin vierailevat isossa, tanakassa tornissa, joka pelottaa heitä. Öh.

Studio Ghiblin Marnie - tyttö ikkunassa voi olla varsin viihdyttävä tulkitsevalle katsojalle. Taidetta yleensä saa pohtia, mutta tässä tapauksessa tulkinnat voivat muuttua niin hervottomiksi, että pinnallisimman eli pulliaisille suunnatun tason löytäminen jää haasteista suurimmaksi. Paras arvaukseni on se, että hitaan ja runollisen kerronnan on tarkoitus herättää valikoituja ajatuksia, mutta tekijät eivät ota vastuuta muusta.

Lähdetään siitä, että tämä on piirroselokuvataiteen uusin kuolinkorahdus. Ghibli ei tähän tietoon tee enempää elokuvia. Masentunut tyttö Anna ei tunne kuuluvansa joukkoon. Hän on lahjakas piirtäjä, mutta hösöttävät pennut vievät asiasta kiinnostuneen aikuisen huomion. Lahjakas on leffakin tutulla tavalla: yksityiskohtaiset taustat paikkaavat hahmoanimaation puutteita. Ehdin tuumata, että vertauskuva olisi ilmeinen, jos Anna olisi ainoa piirroshahmo ja iloiset ihmiset olisivat muovista tietokoneanimaatiota. Piirtelyteema kuitenkin unohtuu.

Kun Anna lähetetään maalle, hän kiinnostuu kartanosta rannalla. Hän ei itsekään tiedä, miksi se häneen vetoaa. Joku näkyy ikkunassa. On tarpeen huomauttaa, että lähinnä nimi ja ääninäyttelijä tekevät Annasta tytön. Hän on lyhythiuksinen, neutraalisti pukeutuva animehahmo ja tarkoituksella ilmeetön. Ikkunan tyttö Marnie sen sijaan on Candy Candy -tyyppinen rusetilla koristeltu sinisilmäinen pöhötukkablondi. Hänestä tehdään maaginen kajastavan kuunvalon kaltaisilla tempuilla. Anna on 12-vuotias, mutta jos hänen nimensä olisi Timo, se olisi standardienmukainen mielipide, että elokuva on viattoman romanttinen. Marnie lumoaa Annan.

Annasta voi tehdä myös saman tulkinnan kuin erään toisen Annan siskosta Elsasta ja monesta muusta animaatiohahmosta. Se vertauskuva, että oman tien löytäminen on vaikeaa itse kullekin, kärjistyy kärkevästä taidemuodosta johtuen niin, että hahmo vaikuttaa autistiselta. Anna on vaivalloinen muiden kuin Marnien seurassa. Uskoisitko eristäytyvää nörttiä, jos hän väittäisi halailleensa kaunotarta veneretkellä auringon laskiessa, vai pohtisitko, onko piruparka eksynyt fantasioihinsa lopullisesti? Mitä sanoo loppuratkaisu? Onko Anna autistinen, masentunut, mielisairas ja/tai lesbo? Elokuva selittää kohtalaisen mutkikkaan taustatarinan kohtalaisen selkeästi. En väitä, ettei lopetuksessa ole tunnetta, sillä sitä toteutuksessa on tasaisesti. Huipennus ei kuitenkaan huipentanut niitä tarinoita, joita arvelin seuraavani.

Hyvä uutinen on se, ettei lopetus jätä motivoitunutta tulkitsijaa kylmäksi. Olisin nauranut ääneen, jos olisin ollut yksin. Koetin järkeillä, että aivopieruni ovat vain yksi mahdollinen reaktio tarinaan, mutta sitten muistin, että eräs aiempi Ghibli-animaatio käsitteli selkeästi samaa "eksoottista" teemaa, jonka tästä leffasta löysin. Yksi kirjoittajistakin on sama, joten mitä hittoa?

Riippumatta tulkinnoista, Marnie on aikuisten animaatio jo hitaan temponsa vuoksi. Ghibli ei ole lastenelokuvaa tehnyt sitten tämän elokuvan ohjaajan esikoisen Kätkijöiden. Kärsivällinen, hyvää makua arvostava, omaksi onnekseen naiivi kakara saattaa toki olla sellainen fiktiivinen henkilö, jolle Marnie on trailerin lupaama ystävyydestä kertova mestariteos.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Diablo - Silver Hor... Straight Outta Compt... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (6 viestiä)

heiheihei

02.10.2015 klo 23.18 1 tykkää tästä

"Lähdetään siitä, että tämä on piirroselokuvataiteen uusin kuolinkorahdus. Ghibli ei tähän tietoon tee enempää elokuvia."

En tiedä, mitä tietopohjalta JP toteat tämän, mutta Nytin haastattelussa tämän leffan ohjaaja sanoi nimenomaan, että Ghiblillä on juuri tälläkin hetkellä tuotannossa lyhytelokuvia. Lisäksi, en tiedä pystynkö ottamaan vakavasti mitään lausetta, missä sanotaan Ghibli tai Miyazaki sekä lopettaminen.

Vaikuttaisi vähän samaan kastiin menevältä kuin Kukkulan tyttö, sataman poika sekä Only yesterday: ei studion parhaimpia, mutta ehdottomasti katsomisen arvoisia.
lainaa
RamiSelin

Rekisteröitynyt 19.04.2008

03.10.2015 klo 11.06 1 tykkää tästä

heiheihei kirjoitti:
"Lähdetään siitä, että tämä on piirroselokuvataiteen uusin kuolinkorahdus. Ghibli ei tähän tietoon tee enempää elokuvia."

En tiedä, mitä tietopohjalta JP toteat tämän, mutta Nytin haastattelussa tämän leffan ohjaaja sanoi nimenomaan, että Ghiblillä on juuri tälläkin hetkellä tuotannossa lyhytelokuvia.


Elokuvan tuottaja Nishimura tuntuu olevan eri mieltä. Ylelle hän kertoi Ghiblin lopettaneen varsinaisen animaatioelokuvan tuotannon viime vuonna.
http://yle.fi/uutiset/tuottaja_paljasti_ylelle_studio_ghi
lainaa
Roskaa

03.10.2015 klo 15.31 9 tykkää tästä

heiheihei kirjoitti:
... en tiedä pystynkö ottamaan vakavasti mitään lausetta, missä sanotaan Ghibli tai Miyazaki sekä lopettaminen.


Itse en ota vakavasti mitään Peltosen kirjoittamaa.
lainaa
NeroPattiPaketti

03.10.2015 klo 19.58 1 tykkää tästä

Hei neropatit. Näiden arvostelujen kategorian nimenä on VIIHDE. Mitähän se tarkoittaa.
lainaa
Roskaa

04.10.2015 klo 01.26

NeroPattiPaketti kirjoitti:
Hei neropatit. Näiden arvostelujen kategorian nimenä on VIIHDE. Mitähän se tarkoittaa.


Peltonen hei, kyl me tiedetään.
lainaa
heiheihei

05.10.2015 klo 16.22

RamiSelin kirjoitti:

Elokuvan tuottaja Nishimura tuntuu olevan eri mieltä. Ylelle hän kertoi Ghiblin lopettaneen varsinaisen animaatioelokuvan tuotannon viime vuonna.
http://yle.fi/uutiset/tuottaja_paljasti_ylelle_studio_ghi


Hm, no jos väki kerran studiolta lähtee ja tuottaja näin väittää, niin kai se sitten alkaa olla lopun alkua. Mutta ihan jännä nähdä, saavatko lyhytelokuvia tehtyä.
Tuossa siis se Nytin artikkeli: http://nyt.fi/a1305989422134

Roskaa kirjoitti:

Itse en ota vakavasti mitään Peltosen kirjoittamaa.


Ebin servaus XDD Ylis ja muro taas vauhis :D
lainaa

Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova