Tuorein sisältö

Oscar-gaalaa 2017 odotellessa - Peltosen seurassa

Jari Tapani Peltonen

26.02.2017 klo 19.00 | Luettu: 20330 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Viittauksia suolen toimintaan hernekeittopäivänä.

Paketoin taas elokuvavuoden ja koetan provosoida sillä tapaa harkitusti, ettei moraalinen krapula aktivoi skitsofreniaa. Hattu nousee ensin vuoden 2016 ikimuistoisimmille junttielokuville! Ne sinäkin olet nähnyt.

Trailer Trash -gaala 2017


Turha pelätä, että miljardia dollaria tavoittelevat megaleffat tappavat ison budjetin draamat; elokuvan mittaiset trailerit megasaagoille uhkaavat tappaa käsitteen "elokuva". Vuoden 2016 tökeröimmän ylipitkän trailerin arvonimestä kisaavat:

Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman näkee unessa unen. Lue netistä selitys: Darkseid saattaa iskeä seuraavan tiimileffan jatko-osassa. Wonder Woman debytoi, eikä tehdäkseen voileipiä, vaan katsoakseen trailerit elokuville Stargåte Atlåntis, Viu-hah hah-taja ja Afrobocop. Fanit puolustavat: pidennetyn version ostin ja se on parempi!

Captain America: Civil War

Ensimmäinen tulokas Black Panther esitellään täysin asiallisesti hänen tulevaa leffaansa painottamatta. Sitä kivuliaampi on isku, kun entinen, tapansa parantanut asekauppias, joka asettui järjestyksen puolelle viimeksi äsken, värvää yksityiseen sotaansa tuntemattoman spider-teinin, jonka hän on nähnyt kieppumassa kalsareissa. Ei perkele - yritän oikeasti eläytyä näihin.

Warcraft: The Beginning

World of Warcraft -pelin komeat tarinatrailerit jättävät nälkäisiksi, mutta täyspitkän version tilatessani tahdoin ihan oikean leffan. Sekava mytologia loputtomine hahmoineen on yhtä hämmentävää, muttei yhtä jännää kuin lentävät laivat ja kung fu -panda ovat pelimainoksissa. Animaatioihmisten ja yhden naisörkin tilalla nähdään cosplay-harrastajia, joten tämä on traileri myös "parodialle" - joohan?

Suicide Squad

Edellinen roolipelisessioni oli kuin Hollywood-leffa! Yritin oksentaa eeppiset suunnitelmani muiden niskaan, joten tuhosin potentiaalia ja masennuin. Miten yli 100 miljoonan filmi voi alkaa tekstilaatikolla, joka ilmoittaa, että uusi hahmo, josta on tarkoitus pitää, on teurastanut Robinin, jota emme ole nähneet? Leffa on antitraileri, joka lupaa, etteivät tulevat leffat käsittele asioita, joita sekään ei käsittele.

Rogue One: A Star Wars Story

Mitäpä galaksin tutkimisesta. Tämä luova traileri lupaa, että saat katsoa kohta sata kertaa katsomasi klassikon, jossa mm. Darth Vader on oikea hahmo. Jokaisen uuden mitäänsanomattoman mäntin muisto haihtuu kuin pieru Saharaan? Ei suinkaan: Forest Whitaker käy vain mölisemässä, ettei hän jaksa, mutta Star Wars: Rebelsissä hahmo jaksaa!

Paskimman ylipitkän trailerin palkinnon eli Katsoisin kernaammin Majakat ja Perävaunut putkeen selvin päin -pokaalin saa...

Batman Bin Suparman: Marttakerhon aamukahvit!

Näin synkkä sonta on merkki syövästä. Useimmat hetket eivät ole Jesse Eisenbergin uraitsemurhan tasoisia, mutta sehän tässä mättääkin: se asenne, että tämä on kaikkien aikojen kallein traileri studion lähitulevaisuudelle, pilaa rutkasti potentiaalia. Pidennetty versio todistaa, että leffasta leikattiin mieluummin välttämättömät palaset kuin mainoskatkot.


Sitten sukellamme Hollywoodlandin ytimeen.

Anteeksi pyytely ja antelu -gaala 2017


On vähemmistö, jonka pitäisi joskus osata vaieta: julkkismiljonäärit. Heillä nimittäin on tilaisuus avata kita, kun se on tärkeää. Nyt se olisi.

Kaikista vuoden kissanristiäisistä - kirjaimellisistakin - päätellen myös Oscar-gaalassa puhutaan presidentti Annoying Orangesta. Esimerkiksi se voi olla inspiroivaa, jos karismaattinen musta muslimi Mahershala Ali voittaa ja sivaltaa sanoin.

Vaan unohtuiko viime vuosi? Samat miljonäärit itkivät, että rasismin huippu on Oscar-gaala. Boikotilla uhkailtiin ja jäsenyyden sääntöjäkin piti muokata, koska Will Smithin ja Idris Elban aksentteja ei kehuttu. Päättele itse, onko tasapaino palautunut. Tässä on mustien Oscar-ehdokkaiden historia Wikipedian mukaan:

2012: 4
2013: 7
2014: 2
2015: 1
2016: 20


Apupyörä-Ali on kehnon Luke Cage -sarjan valopilkku. Parin jakson jälkeen olin fani. Hänen roolinsa Moonlightissa on pieni, mutta kuvailin häntä apupyöriksi, koska hän kannattelee elokuvaa vaiheessa, jossa lapsinäyttelijä ei siihen täysin kykene. Erinäisten veikkausten mukaan Moonlight on ainoa leffa, joka saattaa haastaa suvuttoman lisääntymisen uusimman symbolin La La Landin.

Kyllä, näen toisenkinlaiset apupyörät. Moonlight on pieni, herkkä taideleffa, jonka tarina koostuu yleisten ongelmien mainitsemisesta ja puhuttelevista hiljaisista hetkistä. Oli hienoa saada se isolle kankaalle, mutta näitä on tehty ja mustaa mestariteosta etsittiin oikein pantterien ja saksanpaimenkoirien kanssa. Rasismi-Oscareiden jälkeen ala "yritti oivaltaa", että orjakapinointi The Birth of a Nation on uusi 12 Years a Slave. Sitten puheeksi tuli, että sen ohjaajaa syytettiin raiskauksesta 18 vuotta sitten, joten voi pahkeinen.

Mel Gibson kommentoi, että Nation-ohjaajaa on kohdeltu kaltoin. Gibsonin omasta kännirasismista on vuosikymmen, joten oli aika saada se anteeksi. Roman Polanski sai rahoitusta ja ehdokkuuden välittömästi paettuaan maasta seksuaalirikollisena, mutta objektiivisuus on vaikeaa. Gibson tuskin vielä voittaa, vaikka hänen Hacksaw Ridgensä on yksi harvoista ison E:n ehdokkaista.


"Mullon mustia kavereita" -tyyppinen anteeksipyyntö siitä, että nostan asioita esille, tulee tässä. Fences on eniten yhä odottamani ehdokas. Hiottuun näytelmään perustuva parin näyttelijän show pisti kylmät väreet liikkeelle mainoksella: Denzel Washington ja Viola Davis yrittävät näytellä toisensa hengiltä aidan vieressä. Tällaista aiheen aitausta janoan, kun "leffan mittaiset trailerit" ja vastaavasti liikaa haukkaavat rönsyilydraamat tyyliin Machester by the Sea tympäisevät.

On harmi, että Zootropolis jää potentiaalistaan. Turrianimaatio käsittelee rasismia, ja se, että lihansyöjiä sorsitaan, on kutkuttavaa, koska ne eivät ole selkeä symboli ihmisryhmästä. Leffa voisi olla klassikko, joka ennakkoluuloja käsitellessään tekee kaikkiin osapuoliin samaistumisesta yhtä luontevaa (luoden furryja ja ponihomoja, mutta kaikella on hintansa). Ehkä leffa toimii juuri näin ja tekijät pääsevät tylyttämään Trumpia muiden kanssa, mutta Kummisetä-viittauksien tyyppiselle täytemateriaalille en lämmennyt.

Jumaloin La La Landia tunnetasolla, joten ehkä pyydän periaatteellista kihtisyyttäni anteeksi jo kun Emma Stone vilauttaa hymyä punamatolla. Jännittävä tämä yö ei ole. La La vie. Eniten ilahtuisin Emman exän voitosta. Andrew Garfieldin sielukkuus ja mutkikkaat kristilliset teemat tekevät Hacksaw Ridgestä ja rikollisen vähälle huomiolle jääneestä Silencestä eeppisen parin. Silencen tulisi olla kärkikahinoissa eritoten tänä vuonna, joten toivottavasti Karviselta pyydellään anteeksi.


Kunniatta jäi mm. Eye in the Sky. Se on tehokas, dramaattinen, ajankohtainen, tarinan kertova trilleri, jossa tyttö tulee tielle, kun kehitysmaan kortteli aiotaan räjäyttää terroristien vuoksi. Hell or High Water lisää nautittavaan länkkäripaukutteluun tujauksen persoonallisuutta ja ihmisarvon pohdintaa ja 4 ehdokkuutta jytkähti - joten näkemättäkö Eye jäi? Nollabudjetin taide masennuksesta ja puhumisesta saa olla tosi taiteellista tarjotakseen rikkaamman elämyksen kuin Eye in the Sky, Silence ja Hacksaw Ridge. Ja La La.

Kirkkain muistijälki 2016 -mitalin minulta saavat villi GoPro-sekoilu Hardcore ja Swiss Army Man, jossa hintahtava mielipuoli raahaa pierevää ruumista metsässä. Nämä sähköistävät, nämä pärisyttävät: nämä ovat kulttikamaa. La La Land mukaanlaskien kaikki kärkiehdokkaat antavat hahmoille tilaa masentua. Yhden ehdokkuuden Isäni Toni Erdmann, The Lobster ja Yön eläimet masentuvat vähän oudommin. Myös Swiss Army Man sivuaa masennusta, mutta se on muita reilusti edellä: se ei sääli, vaan vie meidät lohdulliseen keijupsykoosiin ja kehottaa ajattelemaan asiat uusiksi. Mikset piere ystävien seurassa? Ei tarvitse kavereita rasisteiksi epäillä, jos pierette kaikki reilusti kekkereillänne, rakkaat miljonäärit! Tästä tulisi kelpo spiikki englanniksi, sillä "trump" tarkoittaa myös pierua.

22 sekunnin kohdalla kyyneleet valuivat molemmista silmistäni (juuri äsken) ikään kuin tämä olisi Disneyn piirretty (tai La La):


Asetelma


14 ehdokkuutta:

La La Land - arvostelu

8 ehdokkuutta:

Arrival - arvostelu
Moonlight - arvostelu

6 ehdokkuutta:

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas - arvostelu
Lion - arvostelu
Manchester by the Sea - arvostelu

4 ehdokkuutta:

Fences
Hell or High Water

3 ehdokkuutta:

Hidden Figures - varjoon jääneet
Jackie - arvostelu

2 ehdokkuutta:

Deepwater Horizon - arvostelu
Florence
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat - arvostelu
Kubo ja samuraiseikkailu - arvostelu
Mies, joka rakasti järjestystä
Passengers - arvostelu
Rogue One: A Star Wars Story - arvostelu
Vaiana

1 ehdokkuus:

13 Hours
13th
20th Century Women
4.1 Miles
Blind Vaysha
Borrowed Time
Captain Fantastic
Doctor Strange - arvostelu
Elle
Ennemis Intérieurs
Extremis
Fire at Sea
Hail, Caesar! - arvostelu
I Am Not Your Negro
Isäni Toni Erdmann - arvostelu
Jim: The James Foley Story
Joe's Violin
La femme et le TGV
Land of Mine
Life, Animated - arvostelu
Liittoutuneet
Loving
My Life as a Zucchini
OJ: Made in America
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper
Silence - arvostelu
Silent Nights
Sing
Star Trek Beyond
Suicide Squad - arvostelu
Sully - uroteko Hudson-joella - arvostelu
Tanna
The Lobster - arvostelu
The Red Turtle
The Salesman
The White Helmets
Timecode
Trolls
Viidakkokirja - arvostelu
Watani: My Homeland
Yön eläimet - arvostelu
Zootropolis - eläinten kaupunki - arvostelu


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi arvosteli: Joh... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (22 viestiä)

christin

26.02.2017 klo 22.55 2 tykkää tästä

Jes! Täällä ollaan! Vuosittainen perinne.
lainaa
christin

26.02.2017 klo 23.29 1 tykkää tästä

En ole vielä nähnyt La la land-leffaa, ennakkokäsitys että juuri sellainen tarpeeksi taitavasti tehty nätti harmiton pätkä joka voittaa parhaan elokuvan pystin. Eli musikaali joka ei ota kantaa mihinkään. Kantaa ottavan elokuvan tulisi olla sitten hyvin vähän ottava ettei suututtaisi ja järkyttäisi, tässä ajassa sellaisia aiheita on aika vähän.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 01.03 2 tykkää tästä

"Piere" on totisesti merkittävin sanoma vuonna 2016. Olen varma, etten keksinyt sitä itse. Noin muuten valitsin vapaasti mitä tahdon miettiä.

Ehdin katsoa ennen gaalaa vielä Florencen. Meryl Streep on huvittavasti kamala. Sanoma olkoon se, että mahdollisesti myös Viola Davis ja Octavia Spencer olisivat ehdolla joka vuosi, jos he saisivat vaihtelun vuoksi piereskellä katsojan naamaan puolivakavan ohjaajan välitöissä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 02.10

Karvinen on haastatteluvuorossa ensin. Jos joku väittäisi, että hän on laskelmoinnin ja amerikkalaisen teennäisyyden huipentuma, kommenttini olisi sen suuntainen, että hän on muuten näyttelijä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 02.20

Antaako ehdokas Dev Patel ohjeita nappulalle, joka näytteli Lionin päähenkilöä oikeasti merkittävässä vaiheessa, vai antaako nappula ohjeita hänelle? Niinpä.

Vittu Mätt Deimön! Heppu hylkäsi Manchester by the Sea -roolin, mutta roikkuu mukana tuottajana ja tätä myöten ehdokkaana. Mätt Deimön!
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 02.39 1 tykkää tästä

Mahershala Ali ei hengitä kielellä haastattelussa, joten hän on näyttelijä. Opin kirjoittamaan nimen oikein nopeammin kuin Shcwarzeneggerin ja Wolwerinen. Miehen oikea nimi on Mahershalalhashbaz.

Justin Bieber tai Timberlake on ihme mulkku edelleen. Amerikkalainen teennäisyys herättää himon tarttua hirttoköyteen vähemmän varmasti, kun haastateltava osaa jotakin.

Useampi näyttelijä yhdistää Moonlightia ja Hidden Figuresia. Ihmeellinen sattuma.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 03.06

Game over, man, game over. Bill Paxtonin kuolema puhuttaa.

Ainoa aidosti huomion herättänyt näky punaisella matolla on Scarlett Johansson, joka on jättikukkaan kääritty Guile, tms. En tosin ole täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Olen kirjoittanut potaskaa pari päivää putkeen ja naisten silmäily ennen nukahtamista on vapaaehtoista.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 03.27

Moonlight on tähtiensä mukaan "universaali tarina". Niin. Aivan. Yleisluontoinen tarina, eikä niinkään tarina, joka odotti kertomistaan.

Emma Stonen nyansseihin ei parane keskittyä, sillä tänä yönä valvotaan.
lainaa
orange

27.02.2017 klo 03.29 2 tykkää tästä

Sydän toivoo että Moonlight voittaisi parhaan elokuvan, mutta järki sanoo että La La Land vie. Molemmat loistavia elokuvia, niin LLL voitto ei harmita sekään.

Ensimmäistä kertaa tulee livenä katsottua.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 03.53 1 tykkää tästä

Bieberlake esiintyykin. Paviaani on niin lahjakas, että laulua tulee, vaikka suu olisi kiinni ja mikki puolen kilometrin päässä naamasta.

Mätt Deimön! saa kuulla kunniansa, sillä gaalan juontaa Jimmy Kimmel. Kimmel lupaa, että Trump kommentoi puheita myöhemmin, kun häntä vessattaa.

Ensimmäinen palkinto menee yllätyksettömästi Alille. Puheessa on tunnetta, muttei muuta sisältöä. Sääli.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 04.19 1 tykkää tästä

Suicide Squad voitti ja aiheesta: meikkauksesta. Leffa näytti erittäin hyvältä etukäteen.

Kimmel pitää yhteiskuntakritiikkiä yllä. Hidden Figures -tähdet tuovat lavalle aidon sankarin ja esittelevät dokumentit, jotka kertovat pääasiassa mustista. Sielunveljestäni kertova Life, Animated ei voita, mutta en ihmettele: myös Nordberg on mielenkiintoinen mies.

Vaiana laulaa. Leffa on näkemättä ja se on synti ja häpeä, mutta teattereissa on vaikka mitä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 04.41 1 tykkää tästä

Pääjohtaja kävi intoilemassa mainitsemastani saavutuksesta eli apupyöristä.

Ääni-Oscarit Arrivalille ja Hacksaw'lle? Maailma on tasapainossa. Nyt La La saisi jo voittaakin jotakin.

Jackie Chan on yksi elokuvamaisimmista olemassa olevista asioista, joten ei ihmetellä hänen kunnia-Oscariaan.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 05.04

Viola Davisille meni naissivuosa, jonka pitäisi kuulemma olla naispääosa. Puhe on niin tunteellinen, että pari oudohkoa sanaa menevät läpi intoiluna. Pääasia on, ettei (mainio) Michelle Williams voittanut Manchester-suorituksesta, joka käytännössä mahtui Oscar-klippiin.

Vieraskielisen elokuvan Oscar meni lahjakkaalle iranilaiselle Asghar Farhadille, jonka puolesta luetaan Trump-kritiikkiä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 05.39

Hacksaw Ridgelle leikkaus-Oscar Michael J. Foxilta - dopamiinia erittyy.
lainaa
Orange

27.02.2017 klo 06.09 1 tykkää tästä

Hyvin tasainen voittojako tänä vuonna ollut.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 06.32 2 tykkää tästä

Jep, tasaisen mukavasti on mennyt. Kimmelin lakonista huumoriakin on kiiteltävä. Nukuin viimeksi perjantaina, mutta Mätt Deimönin lopullinen kohtalo kiinnostaa yhä.
lainaa
lallallaa

27.02.2017 klo 07.16 1 tykkää tästä

No ei sitten mennytkään paras pätkä Lalalandille, jekkumeno siellä. No saihan se silti kuusi pystiä.
lainaa
orange

27.02.2017 klo 07.16 1 tykkää tästä

Ahahaha tuolle parhaan elokuvan paljastukselle. Miten voi epäonnistua noin pahasti.

Moonlight kyllä ansaitsi voittonsa täysin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 07.18 2 tykkää tästä

Casey Affleck on sama mölkerö lavalla kuin supersyvällisessä leffassaankin. Manchester-voitot ovat rikos, muu sopii. Politiikka oli asiallista piikittelyä.

Juuri ennen parhaan elokuvan palkitsemista lähetys katkesi, joten loppuhuipennus oli 10 minuutin putki muiden sivustojen päivitä-napin takomista. Pih. Nukkumaan.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 07.31 1 tykkää tästä

Väärän nimenkö joku pässi luki? Ihmekös oikeaa tietoa ei meinannut millään löytyä. Räpelsin ties kuinka monella sivulla ja olen noin 98% varma, että virallisella Oscars-sivustollakin La La Land oli hetken aikaa parhaan elokuvan Oscarin voittaja.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.02.2017 klo 07.49 2 tykkää tästä

Juu ja jep. Moonlight voitti oikeasti ja asiaa olen kommentoinut. Leffa on hyvä.

Jätän tähänkin tämän linkin loppusekaannuksesta kiinnostuneille:

http://yle.fi/uutiset/3-9481303
lainaa
Näin

27.02.2017 klo 14.56

orange kirjoitti:
Sydän toivoo että Moonlight voittaisi parhaan elokuvan, mutta järki sanoo että La La Land vie. Molemmat loistavia elokuvia, niin LLL voitto ei harmita sekään.

Hieno toive ja onneksi näin kävi, kyllä sydän lopulta tietää.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova